Den här veckans uppdrag innehåller flera delar. Börja med att läsa igenom hela inlägget så du vet vad som förväntas av dig!
Vi har jobbat med kunskapskravet att kunna se samband mellan natur - och kulturlandskap och nu ska du få använda dina kunskaper i det här uppdraget. När du kommer till skolan ska du få berätta det du kan om sambanden!
1. Du behöver din inloggning till avmkr.se där du kan titta på film. Logga in på mediekatalogen/Sli och sök på filmen Vårt älskade Norden. I bilden nedanför ser du även vilket nummer filmen har.
2. Titta på filmen. Här får du ännu mer information som du kan lägga till de kunskaper som vi har skaffat oss i diskussioner tillsammans. Du kan också använda informationen till ditt grupparbete.
3. Nu är det dags att formulera vad du kan utifrån frågan: Varför är vissa områden mer tätbefolkade än andra? Berätta om vilka samband det finns mellan tätbefolkade/glesbefolkade områden och natur- kulturlandskap och naturresuser.
Vi använde den här stencilen när vi sorterade våra tankar:
Skriv först ner dina tankar till exempel som vi gjorde i skolan eller i en tankekarta och därefter svarar du på frågan här på bloggen i en kommentar.
4. Skriv ditt svar i en kommentar till detta inlägg. Frågan är:Varför är vissa områden mer tätbefolkade än andra? Förklara vilka samband det finns mellan tätbefolkade områden och natur- kulturlandskap och naturresuser. Tänk på att utveckla ditt svar med förklaringar och exempel.
5. Läs igenom kompisarnas kommentarer och se om du kan lära dig något mer. Ni kanske har tänkt på det på olika sätt.
6. När du kommer till skolan kommer du att få svara på frågorna själv för att visa mig vad du kan om det!
/Therese
Att vissa områden är mer tätbefolkade än andra beror på att det området kanske ligger längst kusten och förr i tiden bosatte man sig vid kusten för att det var bra försvar och man kunde frakta grejer med båt på vattnet. Det kan också bero på att det är mycket berg på vissa ställen t.ex. uppe i norra Sverige och då är det svårt att bygga hus.
SvaraRaderaSambanden mellan tätbefolkade områden natur/kultur landskap och naturresurser, är att om man har bot där under en längre tid har man hunnit bygga upp hus, vägar. Ett exempel är Finland som har mycket skog. Och det är en naturresurs. Och av skog kan man göra papper. Sambanden mellan glesbefolkade områden natur/kultur landskap och naturresurser är att om det är mycket vulkaner på ett ställe och dom fortfarande är aktiva kan det vara farligt att bo där. Men det är ändå många som bor vid vulkaner för att det är bördig jord i askan. Nova.
Bra skrivet Nova!! //Smilla(:
RaderaDem södra städerna är mer tätbefolkade än dem städerna som ligger i norr .Det beror på att i norr är det kallare och det finns inte så många industrier och det leder till att det inte finns så många jobb.Och förr i tiden så var det mycket med handel vid havet och det är också därför de flesta städerna ligger vid kusten.I de tätbefolkade områderna är det oftast kulturlandskap. Det beror på att städer växer och då bygger vi människor mer byggnader och då försvinner naturlandskapet och det blir kulturlandskap.Exempel på naturresurser som finns i Norden är skog i Finland malm i Sverige och olja i Norge.Jamie
SvaraRaderaAtt vissa delar av Sverige och Norden är mer befolkade än andra beror på olika anledningar. En anledning kan vara klimatet. I norr är det kallare än söder. En annan anledning är att infrastrukturen (vägar, flygplatser, sjukhus, skolor mm) är mer utvecklade i tätbefolkade områden. Glesbefolkade områden beror oftast på att det saknas förutsättningar för ett bra liv. Det finns till exempel fler industrier runt om i tätbefolkade områden än i glesbygden. Detta leder till att fler har jobb.
SvaraRaderaNaturlanskapen är oftast orörda. Där växer skogen fritt. I kulturlandskap har människorna använt naturen och ytorna för att bygga hus, vägar, hamnar mm. Människorna har anpassat miljön till sig själva. Vi använder mycket av naturens resurser inom industi för att tillverka material och saker. Skogen som det finns gott om i norra Sverige och delar av Norden använder vi tlll exempel för att göra möbler av. /Emil Sisic
Att vissa områden i Sverige och norden är mer tätbefolkade än andra beror på att för i tiden gjorde man mycket handel vid kusterna och då kunde man åka båt tillvarandra istället för att gå inne i landet. Ett annat exempel är att inne i städerna finns det mycket jobb och bostäder och då kan folk börjar jobba och bo där. Ett annat exempel är klimatet. Ett fjärde exempel är att folk bor vid kusterna är att det var lättare att försvara sig där ifall det blev krig och att man kunde fiska. Att folk bor långt nere i Sverige kan beror på klimatet för här nere är det rätt varmt och längst upp ganska kallt ett annat exempel att folk bor här nere är att där uppe i landet finns det kanske inte lika mycket jobba och bostäder. Att det finns glesbefolkade områden kan beror på jobben, industrier, bostäder och klimatet.
SvaraRaderaKulturlandskap är sådant som människorna har byggt på tillexempel hus, lägenheter och industrier. Naturlandskap är ett landskap som naturen själv byggt upp tillexempel berg. vulkaner, sjöar och bäckar och sånt. Dom samband som finns mellan kulturlandskap ,naturlandskap och tätbefolkade områden är tillexempel träd för det behöver vi för att göra papper. Ett annat exempel kan vara guld, järn och diamant som vi behöver för att göra smycken och kärnkraftverk och av kärnkraftverk kan vi får el och av el kan vi använda Ipads, datorer och sånt som går på el. Ett tredje exempel kan vara olja som vi behöver för att göra bensin och på det kan vi köra bilar, tåg, lastbilar och sånt. En Naturresurs kan vara olja, kol och uran som vi behöver för att göra tillexempel nu bensin och uran behöver vi till kärnkraftverk för att göra el och vissa länder som har mycket olja kan känna mycket pengar och för det kan dom köpa in saker. /Tim :D
Det bor fler människor i söder för att klimatet är bättre att leva i. I norr är vintrarna väldigt mörka och kalla men somrarna är inte så varma men ljusa dynget runt.
SvaraRaderaI norr är det även väldigt mycket berg och då är det svårt att bygga hus, jobb, och skolor.
Förr i tiden var det bättre att bo i norr för att det var enkelt att frakta saker till andra länder. Det var även enklare att få mat för man bodde så nära vatten och då kunde man äta fisk.
I norr är det även sämre att odla för att växterna kan dö enklare i kylan.
Agnes
Varför vissa ställen i Sverige och norden är mer tätbefolkade än andra platser beror på att förr i tiden så fraktade man varor med hjälp av båt och då var det mycket smidigare att bo nära kusten och så hade man nära till fiske. Sen beror det också på att det var varmare nere i söder och mindre berg så människorna kunde enklare bygga hus och odla. Varför det är väldigt glesbefolkat uppe i norr beror på att det var ett kallare klimat och mycket mera berg. Men det kan även vara glesbefolkat pågrund av att det inte finns så många jobb och att det saknas bostäder.
SvaraRaderaNaturlandskap är sådant vi människor har lämnat orört och låtit växa fritt. Det är naturen som har skapat den miljön som t.e.x Skogar, fjäll, älvar och mycket mera. Kultur landskap är sådant som människan har byggt upp som t.e.x hus, industrier och arenor. Sambandet mellan naturlandskap, kulturlandskap och tätbefolkade områden är t.e.x olja för att det behövs om man ska göra bensin. Det finns en massa exemplen och några andra är uran för det behövs till kärnkraftverken om vi vill ha el så vi kan kolla på tv, ladda våra mobiltelefoner och tända lamporna i våra hus. Naturresurser kan vara fossilabränslen, uran, olika metaller och olja. //Smilla
Det kan vara tätbefolkade områden vid kusten för att förr i tiden när Do bosatte sig jorde dom det vid kusten för man kunde fiska där och man hade ett bra försvar om det blev krig. Ett anat alternativ kan vara att man kunde inpotera och exportera varor ett till alternativ kan vara att det fins bra jobb /industrier och boplatser så man flyttade ditt och bosatte sig. Det bodde mest folk i den nedresta delen för där var det varmare och man kunde odla där längre upp var det inte så varmt och man kunde inte odla då. Och man kunde inte bygga så många hus eftersom det var så bergit där det är glesbefolkat område. Naturlandskap är områden som vi inte har byggt saker på. Kulturlandskap är ställen där vi byggt saker t.ex. byggnader och lägenheter. Finlands naturesuser är att dom har mycket skog och dom kan göra papper av trä sen säljer dom papper och får pengar.Alfons:)
SvaraRaderaDet är lättare att bo i Söder för det finns bra mycket skolor och jobb och klimatet är bättre. I Norr är det jätte kallt på vintrarna men på sommaren är det ljust dygnet runt.
SvaraRaderaI Norr är det mycket berg och skog så det är svårt att bygga hus och skolor.
För länge sedan var det lättare att bo i tex Lappland för det var lättare att frakta varor till andra länder.
Vissa ställen i Sverige är tätbefolkade,men varför? I Södra Sverige är det varmare men i Norra Sverige är det kallt och därför är det glesbefolkat.
Naturlandskap är tex skog,sten,sand,gräs och mycket annat,det är alltså naturen som har fått växa fritt.
Kulturlandskap är det som vi människor har byggt i naturen tex hus,industrier,kraftverk,affärer och skolor.
Sammbandet mellan kultur och naturlandskap är tex skog och träd som man gör papper och tidningar av och tex olja för det behövs om vi ska kunna göra bensin.
Naturresurser är tex olja,metaller och uran //Saga ( ;
Varför vissa områden i Sverige och norden är mer tätbefolkade än andra kan bero på att förr i tiden så försvarade man sig vid kusten och vi transporterar mycket vid kusten därför kan det vara så att många väljer att bo vid kusten. Oslo, Helsinki (Helsingfors), Reykjavik, Köpenhamn och Stockholm ligger alla vid kusten och i Norge så fiskar man mycket och mäng jobbar på oljeplattformar. Många bor också i söder det kan bero på att det är lite mildare klimat i söder men även att det är värdigt bergigt i norr och därför svårt att bygga hus. 45% av Norges yta består faktiskt av berg och fjäll.
SvaraRaderaNaturlandskap är den del av naturen som vi människor lämnat orörd. Kulturlandskap är det vi byggt upp tillexempel städer, arenor och även fabriker. Samband mellan natur/kulturlandskap och tätbefolkade områden är tillexempel olja eftersom vi behöver det för att tillverka bensin och man kan tjäna mycket pengar på det. Ett annat samband kan vara skog eftersom tillexempel Finland tillverkar mycket papper och tjänar mycket på det. /Dan
istället för mäng ska det vara många. /Dan
Raderafråga 1 Dom tätbefolkade områdena är större för att det är finns mer jobb och genom jobb så kommer fler människor till en viss plats.Det kan också vara på grund av klimatet,klimatet är varmare i söder än i norr.Dom flesta människorna bor söder för att det finns bättre jordbruksmark.Dom flesta bor också vid kust städer för att det finns mer industrier och fiske och transporter. Fråga 2 natur och kulturlandskap. Naturlandskap är den marken som vi människor inte har byggt eller bott på.Kulturlandskap är den biten av mark som vi människor bygger och bor på. Naturresursen i söder är jordbruk,skogsbruk och fiske fjällen finns naturresurserna malm,uran,vattenkraft och skog /Alexander blomquist :) ;)
SvaraRaderaVarför är det vissa områden som är tätbefolkade och glesbefolkade det beror på mer tätbefolkat ligger nere vid söder för det är varmare klimat mindre berg så det var enklare att bygga hus, industrier, skolor än där uppe vid norr är det kalare, och svårare att bygga upp bostäder och allt annat. För i tiden transporterade man varor med hjälp av båtar så det var smidigare att bo vid kusten än inne i landet.
SvaraRaderaNaturlandskap är det som människor har inte rört som berg, sten, skogar, vulkaner och sjöar.
Kulturlandskap är det som människor har byggt upp själva som städer, industrier, kraftverk, och skolor.
Samband mellan dem olika är träd som man får papper utav., olja får man bensin till bilar, uran behövs till kärnkraft och kärnskaft få vi el från och det behövs till tv, datorer, lampor hemma mm. //Emilio
1. I Norden är det mest tätbefolkat vid kusterna samt södra delar av Norden. Man bosatte sig mest vid kusterna pga tranportmöjligheter och fiske. Förr i tiden hade man inte tillgång till tåg, flyg med mera och då var man mer beroende av båttransporter. Det är även mer befolkat i södra delar av Norden då det är bättre klimat för jordbruk samt att ytan är mer platt vilket gör det lättare att bygga byar och städer. Det har gjort att man har byggt ut mer industrier som ger mer jobb vilket leder till att fler människor flyttar dit.
SvaraRadera2. Naturlandskap är det som vi inte har ändrat på, det som naturen har gjort själv som vatten, träd/skog, berg. Vi använder naturen resurser till exempel till pappersbruk, virke, vattenkraft, vindkraft mm.
Kulturlandskap är det som människor har byggt tex städer, byar, industrier, skolor mm. Om vi inte hade naturlandskap skulle det vara väldigt svårt att utveckla kulturlandskap då vi är beroende av naturen för att få el, bensin, mat, virke.
/Victor Contreras
Att vissa områden i Norden är mer tätbefolkade än andra kan bero på många olika saker. Till exempel så bor många vid kusten av de anledningarna att det är bra att frakta varor med båt mellan de olika länderna på vattnet, och det gör att det finns jobb åt många, så då bosätter sig många där. Det leder till att det blir ett stort samhälle där det behövs affärer och annat som t.ex. skolor. En annan anledning till att många bor vid kusten är att det finns gott om fisk, så att man kan arbeta som fiskare eller något liknande inom fisket. Till exempel fabriker som förpackar fisken och transportföretag som transporterar fisken.
SvaraRaderaI det norra delarna av Norden finns det höga berg och inte så mycket odlingsmark vilket gör att det inte är så lätt att bygga stora hus och städer där, eller odla, därför bor inte lika många där. Det är ett glesbefolkat område.
Det kan också vara ett tätbefolkat område för att det finns en speciell naturresurs just där till exempel skog eller malm i gruvor, och då finns det oftast jobb. Varför det bor fler folk i det södra delarna av Norden är för att det finns bättre mark att odla på där och mer möjligheter att bygga städer som man kan utveckla och göra större. I stora städer finns det massor av olika jobb inom till exempel inom handeln och service (restauranger, caféer, hotell, taxi m.m.) Det leder till att man lätt kan ta sig dit och flytta dit. Man skapa något speciellt för just den staden och då kanske det är många som vill komma dit och upptäcker att det finns jobb där. /Josefine
Jätte Bra skrivet Josefine! Förstod presis hur du menade.
Radera1. De tätbefolkade områdena är större än de glesbefolkade för att det är finns mer jobb och mer jobb så kommer fler människor till en viss plats tex.:till söder för att det kan vara på grund av klimatet, det är varmare i söder än i norr. De flesta människorna bor på söder för att det finns bättre marknader att jobba på. De flesta bor också vid kust städer för att det finns mer industrier och fiske och transporter.
SvaraRadera2. Naturlandskap är den marken som vi människor inte har rört tex.:bo där. Kulturlandskap är den biten av mark som vi människor bygger och bor på. Naturresursen i söder är jordbruk och fiske, i fjällen finns naturresurserna malm, vattenkraft, vindkraft, skog mm. //AHMED ;D//
Vissa områden är mer tätbefolkade än andra, det här är för att när de första människorna bosatte sig i till exempel Sverige så gjorde dem de i de södra delarna och längs med kusten. För att i söder var det varmt och vid kusten på grund av vattnet. Då kunde man frakta varor och resa lättare och få mat. Det var också svårt att bosätta sig i norr på grund av alla berg och fjäll.
SvaraRaderaMed åren har det också kommit fler jobb och industrier i södra Sverige eftersom de områdena från början var mer tätbefolkade. Det uppkommer också mycket jobb där de finns en viss sorts naturresurser som till exempel järnmalm så kring de områderna kan det också bli tätbefolkat trots att de kanske finns i norra Sverige. Så här ser de också ut resten av Norden.
Ett naturlandskap är ett område där det finns sånt som naturen skapat själv som till exempel skog, berg, växter och älvar. Ett kulturlandskap är ett landskap som vi människor har skapat genom att bygga upp bostäder, vägar, affärer och stadscentrum.
I norden har vi både naturlandskap och kulturlandskap. Sambandet mellan dem är att vi är beroende av dem båda för att vårt samhälle ska fungera. Naturlandskapet har de resurser som krävs för att vi ska kunna bygga upp vårt kulturlandskap. Till exempel så behöver vi trä från skogen för att kunna bygga upp hus. /Andrée Serrate
För att t.ex Stockholm ligger vid kusten som dom andra storstäderna.Men varför ligger storstäderna vid kusten? Jo för att för länge sedan transporterade man varor med båt.Så då var det perfekt att storstäderna låg vid kusten.Det kan också vara att det finns jobb där eller bra utbildning.
SvaraRaderaI tätbefolkade områden finns möjlighet till jobb och bra utbildning. Många tätbefolkade områden ligger vid kusten, vilket har historiska orsaker, då det var lättare att transportera med båt. Ett annat skäl till att dessa områden är tätbefolkade är att de har ett bättre klimat.
I glesbefolkade områden är det inte lika gott om jobb. Klimatet är kallare i norr som gör att det blir svårare att odla.
Det tar längre tid att transportera upp till norr och det blir dyrare.
Naturlandskap är en plats där man inte har byggt något t.ex mitt ute i skogen där man har låtit skogen vara.
Kulturlandskap är t.ex en storstad där man har byggt upp hus,lägenheter,fabriker mm.
Våra naturresurser finns framför allt i glesbygd.De utgörs av t.ex skog, vind, sol.Vi kan ju t.ex bygga vindkraftverk och få energi då använder vi vinden vi bygger hus, möbler, skåp,mm av träd. Martin :-)
Vissa ställen är mer tätbefolkade än andra för att tex. I Stockholm kan man inpotera och expotera saker för att det finns en stor hamd där = mer jobb = mer pengar =mer folk.
SvaraRaderaI Helsingfors finns fet mycket folk för att det ligger mer söder ut och då blir det bättre klimat. (varmare klimat)
Vissa ställen kan vara mer tätbefolkade för att detfins mycket naturresuser som i kiruna har dom mycket järnmalm i norge har de mycket olja osv.
Det är ochså mycket folk i dannmark när man ser på en karta hur litet det är för attdet är inte mycket bärg als så att det är enklare att bygga hus,skolor,äffärer,osv.
//Jasper :D
vissa områden är mer tätbefolkade än andra, t.ex Stockholm ligger vid kusten för att det är lätta att frakta varor med båt över Östersjön.de flesta städerna ligger vid kusten för att det är lätt att invotera och exportera varor över havet Östersjön.Och det beror också på olika natur till gångar som t.ex i Kiruna där finns det mycket malm i berget och under stan som leder till att det blir många jobb i gruvan som gör att många flyttar dit.
SvaraRaderaDet bor fler folk i södra norden än i norra, det beror till vis del på klimatet(det är värmare i södra norden än i norra det beror på att Golfströmmen går lite söder om Norge, men också på att det inte är lika bra odlings mark och att det är fler berg i norra norden.
vissa områden är mer tätbefolkade för att tex stockholm man kan exporetera mycket till stockholm det finns också mer jobb mycket universitet man går ofta ut sin utbilning i större städer så då blir det mer tätbefolkat än i mindre städer.
SvaraRaderaI vissa länder finns det bättre klimat varamre alltså golf strömmen.
i vissa städer kan de vara mer tätbefolkat eftersom att tex norge har dem mycket oljia och i kiruna järnmalm i finland har dem mycket skog så de blir mycket papper och möbler.
naturlandskap är när människor inte har byggt i de område som tex atta det finns mycket träd buskar osv och att ingen har byggt någoting där då är det naturlandskap.
Kulturlandskap är när människor har byggt hus äffärer osv alltså människor har rört
i de områden då är det kulturlandskap.
amelia
Att vissa områden är tätbefolkade och vissa glesbefolkade beror på skillnader i naturlandskapet. De flesta tätbefolkade områden i Sverige ligger i södra delen av landet där det är varmare. Vid kusten är det mer tätbefolkat än i inlandet för att man har tillgång till fiske och handel. Vid kusten var det lättare att försvara sig förr i tiden. I fjällen är det glesbefolkat eftersom det är kallt och det är svårt att odla.
SvaraRaderaPå Island är det väldigt glesbefolkat i nästan hela landet utom i Reykjavik. Fisket är viktigt på Island och de stora hamnarna ligger vid huvudstaden. Det är inte så lätt att odla på Island, därför bor de flesta människorna vid huvudstaden.
I Norge bor det flest personer i huvudstaden och vid kusten. I fjällen bor det inte så många. Det beror på att Norge har levt på fiske och olja. I fjällen är det svårt att odla och därför bor inte så många där.
I Danmark bor de flesta i Köpenhamn och på östkusten. Där finns det bördig mark och bönderna gör ost och fläsk, som de säljer ute i världen.
Finland är ganska stort till yta men det bor ungefär lika mycket som i Danmark för det är många sjöar och mycket skog och det brukar kallas för de tusen sjöarnas land.
//DAG:D