fredag 15 mars 2013

Vi får besök av polisstudenter

I vårt tema ska du få möjlighet att få mer kunskaper om olika samhällsstrukturer och hur de är uppbyggda. Du ska också få möjlighet att se hur olika delar hänger ihop så att du själv kan uttrycka samband inom en samhällstruktur.

Vecka 14 kommer det 4 studenter som läser till poliser och hjälper oss att få koll samband och konsekvenser i rättssystemet.

Jag vill att du funderar på om du har några frågor som du vill ställa. Skriv din fråga/frågor i kommentarsfälet så kommer vi få hjälp att få dem besvarade!


Skriv din fråga under vecka 12. Då hinner våra gäster förbereda sig!


20 kommentarer:

  1. Varför vill du bli polis?
    Hur många år läser man i polishögskolan? Och vilket år är ni inne på?
    Hur tror du ditt jobb kommer påverkar din fritid?
    Ska du jobba på kontor eller ute i samhället? Varför?
    Vad får man göra när man läser till polis?
    /Frida

    SvaraRadera
  2. hur gör ni om ni träfar på en stökig person /tom

    SvaraRadera
  3. Tror ni att ni kommer påverkas mycket psykiskt när ni är med kriminella, med tanke på att de kanske skriker att de hatar er och antagligen menar det på grund av att ni kanske just förstörde deras liv?
    Är det sant att ni får pepparspray insprutat i ögonen under utbildningen bara för att veta hur det känns?
    Hur långt tycker ni att en vild brottsling ska behöva gå innan ni tar fram batongen/pistolen?
    Är det lika fysiskt krävande att utbilda sig till polis som alla säger, dvs väldigt?
    // Emma

    SvaraRadera
  4. hur påverkar ert jobb som polis er famlij? varför?
    krävs det att man har mycket god fysik eller måste man har mer psykiskt i huvudet när man möter kriminella som gör motstånd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. när slutar man oftast som polis?
      är det bara i andra länder man använder eletriska pistoler eller får ni göra det här i Sverige också?
      hur många studenter är det som kommer in ungefär varje år? är det få?

      Radera
  5. Behövs det höga betyg för att komma in på polisskolan?
    Vad är det minsta krävande och det mest krävande polisuppdrag som finns (i Sverige)? Vad menas med att "man får en prick i registret" om man har gjort något olagligt, och vad leder "prickarna" till? //Lisa

    SvaraRadera
  6. Jag vill börja med att säga att vi är inte färdiga poliser utan jag svarar på era frågor så gott jag kan och utifrån min egna uppfattning, jag kanske inte kommer svara likadant efter att jag jobbat ett tag som polis!

    @Frida
    Jag valde att bli polis då jag alltid tänkt att det har varit ett alternativ för mig. Lite utav en pojkdröm, tillsammans med att vilja bli militär. När jag efter min tid som underofficer i försvarsmakten och min tjänst som militärpolis kände jag att jag ville he en utbildninge som kunde ge mig ett annat yrke än militär (Vilket jag fortfarande jobbar med ibland)

    Man läser totalt 2 år här på skolan. Man räknar det i terminer vilket då blir 4, men ni är garanterat bättre än mig på matte så det räknar ni väl snabbt ut! ;)
    Vi som ska komma och besöka är inne på våran 3:e termin!

    Man märker redan nu hur det framtida yrket påverkar fritiden. Man umgås VÄLDIGT mycket med andra polisstudenter vilket resulterar i att man kan känna att man tappar lite av sina "vanliga" kompisar. Men det är någonting man får jobba med så att man kan behålla sina vänskapskretsar.
    Sen är det ju väldigt varierande arbetstider som också kan drabba fritiden.

    Jag vet att jag vill jobba i s.k. yttre tjänst. I alla fall till att börja med. Jag tror det har med min tid i försvaret att göra. Jag blir för rastlös när jag sitter vid ett skrivbord... (Speciellt nu när man studerar, och det vet ni kanske hur det känns!)

    Man får göra allt möjligt. Vi har praktik i första och andra terminen då vi får följa med en patrull i en vecka och åka med och ibland hjälpa till om de behöver det.
    Sen får vi även pröva att bli utsatta för s.k. OC-Spray som är en sorts pepparspray.
    Vi har även mycket juridik, polisbilskörning, utbildning i narkotika, alkohollagen, Skytte; Det är väldigt mycket man läser på väldigt kort tid.

    @Tom
    Det är väldigt svårt att säga vad man gör med en stökig person. Det beror på så många olika faktorer. Dels beror det på om han är berusad, eller om han kanske lider av någon sjukdom. Men jag kan tyvärr inte svara på rak arm vad vi gör med den personen. Jag hade behövt lite mer bakgrundsinformation.

    @Emma
    Självklart kan jag tänka mig att det blir tungt att hantera alla kriminella vi får stöta på. Men det jag har lärt mig av våra duktiga lärare här på skolan är att man måste skilja på sig själv som polis och som person. De flesta som skriker att de hatar polisen skriker det ju inte för att de hatar just MIG utan att de kanske haft en dålig erfarenhet av polisen innan. Men en viktig sak att veta är också att man inte tar med sig det tråkiga som händer på jobbet hem till sin familj!

    Jajjemen! Vi fick oss en dusch av OC-spray (Pepparspray) förra fredagen! Det var den värsta smärtan jag känt i hela mitt liv. Och anledningen till att vi ska utsättas för det är att veta vad vi kanske måste utsätta en gärningsman för. Samt att man litar mer på produkten. Men det är ingeting jag hade önskat på någon. Det gör JÄTTEONT!

    Vi har lagar och regler som styr när vi får använda våld i form av batong, pepparspray och vapen. Det skall som det står i lagen om nödvärn till exempel "ett påbörjat eller överhängande brottsligt angrepp på person eller egendom" och vidare finns det regler som säger att det också måste vara ett svårare våld.

    Vi har fysiska krav på oss under utbildningen som är rätt så krävande. Men de flesta som kommer in här och som går här är väldigt måna om att träna självständigt så de du frågar här hade nog inte sagt att det är jobbigt men för en del kan det nog vara det. Det krävs motivation och lite krut i en!

    //Alex


    SvaraRadera
  7. @Sofie
    Jag har ingen familj utöver min mamma och mina systrar vilket inte drabbar de så mycket mer än att man inte ses så ofta eftersom de inte bor här där jag går i skolan men det är klart att jag kan tänka mig att det blir påfrestande som jag skrev tidigare med arbetstider och så vidare.

    Polisens bästa verktyg och vapen brukar man säga är talet och pennan. Vi måste vara väldigt duktiga på att prata och kommunicera med folk, att vi lär oss tekniker och grepp handlar främst om ett skydd för oss. Vi vill alltid lösa alla situationer genom att prata istället för våld om vi kan.

    När man slutar är helt individuellt. Vissa slutar efter ett år och ville bara testa, vissa jobbar tills de inte får jobba längre.

    I Sverige använder vi inte s.k tasers. Alltså elchockspistoler. Utan vi håller oss till de vanliga pistolerna, batong och pepparspray.

    När jag sökte polisutbildningen var vi ca 9000 som sökte. Vi var 400 som kom in.

    @Lisa
    På den här sidan han du läsa allt om vad som krävs för att bli polis!
    http://www.polisen.se/Varmland/Bli-polis/Om-ansokan/Formella-krav/

    Det minst krävande... Jag kan nog inte svara på den. Alla poliser ska klara av utbildningen och sen 6 månader där man jobbar blandat mellan skrivbordstjänst och yttre tjänst.

    Det finns egentligen inget som heter "Prick i registret" utan gör man någonting som är olagligt så förs man in i någonting som heter brottsregistret vilket gör att om polisen gör en sökning på en så står det där vad man gjort och vad man blivit dömd till. Man får helt enkelt en anmärkning på sig.

    Hoppas ni fick svar på de flesta av era frågor, så ses vi den 2:a!
    Är det några fler frågor får ni fråga, jag kikar in här lite då och då!

    //Alex

    SvaraRadera
  8. På vilken kroppsdel får man slå med batongen för jag vet att man bara får skjuta i benet men pistolen men vart på kroppen får man slå med batongen?// Joar ! :)

    SvaraRadera
  9. Vad är det roligaste med att gå i poliskolan och vad är det tråkigaste?

    Vilka är de viktigaste färdigheterna man kommer behöva för att bli polis?

    Om man vill bli hundförare, går man då samma utblidning som poliser som inte har hund eller måste man gå en annan utbliding?

    SvaraRadera
  10. Eftersom jag jobbar som textillärare på skolan så undrar jag vem som syr uniformerna som poliserna bär? Det måste ju finnas massor med olika storlekar och former på människorna som arbetar som poliser och uniformen måste ju passa så att man kan röra sig och trivas. Finns det olika storlekar och sedan får man sy om, om det inte passar eller syr man en uniform när någon blivit polis? /Cissi Erelt

    SvaraRadera
  11. Hej igen!
    Vad kul att ni har så mycket frågor!

    @Joar
    Det är faktiskt så att vi får lov att skjuta på andra ställen än benen också. Beroende på hur situationen ser ut. Men självklart strävar vi alltid efter att skjuta för att stoppa någon istället för att i absolut värsta fall skjuta för att döda.
    Batongen däremot får vi använda för att slå på s.k. mjukdelar. Det innebär lår, överarmar och andra stora muskelgrupper som inte resulterar i så stor skada på personen.

    @Alice
    Det roligaste som jag tycker är alla övningar vi har. Det är jätteroligt att få agera polis under övningarna och det känns väldigt verkligt eftersom vi har väldigt duktiga skådespelare. Det tråkigaste... Jag vet inte om jag tycker något är så tråkigt. Det finns vissa lektioner som är lite långsamma ibland men de är ju nyttiga de med!

    Viktigaste färdigheten är utan tvekan att kunna kommunicera, prata på ett bra sätt med de vi möter.

    Om man vill bli hundförare så måste man gå på skolan här där vi går eller någon annan polisutbildning. Sen när man är färdig får man lov att söka tjänsten som hundförare. Och då gör man ytterligare lite tester för att sen bli utbildad under en viss tid.

    @Cissi
    Vi har massor med storlekar. Man kan välja med att korrigera storlekarna i 5 cm åt gången i bredd eller längd. Så det finns STORA möjligheter att byta till en massa olika storlekskombinationer tills man är nöjd.
    Vad gäller att sy till uniformerna vet jag faktiskt inte. Jag vet att några syr in sina skjortor så de passar bättre, men tanken är ju att de ska duga som de är och att de är som de är av en anledning (I skjortans fall så skall ju en skyddsväst få plats under).
    De uniformer vi har här på skolan är de vi har när vi kommer ut på myndigheterna. Det enda som ändras är att vi får lov att sätta på alla märken som det står "Polis" på.

    Hoppas det var svar på frågorna! Kommer ni ha kvar några frågor till den 2:a? ;)

    //Alex

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Therese har bett mig att göra något inlägg på bloggen i samband med att ni ska ha polisstudenter på besök. Jag jobbar ju redan som polis och har gjort det i åtta år.

    Ni får jättebra svar av era studenter men jag kan lägga till lite i din fråga Tom, om vad man gör med stökiga personer.
    Träffar vi på en stökig person som är berusad, för berusad för att kunna ta hand om sig själv, fara för sig själv eller andra så får den personen följa med oss och sova i en "fyllecell". När vi kommer in till stationen så gör vårat inre befäl ytterligare en bedömning om personen ska läggas i "fyllecell". I dagligt tal kallar vi det LOB. LOB står för Lagen om omhändertagande av berusade personer. Man får ligga i fyllecell 6-8 timmar, inte mer. En arrestvakt tittar till personen var 15e minut för att se att personen mår bra.
    Ibland är personer stökiga och stör den allmänna ordningen på stan. Då kan de omhändertas enligt PL13§, Polislagen 13§. Vi får avvisa, avlägsna eller omhänderta personer enligt denna lag. Då kan man bli inlåst några timmar tills man lugnat sig. Oftast är detta på helgerna och då blir man inlåst tills uteställena(krogarna) har stängt.

    Angående OC-spray så kan jag hålla med om att det är nog det värsta jag provat. Och då har jag ändå fött tre barn ;)
    Men det är bra att veta hur man reagerar. Det händer ganska ofta att man får det på sig när man själv eller någon kollega sprayar någon. Bara att det sprayas OC i ett rum gör att man känner av det i luftrören och ögonen.
    Man ska veta att alla inte reagerar på OC. En som är narkotikapåverkad kanske inte reagerar alls.
    //Nina (Hannes mamma)

    SvaraRadera
  13. Vad gör man med de som är stökiga på typ hockey matcherna, de blir ut plockade från publiken men vad händer sedan?

    Hur många vapen har ni tillåtelse att använda?

    De som kör helikopter, gör dem bara det eller också något annat?
    // Karl

    SvaraRadera
  14. Är man stökig på en hockeymatch och blir utplockat så kan man antingen avvisa den personen enligt PL 13§, att man stör den allänna ordningen. Personen ska då lämna området. Man kan också omhänderta personen enligt PL13§ direkt och låsa in honom eller henne tills matchen är slut.
    Har man avvisat en person och den ändå inte lämnar området så omhändertas personen.
    Någon kan ju vara stökig för att den är för full och då omhändertas den enligt LOB, Lagen om omhändertagande av berusade personer.
    Jag ska erkänna att jag är lite dålig på det där med helikopterförare. Men jag har åkt polishelikopter och han jag åkte med gjorde bara det. Det finns inte så många och de har hela Sverige som sitt arbetsområde.
    //Nina

    SvaraRadera
  15. Hur tung är skyddsvästen?

    Om man ska bli med i militära och ska bli stridspilot, är det ungefär samma förutsättningar som en polis har i fysikien eller måste man ha bättre fysik och kordination när man ska vara i militära än en polis?

    Om ni träffar en beväpnad man/kvinna och hen riktar pistolen åt er, vad är det första ni göra då? Lägger ni ner era pistoler då, för om hen vägrar att släppa pistolen, vad krävs då av en polis att göra?

    Har det hänt någon gång att någon har riktat en pistol åt er?

    SvaraRadera
  16. har du någonsin fått använda batongen eller pistolen i ett gripande/jagande?

    hur många utryckningar får du göra på 1 dag?

    Är det ofta någon blir skadad under en utryckning?

    /Moa

    SvaraRadera
  17. Polisfrågor
    Får man bli polis om man snattat något?


    Hur gammal måste man vara för att söka till polis?

    Hur många tar ni in i polisskolan?

    / Dino

    SvaraRadera
  18. Hejsan!
    Alla från klass 6 på Bäckaslövskolan vill takca er för att ni kom och undervisade för oss och hjälpte oss att förstå mer om vad det innebär om att bli polis.
    Ni gav oss svar på våra frågor om poilsyrket och det gjorde att vi nu kan mer om polisyrket.

    Tack så hjärtligt mycket// Alla i klass 6 på Bäckaslöskolan

    SvaraRadera
  19. Det var så lite, Hanna, Jonas, Jonathan och jag, Alex, tackar och bockar för att vi fick komma! Jättelärorikt för oss att få testa våra kunskaper genom era frågor! Vi var alla lite överraskade över hur mycket vi kunde!
    Vi hoppas vi hinner ses igen innan ni försvinner iväg till högstadiet!

    //Alex

    SvaraRadera