Studietips

Här hittar du lite olika tips på hur du kan göra för att ta del av texter, utveckla dina resonemang och jobba med problem. Det som vi pratar om i klassrummet ofta men här kan du repetera en gång till!

Lässtrategier 

För att förstå en text behöver man använda sig av olika strategier. I filmern går jag igenom dem lite noga. 
Bild av Therese Linnér 

                           

Fördjupa resonemang 

Den här filmen tipsar om hur man kan tänka när man utvecklar ett resonemang. Vi brukar prata om att förklara och förtydliga samt ge exempel. Tycker du att det stämmer med det du ser i filmen?Om du klickar på den här länken kommer du till fler liknande filmer om fler kunskapskrav i andra ämnen.


Den här bilden kan också vara en hjälp


Det finns väldigt många bra filmer med tips på studiteknik. UR har spelat in en hel serie som heter Orka plugga. Klicka på länken så kommer du till filmerna. Där kan du se de du tycker att du behöver veta mer om. Det finns många bra tips på hur man kan tänka på för att lära sig mycket. Sömn, mat och motion är också viktiga delar i vardagen för att man ska kunna lära sig nya saker. I matematik behövs det mycket tålamod och koncentration. Det är bra att använda en strategi för problemlösning.  Vi kombinerar lässtrategierna med en arbetsgång för problemlösning som  innehåller 4 stegArbetsgången ser ut så här:
När vi jobbar med matematik försöker vi: 
1. Förstå problemet, återberätta gärna med egna ord.
2. Planera lösningen - har jag löst något liknande problem? Kan jag rita, göra en tabell, eller pröva mig fram eller…Välja räknemetod
3. Genomför planen
4. Granska resultatet - Kan svaret vara rimligt? Har jag svarat på frågan? Kan man få fram svaret på annat sätt?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar