fredag 10 april 2015

Läsuppdrag Fröken Europa

Vi fortsätter vår resa tillsammans med Fröken Europa. Till på onsdag vill jag att du läser sidorna
84-99.

När vi läste tillsammans stannade vi upp och funderade över vad som fannas bakom raderna.

"Martina satt stum. Aldrig hade hon tänkt på att det fanns mycket att välja mellan i Sverige eller att man inte behöver vara rädd för att någon fick veta vad man tyckte."

Vi funderade tillsammans på vad det här egentligen kunde betyda och vad det var som gjorde att vi kom att tänka på diktatur och demokrati.

Jag vill att du ska hitta något mer sådant citat när du läser. Rader där du själv fyller på fakta bakom det som står. Det som innebär att man läser mellan raderna! Skriv ner ditt citat och ge exempel på fakta som du fyller på med bakom orden du läst. Skriv ett mejl, en kommentar här på bloggen eller på papper.


Vi har pratat om andra världskriget på lektionen i fredags och vi läste en del ur en serie som heter Sofia Z-4515.
Under bilden finns en länk till sidan där du kan ladda hem en pdf fil med serien. Serien finns på Levande historia.se.


Läs gärna serien och prata med någon där hemma om det du har läst. Vi pratar om serien på onsdag så har du tanakr och frågor du vill ta upp skriv ner dem i planeringsboken så att du inte glömmer dem!

14 kommentarer:

 1. Jag valde detta citatet:
  "Och då, precis då, hörde jag en nysning från klassrummet."
  Eftersom jag hade läst att Eva hade blivit sjuk, så blev det plötsligt rätt så klart för mig att Eva bor inne i grupprummet. För när man är sjuk, till exempel förkyld, då brukar man nysa. Så därför känns det som att Eva faktiskt bor inne i grupprummet, eller att hon reser till ett annat land när skolan är slut, så hon kanske bor i något europeiskt land? Och som man har läst tidigare i boken, så har ju aldrig Eva gått ifrån klassrummet. Alltså kan man med hjälp av den meningen gissa sig lite fram hur de faktiskt kan vara, med hjälp av kunskaper från text som man har läst tidigare.
  /Pauline

  SvaraRadera
 2. Jag valde citatet "Plötsligt kände jag hur jag ilsknade till. Vem skulle det annars ha varit som nös i grupprummet?"

  I boken så sa Ragnar att Eva var sjuk. När jag läste det citatet som står här ovanför så tänkte jag direkt att hon bor säkert i grupprummet för att vem annars skulle det kunna vara. Eva låser alltid grupprummet och är så noga med det, så jag tror faktiskt att hon bor där. Jag tänkte ungefär som Pauline, att hon bor kanske i ett europeiskt land.
  / Alva N

  SvaraRadera
 3. Jag valde citatet "En del av dem är inte med därför att de inte uppfyller EU:s krav".

  För att kunna förstå denna meningen och dess innerbörd så måste man veta vad EU:s krav är och betyder. EU:s krav är dessa tre punkter:

  - I landet måste det vara en stabil demokrati med ett rättssamhälle som respekterar de mänskliga rättigheterna och har ett garanterat skydd av minoriteter.

  - Landet måste ha en fungerande marknadsekonomi som klarar att möta konkurrensen på EU:s gemensamma marknad.

  - Landet måste ha en infrastruktur med myndigheter som kan övervaka EU:s gemensamma regelverk.

  Det är dem här tre punkterna som en del länder inte uppfyller och kan därför inte vara med i EU. Länderna Makedonien och Serbien är två av de länder som inte uppfyllt EU:s krav.
  //Sanna

  SvaraRadera
 4. Jag valde " Äh kom Kristin, strunta i det där, sa Serkan plötsligt"

  Det jag tänkte på var att man fick reda på vad huvudpersonen heter. För innan i boken har det alltid varit JAG och då förstod jag att det var huvudpersonens namn. Det upprepas mycket tydligare lite senare i boken. För det har alltid varit i ett vist perspektiv och nu ändrades det. Detta gjorde att jag tänkte extra noggrant på det.

  Ni som ser detta hoppas att ni läser kommentarerna innan och efter. Det har även visat sig att vi har jätte många som kollar på våran blogg. Så kolla på våran blogg varje vecka. Då stödjer ni oss och lär er själva.

  Med vänlig hälsning// Erik

  SvaraRadera
 5. Jag valde " Det finns andra länder i Europa än Ryssland som inte heller är med i EU, fortsatte hon. "

  Jag valde det citatet för att jag tycker det är upp till var sitt land vad man vill vara med i eller inte och det är ju inte alla länder som är med i EU som Norge och Ryssland då.

  Jag tänker helt enkelt bakom detta citatet att man får bestämma själv över sitt land och att inte 1 enda person bestämmer över allting.

  Detta tänkte jag på helt enkelt bakom detta citat det var inte exakt som citatet berättade men jag fick dessa tankarna.//Hanna

  SvaraRadera
 6. Jag valde att ta detta citatet
  "Och då, precis då hörde en nysning från grupprummet"
  Man kan ha en undring om att det kan vara Eva som är sjuk i grupprummet men jag råkade läsa den andra rubriken som är "en sjuk pojke". då får jag en känsla om att pojken som skulle köra en i klassen men han är lite förkyld. Och att det var han som nös. Det har ju stått att Eva aldrig lämna klass rummet så jag vet inte om det var hon eller inte. //David

  SvaraRadera
 7. Jag valde detta citatet: °Hörde ni också att det var någon som nös i grupprummet?°

  De 3 som de var tror ju att det var Eva som nös och att Eva hade sagt innan att hon aldrig lämnar det grupprummet eller nåt liknande. Då blev det ännu säkrare att dem trodde det var Eva som var där inne. Men sen i slutet när nästa kapitel kommer så står det: °En sjuk pojke° och då tror man själv att det kankse inte var hon, att det var en pojke så jag vet inte. :)

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Jag valde citatet: "Jag tänker i alla fall fråga henne när hon kommer tillbaka sa hon surt."

  För att jag tror inte att Eva kommer att säga sanningen om det nu är så att hon bor i grupprummet. Å andra sidan har Eva sagt till om att man inte ska ljuga och då blir de konstigt om hon gör de själv.

  Eftersom att barnen som har varit inne i grupprummet och gjort sin "resa" har sagt att det är ganska tomt där inne så tänkte jag vart skulle hon då sova, ha alla sina kläder och saker?
  Så jag tror inte att det är Eva som sover/bor där inne men eftersom de verkar som att hon aldrig lämnar klassrummet så vet jag inte.

  Rubriken på nästa kapitel avslöjar lite också tror jag eftersom att de kapitlet heter "en sjuk pojke" då tänker jag att de var den sjuka pojken som nös inne i grupprummet och att de var han som alla elever hörde och de var därför de blev misstänksamma, om Eva bor där eller inte? Eftersom Kerstin kom med de förslaget

  SvaraRadera
 10. Jag valde citatet "plötsligt kände jag hur jag ilsknade till" Jag valde det för att de pratar om ifall fröken bor i grupprummet och då blir Kristin sur för att alla andra säger att hon inte bor i grupprummet. Då säger hon "vem skulle det annars vara om inte fröken?!" Då har hon en annan åsikt mot vad de andra har. Detta visar då att alla har olika åsikter om olika saker.

  /Edvard

  SvaraRadera
 11. jag valde citatet '' har det något med den där hemligheten i grupprummet'' Jag valde det för att jag tror att Ragnar kanske misstänker någonting. Om han skulle göra det kanske han skulle säga till rektorn. Om Ragnar skulle säga till rektorn kanske Eva skulle hamna i fängelse för att hon liksom åker iväg med barn eller vad man ska säga. Om Eva skulle hamna i fängelse så vet jag inte vad barnen hade ha gjort för barnen vet inte vad dom ska göra //adam

  SvaraRadera
 12. jag valde citatet "vi får inte åka utomlands" se fjärilen på opran i Moskva det beror på att man inte fick åka utomlands i sovjetunionen (Ryssland) eftersom det var diktatur i landet då av en så kallad Stalin som också var med i andra världskriget och han ville att människorna i Sovjetunionen (Ryssland) skulle stanna i Ryssland och inte åka till något annat land och det var därför fjärilen var så ledsen eftersom hon inte fick flytta till Frankrike. //Max

  SvaraRadera
 13. Jag valde citatet: "Jag tänker i alla fall fråga henne när hon kommer tillbaka sa hon surt."

  För att jag tror inte att Eva kommer att säga sanningen om det nu är så att hon bor i grupprummet. Å andra sidan har Eva sagt till om att man inte ska ljuga och då blir de konstigt om hon gör de själv//kajsa hult

  SvaraRadera
 14. jag valde citatet hörde ni nysningen för att det fick mig att tänka på vad jag läst innan i boken där dom sa att eva var sjuk och då tänkte jag att det kunde vara eva men när jag läst lite till om nästa dag så sa eva att det var hennes son som varit sjuk och å tänkt jag att hon kanske bor där inne.
  ///johannes

  SvaraRadera