lördag 22 februari 2014

Vi avslutar temat Norden

Nu är det dags för sista veckan med tema Norden. På fredag avslutar vi arbetet.Du ska få några frågor som jag vill att du ska svara på. Skriv här på bloggen eller i din skrivbok.
1. Fundera på och berätta om vad du kan om natur och kulturlandskap. 
2. Vad är naturresurser? Kan det påverkar var människor bor? På vilket sätt?
3. Berätta om processer som formar jorden och vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
4. Om du vill får du gärna berätta om något av det andra som står här ovanför också.

Vi bygger en kunskapsbank tillsammans för att hjälpas åt att sätta ord på det vi kan. Läs igenom inläggen här på bloggen eller be din kompis att du får läsa i skrivboken, då kanske alla får veta något mer om det vi har läst om och får tips på hur man kan skriva! 

Vi tar hjälp av varandra och cowboyen för att samla ihop det vi vet!

Alla filmer som vi har jobbat med finns kvar här på bloggen om du vill se dem igen. Du kan klicka på den här länken och då kommer alla inlägg under varandra. Eller klickar du på de här länkarna så kommer du direkt till inlägg om Jordens inre krafter och film om Norden.

/Therese

24 kommentarer:


 1. 1: Naturlanskap är platser där människan inte har huggt ner träd och skog. Man kan säga att det är en orörd plats.. Kulturlanskap är platser där människan har huggt ner skogar och byggt hus istället.

  2: Naturresusser är saker i naturen som vi kan använda. Järnmalm, träd, olja, bär typ och frukter från träd. Ifall vi inte had haft järn hade vi inte haft knivar eller gafflar eller allt som är gjort av järn. (Kiruna)

  3: När det blir jordbävning eller tsunami så kan det forma jorden för att när det blir jordbävning så kan det blidas nya berg och om det blir vulkanutbrott så kan kan folk försöka fly och flytta eller så kan de dö.

  4: Fornskandinavisk tro är gudar som man trodde på förr. Man trodde att de skulle hjälpa en så det fanns typ offer platser där de offrade till gudar. De brukade oftast offra djurblod eller någon kroppsdel på djur.

  SvaraRadera
 2. 1. Naturlandskap är när ingen har varit och ändrat på tex skogen, utan naturen har gjort det själv. Kulturlandskap är tvärtom. Det är vi människor som har huggt ner tex skogen och kanske byggt hus eller så kanske vi har planterat en skog.

  2. Naturresurser är saker från naturen som vi människor kan använda, tex bär, järn och träd. Det kan påverka var människor bor eftersom om man bor där man tex har huggt ner alla skogar så det inte går att produsera papper, eller om det är ett ställe där marken är för torr så att det knapp växer några växter där så det inte finns så mycket syre till alla människor som bor där.

  3.Om det tex blir jordbävning, så kan en platta spricka så att det åker av en bit av ett land och då blir det en ny ö eller ett nytt land. Vi människor kan också dö av kraftiga jordbävningar. Det kan bildas en Tsunami om det blir ett jordskalv under vattenytan, och då kan det drunkna flera tusen människor och alla hus kan går sönder.

  SvaraRadera
 3. 1.Naturlandskap är om inte man verken byggt hus eller rört skogen utan att naturen för vara sig själv. =inte huggit ner träd eller gjort något med skogen. Kulturlandskap är däremot tvärt om där har man byggt hus, fabriker och tagit bort det mesta av skogen. T.ex städer.

  2.naturresuser är t.ex. Norge har mycket rikt på fisk om det har så mycket fisk så använder man ju det. Det är en naturresurs. Norge har mycket fisk över 200 sorter fisket kan påverka människor i Norge som äter fisk t.ex. de kan bli smarta. Om man bor vid en hamn så kanske är tvungen att höra båtars ljud.

  3.Om man bor i san san fransisco där det är mycket jordbävningar. jordbävningar är där plattor möts när det blir jordbävning kan det skapa en tsunami som kan bli 30m . Konsekvenserna för Människor som bor i san fransisco är att deras hus kan rasa staden kan gå sönder så att inget blir kvar det an bli en mass död.Sora om råden av skog kan sköljas bort. //Max

  SvaraRadera
 4. 1. naturlandskap är mark som människan inte har rört. Där det finns träd och stenar där det helt enkelt människan inte har varigt och byggt hus broar och annat.

  Kulturlandskap är motsatsen till naturlandskap. Kulturlandskap är när vi människor har varigt där och förnedrat naturen.
  2.Naturresurser är väldigt viktigt tex i Sverige har vi som naturresurser järn och trä. Om vi inte hade haft det skulle det nog vara ganska jobbigt med trä som vi anvender så ofta.

  3. en process som formar jorden är tex jordbävningar som bildas när två skorpor krokar med varandra. Det finns och så många andra fenomen som formar jorden som tex vulkaner tornadoer och tsunamis. Många av dom fenomenen är väldigt farliga men tur så ligger Sverige mitt på en platta så det är väldigt liten chans att något sånt skulle hända oss./Edson

  SvaraRadera
 5. 1. Naturlandskap är där människorna inte har påvärkat eller förstört. Tlx om det finns en skog där inte människorna har huggit ner träd och förstört!


  2. Kulturlanskap är där människorna har påvärkat eller har tlx har huggit ner träd i skogen. Altså motsatsen

  3. en process som formar eller bildar något på jorden är tex jordbävningar. jorbävningar bildas när två kontinenter krokar och då bildas vukarner eller berg!
  Det kan också vara tsunamis och virvelvindar som kan påvärka jorden! En tsunami är en stor våg som har bildas av en vulkan under vattnet. En virvelvind är en vind som suger åt sig alla objekt som är nära  //Ludde och Adam

  SvaraRadera
 6. 1. Naturlandskap är när människor inte har huggit ner och förstört t.ex. träd och buskar i skogen eller naturen. Utan den har gjort det själv.

  Kulturlandskap är när människor t.ex. har huggit ner träd och buskar, byggt hus och byggnader och odlat mark. Det är motsatsen mot naturlandskap.

  2. Naturresuser är när vi kan använda saker i naturen t.ex. bär, olja, järnmalm och träd. Av träd kan man göra möbler, hus, papper och golv och det kan vi ha mycket användning av. Av bär kan man göra saft och sylt och sen sälja i matbutikerna. Av järnmalm kan man göra knivar, gafflar, skedar och då slipper vi äta med händerna. Av olja kan vi göra bensin och om vi inte hade haft bensin då skulle vi inte kunna köra bilar, om man då inte köper en elbil.

  3. Processer är när det t.ex. blir jordbävningar. När det blir jordbävningar då kan en platta spricka från ett land och då formar det jorden. Det bildas också nya berg.

  SvaraRadera
 7. glömde skriva namn //Alva N

  SvaraRadera
 8. 1 Mark där människor har påverkat igenom att odling och skogsbruk . Också
  naturlandskap kallas ett avsnitt av naturen där människan har påverkat landskapet mycket lite eller inte alls.
  2 Det kan påvaka att vi bygger hus och möbel. Naturresurser är typ allt är gjort av t.e.x bord lampa och stolar.
  3 Jorden ändras hela tiden, det bestå av att det är storma i jorden så att plattorna rör sig. Då kan det bli berg och vulkaner och tsunami det kan påvarka vi människor.

  SvaraRadera
 9. 1) Naturlandskap är när människor inte har påverkat tillexempel skogen utan de låter den va och kulturlandskap är när människan har påverkat tillexempel en stor äng och har byggt grejer där eller liknande byggföremål.

  2) Naturresurser är när man använder sig av naturen som tillexempel olja,träd,sten eller något annat som är från naturen och sten kan man göra grus av,träd kan man göra papper,hus,golv eller möbler. Av olja kan man göra bensin och det beöver vi till fordon och så får vi mycket mat från naturen med som man kan köpa i affärer.

  3) Vulkanutbrott kan smälta mycket saker och döda allt som lever det kan även uppstå en ny ö ur vattnet av värmen från vulkanen. Om det blir jordbävning eller tsunami kan det forma jorden och det kan forma nya berg som kan bli jätte höga.

  4) Kartan har funnits väldigt länge och har hjälpt folk att hitta fram till olika delar av världen och massa olika platser men idag använder vi oss av teknologin tillexempel i sin iPhone med hjälp av GPS som man även kan sätta i sin bil./Hanna!

  SvaraRadera
 10. 1.Naturlandskap kallas de ställen som inte människan har förändrat. I den industrialiserade världen (ställen med mycket industri t.ex. Europa) är det svårt att hitta naturlandskap. I Sverige så finns det knappt naturlandskap. Om det fanns så skulle det vara högt upp i fjällen eller långt ute på något skär.
  Kulturlandskap är tvärt i mot. Där har människan byggt som i t.ex New York, LA eller Stockholm. Det är inte bara storstäderna som är kulturlandskap. Växjö, Kalmar, Nybro och Karlshamn är också kulturlandskap för där har människan byggt och/eller förändrat marken.

  2. Naturresurser är olika saker som man använder till olika saker. Det finns förnybara naturresurser som t.ex. trä, vind, vatten och sol. Det finns resurser som kommer att och ta slut t.ex. olja, uran, malm och kol. Av naturresursen trä så kan man få möbler hus m.m., av olja så kan man göra bränsle plast m.m..

  3. Det finns många processer som formar jorden t.ex. vind, vatten, vittring, vulkanutbrott, jordbävningar. Det var några av de processer som formar jorden. Jordbävningar bygger upp berg och vind nöter ner de. Vatten kan gröpa ur hela grottor. Av vulkaner kan det komma upp nya öar. Island är uppbyggt så.

  4. Platser på storstäder beror ofta på om det ligger hav nära eller om det finns mineraler i berget. Stockholm är en stad som ligger där för att det är nära till havet och all Östersjöns handel. Kiruna och Falun ligger inte nära vatten men där finns det stora gruvor som lockar dit folk.

  SvaraRadera
 11. Det är väldigt intressant att läsa era kommentarer. Vad bra att ni har tänkt på att förklara lite mer när ni svarar. Toppen!
  Glöm inte att processer som formar jorden kan finnas som både inre och yttre krafter!
  Jag ser fram mot att läsa fler kommentarer.
  /Therese

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var på väg att glömd det därmed yttre krafter.

   Radera
 12. 1. Naturlandskap är där människorna inte har påverkat naturen.
  Men kulturlandskap är tvärtom, då har människorna påverkat. T ex byggt upp en bänk eller något annat.

  2.Naturresurser är saker som vi får av naturen, te x bär, järn, kol, trä, olja osv..
  Det kan påverka på olika sätt, om man bor i skogen, så och långt bort ifrån stan, så måste man kanske använda sig mer av naturresurser. Och måste göra mycket själv. Men om man bor i stan så kanske man inte åker till skogen och plockar bär te x.
  3. När det blir jordbävning, så kan det blir det bildas nya berg och då blir jorden formad på ett annat sätt. Eller om det skulle bli jordbävning så skulle människor behöva flytta, och natur och byggnader skulle bli förstörda.

  //Lisa

  SvaraRadera
 13. 1. Naturlandskap är de som vi människor inte har rört, byggt eller förstört i naturen. Det finns däremot inte så många naturlandskap kvar för att vi människor utnyttjar naturen genom att vi bygger tex bostäder eftersom att alla inte har en egen bostad och gärna vill ha, så måste ju dem också ha någon stans att bo. Kulturlandskap är motsatsen till Naturlandskap eftersom att kulturlandskap är när vi människor har varit och påverkat naturen som tex byggt bostäder, huggit ner träden, tagit järnmalm, olja och kol

  2. Naturresurser är de som vi kan ta ifrån naturen tex vattnet som egentligen inte tar slut. Av vattnet kan vi laga mat, duscha rent, dricka, och vattna blommorna. Vi måste vattna blommorna eftersom att de är en växt om vi inte vattnar dem dör dem och av växterna får vi syre och om vi inte får syre så kan vi inte överleva. En annan naturresurs kan va Järnmalm, olja, kol, solenergi, bär, träd och mark. Dem olika naturresurserna som vi har kan påverka oss vart vi väljer att bo. Förr i tiden valde många att bo nära vattnet eftersom att man lätt kunde frakta olika grejer

  när de var handel så befanns dem oftast vid vattnet eftersom att dem som sålde saker kom oftast med båt. Sen var de också praktiskt att bo vid havet för man kunde bada och tvätta sig ren. Idag tror jag att man väljer att bo där man har tillgång till de man behöver, tex mataffär, skola, dagis, aktiviteter och jobb. De är ju alltså ett kulturlandskap där människan har påverkat väldigt mycket runt sin bostad.

  3. En av dem olika processerna som formar jorden kan vara en tsunami. När en tsunami bildas så blir de som en jordbävning under vatten ytan. Jordbävningen växer och när den träffar land så bryter vågen ut och dem flesta människorna drunknar för att den är så stor. En annan process är en jordbävning på land. När en jordbävning bildas så krockar jordskorpans plattor. Sverige ligger i mitten på en platta så de är därför de inte blir så stora jordbävningar i Sverige. Men i andra land som ligger lite längre ut på dem här plattorna kan drabbas kraftigt så att man inte överlever. Jordbävningar kan förstöra bostäderna, att dem rasar ihop och då måste kommunen bygga fler bostäder, större kulturlandskap.

  4. Dem olika språken i norden är väldigt lika för att tex Sverige och Norge kom båda ifrån söder. Om man lyssnar på den norska och svenska dialekten förstår man ganska mycket norska om man nu då är svensk. Även dem olika flaggorna i norden är väldigt lika eftersom att alla har ett kors med i sin flagga.

  SvaraRadera
 14. 1. Där människor odlar eller har skogsbruk och natur är helt vanlig skog.
  2. naturresurser är saker vi kan te.x bygga hus av och sona saker som finns i naturen som vi kan få mat i från och göra saker av.
  3. det kan vara vulkan ut brott under vattnet och då kan det bli en ny ö och om det är vulkan ut brott över vattnet och då kan det åverkan natur och människor för att det kan dö ut av gaserna och natur brinner upp och det finns masa andra sker som kan hända men jag välde detta. /albin

  SvaraRadera
 15. 1.Naturlandskap är där vi har inte har rört marken tex inte byggt några hus där. Och att det stället är orött.
  Kulturlandskap är tvärtom där är där vi har rört marken tex byggt någara hus där. Och att vi har tagit saker från den marken då.
  2.Naturessuser är grejer som vi har tatt av natren tex järn,träd,vatten,olika gaser och vattenkraftverk.
  Om vi tex ta vattnet. Av vattnet kan vi dricka rent vatten ur en kran och duscha eller bada.
  Och av järn kan vi göra järnspikar. Om vi inte skulle haft järnspikar så kunde vi inte kunna sätta ihop tex en möbel.Det finns mest järn i gruvurna i Sverige i Kirunas gruva. Och av möblen får vi ju trä.Och av trät kan vi göra massa saker tex som papper och möbler.
  Så vi får nytta av massa grejer som vi får av naturen som vi sedan kan göra saker med eller sälja och få pengar.
  3. Det kan bli jordbävningar,vulkanutbrott,tsunamis och turnados.
  Tsaumi är en jordbävning som görs under vattnet. Vågorna kan vara väldigt kraftiga och dom kan bli över 30 meter höga.
  Turnado är en kraftig vind som kan vara väldigt kraftig. Saker kan blåsa iväg jättenkelt.
  Och kosekvenserna till detta kan bli att mycket folk dör och att deras ägodelar kan förvinna. Och det påverkar ju jorden med sin befolkining.
  /Tindra

  SvaraRadera
 16. 1. Jag börjar att berätta om naturlandskap. Naturlandskap är tillexempel en skog som ingen har rört eller påverkat. Kulturlandskap kan vara Växjö. i Växjö har vi byggt hus och massor av byggnader. Det finns ett samband mellan kulturlandskap och naturresurser. Vi kan ju göra plankor av träd, och av plankor kan vi höra hus och byggnader. Man använder oftast träplankor för att det kan hålla väldigt länge.

  2. Naturresurser kan vara trädplankor som vi använder till att bygga hus. Vi får ju träplankorna av träden och träden får man från naturen vilket gör att det är en naturresurs.

  3. Det finns vulkaner som kan forma vår jord. Om en vulkan får ett utbrott under vattnet under vattnet så kan det bildas nya öar. Blir det däremot vulkanutbrott på land så kan vi människor dö och skogar kan brinna upp. Sen kan det även bli jordbävningar det påverkar oss genom att jordskorporna rör sig och då börjar det skaka. Det kan då bli stora sprickor i marken som människor faller ner i och dör.
  4. Dom nordiska språken är lika. Det är bara Finland som vi inte förstår så bra. För att Svenska, Danska och norska kommer söder ifrån medans Finska kommer öster ifrån. Därför är det så.

  SvaraRadera
 17. 1. Naturlandskap är när någon har nästan inte påverkat naturen eller inte alls. Och kulturlandskap är när någon har påverkat naturen mycket.

  2. Naturresurser är nåt som naturen ger t.e.x träd, mat och annat, och det påverkar hur människor bor. T.e.x om det finns mycket vatten så vill man kunna åka runt och resa och fiska o sånt.

  3. En process som formar jorden är tsunami. När en tsunami bildas så blir det som en jordbävning under vattnet. Jordbävningen växer och när den träffar land så bryter vågen ut och dom flesta människorna drunknar och dör./// ELIAS!!!

  SvaraRadera
 18. 1. Naturlandskap är när människorna nästan inte har påverkat någonting alls i naturen. Kulturlandskap är när människorna har påverkat något klimat väldigt mycket, alltså att de har byggt hus, sågat ned träd m.m.

  2. Naturresurser är t.ex träd, av träd kan man göra papper, bygga hus och elda med. En annan naturresurs är svamp. Av svampen kan man göra svampsås, svampsoppa. Det påverkar människorna med att de vill kanske hellre bo någonstans där det växer mycket träd och svamp till exempel. Några förhållbara resurser är Sol, Vind och vattenkraft.

  3. En process som formar jorden är Jordbävningar. När det tillkommer en jordbävning så kan många hus förstöras, broar kan delas på mitten och fönsterglas kan trilla ned på människor som går på gatorna. Man kan också förlora många i sin familj och släkt, eller så blir man själv skadad. Tsunami är också en process som formar jorden. Den bildas långt ute på havet och när den kommer på grundare vatten blir den bara större och större. Om man har riktigt otur kan en by eller stad dränkas i vatten.
  Ett vulkanutbrott är också en process som formar jorden. När det förekommer ett vulkanutbrott så bildas det en giftig gas som gör att många människor dör. Så det är oftast inte magman som dödar mest. Men det konstiga 'är att den giftiga askan som finns i gasen är riktigt bra att odla i!
  /Pauline & Tilia. Tjofrääs och tack för oss.

  SvaraRadera
 19. 1. Naturlandskap är där ingen människa har röt vid, tex skogen, istället har naturen byggt upp skogen själv. Kulturlandskap typ raka motsatts sen. Det är där människa har byggt eller huggt ner skog, eller att människan har odlat skogen.
  2. Naturresurser är saker som naturen har skapa själv tex skog och olja
  3. En process är tex Tsaumi eller ett vulkanutbrott. Tsaumi är som typ en jordbävning under vattnet. Vågorna kan bli ca 30 meter höga. En konsekvens till det är att vågorna är så pass kraftiga att det kan förstöras både hus och byar, Och om det för stör byar då förlorar många människor sina hem. // Alva P

  SvaraRadera
 20. 1. Fundera på vad du kan om natur och kulturlandskap.

  Naturlandskap är där en människa inte har påverkat något t.ex. har man inte byggt hus eller odlat. Det är väldigt svårt att hitt något sådant ställe. Men ett exempel är urskog. 0,5 % utgör urskog av all skog som finns i Sverige.

  Kulturlandskap är där människor har påverkat landskapet. Exempel på påverkan kan vara att bygga hus och vägar, odla på åkrar och mm.

  2. Vad är naturresurser? Kan det påverka var människor bor? På vilket sätt?

  Naturresurser är uppdelade i två olika grupper. Den ena är förnyelsebara resurser som solstrålarna, havsvattnets rörelser, vindens rörelser och jordens inre värme. Den andra är ej förnyelsebara resurser som olja, malm och kol.

  Under industrialiseringen byggde man industrier nära vattendrag. Ett exempel kan vara en tygfabrik där stora vattenkvarnar drev vävstolar. Man ville ha nära till jobbet för man växte upp i byar och då kunde det bli långt till jobbet. Sedan kom fler och fler som ville jobba på fabrikerna. Till slut blev det en hel stad.

  Naturresurser är att man tar olika material från naturen och gör olika saker av. T.ex. trä det gör vi möbler av och olika hus.

  3. Berätta om processer som formar jorden och vilka konsekvenser det kan få för oss människor och natur.

  När två kontinentalplattor slås ihop blir det en kraftig smäll det kallar vi jordbävning. När de slås ihop kan plattorna hamna under eller över den andra plattan eller pressas ihop. Om dem pressas ihop kan det bli berg. Men det kan också bli vulkaner och då kommer het magma upp och rinner ner mot byar och städer. Men det påverkar inte bara människor även natur förstörs och då dör djur och människor. Ett exempel är vulkanen Pompei i Italien som vid sitt utbrott begravde en hel stad.

  //Erik

  SvaraRadera
 21. Hejsan!
  1 Naturlandskap är där vi människor inte har rört/påverkat marken t.e.x inte byggt något hus eller odlar. men där i mot kulturlandskap har vi gjort tvärt om, vi har alltså byggt hus och vi odlar i marken osv nu för tiden finns det faktiskt inte så mycket naturlandskap för vi bygger hus och gör saker som vi behöver för att leva tillexempel odlar så vi kan få havre och majs med mera så vi kan få fram mat och över leva.
  2 Naturresurser är det vi får av naturen tillexempel vatten, olja, järn, solenergi med mera. Om vi tillexempel tar vatten så kan vi dricka det och duscha och det måste vi kunna.För om vi inte hade vatten skulle vi inte överleva. Jag tror att dem olika naturresurserna har påverkat var vi väljer att bo och det gör det både nu och gjorde förr.
  3 Vi kan få jordbävningar, tsunamis och vulkan ut brått mm.Och alla tre jag rabblade upp påverkar människor och natur super mycket, om en tsunami infaller så kommer det en stor våg och den vågen bildas precis som en jordbävning två kontinentplattor gnuggas (stöter) mot varan och då bildas det en smäll och när det händer över ytan så blir det helt skakigt och hus kan välta och människor kan dö och händer det under vattnet så slår vågen ut och den sköljer ner alla hus och människor drunknar. En vulkan inträffar när plattorna har byggts upp som ett berg och magman i bärget får ett ut brått och alla lava/magma sprutar ut, det kan påverka mycket, allt blir förstör av askan och alla farliga gaser. // Ronja

  SvaraRadera
 22. Det blev en ganska trång och i hopp tyckt text men ska tänka på det till nästa gång, så det blir lättare att läsa. //Ronja

  SvaraRadera