fredag 21 augusti 2015

Geografi - kartor

Vi har pratat om kartor, kartprojektion och en massa andra geografi ord. Ditt uppdrag till onsdag vecka 35  är att se filmerna här nedanför. Den ena har vi sett men det kan vara bra att repetera.

Jag vill att du ska fundera på och svara på frågan: 
Varför stämmer inte kartor riktigt med hur jorden ser ut? 


Du kan skriva ditt svar här i en kommentar, på ett papper som du lämnar till mig eller mejlar du ditt svar till mig. När vi träffas i skolan är alla väl förberedda och vi kan prata igenom sådant som ni tyckte var svårt, intressant och frågor som filmerna har väckt.

/Therese

13 kommentarer:

 1. Kartan stämmer inte överens med jorden för att karta är utvecklad och platt och jorden är rund. Vid ekvatorn stämmer kartan bättre än vid polerna.//Saga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Det som händer om man skulle platta ut jorden är att det blir en massa tomrum på vissa delar av kartan och därför måste man fylla ut dom delarna. Det innebär att vid ekvatorn är det inte lika mycket tomrum som måste fyllas ut än vid polerna//Smilla(:

  SvaraRadera
 3. Jorden är rund och kartan är platt. När man ska göra jorden platt som en karta blir det alltid lite fel. Felen blir större ju närmre polerna man kommer. Agnes

  SvaraRadera
 4. När man ska platta ut jordgloben till en karta blir det alltid lite fel. Det blir massa tomrum som man måste fylla ut. Hur närmare polerna man kommer desto mer fel blir det. Och hur närmare ekvatorn man kommer blir det mer rätt. Nova!

  SvaraRadera
 5. Jorden är rund och det går inte att platta ut den helt rätt. Vid ekvatorn blir det bra men vid polerna blir det sämre. Leon =)

  SvaraRadera
 6. jorden är rund och det går inte att platta ut den. vid ekvatorn blir det bra men vid polerna sämre

  SvaraRadera
 7. Jorden är rund och kartan är platt därför stämmer inte kartan exakt men vid ekvatorn blir det bäst och vid polerna blir det sämst Tim!

  SvaraRadera
 8. jorden är rund och om man gör den platt så blir polerna fel men vid ekvatorn blir det lite bättre.jamie=)

  SvaraRadera
 9. En karta över hela jorden är alltid lite fel för kartan är platt och jorden är rund.
  Vid ekvatorn stämmer kartan bättre än vid polerna./Carl :)

  SvaraRadera
 10. Jorden är rund alltså (3D). T.ex: U.S.A ligger nära Australien men i kartan plattas jorden i ( 2D), så Australien ligger längre bort från U.S.A.
  Ahmed :-D

  SvaraRadera
 11. Det är för att man har dragit ut kartan lite så den stämmer bäst vid ekvatorn så vissa länder blir större än i verkligheten.
  Martin

  SvaraRadera
 12. Kartor stämmer inte med hur det ser ut i verkligheten för det går inte att dela jorden så att det blir helt jämnt, vid polerna är det väldigt utdraget och vid ekvatorn är det mest likt som det ser ut på riktigt./ Josefine

  SvaraRadera