fredag 17 april 2015

Vi läser vidare i Fröken Europa - och läser mellan raderna

Det var ett svårt uppdrag till förra veckans läsning men det ledde till fantastiskt bra diskussioner tillsammans i biblioteket.

Den här veckan gör vi på samma sätt och se om det blir lite lättare.
1. Läs först Karins inlägg på biblioteksbloggen. Det är viktigt att du läser texten för att där repeterar du det ni pratade om.

2. Läs sidorna 104-128

3. Hitta något mer sådant citat när du läser. Ett sådant citat där man förstår något bakom raderna. Där du gör en koppling. Skriv ner ditt citat och ge exempel på vad du fyller på med bakom orden du läst. Vilka kopplingar du gör. Skriv ett mejl, en kommentar här på bloggen eller på papper.15 kommentarer:

 1. Vi hittade citatet:
  Vi hade blivit jätteupprörda när det stod i tidningen att djur fraktas över hela Europa innan de avlivas//Kajsa och Alva N

  SvaraRadera
 2. jag valde citatet: serkan tittade genast upp. Han fick något beundrande i blicken. Serkan är inte så vanligt namn i Sverige så jag tror serkan är utländsk eller har föräldrar som kommer från något annat land än Sverige så att han blev glad när någon ville åka till hans hemland, citatet kan beskrivas som han värkligen sken upp.

  //Max

  SvaraRadera
 3. Jag valde citatet:
  "Men Pierre, pojken som väntade i grupprummet, hade väldigt ont i halsen så han orkade inte visa runt mig så länge."

  När jag läste detta citatet så fick jag snabbt upp en bild i huvudet av det som har hänt tidigare i boken. I kapitlet "Eva blir sjuk" så finns citatet "Och då, precis då, hörde jag en nysning från grupprummet." Det citatet valde några i förra veckans läxa och de pratade om det i boken att man trodde att Eva bodde i grupprummet. Men när hon kom tillbaka till skolan nästa dag så sa hon att det var sin son som varigt sjuk och när jag då läste citatet som jag valt så tänkte jag precis som Petrus förklarade senare in i boken att det var sonen och Eva som bodde där inne. Sonen är i så fall också killen som är med alla barnen i de olika länderna och det tror jag eftersom att de tidigare i boken har sagt och pratat om att killen som följt med på resorna sett likadan ut.
  //Sanna

  SvaraRadera
 4. Jag valde detta citatet: "Han sa att han ville in i grupprummet"

  Det var vaktmästaren Åke som sa det och han skulle in i grupprummet och undersöka m.m. Men det var ju hämligt det grupprummet så Eva fick lite panik och sa sen att hon kunde undersöka det. Jag får också en bild i huvudet varje gång det händer nåt i boken så jag såg typ hur det såg ut när han sa så. Och då blir det lättare att att läsa boken. :-)

  SvaraRadera
 5. Jag har valt citatet:
  "Inte i Paris i alla fall för det var väldigt mycket trafik och man kan inte bada någonstans i Paris för floden Seine som rinner genom staden är för smutsig. Så nu har de byggt en lång sandstrand med duschar längs Seine för att de åtminstone ska ha något, sa han.
  Jag valde detta citat eftersom jag kom att tänka på Europa-provet som vi hade i förra veckan. Då övade jag på floderna i Europa och en av floderna var Seine. Jag trodde att man kunde bada i Seine och att det var fint vatten, men så var det inte. Tvärtom!
  Det man kan läsa genom raderna är att man som invånare i Paris gärna hade velat ha en ren flod som man kunde bada i. Det går också att förstå att det är lite synd om fransmännen som måste duscha i duschar som de byggt längs stranden, istället för att bada i floden.
  /Pauline

  SvaraRadera
 6. "Eva skrattade till. Ragnar tittade förvånat på henne. Precis då knackade det till på grupprumsdörren."

  Vi tycker att meningen berättar att killen där inne knackar på dörren vi kan se vad som händer framför oss när vi läser meningen. Vi kan se hur det knackar på grupprumsdörren och hur Ragnar bara kollar på dörren in till grupprummet.

  Vi tycker bara meningen är målande, beskrivande och gestaltande.//Emelie,Hanna och Felicia!

  SvaraRadera
 7. Jag valde citatet: "Men Pierre, pojken som väntade i grupprummet, hade väldigt ont i halsen så han orkade inte visa mig runt så länge.
  -Han var väl inte för tunt kädd?"
  När jag läste att Pierre hade ont i halsen kon jag att tänka på när det var någon som nös inifrån grupprummet och kom på att det kanske är en pojke som bor i grupprummet. Eva undrade om pojken var tunt klädd, då funderade jag på att föräldrar brukar vara ganska noga med att man inte ska ha tunna kläder när man är förkyld och att därför pojken kan vara Evas son.
  //Tilia

  SvaraRadera
 8. Jag valde citatet: Livet var verkligen inte rättvist!

  Jag valde det för i detta kapitlet var det mycket prat om Anne Frank. Men jag valde även det för det fick mig att tänka på Estmat för han fick även fly och gömma sig. Den boken var också värklighet. Men det jag tänkte mest på var att det är så världen ser ut och människorna beter sig mot varandra.

  Hoppas att ni håller med och att ni har läst eller ska läsa mina kompisars komentarer!
  // Erik

  SvaraRadera
 9. Jag valde att ta citatet "vet du vad EU är".

  Med egna kunskaper vet jag att EU har olika fördelar som gör att man vill komma in i EU. Tex kan man beställa varor från Tyskland och då behöver man inte behöver betala tull. Men om vi ska beställa något från Norge så behöver man betala tull. Och då blir varorna dyrare. En nackdel är att vi behöver betala skatt till EU. Till andra länder i EU som kanske klanta sig. I EU ändra man mycket och varje statsminister kommer dit till Bryssel efter val. Man tar väldigt mycket beslut tex om jordbruk mm.
  //David

  SvaraRadera
 10. Jag valde citatet: "han var väl inte för tunt klädd sa Eva oroligt"

  När Petrus kom tillbaka till klassrummet sa han att Pierre (pojken i grupprummet denna gången) hade ont i halsen och kunde inte visa runt honom så länge så jag tror att de hör ihop med nysningen som de hörde från grupprummet och att Eva var sjuk. Jag tror att nysningen från grupprummet var från Pierre som är Evas barn och att de bor i grupprummet tillsammans. Jag tror också att När Eva var sjuk var hon inte sjuk utan då var hon hemma med "pojken i grupprummet" (Pierre) för han är hennes barn.

  Jag tänker så här, varför skulle Eva annars oroa sig över att pojken var för tunt klädd och inte orkade visa Petrus runt. Då måste hon ju ha något med honom att göra och eftersom de tidigare kapitlen har handlat om att Eva har varit sjuk och nysningen från grupprummet så tänkte jag att de måste höra ihop på något sätt.

  SvaraRadera
 11. Jag valde citatet: Han var väl inte tunt klädd.
  Jag tänkte i samband från förra veckan när någon nös att det kan ha varit Pierre. Om man är väldigt tunt klädd är det ju större chans att man blir sjuk. Jag tänkte också att anledningen att Kristin är sjuk kan vara att Pierre har smittat henne på något sätt.

  SvaraRadera
 12. "livet var verkligen inte rättvist"
  jag valde detta citat för att de är något som verkligen stämmer överens med verkligheten och för att det är inte rättvist mellan alla människor i världen för visa får inte göra samma sak bara för att dom kommer från ett annat land och egentligen spelar det ingen roll för alla människor är lika värda
  //albin

  SvaraRadera
 13. Jag valde citatet: Miryam stod i dörröppningen med tårar i ögonen. Det fungerar inte, viskade hon när Eva frågade vad som hade hänt.
  Jag valde det för det är så mycket som inte fungerar i livet. Te.x. Om du har gjort en pryl som ska flyga så kanske den inte funkar.

  SvaraRadera
 14. Jag har valt citatet: livet var verkligen inte rättvist.

  Det stämmer med verkligheten för i bland så är livet inte rättvist.Men det beror på hur man tänker med ordet RÄTTVIST. Menar man orättvist som t.ex du hade råd att köpa den tröjan som jag verkligen ville ha orättvist, eller orättvist att vi i t.ex Sverige får äta oss mätta lever bra har inta krig här. Medans dem i krisdrabbade länder har det svårt för att det är krig där man kan inte äta sig mätt för dagen orättvist.
  //Frida

  SvaraRadera
 15. jag valde livet var verkligen inte rätt vist
  jag valde det citatet för jag tänkte att man inte alltid får som man vill och det är inte alltid rättvist. t.ex om man vill ha något men man inte får det så kan ske man tycker att det inte är rättvist för någon annan fått den.
  //johannes

  SvaraRadera