Åsa började med att berätta för oss om vad de hade sett så här långt i utgrävningarna. Genom att göra sådana är utgrävningar får man veta mer om förr i tiden. Den här utgrävningen har gjort att man har fått ny kunskap om hur vägen in till Växjö gick på 1200-talet. Den har förmodligen inte gått där man tidigare trodde att den gick. Arkeologiska utgrävningar är en viktig källa till att förstå hur det var förr i tiden.
Sedan visade Åsa oss vilka redskap vi skulle använda
Ett att de första fynden var en glasbit.
Fyllfat |
När vi jobbade med utgrävningen behövdes lite olika saker. Ett fyllfat att lägga i jorden i. Den tömde man sedan i ett såll. Det fick man sedan skaka fram och tillbaka för att sålla bort jorden. Man kunde även hälla jorden på ett hackbord. Gjorde man det fick man själv föra undan lite jord i taget. Hade man tur kunde man hitta något i jordmassan.
Såll |
Hackbord |
Här är några exempel på vad vi hittade. Benbit och spikar.
skärslev |
Det var viktigt att lägga sakerna i rätt påse |
För att arbeta sig fram i jorden och luckra upp den för att kunna lägga den på fyllfatet använde vi hackor och skärslevar. Allt som vi hittade samlades i påsar. När man jobbar på en utgrävning är det viktigt att dokumentera allt man hittar. Det var väldigt noggrant. Två och två jobbade man vid en ruta. Den rutan hade ett nummer. Allt som hittades i den rutan skulle sedan läggas i en påse med samma nummer.
Vi fick verkligen uppleva en historisk källa på riktigt. En källa till kunskap om historien.
det va jätte roligt tyckte jag
SvaraRadera/ella