torsdag 17 oktober 2013

Uppfinningar

Nu har vi kommit in på den tiden som kallas för Den nya tiden. Det var en tidsperiod där det skedde många förändringar. Vi har pratat om upptäckter av nya områden, nya uppfinningar och att man ifrågasatte världsbilden. Det här hänger ihop. En av uppfinningarna var kompassen och den hjälpte upptäcktsresande att orientera sig på världshaven. En annan uppfinning var krutet. Du kan se den korta filmen om upptäckter igen om du vill. Klicka här


Bilden är hämtad här


Nu vill jag att du funderar på frågorna nedan. Diskutera gärna frågorna med en vuxen. Det kan vara uppfinningar från andra tidsperioder än Den nya tiden.


-    Vilka andra uppfinningar kan du komma på?
-    Vilka uppfinningar under historiens lopp tycker du har varit viktiga? Varför?
-    Välj någon av dina uppfinningar och fundera på hur det hade varit om människorna inte hade kommit på den.

Skriv ner dina svar i en kommentar till inlägget eller i läxboken. När vi träffas på fredag kommer du få sitta i grupp och prata om det du har kommit fram till.

/Therese


28 kommentarer:

 1. Dom uppfinningar som jag kan komma på är då kompassen, och att dom kom på att jorden är rund och inte platt.
  Jag tycker att det var bra att dom kom på att jorden var rund. För annars skulle dom vara rädda att falla över kanten när dom är på havet.
  Och om dom inte hade kommit på kompassen, så skulle dom inte veta vart dom skulle, eller det blev nog lättare att hitta med en kompass.
  Hälsningar Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad snabb du var Lisa! Jag hade missat att lägga in länken till filmen vi såg. Om man vill se den igen så finns den där nu!
   Ska bli spännande att fundera på hur det hade sett ut utan en del uppfinningar tillsammans med er!
   /Therese

   Radera
 2. Dom uppfinningarna jag kommer på är krutet, kompassen, hjulet, kikaren och ångmaskinen. Jag tycker ångmaskinen är viktig det är en av historiens viktigaste saker plus den var viktig för industri tiden. Om hjulet inte funnits då hade varken tåg eller bil funnits och då skulle de vara mycket jobbigt att gå till alla saker. De är jätte lite friktion på ett hjul så man kan nästan putta ett tåg! //Max

  SvaraRadera
 3. Jag kan kompassen, krut, boktryckerier, att jorden var rund och snurrade runt solen.
  Kompassen var väldigt bra för att man kunde hitta ställen lättare och krutet var mindre bra för att mer människor dog och djur utrotades.
  Om ingen kom på kompassen skulle vi inte kunna hitta ställen och om ingen kom på krut skulle det finnas mer människor och djur
  //Oliver

  SvaraRadera
 4. Fråga:1 Glödlampan, Kompassen, Medicin mot smittkoppar och andra farliga sjukdomar.

  Fråga:2 Jag tycker en av dem viktigaste uppfinningarna var glödlampan. Jag tycker glödlampan var viktig för att man fick ett bättre ljus i hemmen och på gatorna. Dessutom blev det lite säkrare för människorna eftersom stearin ljus och gaslampor var mycket farligare än elektricitet.

  Fråga:3 Jag tycker det är bra att dem uppfann kompassen för om inte den hade uppfunnits då skulle inte dem förr i tiden hittat så bra dit dem ville åka. Vår tids kompass tycker jag är GPS.

  SvaraRadera
 5. oj glömde skriva mitt namn //Alva

  SvaraRadera
 6. Fråga 1 kompassen, krutet, hjulet, mediciner, boktryckarkonsten, motorer, flygplan, rymdraketer, elektronik, elden, Minecraft och mycket mycket mer
  .
  Fråga 2 planet annars hade man inte åka långt, elektronik annars har inte jag något att göra, hjulet för man hade fått bära allting.

  Fråga 3 Jag har valt elektronik. Det hade varigt många som inte har något att göra om elektroniken inte hade uppfunnits.Dagens bilar flygplan eller rymdfärjor eller båtar och mycket mer funkar inte utan elektronik.//JACOB

  SvaraRadera
 7. Fråga 1: kompassen, datorn, klockan, glas, bilar/motorer, papper, boktryckarkonsten, tv, radio, mobiltelefonerna och hjulet.
  Egentligen är det mesta uppfunnet vid någon tidpunkt.

  Fråga 2: Jag tycker att kompassen är en viktig uppfinning för att annars skulle man inte hitta. Bilen/flygplanet för att det är lättare och snabbare att ta sig fram. Datorena för att man ska kunna göra LÄXAN på ett enklare sätt (dom är bra till lite annat också).

  Fråga 3: Jag håller med Jacob om elektroniken, vårt samhälle skulle inte fungera utan den. Många uppfinnigar bygger på tidigare uppfinningar som man lägger ihop med nya därför är även dom små uppfinnigar viktiga eftersom dom kan bli till stora.

  /Ella

  SvaraRadera
 8. 1. Man lärde sig att trycka böcker, glödlampan,hjulet, krutet, olika mediciner och hjulet. Dom kom också på att jorden inte var platt så man inte skulle ramla över kanten innan.
  2.Jag tyckte dom viktiga var krutet för då kunde Sverige försvara sig mot andra länder. Det var också lättare när man hade kommit på glödlampan för då slippde man ha massa ljus. Det var också SUPER VIKTIGT med olika sorts mediciner så man slapp bli sjuk och mer skulle överleva i Sverige. Jag tyckte alla saker som man kom på var viktiga.
  3. Det var viktigt ju också viktigt med att trycka böcker så man kan läsa och så att Therese inte skulle få något jobb. Det är ju jätteviktigt att läsa.Då lärde sig mer att läsa. Det var ju också super viktigt att man kom på olika sorts medeciner. Så fler överlevde i Sverige. Och då finns det nu olika sort medicener till tex cancern. Det kan ju rädda mångas liv.

  Kram Tindra

  SvaraRadera
 9. glömde kompassen {TINDRA

  SvaraRadera
 10. 1. Boktryckarkonsten var en av de nya uppfinningarna. Boktryckarkonsten hjälpte till med att nunnorna slapp skriva böckerna för hand och böckerna spreds över hela världen så alla kunde läsa dem.

  Teleskopet uppfanns vilket hjälpte till med att utforska universum tex månen, Jupiter mm.

  Medicinerna uppfanns under 1500-talet vilket ledde till att människor överlevde en del sjukdomar som tidigare varit dödliga.

  Krutet och dynamiten uppfanns.

  2. Jag tycker att boktryckarkonsten var en av de viktigaste uppfinningen eftersom annars hade vi inte kunnat läsa och ta reda på mer om den nya tiden eller någon annan tid

  3. Om boktryckarkonsten inte hade uppfunnits så hade vi inte lärt oss om det som är skrivet i böcker. många saker är idag skrivna på internet men ibland är det svårt att veta om de är sant eller inte för det står mycket olika på nätet.

  //Saga

  SvaraRadera
 11. 1. Tandborsten, GPS (kompassen), hjulet, flygplanet, elektronik, glödlampan.

  2. Tandborsten är bra för då kan man borsta tänderna, annars skulle man ju lukta hur illa som helst och ha fula tänder. Särskilt dem som äter mycket godis.

  GPS:en för att då hittar vi ju lättare när vi kör bil och inte hittar dit vi ska eller är ute i skogen och orienterar.

  Hjulet för att annars skulle vi inte kunna åka bil eller cykla, buss, tåg eller inget fordon alls vad jag kommer på i alla fall. Och det blir jobbigt ifall vi måste gå långt. Annars är det bra att gå om man inte ska så långt, då är det bra för både dig och miljön.

  Flygplanet för att jag älskar att åka på semester utomlands och om vi inte hade flygplanet så kunde vi ju inte åka på någon semester utomlands, det skulle vara tråkigt om det bara regnade här i Sverige året runt.

  Elektronik för att annars så skulle vi inte kunna ringa och få tag på varandra snabbt och lätt, t.ex ifall man kanske skulle behöva ringa SOS. Dator och andra elektroniksaker är också viktiga för sin skull.

  Glödlampan för att det är bra att ha ljus när det har blivit mörkt på kvällen, eller när det är vinter och det blir lite mörkare på dagarna. Glödlampan är bra, men också en ficklampa.

  Tallrikar är bra för att vi ska kunna ha något att äta på så vi slipper hålla allt i handen och bli kladdiga när vi ska äta mat. Annars kan vi också göra som människorna i andra länder kanske som äter på en platt sten eller ett stort tjockt blad, det blir miljövänligt.

  Bestick är bra för att ha något att äta med. Annars måste vi riva sönder allt med händerna och om man ska dela något kan det bli ojämnt.

  3. Om vi inte hade kommit på hjulet så kunde vi inte åka någonstans. Då behövde vi gå jättelångt. Det hade vi inte orkat. Men vi kunde alltid åka på en häst. Hästen kan ju ändå inte gå lika långt som en bil kan åka, därför är det bra med en bil att åka med eller något annat fordon då man ska åka långt. Annars är hästen mycket miljövänligare.

  Av Pauline


  SvaraRadera
 12. 1. De uppfinningar jag tänker på är .t.ex. att trycka böcker, fotoskenlampan , glödlampan, tvättmaskinen, symaskinsnålen, bleckpennan, tåget, vävstolen, datorn, instrument mm.

  2. Jag tycker att tvättmaskinen var en väldigt bra uppfinnig för det blev så mycket enklare för dom att tvätta kläder och annat för innan fick man koka upp vatten och skrubba. Även symaskin var en bra uppfinning för tänk om man skulle sy för hand det skulle ta jätte lång tid och med en symaskin så går det mycket snabbare.

  3. Om inte hjulet skulle funnits så skulle vi kanske inte komma fram till skolan eller jobbet så snabbt som vi gör i dag. Jag menar rätt många har långt till skolan eller jobbet då underlättar cykeln och bil. Jag tycker det är bra att vi har hjulet!

  /Erik och Ann-Katrin

  SvaraRadera
 13. Åh, så spännande det är med historia och samtidigt tänka framåt! Vilka framtida saker kommer vi tycka är självklara, så som kompassen och hjulet är idag? Tänk "moviebox" och mikrovågsugn...
  /Ann-Katrin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det spännande att ställa saker i ett perspektiv! Spännande att göra det tillsammans. Tack för att du delar dina tankar med oss alla.
   /Therese

   Radera
 14. Dator, laptop, Gps el
  1 om inte dator/laptop skulle finnas skulle inte kunna leva.
  2 om inte gps skulle finnas skulle vi inte hitta så lätt
  3 el inte skulle finnas skulle inte bil,dator,lampa,tv,
  /johannes

  SvaraRadera
 15. Dom uppfinningarna jag kom på är joden är platt och kompassen och krutet.
  Den uppfinningen som jag ska skriva om är krutet om dom inte kom på krutet så skulle inte det bli så mycket krig typ som andra världskriget kanske/albin

  SvaraRadera
 16. - Några uppfinningar är tex hjulet och penicillinet.

  - Jag tycker att penicillinet, kompassen och hjulet har varit mycket viktiga. För att penicillinet kunde bota mot mycket och då så var det inte lika många som dog och var riktigt sjuka. Med kompassen så vågade man ge sig ut längre och längre på haven som då betydde att man upptäckte mer länder och att jorden inte var platt.
  Med hjulet så kunde man göra kärror och andra saker som man tex kunde hämta tunga och stora djur långt ute i skogen med.

  - Om någon inte hade kommit på hjulet så kunde vi idag inte åka eller köra bil, cykla till skolan, åka häst och vagn ja vi hade helt enkelt inte kunnat ta oss fram. (förutom att gå då) //Sanna

  SvaraRadera
 17. Utan tryckta skrifter skulle vi inte få fakta vad som hände för i tiden innan vi var födda. Det händer saker hela tiden på olika ställen i världen där vi inte är som kanske skrivs ner just nu. Det finns fantasy också som är roligt ändå//Hanna:)

  SvaraRadera
 18. Utan tryckta skrifter skulle vi inte få fakta vad som hände förr i tiden innan vi var födda. Det händer saker hela tiden på olika ställen i världen där vi inte är som kanske skrivs ner just nu. Det är viktigt att man skriver böcker och andra skrifter så man kan dela sin kunskap till världen så att man lär sig. Det är viktigt med fantasy också för det är inte roligt med bara fakta hela tiden man vill ha kul med när man läser. Forskare har stor nytta av böcker eftersom de vill utveckla kunskapen vidare./Hanna:)

  SvaraRadera
 19. Utan tryckta skrifter skulle vi inte få fakta vad som hände förr i tiden innan vi var födda. Det händer saker hela tiden på olika ställen i världen där vi inte är som kanske skrivs ner just nu. Det är viktigt att man skriver böcker och andra skrifter så man kan dela sin kunskap till världen så att man lär sig. Det är viktigt med fantasy också för det är inte roligt med bara fakta hela tiden man vill ha kul med när man läser. Forskarna har stor nytta av böcker så de kan utveckla kunskapen vidare./Hanna:)

  SvaraRadera
 20. 1.jag tyckte att boktryckar konsten var viktig för då slapp man skriva och kunde trycka istället.
  2. jag tyckte att kompassen var viktigast för att den gjorde att man vågade sig ut på haven.
  3. om inte boktryckar konsten hade funnits så hade inte vi lärt oss läsa lika bra för vi läser ju BÖCKER:
  ///edvard

  SvaraRadera
 21. Jag tycker att kartan,telefon,papper,datorn hjulet .o.s.v.

  1. Jag tycker att kartan är viktig för att nu kan vi hitta vägen super lätt fast då måste man kunna läsa en karta.

  2. jag tycker att telefonen är viktig för att det är lättare att skicka brev och prata och surfa och spela fast man kan ju skicka pappers brev.

  3.Datorn är lika viktig som mobilen fast det är mycket lättare att skriva nu!

  4. Hjulet är rätt så viktig för att då kan vi komma dit snabbare.

  Om hjulet inte uppfunits så hade varit svårt att ta sej runt tex växjo till stockholm fast då hade naturen mått bättre!!!!///Elias

  SvaraRadera
 22. 1. Glödlampan, hjulet, penicilinet, boktryckarkonsten, telefonen, spisen och radion. Och så krutet och kompassen såklart.

  2. Telefonen, för då kan man kommunicera lättare och snabbare.

  Boktryckarkonsten för att man kunde hitta fakta osv bättre och effektivare.

  Glödlampan för allt ljus den ger.

  Spisen, för att värma upp mat och vatten snabbare.


  3. Klockan, om klockan inte hade funnits hade vi haft det mycket svårare att veta vilken tid på dagen det var, men man skulle kanske inte behöva veta exakt men ändå. Och det skulle vara svårt att veta ibland när man skulle gå och lägga sig och när man skulle vakna, så då skulle man nog vara ganska trött. Och så kan man ju bestämma typ någon speciellt tid att träffas på osv.
  Om vi inte hade sprutor så skulle det vara svårare att skydda sig mot farliga sjukdomar, men det skulle säker vara vissa sjukdomar som var ovanligare om det inte fanns sprutor. För det är ju många som får medföljande sjukdomar och vissa kan få biverkningar.
  Ifall det inte skulle finnas varken tecken, kuddar eller säng (eller madrass) Skulle vi nog inte sova lita gott som vi gör idag och inte varit lika utvilade. Tror jag.
  Elektroniken, Utan den skulle nog mycket vara svårare. Mycket svårare. Men det skulle nog vara nyttigare att inte ha datorer, trådlösa mobiler och tv apparater, för då skulle det inte vara lika mycket strålning överallt. Och så skulle man vara mycket hälsosammare. Kanske smartare till och med. Men som sagt skulle det vara svårt utan den för då skulle det ju inte finnas några bilar, lyktstolpar eller sådant. Då skulle det nog inte finnas lika mycket affärer för att man använder ju elektronik till imprencip allting.
  Utan hjulet skulle det inte finnas några bilar, cyklar eller sparkcyklar, flygplan och sådant. Så det skulle vara svårare att ta sig fram, Speciellt utan en häst eller något annat djur som orkar. Men det skulle vara naturvänligt och miljön skulle vara MYCKET, MYCKET bättre. Och så skulle det ju inte finnas några trafikolyckor som drabbade oss, så det hade nog funnits fler människor.


  ///Tilia

  SvaraRadera
 23. 1. Några andra uppfinningar man kom på var hjulet, kartan och musikinstrument .

  2. en uppfinning som har varit viktig tycker jag är telefonen och hjulet. För att om man inte hade hjulet så kunden man inte cykla, åka bill osv, Och om man inte hade telefonen kan man inte ringa eller sms:a.

  3. Om inte hjulet hade funnits så hade man inte kunnat transportera saker och mat på ett enkelt sätt det hade tagit längre tid än vad det gör idag. // Alva P

  SvaraRadera
 24. man kom på kompassen så att man kunde åka längre bot och hitta nya länder. Man kom också hjulet så att man kunde åka häst och vagn och senare bil. Och krutet så man kunde bilda ett vapen. Ång manchinen så man gjorde mycket som båta och annat. Man gjorde också också telleskåp så man kunde se universum. Klocka med såna tids pekor. Och penselgnet jätte viktig för sjukhuset

  SvaraRadera
 25. En viktig sak man uppfann var hjulet. Om man inte skulle uppfinna hjulet skulle vi inte kunna transportera tunga saker och vi skulle inte kunna köra bil eller cykla.
  En annan bra uppfinning är spisen. Om man inte skulle uppfinna spisen skulle vi inte kunna tillaga eller laga mat lika snabbt som vi gör idag.
  Den sista uppfinningen som jag tycker är viktig är elektriciteten. Om vi inte hade haft elektriciteten skulle vi inte leva lika bekvämt som vi gör idag. Vi skulle till exempel inte ha de elektriska apparater vi har idag.

  SvaraRadera