måndag 28 oktober 2013

Vi avslutar temat i historia tillsammans!

Nu har vi jobbat med medeltiden och den nya tiden under en period. 

De här målen har vi jobbat för att kunna förstå och berätta om:
- berätta om personer och händelser från tidsperioden
- visa din förmåga att se orsaker och konsekvenser av händelser och förändringar och hur det har påverkade människor
- se spår av historien i vår tid, ge exempel och förklara
- berätta om källor och dess användbarhet och varför det kan vara skillnad i hur händelser/personer presenteras
- använda historiska begrepp när du skriver och pratar om historia
- göra jämförelse av hur kristendomen påverkar människor förr och nu


För att du ska ha fått möjlighet att nå målen så har vi pratat, läst, sett film, gjort tankekartor, jobbat med uppgifter samt samarbetat för att hitta svar på knepiga frågor osv.

Här nedan kommer länkar till filmer som vi sett. Om du vill kan du se någon eller några av dem igen.

Avmkr.se där såg vi Medeltidens historia del 1, 2 och 3 och en film om Gustav Vasa
Här på bloggen ligger det fler filmer. Titta till höger och leta efter film eller so i listan med etiketter.
Eller klicka på den här länken då kommer alla inlägg som handlar om historia fram

Vi tittade även på den här tidslinjen tillsammans.


Uppgift!
      Nu vill jag att du funderar över följande frågor och skriver ner lite om varje. Du kan skriva här på bloggen eller i läxboken. Läs igenom varandras tankar för då lär man sig massor av varandra. När du läser det andra skrivit väcker det kanske tankar och frågor som du vill ha svar på. Ta med dig frågorna till skolan så reder vi ut dem här. Märker du att det är svårt att sortera tankarna och skriva något svar på frågorna är det viktigt att du kommer till mig så att vi kan hjälpas åt. 

1. Berätta om någon person eller händelse från tidsperioderna vi läst om.

2. Kan du använda orden orsak, konsekvens, påverkan ...Visa det genom att berätta om något där orden ingår.

3. Vilka spår kan du ser i vår tid av det som vi har läst om?

4.Vad vet du om historiska källor? Vad tror du det beror på att samma händelse kan beskrivas på olika sätt beroende på vilken källa man använder?  

5.Hur påverkades människorna av kristendomen förr och hur är det nu? 

Jag tror att du känner igen frågorna. Det var de här frågorna som du fick svara på när vi funderade på hur det gick med vårt arbete mot målen för några veckor sedan.
/Therese 

26 kommentarer:

 1. 1. Birger Jarl är en person som jag minns från medeltiden. Hans släkt hette folkkungaätten. Han var far till Magnus Ladulås. Han stiftade många lagar t.ex. kvinnofrid, tingsfrid, kyrkofrid och hemfrid.

  2. Orsaken till att Birger Jarl skapade fridslagar var att han ville att Sverige skulle bli ett bättre land. En konsekvens av att Gustav Vasa blev kung i Sverige var att Sverige blev ett starkare land. Kristendomen påverkade människorna i Sverige mera förr.

  3. Förr i tiden hade vi katter, hundar, hästar och många andra djur och det har vi nu med. Jag kan också se ett spår att förr i tiden fanns det fattiga och rika och det finns det nu med.

  4. För att få reda på händelser kan man använda böcker, datorer, tv och tidningar. I böcker och tidningar läser man men i tv ser man bilder och hör någon som berättar.

  5. Förr i tiden var man tvungen att gå i kyrkan och tro på gud men det måste vi inte nu.

  SvaraRadera
 2. Oj glömde skriva namn //Alva

  SvaraRadera
 3. 1. Heliga Birgitta. Hon trodde på gud och tyckte att hon såg gud framför sig. Hon hällde sterin på sina händer för att hon ville lida precis som gud. Hon ville att mer människor skulle gå i kyrkan. Hon gick från Sverige ner till Rom för att fråga påven om hon fick bygga ett kloster i Vadstena för nunnor och munkar. Men när hon hade kommit till Rom var inte påven där han bodde i Avingnon i Frankrike. Hon väntade och väntade till sist så fick hon gokänt av påven att hon skulle bygga ett kloster. Hon dog när hon var 80 år. Birgitta fick alldrig se klostret i Vadstena. Birgitta är väldigt känd i norden vad hon gjorde för många år sen.

  2. Orsak: Hon gjorde att Sverige är kristet.

  3. Jag kan se att klostret finns kvar i Vadstena.
  Sveriges Nationdag.
  Wasaskeppet.
  Birger Jarl gjorde regler om kvinnofrid och arvsrätt.

  4.Böcker,datorer,mobil,gamla saker och arkeologiskautgrävningar. Man uppfattar det olika. Vissa tycker det och vissa tycker det.
  5.Nu är det mer frivilligt med olika saker tex kyrkan. Man får fritt välja vilken religion man vill tillhöra. / Tindra

  SvaraRadera
 4. 1.Heliga Bigaita är en peson som levde på medel tiden. hon fick uppgift av jesus/gud att bygga ett koster hon åkte till rom och tvingade påven att flytta ditt det tog några år innan hon fick bygga ett kloster. Hon dog senare det säjs att dom som rö vid hennes grav allså dom blinda fick synen till backa . hon blev sen helgen föklarad av påven.
  2.Kotikvensen är att hon tog alla sitt liv på det. Osaken till att bygga ett kloster va för att gud/jesus sa att hon skulle bygga ett kloster. Det på varkade påven att flytta till rom och rom.
  3. Vi kan se djur ben,tegel, målinga på stena och sklätt av människor.
  4.Vi kan se filmer,tinigar,tv, data och böcker. Datan kan vi se filmer och böker kan vi läsa.
  5. Dom va tvingade att ge skatt till kyrkan illafal i rom. Dom va tvungna att gå till kyrkan och tro på gud/jesus och va dom tvungna till att tro joden va platt. vi ge sakatt men inte till kyrkan. Nu moste inte man gå till kyrkan. och man behöver inte tro på det dom säjer i dag.

  SvaraRadera
 5. 1.birger jarl har var en kung förr i tiden.
  2.orsaken till att birger jarl skapade fridslagar var att han ville att sverige skulle bli ett bettre land.
  3. Föff i tiden hade dom katter,hund och hästar det har vi också.
  4.Man få det ifrån böker,internet och prat.
  5. Förr i tiden var man tvyngen att tro på gud men det måste man inte nu. /kajsa

  SvaraRadera
 6. 1#den jag kommer ihåg Gustav vasa. Gustav vasa hans pappa blev hals hugen när Stockholms blod bad var efter det blev han och hans mor och hans systrar bortförda till Danmark och där var det inte så pjåkigt men Gustav ville hem till sitt hem land och han rymde så klart ville han och så få bort sin mor och sina systrar. När han hade kommit hem till Sverige hanskulle starta uppror så åkte han upp till dalarna för där tänkte han här har de haft uppror så då kanske de kan hjälpa mig. Men dal karlarna trodde inte på Gustav och han åkte vidare. efter några dar kam två men och sa till Gustav: dal karlarna hade ändrat sig de är med! Då behövde de massor av vapen Gustav tänkte sen fik han en ide´ ber hansan om vapen! efter det så blev det krig mellan Sverige och Danmark! Gustav vann och efter det så kröntes Gustav till konung!

  2# kristian tyran fik konsekvensen att Gustav vasa startade ett krig mot honom för att Gustav ville förstås ha hämd  3#De spåren jag kan se är att de hade en protestantisk kyrka och det har vi en i dag. sen finns ju krutet de används i dag, skor det finns också och kompasen


  4# De källor jag bruka använda är wikipedia, böcker, och utgrävningar.


  5#Människorna påverkades väldigt mycket av kristen domen. t.ex. de var mer rädda för att komma till djävulen och de trodde att om man var snäll fik man komma till himlen. och de trodde att jorden var platt och att under var djävulen och över var himlen. //Max

  SvaraRadera
 7. 1. Birger Jarl var en kung över Sverige. Han skiftad lagar tex kvinnofriden och arvsrätten. Birger Jarl hette Birger Magnusson igentligen, eftersom att han var son till Magnus Minnersköld.

  2. Orsaken till att Birger skapade lagen kvinnofriden var för att han tyckte att man inte fick våldta och göra andra farliga saker mot kvinnor.

  3. Spår vi tex kan se från den tiden idag är:
  Vasaloppet
  Vasamuseet
  Vasaskeppet
  Klostret i Vadstena

  4. Vi kan hitta fakta om historia tex i böcker, i tidningar, på tvn och på datorn. Jag vet inte, men jag tror att det är för att vissa kollar på ett tex datum och en kollar på ett annat datum och då blir det två olika faktor.

  5. Förr så påverkades människorna väldigt mycket av kristendomen och kyrkan. De var tvungna att tro på gud och dem var tvungna att gå till kyrkan.
  Nu påverkas vi knappt någonting för att vi får välja om vi vill tro på gud elr inte och vi får välja om vi vill gå i kyrkan elr inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. har du inte blandat ihop Birger Jarl och Gustav Vasa?

   Radera
 8. ¨
  1. Jag har valt Gustav Vasa han kröntes till kung den 6 juni 1523. Gustav Vasas far blev dödad i Stockholms blodbad. Då blev Gustav irriterad och startade uppror mot den Danske kungen kirstian tyrann som var den som såg till att det blev Stockholms blodbad. Upproret gick bra och Gustav blev kung. Men det för att kunna vinna över de Danska soldaterna så behövde han pengar han lånade därför stora summor pengar av hansan. Men det behövde han betala tillbaks. Så när han fick höra om Martin Lutters teser så kom han på att kyrkan hade stora rikedomar. Och Gustav behövde pengar så hjälpte han Lutter. Han gjorde kungen till ett arvrike så att kungens eller drottningens barn blev kung. Han krigade en del och han gjorde mycket mycket mer.

  2. Orsaken till att Gustav Vasa krigade mot Kristian tyrann var att han hade dödat hans far. Konsekvensen av detta var att Kirstian tyrann inte var kung över Sverige mera. Det påverkade många människor i både Sverige och Danmark.

  3. Man kan se många spår från den tiden är:vasaloppet, Sverige är ett arvrike, lagar, Sverige är protestantiskt och mycket mycket mer.

  4. Det är för att olika skrifter visar olika en del överdriver som Gustav Vasa en del sidor uppdateras oftare och mycket mer.

  5. Människorna påverkades mer förr av kristen domen. För att man behövde betala skatt, kyrkan bestämde över folks tankar, man var tvungen att vara kristen, det fanns en kyrklig domstol som dömde de som inte trodde på Jesus, man skulle köpa avlats brev med syndarnas förlåtelse, man var tvungen att gå i kyrkan på söndagar och mycket mer. Nu behöver man varken vara kristen eller gå i kyrkan.  SvaraRadera
 9. 1)Heliga Birgitta levde på medeltiden. Birgitta trodde på gud. Hon gjorde så som hon trodde att gud sa åt henne. Hon ville starta ett dubbelkloster men först behövde hon påvens tillstånd. Så heliga Birgitta reste till Rom för påven men han bodde i Paris. Hon fick starta sitt dubbel och heliga Birgitta blev helgen förklarad av påven. 2) Kristendomen påverkade människorna väldigt mycket. Förr hade kyrkan mycket makt idag behöver man bara gå till kyrkan om man vil.
  3) Vi vet tillexempel hur Gustav Vasa var för någon skrev ner det men han kanske har överdrivit lite.
  4) Jag vet att några historiska källor är att man har hittat gamla hus och andra fynd under marken efter utgrävningar och det står i gamla böcker och skrifter. Jag tror att samma händelse förklaras på olika sätt för att ingen vet exakt vad som har hänt det har förklarats på olika sätt för ingen vet säkert.
  5) Människor påverkades mycket av kristendomen förr för att då hade kyrkan mycket mera makt. Alla behövde tro på Gud då. Idag får vi välja vad vi vill tro på eller inte tro på något alls.//Hanna SLUT!!!

  SvaraRadera
 10. Birger jarl var inte riktigt en kung utan han var med i ett ett. När man var med i ett ett så hade man lika mycket makt som en kung så man kan säga att han var kung ändå. Birger Jarl var den som stiftade lagar, han stiftade den lagen kvinnofrid. Orsaken till att han stiftade lagen kvinnor frid var att man inte fick göra illa, slå eller våldta kvinnor.

  Spåren efter Birger Jarl är ju tillexempel Lagarna, vi har ju fortfarande lagar i Sverige och de var ju Birger Jarl som kom på dem så det är en av dem sakerna som han har lämnat efter sig.

  Jag brukar använda källorna wikipedia, google och böcker. På nätet står det inte alltid samma sak eftersom att visa saker är falska så ibland får man kolla i olika källor för att hitta ett svar.

  Innan så var man ju tvungen att gå i kyrkan, betala kyrkoskatt och vara kristen. men nu bestämmer man själv hur man vill göra. Men det finns konsekvenser för det. Tillexempel att man inte kan gifta sig i den svenska kyrkan och så kan man inte döpa sina barn. /Saga

  SvaraRadera
 11. 1. Martin Luther var med i ett fruktansvärt åskväder och en blixt slog ner framför hans fötter och han blev liv rädd så han bad till gud och lovade att bli munk om han överlevde. Efter en stund tog åskvädret slut och som han hade lovat blev han munk.
  Martin Luther tyckte att det var förfärligt att det var kyrkan som låg bakom handeln med avlatsbrev så han spikade upp 95 teser på kyrkporten i Wittenberg.

  2. Martin Luther spikade upp 95 teser på kyrkporten i Wittenberg. Orsaken till det var för att han tyckte att det var förfärligt att det var kyrkan som låg bakom handeln med avlatsbrev. Konsekvensen för kyrkan är att det var inte lika många som gick till kyrkan.

  3. Vasa Museet.
  Vasa Loppet
  Och Sverige är ett arvrike.

  4. Man kan se det från utgrävningar, tv, datorer, tidningar, mobiler m.m.

  5. Man var mer påverkad av kristendomen förr i tiden för då var man tvungen att gå till kyrkan. Nu får vi välja själva. Förr var man tvungen att betala skatt till kyrkan.
  Förr fick man inte tro på vad som helst, men nu får vi det. // Oliver!

  SvaraRadera
 12. På källor använder jag också böcker. // Oliver!

  SvaraRadera
 13. 1: Martin luther var en man som spikade upp 95 teser på kyrkansport. Så här gick det till: Martin Luther var ute en gång och då började regna och åska. Blixten slog ner precis framför honom. Då lovade han sig själv att bli munk. Han började läsa böcker och skriva olika saker.Han tyckte synd om människorna. Han gjorde 95 teser där det stog saker som han tyckte de skulle ändra i kyrkan och satte fast de på kyrkansport i Wittenberg. 2: Orsaken till varför han gjorde det var för att han tyckte synd om människorna och gärna ville hjälpa dem. 3: Vasa loppet och vasa museet. 4:Man kan hitta olika källor på internet men för det mesta i böcker tror jag. Jag tror att de skrivit olika för att de trodde de var det som hände. Och att de kanske använde olika källor. 5: Jag tror att det var så att de dödade folk om de sa att kyrkan hade fel. Kyrkan visste igentligen inte att jorden var rund ovs. De bara sa så för att de ville ha makt och pengar. Förr var man tvungen att betala skatt, det behöver amn inte nu.//Emelie :)

  SvaraRadera
 14. 1.Heliga Birgitta hade fått i uppdrag att bygga ett kloster i Vadstena a v Jesus. Birgitta åkte ända ner till rom men då var inte påven där utan han var i Frankrike. Birgitta skickade alltså ett brev till påven. hon fick vänta och vänta.. Men en tidig morgon i Maj dog tyvär Birgitta så hon fick aldrig se sitt kloster men hon blev ett helgon iallafall.
  2.Orsaken är att hon gjorde Sverige kristet!
  3. krutet används idag det gör kompassen med.
  4. jag använder oftast wikepedia och Böcker.
  5.förr i tiden påvärkade kyrkan mycket man var tvungen att gå till kyrkan och betala skatt man kund även köpa sig fri genom ett avlottsbrev./////////Edvard:D

  SvaraRadera
 15. 1. varför heter Indianer Indianer. För att Christiania Coulombs skulle segla till Indien men när han torde han var i Indien då var han i Amerika och då träffade han ett folk som han döpte till indianer för att ha torde han var i Indien.
  2. Martin luther var en påverkan av kyrkan det var därför han spikade upp 95 teser på kyrkansport.
  3. dom jag kommer på är Vasa loppet, Vasa museum ett, krutet och kompassen.
  4.jag tror att det bror på vems skrevar det är som skrivit och kanske hem sidorna ändrar texten.
  5. kristen domen på värkar inte så mycket människor nu längre men för i tiden på verkar den mycket dom behövde börja tro på Jesus istället............. av.albin

  SvaraRadera
 16. 1.jag har valt Gustav Vasa kröntes till kung år 1523 6 juli efter Stockholms blodbad
  och besegrat Kristian den 2. hans far blev dödad i Stockholms blodbad och hans mamma och syskon blev fängslade.
  2.Stockholms blodbad var en konsekvens för Gustav Vasas pappa och många fler personer. Dessutom för Gustav Vasa för hans pappa blev dödad.
  3. Kyrkan fanns för också och den finns ju nu också.
  4. jag tror att det kan berättas på olika sätt beroende på vem som berättar/skriver för om Gustav Vasa skulle bestämma skulle dom bar skriva dom bra sakerna om han.
  5.för var man tvungen att gå till kyrkan nu får man välja. för i tiden så lurade kyrkan personer som hade gjort något dåligt komma och köpa avlartsbrev och be böner./johannes

  SvaraRadera
 17. 1. Birger jarl, var inte riktigt en kung men han var med i ett ett, om man är med i ett ett betyder de att man har lika mycket makt som en kung nästan lite mer makt en kungen,Birger jarl stiftade lagar, som tex kvinnofriden orsaken till det var att under den tiden var de mycket våld mm mot kvinnor. de lagar som birger stiftade påverkar oss nu för hade Birger Jarl inte stifftat de lagar hade vi kanske inte haft dem nu. 1. Heliga Birgitta, de var en tjej som fick i uppgift av gud att bygga ett kloster så hon åkte till rom för att träffa påven men han var inte där så hon väntade ytligare några år innan hon fick då beskedet att hon fick bygga ett kloster. sedan efter hennes död blev hon helgonförklarad. orsaken till de var för att hon hade byggt kloster. 3 dem spår vi kan se i vår tid i från den tid vi har läst om är tex
  Vasaloppet och klostret. 4. varför man kan hitta två olika informationer på olika källor tror jag orsaken är att man har fått två olika historier av människor och sedan skrivit ut de, de kan påverka en för man vet ej vilken källa man ska tro på. 5. kristen domen har förändrats lite grann från då till nu tex att nu behöver man inte gå till kyrkan ifall man inte vill och man behöver inte betala skatt om man har gått ur svenska kyrkan, men konsekvensen då blir att man inte kan gifta sig eller döpa sina barn. // Ronja

  SvaraRadera
 18. 1. Jag ska berätta om Heliga Birgitta. Heliga Birgitta bodde i Vadstena på en ganska rik gård. Hennes pappa var en rätt så berömd bonde. Hon var en kvinna som trodde mycket på Gud, Jesus och andra helgon. Ibland tyckte hon att hon nästan kunde se dem. När Birgitta var äldre ville hon göra ett kloster för nunnor, men innan hon fick göra det behövde hon fråga påven i Rom. Heliga Birgitta gick hela vägen från Vadstena till Rom. Det var en lång, jobbig och farlig resa. Sedan när hon kom fram så var påven inte där, utan han var i Frankrike. Så hon fick bege sig dit. Tillslut frågade hon påven om lov, men hon behövde vänta i några år till för att få ett ja. Efter att hon hade dött så fick hon ett ja av påven och klostret byggdes. Det sägs att de som rörde vid henne och var t.ex blinda, kunde se igen.
  2. Orsaken till att Heliga Birgitta gjorde ett kloster, var att svenskarna skulle bli mer religösa.
  3. Klostret i Vadstena som Birgitta planerade kan fortfarande ses och vi är mer religösa i Sverige idag än innan Heliga Birgittas tid. Detta var två spår vi kan se idag.
  4. Vi kan hitta fakta ifrån gamla böcker, utgrävningar, internet och att det sprids fakta med oss människor. Alltså att någon berättar det för sina barn och barnen berättar det för sina barn och de barnen berättar för sina barn o.s.v. En del tror och säger att det är på ett sätt och andra tror och säger det på ett annat sätt.
  5. Förr så behövde man betala skatt till kyrkan och tro på Gud, men nu så får vi tro vad vi vill och man behöver inte betala skatt om man inte är kristen.
  Nu hoppas jag att jag har svarat rätt på frågorna! /Pauline

  SvaraRadera
 19. 1. Birgitta< var en kvinna som hade olika religösa uppenbarelser. Hon gifte sig och fick många barn. När hon blivit änka ville hon bygga ett dubbel kloster men då var hon tvungen att fråga påven först.Så birgitta började ge sig av till Rom. När hon va framme i Rom så var inte påven där för han hade rest till Frankrike. Så småning om så träffade Birgitta påven och dom blev vänner. Efter sin död så blev hon helgon förklarad och det är på så sätt så kallas hon heliga Birgitta.

  2. Osaken till att Birger Jarl gjorde fridslagar va att han ville att Sverige skulle bli ett bättre land. En konsekvens av att kompassen uppfanns var att man kunde hitta lättare och därför började man resa mer. Kristendomen påvärkade hur folk levde.

  3. jag kan se många men tex vasa loppet, krutet och kompassen.

  4.man kan hitta olika fakta på olika sidor men man hittar nog mest i böker. jag tror att alla tror olika och på så sätt så skriver man olika fakta.

  5.kristendomen påväkar inte så måga i dag men förr så trodde man ju på jesus istället . jag tror det påväkade dom förr mer.

  SvaraRadera
 20. 1. Martin Lutter som satte upp 95 teser och efter det delades det in i en katolsk kyrka och en protestantisk kyrka. Det är väldigt viktigt för oss i Sverige.

  2. Digerdöden orsakades av råttor som förde med sig smitta. Det var väldigt ohygieniskt eftersom man bland annat slängde ut skräp. Det fanns ingen sjukvård. Konsekvensen av detta var att många dog.
  Kyrkan påverkade människor om att tro på gud. Kyrkan hade väldigt mycket makt och vanliga människor var outbildade. De prästerna sa trodde människorna på som att jorden var platt.

  3. Vi kan hitta spår från ben, matrester, hus. Vi hittade tallriksrester på utgrävnigen t.ex. Det finns fortfarande gator, kyrkor från den tiden som används idag.

  4. Vi kan få reda på historska händelser genom: böcker, utgrävningar, runstenar, tidningar, datorer och tv. Ja det är olika som skriver men de bara TOLKAR. Man vet inte om dem har rätt eller fel. För det är ingen som lever idag som fanns under den tiden.

  5. Förr var man tvungen att gå i kyrkan det behöver vi inte nu. Kyrkan hade mycket större makt då än vad de har nu. Vanliga människor kunde inte läsa. Det gjorde att de trodde på allt prästerna sa. Alla trodde att jorden var platt eftersom kyrkan sa så.

  Grattis till vinsten med vänlig hälsning /Erik

  SvaraRadera
 21. Birgitta Birgersdotter, (1303-1373) var en starkt troende kvinna som levde på medeltiden. Hon var en svensk författtare och klostergrundare som med tiden blev helgonförklarad. Redan som barn såg Birgitta uppenbarelser. En gång såg hon Jungfru Maria och en annan gång såg hon hur Jesus pinades och dog på korset. Detta kom att påverka hela Birgittas liv. Och hon vigde sitt liv åt kristendomen. Hon var under många år bosatt i Rom.Vadstena kloster, byggt för både munkar och nunnor, grundades av henne. Birgitta dog i Rom innan hon fick se sitt kloster men hennes kvarlevor fördes hem från Italien och ligger begravda i Vadstena.

  Orsaken till att Birgitta ville bygga ett kloster var att gud sa det till henne. Konsekvensen blev att Sveriges första kloster för munkar och nunnor byggdes.
  Detta kan ha påverkat att kvinnor fick större utrymme i svenska kyrkan.

  Vasaloppet, Heliga Birgittaorden i Vadstena, Regler och lagar

  Runor, Böcker, Lexikon, Berättelser, Wilkipedia. Internet.
  Eftersom olika personer har olika åsikter och tankar t.ex religiösa och politiska så påverkar det den informationen de skriver/berättar om.

  Förr var människorna väldigt rädda för att göra fel och synda för de trodde att de skulle komma till helvetet. De lydde kyrkan och vågade inte säga emot eller ens frågesätta för man kunde straffas med dödsstraff.
  Det fanns bara en gud.
  Förut var man tvungen att vara kristen och gå i kyrkan.
  Nu är tro ett eget val. Det finns många olika religioner i Sverige.
  I vissa religiner finns det många olika gudar. T.ex Hinduismen som finns mycket i Indien.
  Att tro på gud är inget tvång och man behöver inte följa kyrkans lagar.

  //Tilia.

  SvaraRadera
 22. 1. Vasco de gama hittade sjövägen till Indien. Man tror att han är föd ca år 1460 till 1470. Vasco de gama kom fram till Indien 1499 och dog år 1524

  2. Orsaken till att Gustav Vasa tog bort den katolska kyrkan var för att han såg en möjlighet att få bort deras makt. Det påverkade kyrkan väldigt mycket och konsekvensen blev att dom tex förlorade sina rikedomar.

  3 Spår från den här tiden är tex Sverige är ett arvrike. Kyrka är protestantisk. Många åker Vasa loppet varje år.

  4 Historiska källor kan vara genom böcker som är skrivna under den tiden och utgrävningar

  5 För så behövde alla gå i kyrkan och betala skat till dem. Sa man emot kyrkan så kunde man till och med bli mördad

  Nu. Du behöver inte gå i kyrkan om du inte vill då får betala skat till dem OM MAN VILL./Edson

  SvaraRadera
 23. 1.jag har valt gustav vasa han kröntes till kung år 1523.efter stockholms blodbad där över 80 personder blev dödade en av dom var gustvav vasas pappa.
  2.det var en konsekven för gustav vas var att han pappa blev dödad och hans mamma och syskon blev fägslade vi danmark.
  3.ett pår från våtr tid är att vi är ett arvrike och att vi har kyrka fortfarande
  4.historiska köllor kan berättas på så monga olika set beroende på vem som skriver/berättar.
  %.för i tiden behövde alla betlal skatt til kyrkan kungen och adelsmenen för dom hade en förmån./johannes

  SvaraRadera
 24. 1. Birger Jarl hette egentligen Birger Magnusson. Han blev kung år 1250. Birger Jarl blev också känd för sina fridslagar.
  2. Orsaken till att Birger Jarl skapade fridslagar var för han ville att det skulle bli ett bättre land.
  3. Dom spåren jag kan se är djuren, maten, inte alla grejer men några.
  4. Några källor kan vara böcker, filmer, tidningar. Jag inte varför det kan stå olika på olika källor men det kanske är för att ingen vet exakt för det finns ingen att fråga just nu för det finns ingen som som levde då.
  5.För i tiden va man tvungen att gå i kyrkan och tro på gud men det måste vi inte nu. //Lisa

  SvaraRadera