måndag 30 september 2013

Arkeologer för en dag

Vilken upplevelse det var att få vara med på utgrävningarna vid domkyrkan i Växjö. Eleverna hittade massor av spännande saker. De hittade så många saker så det var bäst att höra om inte Åsa hade lagt ut dem innan vi kom! Det hade hon inte gjort! De jordlager som vi fick gräva i trodde man att det fanns spår från 1600-1800-talet i. Vi hittade keramik, benbitar, glas och tegel. Dessutom fick vi lära oss massor om hur det kan vara att arbeta som arkeolog.

Åsa började med att berätta för oss om vad de hade sett så här långt i utgrävningarna. Genom att göra sådana är utgrävningar får man veta mer om förr i tiden. Den här utgrävningen har gjort att man har fått ny kunskap om hur vägen in till Växjö gick på 1200-talet. Den har förmodligen inte gått där man tidigare trodde att den gick. Arkeologiska utgrävningar är en viktig källa till att förstå hur det var förr i tiden.

Sedan visade Åsa oss vilka redskap vi skulle använda

Ett att de första fynden var en glasbit. 

Fyllfat


När vi jobbade med utgrävningen behövdes lite olika saker. Ett fyllfat att lägga i jorden i. Den tömde man sedan i ett såll. Det fick man sedan skaka fram och tillbaka för att sålla bort jorden. Man kunde även hälla jorden på ett hackbord. Gjorde man det fick man själv föra undan lite jord i taget.  Hade man tur kunde man hitta något i jordmassan.
Såll
Hackbord


Här är några exempel på vad vi hittade. Benbit och spikar.

skärslev
Det var viktigt att lägga sakerna i rätt påse

För att arbeta sig fram i jorden och luckra upp den för att kunna lägga den på fyllfatet använde vi hackor och skärslevar. Allt som vi hittade samlades i påsar. När man jobbar på en utgrävning är det viktigt att dokumentera allt man hittar. Det var väldigt noggrant. Två och två jobbade man vid en ruta. Den rutan hade ett nummer. Allt som hittades i den rutan skulle sedan läggas i en påse med samma nummer. 

Vi fick verkligen uppleva en historisk källa på riktigt. En källa till kunskap om historien.

fredag 20 september 2013

Birger Jarl

Vi fortsatte vårt arbete med historia genom att börja prata om kungarnas historia. Den första kungen som vi pratade om var Birger Jarl. I den här läxan ska du få veta mer om honom.

När du har tittat på filmerna är det dags att svara på en enkät med frågor.






Om du vill kan du se filmerna flera gånger. Är något svårt kan du eller stanna filmen eller börja om. Om du vill kan du samla svåra ord och ta med dig dem till skolan på fredag.

Klicka här för att komma till enkäten


Om du vill kan du se filmen igen som vi såg i skolan. Logga in på avmkr.se och sök efter filmen
Sveriges medeltid del 1

När vi träffas i skolan på fredag ska vi prata mer om vilka spår från medeltiden som  vi kan se i vår tid.
Ser fram mot spännande diskussioner!

/Therese

Arkeologisk utgrävning

På tisdag är det äntligen dags! Det är då vi ska få vara med och hjälpa till vid den arkeologiska utgrävningen vid domkyrkan i Växjö.

Innan vi ska gå ner dit på tisdag så vill jag att du förbereder dig genom att du gå in och läser på bloggen som handlar om utgrävningarna. Du hittar den i menyn till höger eller så klickar du här

Bild från bloggen om utgrävningarna i Växjö



När du är inne på bloggen så vill jag att du läser om vilka som gör vad i projektet och om undersökningsområdet. När du har gjort det är det bara att klicka runt och läsa lite av varje!

Efter det vill jag att du berätta om något som du tyckte var intressant och som du inte visste innan. Skriv om det i en kommentar eller i din läxbok. Tänk på att skriva så att läsaren förstår. Tänk på punkt och stor bokstav och att läsa igenom din text innan du publicerar eller lämnar in. Motivera gärna varför du valde att skriva om just det som du gjorde.

Ser fram mot spännande upptäckter på tisdag!

Therese

lördag 14 september 2013

Heliga Birgitta

Efter att ha läst texter, sett filmer, haft besök av en arkeolog och en historiker och jobbat med frågor så har vi nu samlat på oss kunskap om medeltiden.

Medeltiden var en spännande period. Det hände mycket. Sverige blev ett rike, städer växte fram och handeln ökade. Kristendom fick en allt större plats och det ska vi prata mer om. Vi kommer också att läsa mer om kungarna som fick större makt nu när Sverige blev ett rike.

Ditt uppdrag till fredag vecka 38 är att titta på film, läsa och skriva om en berömd kvinna från den här tiden. Heliga Birgitta.

Heliga Birgitta på ett altarskåp i Salems kyrka

Det är många delar i det här uppdraget. Läs igenom hela inlägget innan du sätter igång. För att kunna lösa uppdraget behöver du:
1. Tagit med dig en text från skolan om Heliga Birgitta.
2. Du behöver läxboken för att göra din sammanfattning.
3. Komma ihåg din inloggning till avmkr,se

Börja med att titta på filmen om Heliga Birgitta. Det gör du genom att gå in på avmkr.se Där klickar du på mediekatalogen till höger. Då kommer du även dit här: http://www.avmkr.se/mediekatalog
Jag visar båda länkarna så att du ska känna igen dig till nästa gång.

Logga in med din skolmail och ditt lösenord som du själv valt. Skriv sedan in Heliga Birgitta i sökrutan. 
Filmen har även nummer v1535-1.

Därefter är det dags att läsa texten. 
Lyssna först på filmen om kärnmeningar genom att klicka på länken  
Textens uppbyggnad


När du har gjort det läser du texten. Läs rubriken. Fundera över vad texten kan handla om. Vad vet du om Heliga Birgitta? Läs sedan hela texten och stryk under kärnmeningarna.

Efter det är dags att göra en sammanfattning av det du nu kan om Heliga Birgitta. Den sammanfattningen ska du sedan få presentera för en liten grupp när du kommer till skolan.

Ser fram mot att lyssna på er!
/Therese

onsdag 11 september 2013

Nominerad till årets nätspridare i Kronobergs län


Jag fick en ordentlig överraskning i veckan. Det kom ett mail där det stod:


Det är så fantastiskt roligt att få bli nominerad. Men det är egentligen inte bara jag! Det är alla ni elever som varit med och jobbat fram den här bloggen tillsammans med mig. Ni som haft tankar, idéer och synpunkter på det som vi har gjort för att vi ska få möjlighet att lära oss tillsammans. Utan er hade det inte varit möjligt!

Man kan gå in och rösta på det bidrag som man tycker ska vinna. Det står mer om det här 

Om man vill rösta direkt gör man det här.


Thanks for 70 000 views since Oct 2008

Tack än en gång alla fina elever som gör att jag lär mig så mycket tillsammans med er!

/Therese

fredag 6 september 2013

Medeltiden

Nu är vi i gång med vårt tema om medeltiden och den nya tiden. Vi har jobbat med ord som är bra att känna till när man ska leta efter samband, likheter och skillnader mellan olika tidsperioder. Som t e x mellan medeltiden och vår tid.

Du ska få se en film som handlar om Ahmed som har hittat ett redskap från medeltiden. Han har fått i uppgift att försöka lista ut vad det användes till...titta och se om han lyckades!

Bild från ur.se


När du har sett filmen vill jag att du ska fundera på hur man kan veta att redskapet användes till just det som de sa. Hur tror du att man vet det? Fundera också på om du kunde se några likheter med vår tid eller vilka skillnader du kunde se. Ta med dina funderingar och om du kommer på andra frågor som du vill prata om till skolan så gör vi det på fredag!

Ahmed får fler utmaningar att lösa i de andra programmen. Skulle du vilja se fler avsnitt så hittar du dem här


Ser fram mot intressanta diskussioner på fredag!

/Therese

torsdag 5 september 2013

Huvudräkningsstrategier

Vi har pratat om olika strategier som man kan välja när man räknar addition och subtraktion.
Här finns tre filmer som du kan titta på för att repetera det vi gjort i skolan.

En metod kan vara att "räkna talsorterna" var för sig.
I addition gör man så här:


När man räknar "talsorterna var för sig" i subtraktion gör man så här:


När man räknar subtraktion kan man även använda metoden
"räkna bakifrån med plus"

Tack till Anders Ekblad i Svedala som delar med sig av sina filmer.