måndag 11 mars 2013

Klassiker

En del böcker blir aldrig för gamla. Innehållet är sådant som man känner att det är spännande att läsa även om det var länge sedan boken skrevs. Det är de böckerna som vi kallar för klassiker.

Du ska nu få berätta om den boken du har valt att läsa. Du behöver inte berätta allt om den utan du kan välja någon fråga från läsloggen som du sedan skriver om här. Berätta sedan kort om vad du tycker om boken och glöm inte att motivera.

Din uppgift är att:

- välja en fråga i läsloggen och skriva om den här.

Daniel Defoe källa
källa- berätta vad du tycker om boken. Glöm inte att motivera.


Om du vill kan du börja din text så här:
Jag läser boken Mowglis äventyr av Rudyard Kipling......
Lycka till!

28 kommentarer:

 1. Jag läser boken "Ivanhoe" av Walter Scott. Omskriven av Maj Bylock.

  Beskrivning av person i boken: Som det beskrivs i boken är Lady Rowena söt med sitt blonda lockiga hår. Hon har alldeles ljusblå ögon och har oftast på sig klänningar som är blåa. Rowena är vän och snäll, hon vill alla det bästa. Hon är också kär i sin barndomskompis Ivanhoe, det är så hon är med i berättelsen.

  Jag tycker såhär om boken: Jag tycker att boken verkar vara spännande hittills för att man får veta mycket om vad som hände förr i tiden. Den verkar vara ganska romantisk också med hemliga beundrare och kärlekskonflikter. Jag tycker om spänning och kärlek, därför tycker jag att denna boken är bra. Av: Lisa

  SvaraRadera
 2. Jag läser boken Gullivers Resor av Jonathan Swift. Omskriven av Maj Bylock.

  Boken börjar med att en person berättar om Gulliver. Var han föddes och hur hans liv har varit innan Gulliver själv börjar berätta om hans äventyr och hur det började.

  Jag tycker boken hitills är väldigt bra. Den är spännande och lite små rolig på ett sätt. Men, det här är ju någonting som aldrig skulle kunna hända i verkliga livet. Att en person kommer till ett land med personer lika små som myror. I boken berättar man också att människorna bygger ett hus till Gulliver vilket enligt mig är omöjligt. Men en bok är en bok och i stort sett är den väldigt bra och spännande för att man får veta hur personerna i Lilliput (som landet kallas) hanterar att en "jätte" bor i deras land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta inlägg är skrivet av Simon.

   Radera
 3. Jag läser boken Ringaren i Notre Dame av Victor Hugo, omskriven av Maj Bylock.

  Min favoritdel i boken är:
  "Ingen hade märkt en åskådare som stod bland kungastatyerna av sten ovanför kyrkporten. Han hade stått där alldeles stilla med framsträckt hals." Jag valde den delen för att det var en bra början på ett kapitel och det var väldigt målande så att det var lätt att tänka sig hur det såg ut.

  Beskrivning av huvudpersonen:
  Boken handlar mest om Quasimodo. Jag uppfattar honom som en människa som ser saker så som de verkligen är men är utfryst och mobbad, för på grund av hans utseende vågar ingen lära känna honom. De tar automatiskt avstånd från honom. Quasimodo har puckelrygg och det ena benet är kortare än det andra. Hans ena öga är större än det andra och han är döv.

  Av:Ella

  SvaraRadera
 4. Jag läser boken Mowglis äventyr av Rudyard Kipling. Omskriven av Maj Bylock.

  Jag tycker boken är ganska dålig för att det är inte samma handling i boken som det är i filmen som jag tyckte var väldigt bra.

  Vem är huvudpersonen? Huvudpersonen är Mowgli, Mowgli är en människovalp.
  Av : Felix B

  SvaraRadera
 5. Jag läser Mowglis äventyr av Rudyard Kipling återberättad av Maj Bylock.

  Det jag gillar mest i den här boken är det här stycket. Akela var ju så gammal att han missade sitt byte. Och Mowgli var en människa.
  -Så ropar ni när ni är mätta och nöjda, varnade han. Men när ni blir hungriga blir ni galna och jagar bort dem igen.
  Mowgli såg ut över flocken.
  -Från och med nu jagar jag ensam,sa han sorgset. Nu är jag bortstött av både människor ovh djur.

  Men även om jag tycker att det är det bästa stycket så tycker jag inte att det är bra. Och det betyder ju att jag inte tycker om boken alls. Eftersom att det inte är min genre och den är helt enkelt tråkig tycker jag. Filmen är mycket bättre än boken.


  /Lovisa

  SvaraRadera
 6. Jag läser Robinson Crusoe som är återbrättad av May Bylock.


  Det jag har läst hittills är helt okej för att genom att den är återberättad och inte så många sidor i boken så har de hoppat över ganska många saker i boken det gör att boken inte blir lika bra. Nydligen så såg jag en film om Robinson Crusoe och då hade de med mycket saker som jag inte förstod riktigt för att de hade inte med det i boken.

  Det var ganska lätt att komma in i boken däremot för att boken var väldigt lättläst och ganska lätta ord så åldersgruppen till denna bok är ung. 11-14 tycker jag.

  Jag tycker boken var helt okej som sagt fast ändå ganska dålig för de missar ganska mycket i boken filmen är mycket bättre än vad boken är.

  /Joar

  SvaraRadera
 7. Jag läserJorden runt på 80 dagar av Jules Verne.

  Det jag gillar mest i boken är det här stycket:
  - Det blir faktiskt 80 dagar, sa ingenjören. Om allt går som det ska. Men oväderoch olyckor och annat elände kan fördröja resan.
  - Det finns med i beräkningen, påstod Fogg och forsatte kortspelet. Ska vi slå vad?
  - Jag satsar 4000 pund på att det inte går,ropade ingenjören.
  - Vi med, ropade det andra. Det blir tillsammans 20000 pund.
  - Bra! svarade Fogg. Jag satsar 20000 pund och reser själv.

  Den är ganska lättläst och spännande för att det finns inte jätte mycket text och han är en mystisk man som har ett schema över allt och te x hur varmt rakvattnet ska vara.

  / Dino

  SvaraRadera
 8. Jag läser boken Skattkammarön av RL Stevenson. Återberättad av May Bylock.

  Boken handlar om Jim som hittar en skattkarta och han ger sig ut på havet för att hitta skatten. Men han upptäcker att hans besättning ärsjörövare och då förstår han att det kommer bli en farlig resa.

  Jag tycker att boken var okej, den var ganska spännande. Men jag gillar inte äventyrsberättelser så mycket för att det passar inte mig så bra.
  /Minna

  SvaraRadera
 9. Jag har läst boken En liten prinsessa av F. H. Burnett, återberättad av Maj Bylock.
  - Jag tycker att man borde lära sig minst en grej av boken som t. ex. att vara snäll och dela med sig, en riktig vän varken lurar eller sviker sin vän och även om man är rik så ska man inte vara elak, ond eller/och svikare.
  - jag tycker att boken var väldigt bra eftersom jag fick lära mig massa med saker som t. ex. att livet kan förändras på en dag.

  SvaraRadera
 10. Jag läser De tre musketörerna av Alexandre Dumas.
  Boken handlar om den unge D´artagnan, som är en ovanligt duktig fäktare och som på en gammal skruttig häst rider in i en stad i Frankrike som han aldrig varit i. Han möter nästan direkt herr de Treville och hans tre musketörer, och redan innan han hunnit sätta foten utanför huset har han lyckats få tre dueller - en med varje musketör. Men när sedan kungen (Ludvig den trettondes) soldater rider in och D´artagnan hjälper musketörerna att vinna, så vänds allting och den unge mannen blir istället den fjärde musketören och får vara med om massa äventyr.

  Jag tycker att boken blir mer spännande nu när man börjar komma in i den och lär känna alla lite, eftersom man då kan koncentrera sig på vad som händer istället för vem det är som orsakar det. Den är fint skriven och har en verklighetstrogen handling, och trots att man dödar fem personer så bryr sig ingen. Det är lite ovant, men rätt intressant om man jämför med hur man skulle reagerat om det hände i Sverige idag. Jag gillar också det faktum att de överreagerar så mycket, och verkligen vill döda om de bara blir knuffade. Det är nästan lite skrattretande hur många fiender D´artagnan får bara genom såna småsaker, och det är otroligt att han kan döda så många personer utan att varken få dåligt samvete, åka i fängelse eller ens bli skadad. Så kort sagt är boken intressant och spännande , men på lite udda sätt.

  Av: Emma

  SvaraRadera
 11. Jag läser boken Tom Sawyers Äventyr här är ett citat ur boken som kommer från fråga 2 i mitten. Indian Joe fick tag i Muffs kniv och stack den i doktorn. Det här kommer från fråga 3 i mitten. Det den hör boken handlar om är Toms gör i sitt liv. Jag tycker att den här boken tycker jag är bra för att den är rolig och spenande. //oskar

  SvaraRadera
 12. Jag läser en bok som är skriven av Arthur Conan Doley, Sherlock Holms bästa äverntyr.

  - Var det lätt eller svårt att komma in i boken? Varför var det så?...
  ... Jag tycker att det var rätt svårt att komma in i boken för att det händer inte så mycket i början och man fattar inte rikgtigt vems perspektiv eller var dom är. För att ena stunden sitter Holmes och pratar med en okänd man, sen helt plötsligt har han fått ett uppdrag.
  Språket i boken är också väldigt svårt eftersom att denna boken är rätt gamal och Arthur andvände gamalmodigt språk när han skrev. Så det tog lång tid i början innan jag kom in att läsa detta språket eftersom att jag var tvunget att slå upp vissa ord hela tiden!
  Sen utspelar sig denna boken på 1900-talet.

  SvaraRadera
 13. Jag läser boken Sherlock Holmes äventyr skriven av Arthur Conan Doley.

  Jag tycker att boken har många beskrivningar o gestaltningar. Det tycker jag är jätte bra för man förstår boken bra och man får bilder i huvudet, man kommer också in i boken på ett bra sätt!

  Boken är skriven i jag form men det är inte Sherlock holmes perspektiv man ser det i utan hans vän dr Watson. Watson följer med på holmes äventyr och på det sättet så får man följa med på de spännande äventyren. Ett speciellt äventyr kan se ut på det sättet att en klient till holmes knackar hårt på dörren till hans vardags rum o hon kommer in helt förskräckt i ansiktet. Holmen drar några slutsatser om hur hon kom hit med vagn/dorska. Holmen får höra om äventyret och så följer man vägen fram till svaret. Holmes är hemlighetsfull och man får ofta inte veta om hans tankar.
  /Frida

  SvaraRadera
 14. jag läser Robin hood av Pyle Howerd. boken handlar om Eobin som är efterlyst av sherifen. Robin är snäll óch är duktig på att sjuta pilbåge. Robin säger i noken att ta från dem rika och ge till dem fattiga. det är väldigt fattit i staden för att kungen har tagit alla pengar och är som en diktator. Robin är en rolig bok som jag tycker att alla ska läsa. den får änsålänge 8/10

  av adam öhrskog

  SvaraRadera
 15. jag har läst robin hood och den handlar om att robin är efterlyst en gång så hade en sherif årdnat en pilbågs tävling så då vill robin vara med så han anmälde sig till tävlingen. när robin kom dit så hade han klät utt sig tilll en gube med röd jacka så han inte skulle bli säd till sist så van han hela tävlingen och sherifen såg inte han. jag tycker det är en rolig bok för att det händer mycket därför ger jag den 9/10

  SvaraRadera
 16. Jag läser boken ''en världsomsegling under havet'' som är skriven av Jules Verne. Boken handlar om att man har fått många båt olyckor på sista tiden, och man har kommit fram till att det var ett odjur. Man startar en expedition som ska döda odjuret. Boken är spännande men det är några svåra ord./ Karl

  SvaraRadera
 17. Jag läser boken Anne Franks dagbok av Anne Frank.

  Boken handlar om en judisk flicka som levde under andra världskriget. Hon och hennes familj gömmer sig där ingen tror att dem skulle gömma sig och de går inte ut. De får hjälp av vänner, men lever under dåliga omständigheter och rädsla...
  Under tiden hon gömmer sig skriver hon i en dagbok som hon behandlar som en väninna. Hon kallar dagboken för Kitty!

  Det jag har läst fram tills nu är väldigt spännande, men ändå ganska repetitivt. Hon skriver nästan samma saker hela tiden, vilket gör boken lite långtråkig, enligt mig.
  Jag skulle vilja att hon skriver lite mer om vad som händer utomhus, det som hon hör på radion. Därför att då skulle boken bli mycket mer spännande, enligt mig.

  SvaraRadera
 18. Jag har läst boken Varghunden av Jack London. Boken handlar om en varghund som kallas Vittand. Han föddes i det vilda uppe i Kanada och växte upp i det civiliserade. Han hade många ägare och ingen verkade vara den rätta. Själva problemet i boken är att Vittand aldrig verkade hitta rätt plats att leva på.


  Jg tycker att boken är lite spännande för att när man läser den väntar man på vad som ska hända härnäst. Jag ger boken 10/10

  /Moa

  SvaraRadera
 19. Jag läser May Bylocks verision av Mowglis Äventyr.

  Mowglis Äventyr handlar om att man fick följa med i Mowglis liv ända ifrån att Vargfar hittade honom helt själv på en stig i djumglen tills att han är sjutton och ska försöka att få lite vänner och framför allt en familj. Men farför ska han lämna skogen och sin familj där för att börja om ifrån början?
  Om du vill få reda på det så kan du antingen läsa May Bylocks verision eller så kan du läsa det längre orginalet av Rudyard Kipling. Om vi skulle göra om det här så skulle jag nog välja Rudyard Kiplings orginal.

  Jag tyckte att boken var bra både i början och i slutet, för att i början så kom man in i boken direk och i slutet så började de sista pussel bitarna falla på plats. När man hade läst klart den så tror jag att jag förstod budskapet med boken, iallafall det jag såg men kanske så ville författaren ge ut något annat budskap. Det jag trodde var budskapet är att ändå fast när Mowgli kom till skogen ensam och annorlunda så lät djuren aceptera honom för vem han var. Så även att man är annorlunda så kan man "bli en av gänget"
  //Maja

  SvaraRadera
 20. Hej!
  Vad roligt att det är att få ta del av era tankar kring klassikerna!
  Det ska bli kul att höra era redovisningar snart.
  Lycka till med läsningen och författarporträtten :-)
  / bibliotekarie-Karin

  SvaraRadera
 21. jag har läst "en världsomsegling under havet" den handlar om en professor som heter Pierre Aronnax. Det har gått på grund många skepp den senaste tiden och han ska utreda vad som har hänt. Den var väldigt spännande fast det var några svåra ord i texten


  //\/////\/ Emanuel:)

  SvaraRadera
 22. Lille Lorden av Frances Hodgson Burnett

  Jag har läst "Lille Lorden" av Frances Hodgson Burnett.
  Den handlar om en liten kille som bor hos sin mamma i Amerika. Han är jätte snäll och har inte varit med om att någon varit elak mot honom. Han blir skickad till sin farfar som är greve. Hans farfar är skälvisk och elak, fast när han träffar lille Lorden är det som om all onska sakta försvinner.
  Denna boken är jätte bra!

  //Livia

  SvaraRadera
 23. jag har läst boken ringaren i notre-dam. boken handlar om att en zigenerska kommer i i notre-dam där hon inte får vara och då hjälper hon en man somm håller på att dö och sen ska dem hänga henne men då räddar han henne. men alla tror att hennes get är trollget.
  den var bra den här boken

  SvaraRadera
 24. Jag läser Robinson Crusoe som är återbrättad av May Bylock.


  Det jag har läst hittills är helt okej för att genom att den är återberättad och inte så många sidor i boken så har de hoppat över ganska många saker i boken det gör att boken inte blir lika bra. Nydligen så såg jag en film om Robinson Crusoe och då hade de med mycket saker som jag inte förstod riktigt för att de hade inte med det i boken.


  Det var ganska lätt att komma in i boken däremot för att boken var väldigt lättläst och ganska lätta ord så åldersgruppen till denna bok är ung. 11-14 tycker jag.

  Jag tycker boken var helt okej som sagt fast ändå ganska dålig för de missar ganska mycket i boken filmen är mycket bättre än vad boken är.


  //carl BD

  SvaraRadera
 25. Jag har läst Oliver Twist av Charles Dickens.
  Boken handlar om Oliver Twist som levt föräldralös på barnhem ända sen han var en bebis. Han har alltid behandlats orättvist och får inte äta sig mätt eller sova tills han är helt utvilad. När han en dag blir anställd som dräng hos en likkistemakare får han jobba hårdare än vanligt och blir ständigt retad av en liten pojke. En dag får han nog och rymmer. Han är ensam i Londons gator tills han hittar Skojaren. Han skaffar mat och husrum till Oliver hos en gammal man. Men den gamla mannen håller på med flera skumma affärer angående snatteri och Oliver vill inte vara en del av det.
  Jag tyckte att boken var rätt bra eftersom handlingen var bra, man hängde med i berättelsen och Charles beskrev allt så levande! Man fick upp en bild i huvudet.

  /Amanda

  SvaraRadera