fredag 1 mars 2013

Om man....vad skulle hända då?

Vi vet att det är viktigt att tänka på sin hälsa. När vi gjorde vår tankekarta fick vi fram massor av kloka tankar om hur man göra för att ha en god hälsa.

Vad händer om man gör på ett annat sätt?
Du ska få fundera och sedan skriva om vad konsekvenserna kan bli om man gör på ett annat sätt. Diskutera gärna med en kompis eller någon där hemma.

Om man bara skulle äta pannkakor ......
Om man aldrig motionerade.....
Om man går och lägger sig sent varje kväll.....
Om man aldrig är ute i friska luften....
Om man inte sköter sin hygien.....

Välj en av inledningarna och fundera över vad det skulle leda till och varför det blir så.
Skriv sedan dina tankar i kommentarsfäletet nedan.

Lycka till!

ps. senast onsdag morgon vecka 10 vill jag kunna läsa det du har skrivit d.s

32 kommentarer:

 1. Om man går och lägger sig sent på kvällen så får man ont i huvudet för att hjärnan inte vilar och återhämtar sig. Man får även ont i magen. Detta leder till att man inte får i sig tillräckligt med energi. Om man inte får energi i sig kan man inte klara av sig hela dagen och blir jätte trött. Och bara för att man inte orkar så går man och lägger sig på dagen och vaknar på kvällen. Det riskerar att man undviker sömn på kvällen och är på datorn istället!
  För att kunna lägga sig tidigare på kvällarna så kan man försöka undvika att sova på dagarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man inte sköter sin hygien...
   När jag gick i 6:an åkte vi till fjällen för att vandra en vecka. Under veckan kunde vi bara tvätta oss under kallvatten i kranar eller i älven som också var kall. När vi kom till vandrarhemmet efter en veckas vandring duschade alla utom EN!!! Gissa hur han luktade! Inte jättegott kan jag säga. Så hygienen känner man nog inte av så mycket själv kanske, men andra runt om kring känner det!

   Radera
  2. sofie Holmqvist3 mars 2013 kl. 19:43

   Precis! Jag vill därför understryka hur viktigt det är att duscha efter att man haft idrott på gympan! Att inte sköta sin hygien leder dessutom till bakteriespridning som därmed kan leda till att vi oftare blir sjuka! Duscha därför ALLTID efter att du idrottat!

   Radera
 2. Om man bara skulle äta pannkakor...
  Då skulle man inte få i sig alla vitaminer och näringsämnerna som man behöver för att kroppen ska fungera. Man skulle även bli lite större, man skulle bli trött för att man inte äter rätt på morgonen. Du skulle förmodliogen bli beronde av socker och kanske sylt som du har på pannkakorna te x.
  Du skulle kanske bli sjuk och få diabetes om du har otur, alltså är det inte bra om du bara äter pannkakor, morgon,middag,kväll.

  Dino Patli (batman)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med Dino men jag skulle vilja tillägga att om man någon gång har suttit vid matbordet på kvällen och äter, sen känner du dig trött, då är man mattrött eftersom att du måste smälta maten. Om du då äter pannkakor med socker/sylt (eller vad man nu vill ha på) så går även blodsockret upp och ned eftersom att om du äter mycket näringsfull mat ungefär hela dagen blir blodsockret stabilt som en rak linje men om du bara äter socker och blir pigg lite då och då går blodsockret som en berg-o-dalbana. Alltså blir risken stor att du får diabetes som Dino berättade.

   Radera
 3. Om man inte skulle motionera...

  Om man inte skulle motionera någonting och bara sitta framför t.ex. datorn, tv:en eller framför x-box:et, så skulle din kropp inte må bra. Eftersom att kroppen är byggd för att ha en regelbunden träning så blir musklerna stela och du blir lätt andfådd om du rör dig. Det är heller inte bra för ditt hjärta för att desto mer du rör dig och tränar regelbundit, tränar du även ditt hjärta, eftersom att det är ditt hjärta som pumpar ut blodet och syret i kroppen till alla dina muskler. Får musklerna inget syre kan du heller inte fortsätta.
  Men om du har tränat mycket innan och sedan slutat att träna och bara slappar blir risken stor att din muskler omvandlas till fett för att dina muskler är vana vid att arbeta och när inget händer på länge förvandlas dom till fett. Det är oftast många idrottare som har blivit feta efter sina karriärer för att de slutar träna. Maten är också ett stort problem om du inte motionerar.
  Vi säger att du älskar mat, du äter och äter, du kanske går på dans. Du har ''lagom'' kropp. Men sen slutar du på dans men du gillar fortfarande att äta mycket mat. Där är också risken stor att du blir tjock eftersom att näringen du proppar i dig inte kan förbrännas blir det till fett och man kan säga att det lägger sig om ''bomull'' runt midjan/musklerna.

  SvaraRadera
 4. om man går och lägger sig sent varje kväll.

  Om man skulle gå och lägga sig sent varje kväll så skulle man få problem med tex koncentrera sig och bli lättirriterad och kan lätt bli arg. Du kan få svårt att minnas tex vad läraren sa eller inte känna dig närvarande. Om du inte sover bra så kan du känna dig stressad och sen bli lättirriterade. du ska sova minst åtta timmar om inte mer för barn så är det bra med tio timmar. Om man inte sover bra under en väldig lång tid så kan man få problem med hjärtat blodkärlen. Det kan också leda till att man får diabetes och fetma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. Motion är inte bara roligt utan även ett måste för att kroppen och din mentala hälsa ska må bra. Starka muskler hjälper till så att du får en bra hållning, bra balans och minskar belastningen på sklettet, dina leder och ligament. Starka muskler gör så att du inte lika lätt bli skadad. Motion gör att du får bättre kondition och orkar mer under dagen (så att du inte somnar på lektionerna :-). När man rör på sig så frigörs ett ämne i kroppen som heter Endorfiner. Endorfiner är kroppens eget lyckopiller som ser till att man blir gladare, får bättre imunförsvar och hanterar smärta bättre. Endorfiner frisätts även när man skrattar.
  Så skratta mycket, rör på er och ha roligt tillsammans!!

  Hälsningar

  Sara Moberg
  Leg. Sjukgymnast

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sara!
   Kul att du skrivit till oss! Vi lärde oss t.ex. att Endofiner frigörs när man rör på sig, men också lite till :)
   // Maja & Frida

   Radera
 6. om man aldrig motionerade....

  om man aldrig motionerade skulle man må både fysiskt och psykist dåligt. Våran kropp är gjord för fysiskt arbete. Vid motion tar de röda blodkropparna upp syre som ger musklerna kraft att utföra arbete. Utan det blir vi trötta, slöa, griniga, får lätt huvudvärk och mår dåligt.
  Psykist sätt är motion jättebra. Man träffar nya människor, träffar andra, har kul. Motion blir som en slags meditation, dvs man mår bra av det.

  Av: Simon


  SvaraRadera
 7. om man aldrig är ute och sitter i mörkret och bara har ljuset från datorn framför sig skulle man kunna råka ut för både det ena eller det andra. först och främst får man ett beroende av att sitta vid datorn! sedan skulle man kunna ladda ner olika virus av misstag! men det som kan vara farligt för hälsan är att man kan få svårt att sova, därför att ljuset sitter kvar i ögonen efter (jag har provat 1 gång och det var inte roligt) att man suttit vid datorn. dessutom bli man trött när man sitter mycket vid en skärm och man då tänker:
  ¨Bara lite till¨
  och sedan tänker man det igen och igen. när man sedan upptäcker att man har suttit vid datorn 2 timmar för länge får man istället inte mycket sömn och sedan sitter man ju vid datorn dagen efter och det blir en kedjereaktion med tiden.

  SvaraRadera
 8. Om man går och lägger sig sent varje kväll så skulle man bli väldigt trött, grinig, blir lätt irriterad, kan inte koncentrera sig och få huvudvärk mm. Och om man inte är koncentrerad i skolan lär man sig inget. Och om man inte lär sig något blir allt mycket svårare i skolan, eftersom att man inte har någon kunskap. Och det kan leda till att man halkar efter i skolan och får inga bra betyg och kanske inte kommer in på en bra utbildning och får kanske inget bra jobb. För att när man sover tar man in alla intryck man fått under dagen och musklerna vilar så de ska orka med nästa dag. Om man aldrig sover så kan det i värsta fall leda till döden. Så därför är det viktigt att sova riktigt så man blir pigg och glad till nästa dag.
  /Minna

  SvaraRadera
 9. -Om man bara skulle äta pannkakor så skulle man inte å bra för att då har man fått i sig alla protiner och vitaminer, om du skulle variera och äta av både vitaminer och protiner så skulle du må mycket bättre i kroppen.
  -Om man aldrig skulle motionera så skulle man inte årka nånting eftersom då sitter man bara och slappa och då slutar musklerna fungera.
  -Om man går och lägger sig sent varje kväll så får inte kroppen tillräckligt med sömn och då blir man mindre koncentrerad, lättare argare och bli uppretad väldigt enkelt.
  -Om man aldrig är ute i den friska luften så får man inte lika mycket syre och då får man in smutsigare luft igenom lungorna och det kan göra så att man kan bli allvarligt sjuk.
  -Om man inte sköter sin hygien bra så kan man få väldigt många och farliga bakterier i kroppen som kan göra en väldigt sjuk.
  AV: FELIX :)

  SvaraRadera
 10. Om man skulle lägga sig sent varje kväll så kommer man inte orka dagen därpå, för att man har inte fått den vila som man behöver.Hjärnan behöver vila och även musklerna. Om kroppen inte får den vila som den behöver så kommer man inte att orka med dagen därpå och man blir väldigt lätt arg. Om man kobinerar ingen sömn med alkohol/knark så kan man dö innom 3 veckor.
  Av: Karl

  SvaraRadera
 11. Om man går och lägger sig sent varje kväll...

  ... så skulle man inte heller orka något på dagen. Man måste sova för att må bra eftersom att hjärnan behöver vila och det behöver musklerna också. Om man inte har sovit tillräckligt länge så kan man bli arg och lättirriterad. Man kan också få svårt att lyssna. När man sover tar man in alla intryck man får under dagen. Om man inte sover så kan man få svårt att koncentrera sig i skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. - man skulle få i sig alldeles för mycket proteiner och för lite vitaminer och kolhydrater.
   - man får inga muskler och man blir tröttare man kan också gå upp i vikt om man inte motionerar.
   - man kan få svårt att tänka nästa dag. Man blir också trött. Man kan också bli lättare sjuk.
   - man får inte i sig D-vitaminer som solen ger oss. Man sover sämre för man inte har rört på sig.
   - man luktar illa för man inte har tvättat sig och så kan det sprida sig bakterier runt om kring dig. /Tom

   Radera
 12. 2: Om man går och lägger sig sent varje kväll så får inte kroppen tillräckligt med sömn och då blir man mindre koncentrerad, lättare argare och bli uppretad väldigt enkelt för att hjärnan hinner inte återupphäta sig tillräckligt.
  FELIX :)

  SvaraRadera
 13. om man inte motionerar kan man bli fet och gå upp i vikt. Men om man tränar så får man bra motion, man blir friskare och mår bättre. Sömnen är också viktig för när du tränar gör du av med energi som du får av mat. Det kallas kemisk energi. Ca tre timmar innan träning ska man äta långsamma kolhydrater t ex gröt, grönsaker, rotfrukter. Ännu närmre träning ska du värma upp för att inte sträcka dig eller skada dig. efter träning ska du äta snabba kolhydrater t ex pasta, macka, potatis eller frukt. Om du tränar för mycket och struntar i att vila/sova är det också farligt. när man sover bygger kroppen upp sig och om man inte sover bryter kroppen ner sig.


  //emanuel:)

  SvaraRadera
 14. Om man aldrig skulle vara ute i friska luften...

  ...skulle man inte få någon D-vitamin från Solen, vilket hade lett till att man inte fick i sig alla vitaminer som man behövde. En brist på D-vitamin i längden skulle kunna leda till benskörhet, lättare att få eksem, och att risken för cancer skulle öka. Av: Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glömde skriva: Om man får benskörhet går benen i kroppen, alltså skelettet, lättare sönder. Det kan bli en ganska stor motgång när man är i ungefär 50+ åldern, för att benen är så sköra att man knappt kan bryta benet utan att det aldrig läker tillbaka.
   (Men det är såklart alltid jobbigt med benskörhet, men när man bli äldre/gammal är det värre.) Av: Lisa

   Radera
 15. Hejsan våra BÄSTA sjätteklassare som är riktigt bra på att argumentera och diskutera med varandra. Ni gör ett fantastiskt bra jobb och är engagerade i er skolgång....!!

  Roligt att läsa alla era inlägg....
  OM man går och lägger sig för sent, inte äter frukost på morgonen eller lunch i skolan så orkar man inte vara lika engagerade i skolan som ni är och får svårare att tillägna sig lika mycket kunskaper som ni nu gör på bl a detta sätt.
  Jag hoppas att även ni tycker att Therse och era andra lärare på skolan gör ett mycket bra jobb som inspirerar er att jobba vidare....

  Ha en fortsatt bra dag!! // Torbjörn (rektor)

  SvaraRadera
 16. Om man bara åt pannkakor...

  Då skulle man absolut tröttna på pannkakor och inte vilja äta det mer fast dom var jättegoda från början. Pannkakor innehåller protein, kolhydrater och lite fett. Om man bara äter pannkakor blir det ensidigt näringsinnehåll, det saknas t ex vitaminer och andra viktiga ämnen från frukt och grönsaker. Gör man pannkakorna på vitt mjöl får man heller inte i sig några fibrer. Det är stor risk att man får i sig för mycket kalorier och då blir man överviktig. Om man äter för ensidig kost kan man få olika sjukdomar som t ex blodbrist för att man fått i sig för lite järn. Om man äter för lite fibrer kan man få problem med trög mage. När man äter pannkakor har man ju oftast sylt eller andra sockerrika saker på, vilket leder till ännu mer kolhydrater och kalorier.

  //LIVIA :)

  SvaraRadera
 17. Om man går och lägger sig sent varje kväll så får man för lite sömn och hjärnan hänger inte med. Man kan också bli lättare arg och mer känslig. Om man sover tillräckligt så får hjärnan koppla av och bearbeta dagens händelser. Om man sover tillräckligt och hjärnan kopplar av så kan man koncentrera sig lättare och då kan man lära sig mer tex matte och andra ämnen.
  av: hannes

  SvaraRadera
 18. Om man går och lägger sig sent varje kväll så skulle du förmodligen bli ganska trött dagen efter. det kan leda till att du enklare blir upprörd och får svårt att koncentrera dig. Det i sin tur kan göra att du får sämre betyg. Vilket kan leda till att du inte kommer in på den utbildning du vill. I värsta fall slutar det med att du inte får ditt drömjobb.

  //Carl

  SvaraRadera
 19. Om man aldrig motionerade skulle kroppen till slut inte fungera alls, och det av många anledningar. Med hjälp av motion tränar man upp musklerna oc allt annat som krävs vid fysisk aktivitet,och har man inte tränat upp dom delarna kan man inte röra på sig lika mycket som man annars hade kunnat. Kan man inte röra sig så mycket orkar man inte gå, och kan man inte gå kan man inte förflytta sig. Men det är bara om man verkligen aldrig rör sig som det kan hända, och om det är kombinerat med dålig kost. Dessutom är det ju med hjälp av motion som vi förbränner onyttigheterna vi fått i oss, och skulle vi aldrig träna och fortsätta äta lika mycket skulle vi bli alldeles överviktiga. Det är därför det är lätt att bli överviktig om man tränat intensivt under en längre period och sedan snabbt slutat - man äter lika mycket mat som när man tränade, eftersom kroppen är van vid det, men istället för att träna bort maten som skulle blivit muskler sätter det sig som fett.

  Rör man sig inte får hjärtat inte heller den träning den behöver och kan inte pumpa runt blodet lika snabbt (hjärtat är ju en muskel), och då kan även våran hjärna påverkas eftersom den inte får näring lika snabbt och därmed fungerar långsammare, vilket inte är så kul om man sitter i skolbänken med ett framtidsavgörande tabelltest framför sig och inte kan tänka.

  Så ska man sammanfatta allting så är det väl bara helt enkelt bäst att fortsätta med motionen, eftersom det i princip inte finns någon fördel med att sluta och även om det finns så är det klart nackdelarna som har övervägande del på vågen.

  // Emma

  SvaraRadera
 20. Om du bara skulle äta pannkakor så skulle man bli större och antingen inte må så bra. Det är inte så bra att inte motionera så får man dålig motion och sämre hälsa. Om man inte sover tillräckligt länge varje dag så får du en tröt kropp som inte åka göra så mycket.det är så om man inte är ute så får du aldrig omväxling med luften och då blir man inte lika pigg som om man är ute. Om du inte sköter sin hygien så kan man förstöra sina tänder om man inte borstar de odrägligt. //oskar

  SvaraRadera
 21. Om du aldrig motionerar blir det väldigt dåliga konsekvenser. om du inte motionerar när du är ung blir dina muskler stela och orkar inte göra något. det leder till att man inte orkar något när du blir gammal och får troligen sitta i rullstol om man har motionerat minimalt. du kan också få kutrygg som innebär att sitta med böjd rygg konstant. Om du slutar motionera helt efter att ha motionerat mycket, kan musklerna omvandlas till fett. Det har hänt många kända atleter som har slutat motionera.


  //Moa! :D

  SvaraRadera
 22. Om du inte motionerar så får man dåliga frekvenser som t.ex. Konditionen kan bli sämre och det gör att när du springer så blir du trött väldigt fort. Hjärtat slår i samma takt hela tiden och det gör att du ökar risken att få hjärtinfarkt. Dina muskler försvagas smat ditt skelett men du blir även stel också om du har sutit förlänge på samma ställe. De ökar också risken för olika sjukdomar. Man blir också pigare och mer glad.


  / Joar ! :)

  SvaraRadera
 23. Om du går och lägger dig sent varje kväll får du inte den sömn och vila du behöver för att orka med dagen efter. Du är trött i kroppen och huvudet, orkar inte tänka som du ska och har ingen energi. Man har svårt att koncentrera sig, inlärningsförmågan blir sämre och man blir lätt irriterad och arg på små saker. Man glömmer bort mycket och om man sover dåligt under en väldigt lång period kan du få problem med hjärta, fetma och diabetes.
  / Amanda

  SvaraRadera
 24. Det negativa med att gå och lägga sig sent är att man nästa dag blir väldigt trött, seg och sur på allt och alla. Man måste sova den tiden kroppen behöver eftersom att det är på natten då man sover som hjärnan tar in allting som har hänt under dagen och musklerna vilar sig efter allt som dom gjort under dagen.

  Om man äter för lite så blir man alldeles för smal. Det är för att kroppen inte har fått den energi som den behöver. Men om man äter för mycket så blir man alldeles för tjock eftersom att då har kroppen fått för mycket mat som den inte behöver.

  Varje dag så måste man jogga, springa, cykla eller gå. Eftersom att man då får mycket motion och bra kondition.

  Men allting handlar ju om att få rätt balans mellan allting. Springa lagom, äta lagom och sova lagom.

  /Lovisa

  SvaraRadera