fredag 4 september 2015

Hur förändras jordytan och hur kan det påverka oss?

Uppdrag till onsdagen den 9/9!
"Eleven har grundläggande/goda/mycket goda kunskaper om natur-kulturlandskap och visare det genom att föra enkla/utveckalde/välutvecklade resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur."
Så står det i kunskapskraven. Det ska vi jobba med nu. Du ska få förbereda dig genom att titta på två filmer där du får veta mer om jordens inre krafter eller kanske repetera det du redan vet. Samt klicka dig runt i ett bildspel. När du klickar på prickarna får du veta mer om vad som skett på just den platsen.

Första filmen heter Jordklotet och jordskorpan det är Eddie Gustavsson som har gjort den.Nästa film du ska få titta på heter Kontinentalplattor och berggrund. Den hittar du om du klickar på länken här.

Bildspelet som du kan klicka dig runt i heter Vulkaner och du hittar det här. Det kan vara lite knepigt att förstå upplägget i början men ge inte upp. Du kan t ex klicka på cirkeln med en vulkan i då kommer det fram massa vulkaner på de röda prickarna. Om du håller pekaren på en av dem så berättas det fakta.

Nu vill jag att du ska svara på några frågor. Du kan göra det här i kommentarsfältet, maila dina svar till mig eller skriva ner dina svar i ett brev till mig.

Tänk på att utveckla dina svar genom att förklara, kanske ge exempel och motivera där det behövs!
1. Varför rör sig plattorna?
2. Vad kan hända när plattorna möts? Ge exempel
3. Hur kan jordens krafter påverka människor?

Tänk på att skriva hela meningar så att mottagaren förstår vad du menar. Glöm inte att läsa igenom innan du skickar eller lämnar iväg din text och glöm inte att kontrollera det där med punkt och stor bokstav. Ett tips är att läsa texten högt för sig själv för att lättare upptäcka om det saknas något.


Om du vill se fler filmer eller läsa mer om detta så finns det mycket mer på samma sida som jag har hittat det här till fredagens uppdrag./Therese

19 kommentarer:

 1. 1.Strömmarna inne i jorden gör så att plattorna rör på sig.
  2.Det kan tex skapa jordbävningar och jordskalv.
  3.Det kan bli jordbävningar och förstöra människors hus.
  //Saga!

  SvaraRadera
 2. 1För att det är strömmar i jorden som nuddar plattorna och dom rör sig. 2 det kan tex bli jordbävningar. 3 om det är vulkan utbrott måste man flytta om man bor nära en vulkan. :)Alfons!

  SvaraRadera
 3. 1 Plattorna rör sig för att det strömmar inne i jorden och då rör sig plattorna.
  2 Det kan bli jordbävningar
  3 det kan bli jordbävningar eller vulkanutbrott och då kan hus och andra byggnader förstöras och vilda djur kanske kan dö ut. Agnes

  SvaraRadera
 4. 1.det finns strömmar inuti jorden som rör plattorna.
  2.när plattorna mäts kan det bli jordbävning och om det blir en jordbävning under vattnet kan det bli en tsunami
  3.det kan förstöra hus,byar och städer.

  SvaraRadera
 5. Plattorna rör sig för att det är strömmar inuti jorden.(mantlen) När plattorna möts så kan det bli ett jordskalv eller en jordbävning. Jordens krafter kan påverka människorna för om det blir jordbävning eller ett vulkanutbrott så kan hela hus och byar förstöras. Och så kan jätte många dö. Nova.

  SvaraRadera
 6. Värmen i jordens inre är motorn till de rörelser som händer i jordskorpan, därför rör sig plattorna. När plattorna möts bildas det bergskedjor, tex Himalaya. Jordens krafter kan göra så att det bildas jordbävningar, vulkaner och tsunami, människorna kan dö och tvingas flytta. / Carl

  SvaraRadera
 7. För att magman under plattorna rör sig. Det kan bli jordbävningar, tsunamis och vulkanutbrott. Att hus kan förstöras så man kanske måste flytta och människor kan dö. /Martin :-)

  SvaraRadera
 8. 1. Plattorna rör på sig för att det finns varma strömmar inuti jorden som trycker på jordskorpan. 2. Det kan bli jordskalv och jordbävningar när plattorna möts, det kan även bli en tsunami. Till exempel blev det en tsunami i Thailand år 2004. 3. Jordens krafter kan påverka människorna genom att deras hus rasar vid en jordbävning, eller att hela byar förstörs vid ett vulkanutbrott. /Josefine

  SvaraRadera
 9. 1. Magman och strömmarna i jordens mantel gör att plattorna rör sig.
  2. När plattorna möts uppstår vulkanutbrott, jordbävningar, jordskalv och/eller tsunami.
  3.Vulkanutbrott, jordbävningar, jordskalv och tsunami kan tvinga människor att flytta från sina hem. Naturkatastrofers förstörelse påverkar även ett lands ekonomi negativt vilket gör människornas liv svårare. /Victor C

  SvaraRadera
 10. 1. Plattorna rör sig för att det är yttre kärnan som rör sig mycket, så att manteln gör varma strömmar som trycker jordskorpan.
  2. När plattorna möts kan bli en jordbävning,men om jordbävningen under vattnet så blir det en Tsunami. När plattorna möts kan bli jordbävning och Tsunami.
  3. Om det är jordbävning kan förstöra människornas hus, byar och städer.
  Men om det är en Tsunami så kan den förstöra allt som är i vägen./ / Ahmed :-D

  SvaraRadera
 11. 1 För i manteln uppstår det väldiga strömmar som rör sig som drar med sig plattorna. 2 Då kan det bli tillexempel jordbävningar. 3 Tillexempel ifall en tsunami bildas och kommer in mot land kan många människor dö. Tim

  SvaraRadera
 12. strömmarna i jorden rör plattorna som kan påverka människor och djur tillexempel ett jordskalv ett vulkanutbrott en jordbävning eller en tsunami/Leon;)

  SvaraRadera
 13. 1 Plattorna rör sig för att i manteln är det väldiga strömmar som drar till sig plattorna.2 När plattorna möts kan det hända t.e.x jordbävningar , tsunami och berg.3 Det som påverkar människorna är att om det t.e.x är en jordbävning som kan människornas hus förstöras och många kan skadas illa och kan dö

  SvaraRadera
 14. 1. plattornas rör sig för att magmans strömmar är tilräckligt starka för att flytta på dem. 2 när plattorna möts kan det bli en tsunami eller en jordbävning osv. 3. jodbävnigar och tsunamis kan försöra städer.

  SvaraRadera
 15. 1. Manteln har olika strömmar och de drar till sig plattorna.
  2. När plattorna möts så kan det bli tillexempel jordbävningar eller tsunami.
  3. När det blir tillexempel en jordbävning så förstörs väldigt många hus och resurser. /Dan

  SvaraRadera
 16. 1. plattorna rör sig när magmans strömmar blir tilräckligt starka.2.när plattorna rör sig kan det bli jordbävningar,tsunamis eller vulkanutbrott 3.tillexempel en tsunami sköljer bort allt i dess väg. Alexander

  SvaraRadera
 17. tsunamis kan bara bildas när en jordbävningar bildas ute till havs. Alexander;)

  SvaraRadera