fredag 24 januari 2014

Fornskandinavisk tro

Det här uppdraget innebär att du ska få se några filmer som handlar om fornskandinavisk tro. Under tiden du tittar på filmerna är det bra att skriva stödord. När du har sett alla filmerna vill jag att du sammanfattar vad du har fått veta. När du kommer till skolan ska du få redovisa din sammanfattning för en grupp kompisar.

Första filmen handlar om fornskandinavisk tro och den filmen heter Eddan

Den andra filmen handlar om veckodagarna och hur det hänger ihop med fornskandinavisk tro.
De två sista filmerna är två korta filmer som handlar om namn, veckodagarna igen och namn på platser.

Du kan skriva din sammanfattning i läxboken eller här på bloggen om du vill.

Ser fram mot att lyssna på era redovisningar på fredag! /Therese

23 kommentarer:

 1. Therese på nomp står det att uppdraget är till idag stämmer det? Jag har för mig att du sa att den skulle vara klar till fredag nästa vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer Jacob. Det är till nästa vecka. När jag skickade ut uppdraget för ett par veckor sedan hade jag tänkt att det skulle vara klart till igår, men eftersom vi har ändrat om lite under tiden i planeringen så flyttade vi även fram nomp. Jag kunde inte ändra datumet i uppdraget nu, så det får stå kvar. Bra att du uppmärksammade det!
   /Therese

   Radera
 2. Tyvärr är ljudet på filmen "Eddan" ganska dåligt p.g.a att ljuden som är i bakgrunden låter så högt att man fast hör vad hon som berättar säger. Men vi får göra vårat bästa!

  /Tilia & Alva N!

  SvaraRadera
 3. Några Asagudar är: Oden, Tor och Freja.
  Det finns sju veckodagar och det är: Måndag, Tisdag, Onsdag, Torsdag, Fredag, Lördag och söndag. Man har fått veckodagarna genom namn och andra saker.
  Måndag=Månens dag
  Tisdag=Tyr
  Onsdag=Oden
  Torsdag=Tor
  Fredag=Frigg
  Lördag=Löga
  Söndag=Solens dag
  Oden hade 2 korpar som hette Hugin och Mumin. Hugin och Mumin flög åt alla håll för att söka kunskap till Oden. Oden hade också en häst med 8 fötter som hette Sleipner som han red omkring på.
  Guden Tyr var väldigt känd för att han hade bara en hand för att Fenrisulven hade bitit av handen.
  Tor var en av de största asagudarna. När han var arg kunde han framkalla åskan med sin hammare Mjölner. //Alva N

  SvaraRadera
 4. Vi kan se spår från namn på dom gudarna Orden, Freja och Tor. Exempel namn på gator och veckor dagarna.
  Mån= månens
  Tis=Tyrs
  Ons=Odens
  Fre=Freja/Friggs
  Löd=Löga (tvätta)
  Sön=Solens
  Orden hade 2 korpor, 1 Häst som hette Sleper Och en gris som kanske va inte så glad för han blev kokad varje dag men sen på morgonen så va han hel igen. Oden va den mäktigaste guden.
  Tor var åskans gud. När han blev riktigt arg så kunde han kasta hans yxa han hade också en släp så hårdare han spände det blev han starkare. Han va den starkaste guden. han hade två getter som han red fram på i luften.
  För att inte människorna komma in i Askgåd så var det en vakt men han sov mest.
  /David
  Det hände att allt togs bot jag hade skrivit jätte mycket till Therese


  SvaraRadera
 5. Fornskandinavisk tro

  Än idag använder vi medeltida namn som t.ex Torsten, Bengt och Håkan.
  De kan vi se eftersom att vissa av namnen är inristade i runstenar. Runstenarna kommer i från medeltiden och människorna ristade in sina namn på grund av att dem ville att man skulle komma i håg något eller om man skulle skicka ett meddelande till någon, därför ristade man in sitt namn på medeltiden i runstenar. När man ristade sitt namn t.ex använde man en vass kniv.

  Vi har också vår almenacka, ur den kan vi läsa alla veckodagarna. Nu finns almenackan inte bara på papper utan på mobilen också. Dem olika dagarna kommer ifrån: Måndagen är månensdag men är dock inte döpt efter någon gud.

  Tisdagen är döpt efter Tyr, Tyr var Odens yngsta son. Tyr hade dock bara en hand för att fenrisulven bet av hans ena pga att dvärgarna lurade fenrisulven.

  Onsdag är döpt efter guden Oden som är den mäktigast guden. Oden har bara ett öga för att han gav sitt ena öga till mimersbrun för att få kunskapen att kunna se fram i tiden samt bak i tiden. Oden hade tre söner vid namn Tor, Balder och Tyr. Oden var också beskyddad av två vargar som gick vid hans sida. Vargarnas namn var Gere och Freke. Oden hade också sina två korpar vid namn Hugin och Mugin. Korparna flög ut och tog reda på allt som händer i världen och sen på kvällen kom de två korparna och sätter sig på Odens axlar och berättade allt. Oden har med sin åtta benta häst som heter Sleipner. Sleipner kunde galoppera snabbare än alla andra hästar eftersom att han var åtta bent. Sleipner var en enorm svart hingst som red lika bra på land som i luften.

  Balder som var Odens son, han tyckte själv att han var vackrast och mest om tyckt.

  Torsdag är döpt efter Tor, Tor var Odens äldste son som var väldigt stark. Han hade ett bälte runt midjan och om han spännde de så blev han dubbelt så stark. Sen hade han även sin hammare, vagn och bock. Det sägs att när de blir oska så är de Tor som är arg och slår med sin hammare uppe i himmlen.

  Fredag är döpt efter Freja, Frigg eller Frej, man vet inte riktigt.

  Lördag är döpt efter tvättens dag som kallas för Löga. Men man vet inte riktigt varför.

  Söndag är döpt efter solen, solens dag.

  På medeltiden hade gudarna en boning och människorna en boning. Människornas boning kallades Midgård och asagudarnas boning kallades Asgård. I mellan asa gudarnas boning och människornas boning hade dem bygt en bro som var regnbågen, eller dem kallade den för Bifrost.

  Saga


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag glömde att skriva om Odens gris men Oden hade en gris som hette Särimner och var Odens middag varje dag. Han kokades och åts upp, på morgonen nästa dag var han hel och som vanligt igen. Och så höll det på.

   Radera
 6. På Vikingatiden trodde man inte på Jesus eller Gud, utan man trodde på Asagudarna. Några av Asagudarna var Oden, Tor, Tyr, Frigg, Frej och Freja. Fyra av våra veckodagar är döpta av Asagudarna. Tisdag är döpt efter Tyr, Onsdag är döpt efter Oden, Torsdag är döpt efter Tor och Fredag är döpt efter Freja, Frej eller Frigg (Man vet inte riktigt vilken av dem som är döpt efter fredagen).

  Dem andra dagarna är inte döpta efter några Asagudar. Måndag är döpt efter månen, lördag är döpt efter löga (det menars med tvättens dag) och söndag är solens dag. Man har också döpt gator och namn efter en del av Asagudarna, tex Odengatan eller Torsgatan och namn Som Siv eller Järd.

  Oden var den största och mäktigaste guden av alla Asagudar. Dock så såg han inte så bra för han hade bara ett öga som han hade offrat för att få kraften att kunna se fram och bak i tiden. Oden hade en åttafotad häst som hette Sleipner. Han hade också två korpar som hette Hugin och Mumin, dem flög ut åt alla håll för att söka all kunskap som Oden behövde veta. Geri och Fräke var hans två vargar som alltid gick vid hans sida. Odens Kvällsmat var varje kväll hans gris Särimner, dem tillagar Särimner varje kväll och äter upp honom men nästa morgon är han levande och hel igen, så då kan dem tillaga han nästa måltid igen.

  Odens tre söner var Tor, Balder och Tyr. Den äldste av dem tre sönerna var Tor, han var den starkaste Asaguden av dem alla. Tor var vädrets gud och han hade en vagn som drogs utav två getabockar. När Tor blev arg eller riktigt ivrig så kunde han slänga i väg sin hammare så att det ställde till med ett riktigt åskväder.

  Balder, Odens andra son var den vackraste och mest omtyckta av alla Asagudar. Han tyckte iallafall det.

  Tyr, Ordens tredje och sista son var krigskonstens gud. I en strid mot Fenisulven så bet Fenisulven av Tyrs ena hand. De stora krigarna brukade rista in Tyrs namn på svärdet innan dem begav sig ut i en strid.

  Asagudarna bodde i ett ställe som hette Asgård och människorna bodde i Midgård.

  SvaraRadera
 7. Det finns 3 asagudar de heter Tor,Oden och Freja. Och det finns 7 veckor dagar och de är döpta efter asagudarna.
  Måndag: Månens dag
  Tisdag:Tyr
  Onsdag:Oden
  Torsdag:Tor
  Fredag:Frigg
  Lördag:Löga
  Söndag:Solens dag

  Detta var Asagudarna
  // Ludde och Adam :?=P

  SvaraRadera
 8. Romana var viktiga för ca 2000 år sedan. Vi vet inte varför dom inte är det nu!
  Planeterna är döpta eller gudar.
  Några av gudarna heter Tor,Oden,Freja och måndag är inte döpt efter en gud utan månen! Det här var resten!

  //Ludde och Adam

  SvaraRadera
 9. Ska man skriva en komentar? eller bara på ett paper som man tar med sig till skolan?
  /Edvard.

  SvaraRadera
 10. Romarna var väldigt mäktiga för ungefär för 2000 år sen.
  veckodagarna är döpta efter asagudarna förutom måndagen som är döpt efter månen och söndagen som är solens dag.
  måndag=månens dag, tisdag=Tyr, Onsdag=Oden, torsdag=Tor, fredag=Frigg, lördag=Löga, söndag=solen dag.//Hanna

  SvaraRadera
 11. Romarna var väldigt mäktiga för ungefär för 2000 år sen.
  veckodagarna är döpta efter asagudarna förutom måndagen som är döpt efter månen och söndagen som är solens dag.
  måndag=månens dag, tisdag=Tyr, Onsdag=Oden, torsdag=Tor, fredag=Frigg, lördag=Löga, söndag=solen dag. Oden var den mäktigaste guden av de alla. Oden hade tre söner som hette Tor, Balder och Tyr. Tor var åskans gud förr trodde man det var Tor som slog med sin hammare när det åskade. Balder var den vackraste alla asagudarna visste. Tyr var krigskonstens gud. I en strid mot fenisulven så bet fenisulven av Tyrs ena hand. När krigarna skulle ut i krig ristade de in Tyrs namn i sitt svärd.//Hanna

  SvaraRadera
 12. Jag kan inte skriva mer än en mening sen så laggar det // Kajsa

  SvaraRadera
 13. De olika veckodagarna kommer ifrån asagudar. måndag=månens dag. Tisdag=tyrs dag. Onstdag=odens dag. Torsdag=tors dag. Fredag=frejs dag. Lördag=lögas dag. Söndag=solens dag. Det finns också olika plattser i Sverige som är döpta från asagudar. Tillexempel Valhallagatan jämte skolan.
  /Edvard

  SvaraRadera
 14. ok jag förstod/ edvard

  SvaraRadera
 15. Romarna var väldigt mäktiga för ungefär 2000 år sen. Veckodagarna är döpta ifrån asagudarna förutom måndagen som är döpt efter månen och söndagen för solens dag.
  Måndag=Månens dag, Tisdag=Tyr, Onsdag=Oden, Torsdag=Tor, Fredag=Frigg, Lördag=Löga, Söndag=Solens dag.


  Oden var den mäktigaste guden av de alla. Oden hade tre söner som hette Tor, Balder och Tyr. Tor var åskans gud förr så trodde man att det var Tor som slog med hammaren när det åskade. Balder var den vackraste alla asagudarna visste. Tyr var krigskonstens gud. I en strid mot feniulven så betfenisulven av Tyrs ena hand. När krigarna skulle ut i krig ristade de in Tyrs namn i sitt svärd.
  det gick när jag skrev på datorn men det fynkade inte när jag gjrde det på ipaden men jag kunde iallafall göra läxan och det var huvudsaken// Kajsa hult

  SvaraRadera
 16. Några asagudar är: Oden, Tor, Freja, Tyr och Frej. Det fanns också en jätte som hette Loke.

  De sju veckodagarna är döpta efter den fornskandinaviska tron.
  Måndag= Månens dag.
  Tisdag= Asaguden Tyr.
  Onsdag= Odens dag.
  Torsdag= Tors dag.
  Fredag= Frigg eller också Freja.
  Lördag= Löga (Löga är själva tvätt-dagen)
  Och så Söndag= Solens dag.
  Oden var den mäktigaste guden. Han hade ett styrkebälte som gjorde honom ännu starkare. Han hade bara ett öga för att de offrade han för att kunna se fram och bak i tiden. Han hade också en åttafotad häst som hette Sleipner. Han hade två korpar: Hugin och Mumin som flög iväg åt alla håll och kanter för att leta upp saker som Oden behövde veta. Oden hade också en gris, som han och de andra asagudarna åt av varje kväll, Särimner, men som nästa mosrgon var levande och hel igen. Han hade också två vargar: Gere och Freke som alltid stod vid hans sida.

  Tor var åskans gud. Han kunde kunde han kasta iväg sin hammare och bilda åska. Tor var Odens son.

  De andra gudarna berättar jag mer om på fredag!
  Tack o hej, Leverpastej!
  /Tilia.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Sättet att döpa veckodagarna har man tagit från romarna. De var stora runt år 0. I Rom började man döpa dagarna efter gudar. Man tog istället för de romerska gudarna asagudarna. Det finns dagar som inte är döpta efter gudarna det är måndag, lördag och söndag.
  Oden var ledarna över alla gudarna och människorna. Han hade
  Dagarna är döpta så här:
  måndag=månens dag
  tisdag=Tyrs dag
  onsdag=Odens dag
  torsdag=Tors dag
  fredag=Frej eller Frigg det vet man inte.
  lördag=tvätt dagen (löga= gammalt ord för tvätta)
  söndag=solens dag
  Många platser är döpta efter asagudarna T.Ex. =Odenplan,Valhallagatan och Odingatan. det var bara några av de.
  Oden var ledaren över människorna och asagudarna. Han hade bara ett öga för det andra kastade han i Mimers brunn för att kunna resa i tiden. Han hade två korpar som flög ut varje morgon och tog reda på allt som hände i hela värden sen viskade det till Oden.
  Tor var Odens äldsta son han var starkast och åkte över himlavalvet om han slog med sin hammare så åskade det. Han hade ett styrkebälte drog han åt det så blev han dubbelt så stark.
  Loke var den busigaste av dem alla. Han var också väldigt listig.
  Tyr hade bara en hand den andra bet Fenixulven av. de skulle binda honom du sa han att en gud skulle stoppa in sin hand som pant det gjorde tyr och han bet av den.
  Freja var Odens hustru och mamma till de flesta gudarna.
  Varje kväll så kokade man grisen Särimner men varje morgon vaknade den.
  I mitten av Valhall stod ett träd Yggdrasil. Det tre rötterna ledde till varsin källa ormarnas källa Mimers brunn och Nonorna. Det trädet var livets träd. Det sprang en ekorre mellan ormarnas källa och örnen som satt högst upp i trädet. Ekorren fungerade alltså som en budbärare.

  SvaraRadera


 19. På Vikingatiden trodde man inte på Jesus eller Gud, utan man trodde på Asagudarna. Några av Asagudarna var Oden, Tor, Tyr, Frigg, Frej och Freja. Fyra av våra veckodagar är döpta av Asagudarna. Tisdag är döpt efter Tyr, Onsdag är döpt efter Oden, Torsdag är döpt efter Tor och Fredag är döpt efter Freja, Frej eller Frigg. många olika platser är döpta efter dom tex odenplan, Valhallagatan och många fler platser. Tor hade en hammare som va magisk för om han slog med den så började det oska. sedan kan jag mycket mer som jag inte okar skriva.

  /Ella

  SvaraRadera
 20. På vikinga tiden trodde man på Asagudar.
  Det fanns: Oden, Tor, Frej, Freja, Frigg, Tyr och Idun.
  Loke var hälften gud hälften jätte.
  Oden var den visaste guden, han hade bara ett öga för att det andra sjänte han till jätten Ymer för att bli visare och se in i framtiden.
  Han hade två korpar Hugin och Mumin.
  Han hade även en 8 fotad häst, Sleipner.
  Tor var åskans gud, han var son till Oden.
  Han har också en hammare som hette Mjölner.
  När han kastar Mjölner kommer den alltid tillbaka till han hand.
  Freja är kärlekens gud.
  Hon hjälper till t.ex när man är gravid eller ska ha barn.
  Frigg är Odens fru.
  man sa att hon var väldigt klok.
  Idun var unghetens gud.
  Hon hade speciella äpplen som gjorde så man aldrig blev gammal.
  Tyr var en modig krigs gud.
  Han hade bara en arm för att den andra blev upp äten av fenriks ulven.
  Veckodagarna är kommer också från gudarna:
  Måndag: Månen Man sa att den var en gud.
  Tisdag: Tyr
  Onsdag: Oden
  Torsdag: Tor
  Fredag: Frigg
  Lördag: Är inte från en gud det är lögar dagen. (tvättar dagen)
  Söndag: Solens dag precis som månen sa man att den var en gud.
  Det finns fortfarande ställen nänmda från gudar t.ex Oden gatan, Valhalla gatan, Tors gatan och Svea vägen.
  // Oliver

  SvaraRadera