onsdag 11 februari 2015

Vi avslutar temat historia - uppdrag till onsdagen den 25/2

Nu har vi jobbat en lång tid med historia. Vi har läst om Stormaktiden, Frihetstiden och om Industraliseringen på 1800- talet. 

Vi började med att få veta mer om Vasa skeppet och vad det kunde berätta om den tiden då det byggdes. Sedan har vi pratat, läst, sett film, gjort tankekartor, jobbat med uppgifter samt samarbetat för att hitta svar på knepiga frågor osv. Du har haft i uppdrag att berätta om till exempel hur barnen hade det och sedan fått lyssna på andras berättelser. Kommer du ihåg?

Nu är det dags att samla kunskperna som vi har fått. Du kan använda dig av dina häften och tankekartor för att fundera över vad du kan och vad du behöver hjälp med. Onsdagen den 25/2 går vi igenom era svar och frågor. 

De här målen har vi jobbat för att kunna förstå och berätta om:
- berätta om personer och händelser från tidsperioderna
- visa din förmåga att se orsaker och konsekvenser av händelser och förändringar och hur det har påverkade människor
- se spår av historien i vår tid, ge exempel och förklara hur de har påverkat tid.
- berätta om källor och dess användbarhet och varför det kan vara skillnad i hur händelser/personer presenteras.
- använda historiska begrepp när du skriver och pratar om historia

Här nedanför finns tidslinjen om 1600-talet och i den finns länkar där man kan se film och läsa igen. Du hittar också namnen på filmerna vi har sett från avmkr.se


Avmkr.se där såg vi bland annat:
Stormaktstiden - Gustav II Adof en stormakt föds
Stormaktstiden Karl XII - en stormakts undergång
Frihetstiden och Gustav III del 2
Sverige på 1800-taletVi tittade även på den här tidslinjen tillsammans.Uppgift!
Nu vill jag att du funderar över följande frågor och skriver ner lite om varje. Du kan skriva här på bloggen eller i läxboken. Läs igenom varandras tankar för då lär man sig massor av varandra. När du läser det andra skrivit väcker det kanske tankar och frågor som du vill ha svar på. Ta med dig frågorna till skolan så reder vi ut dem här. Märker du att det är svårt att sortera tankarna och skriva något svar på frågorna är det viktigt att du kommer till mig så att vi kan hjälpas åt. 

1. Berätta om några personer eller händelser från tidsperioderna vi läst om.

2. Kan du använda orden orsak, konsekvens, påverkan ...Visa det genom att berätta om något där orden ingår.

3. Vilka spår kan du ser i vår tid av det som vi har läst om?

4. Berätta om någon förändring som skedde och hur den påverkade människorna som levde då. 
(beslut om krig, partier, skifte, yttrandefrihet.....)

5.Vad vet du om historiska källor? Vad tror du det beror på att samma händelse kan beskrivas på olika sätt beroende på vilken källa man använder?  
.
/Therese 

49 kommentarer:


 1. 1. Jag tänkte berätta om 1 händelse och om 1 person.
  Personen: Efter Gustav den andre Adolf stupade den 6 november 1632 i Lutzen så var det dags för att hans tronarvinge att ta över. Det var Kristina som då var 6 år. När hon var 13 år gick hon med i Rådet. Tills hon fyllde 18 skulle hon få hjälp att styra landet med förmyndarregeringen. 1644 var hon myndig och fick styra landet helt själv. Kristina kunde 7 språk och var inte intresserad av lyxliv, smycken eller mode. Hennes pappa ville att hon skulle ha en manlig uppfostran och göra sånt som killarna gjorde. Hon fick en lärare som hette Johannes Matei Gotus. Hon tränade fäktning, bågskytte och ridning. Några år senare blev hon katolik och flydde ner till Rom. Hon abdikerade från tronen. Dvs hon ville inte styra landet mer. Och det var förbjudet att vara katolik för i Sverige var man protestant. Många av krigen gick ut på att man skulle vara protestant i Sverige. Det fick många i där hemma att gapa.
  2. Händelse:
  Gustav den tredje gjorde revoulitionen. Det menas med att han tog många av adlens gårdar. Det var en stor seger för bönderna. Eftersom dom hade ju ingenting. Men en grupp av adlen blev mycket arga. Vi måste ha hämd!
  Gustav den tredje skulle ha en maskerad där alla såklart skulle ha masker på sig. Gruppen av adlen scikade ett varningsbrev till kungen. Men kungen ville inte vara en fegis så han struntade i brevet. På maskerade i Opran i Stockholm, så sköt en Gustav i ryggen. Jag tror att det var med en knapp. Han fick ligga i en säng många dagar , men tillslut dog han. Mördaren bakom detta var Jacob Johan Ankarström. Ankarström fick dödsstraff för att dödat kungen och det blev halshuggning på Hammarbyhöjden i Stockholm 1 månad senare efter kungen dött. Familjen Ankarström bytte till och med namn till Löwenström.
  3. Orsaken till varför det var viktigt med hygien och pencelin var att man insett hur många som dött av det och man såg senare att befolkningen ökade. Konsekvensen var att det blev större befolkning och mindre sjukdommar vilket som leder till att det blir mer arbeten och då finns det mer folk man kan använda till tex göra potatis. Och då finns det mer att expotera till andra länder. Och då får landet mer pengar. Och dom pengarna kan man använda till att fler får högre löner tex och då kan man köpa mat vilket som leder till att man inte svälter. Och då blir befolkningen större där med.
  4. Spår i vår tid är tex Linne och Celsius. Linne delade in växter och djur i olika grupper. Tex däggdjur är en grupp. Han gjorde också upp en hel del blommor på latin(Vad dom skulle heta). Hans favoritblomma Linnea är Smålands landskapsblomma än idag.
  Celsius kom på termometen som vi använder än idag. För att se hur många grader det är ute.
  5. Tryckfrihet. Tryckfrihet grundades 1766 i Sverige. Inte innan då fick man inte vem som helst skriva i tidningen. Men efter det fick alla det, men man fick inte förolämpa tronen eller kyrkan. Anna-Maria Lenngren var en känd författare vid den tiden. Hon skrev roliga texter om rika adels familjer och sedan skrev hon de anonymt. Vilkets som menas att hon inte skrev ett namn vem det var.
  6. Jag tror att det kan beskrivas olika eftersom det är beskrivet ur olika perspektiv . Alltså var det kanske var en adel som beskrev att Stormakstiden var fantastikt men en bonde beskrev Stormakstiden som hemsk. Det är fler än en som utrycker sina åsikter.Det kan också vara att en som överdriver mycket mer än den andra.
  / Tindra

  SvaraRadera
  Svar
  1. tydligare på nr. 2 skriv kanske fortsättning //Ludde o Max :)

   Radera
  2. Vadå för fortsättning?

   Radera
  3. Den är jätte bra Tindra
   // Frida & Molly ;)

   Radera
 2. 1. Jag tänkte på Gustav den andre adolfs dotter Kristina. Som blev drottning redan som 6 år. När hon blev 13 år fick hon vara med i rådet och som 18 åring tog hon över tronen. Kristina var väldigt intresserad av kultur. Hon hade fått en manlig uppfostran precis som en kungs uppfostran. Lära sig fäktas, rida mm. Hennes far var väldigt bestämd att landet skulle vara protestantiskt men Kristina blev katolik och flyttade till Rom hennes 30 sista år. Kristinas kusin Karl Gustav tog över tronen. Kristina och Karil Gustav hade en väldigt bra kontakt som mindre men när dem blev större ville verkligen Kristina hålla tronen själv och dom träffades inte så mycket.
  Vasa skeppet blev ett stort bygge under 1600-talet. Sverige skulle kriga mot Polen och dom byggde ett skepp. Det skulle se stort och mäktigt skepp men de kunde inte flyta på vattnet så länge. Skeppet sjönk på grund av att det var för mycket vikt längre upp på båten och i grunden var det för lite vikt. Skeppet sjönk 1628 och hittades 333 år senare.
  2. Orsaken till att Sverige började bli demokratiskt var att kungen och rådet ville väl att landet skulle inte vara så indelat i grupper. Att alla kunde få lite mer rättvisa. Konsekvensen av det blev att ingen blev missnöjd eller inte för alla fick rösta och tycka till. Kvinnorna fick inte rösta från i början av 1900-talet. Men det blev ändå en stor positiv förändring. Man fick skriva vad man ville i tidningar utom nåt mot kungen och kyrkan. Påverkan av det nu idag är väl att landet är så bra demokratiskt vilket gör alla beslut mycket lättare och mer rättvist.
  3. Det spåren jag kan se om det vi läst om är te x Gustav Vasa som la namn på blommor och växter. Att dom faktiskt heter dom namn som har döpt de till. Eller termometern som Anders Celsius kom på. Att vi fortfarande använder hans uppfinning men har nog utvecklat den och gjort den snabbare eller snyggare. Sedan Vasa skeppet kan vi också se spår av väldigt mycket eftersom man kan se den i vasa museet. Det är många saker vi kan se spår av från då till nu men det var några exempel.

  4. En stor förändring som hände var under 1800-talet. Att vi hade två partier. Ena partiet röstade för att vi skulle kriga igen och andra partiet röstade mot att vi skulle kriga. Partierna hette hattarna och mössorna. Alla fick inte rösta. Inga kvinnor fick inte rösta men många män fick nu chansen att bestämma.
  En annan stor förändring som skedde var att det kom mycket nya uppfinningar som termometern, tåget, telefonen osv. Speciellt tåget blev en stor fördel. Att man kunde ta sig från plats till plats så snabbt. Det blev också en stor bra förändring.

  5. Jag tror att man kan ha beskrivit olika händelser på olika sätt för man kanske har sätt det från två olika perspektiv. Alltså att nägra ser det från det posetiva hållet alltså te x att Sverige blev ett stort land med mycket befolkning och vann mycket mark. Och från ett håll kanske man tänker på att det var tufft och många soldater dog på grund av att det haft så mycket krig. Båda är rätt men har tolkat det olika.
  /// Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra jobbat Lisa! Det vi tänkte på var att du skrev att " Kvinnorna hade inget rätt sen 1900- talet". Varför och du var ju inne demokratiskt så du kunde förljumpat det mer. / Felicia och Tindra

   Radera
 3. Skulle stå att det var linne som delade inte djur och växter! :) // Lisa

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Jag skrev manade att Gustav den tredje blev skjuten av en pistol laddad med spik. Gustav den tolfte blev skjuten av en knapp.
  / Tindra

  SvaraRadera
 7. 1. Gustav Vasa åkte skidor från Mora till Sälen för att flydde från de svenska soldaterna.
  Hans pappa Erik dog i blodbadet.
  Svenska staten lät Gustav Vasa reformera kyrkan och införa protestantismen i Sverige. han gjorde det för att förbättra rikets finanser.

  2. Gustav Vasas beslut påverkade landet genom att när han skapade protestantismen behövde inte alla gå till kyrkan lika ofta och man fick tro på vad man ville, Guds ord var inte lika viktiga. Konsekvenserna blev att kyrkan fick mindre makt och de blev upprörda. Orsaken till detta var att typ att hans pappa dog i blodbadet.

  3. Vasaloppet från när Gustav Vasa flydde från Stockholm till Mora och sedan till Sälen därefter blev han stoppad av sina kompisar som han kunde lita på.

  4. Förlusten mot Ryssland förändrade väldigt mycket för svenskarna för att de förlorade hela Finland och Sverige blev mindre och svenskarna var tvungna att bestämma sig ifall man skulle bo i Finland eller Sverige och det minskade Sveriges befolkning.

  5. Eftersom de tolkar det olika, de kan har fått fakta från olika personer eller andra källor. Tex berättelser eller böcker från den tiden. // Emelie,Hanna,Felicia,Kajsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan ni berätta något mer om den tiden vi har läst om nu? Bra att ni har koll på Gustav Vasa och den nya tiden. Det kan ni använda till att jämföra med det vi läst om på 1600-talet och framåt. Ser fram mot att få läsa något mer om det från er!

   Radera
  2. Vissa hade också bara om en grej som de skrev om men tack annars./Emelie,Hanna,Felicia,Kajsa

   Radera
  3. Det stämmer så bra att andra skrivit om en sak också men det var inte alls det jag funderade på. Jag önskar att ni skriver något om 1600-talet/ 1700-talet eller 1800- talet - de peroiderna som vi har läst om nu. Allt för att ni ska få en chans att sammanfatta något av det som vi har jobbat med den här perioden.

   Radera
  4. Vi har ett tips till er. Ni kan tänka på att inte ha med typ i er text. :) För man blir lite osäker på om Gustav Vasas pappa verkligen dog i blodbadet eller inte när ni skriver typ. /Pauline och Alva N

   Radera
 8. 1.Jag tänker på karl den XII han var en riktig krigar kung han gjorde allt för sitt land.
  Han och hans soldater gjorde stånd mot 10 000 turkar och han och hans soldater var 50 styck!

  2.Gustav III fick konsekvensen att han blev dödad orsaken var att han tagit bort mark från adeln.
  Påverkan blev så att bönderna kom i kläm och det var inte roligt.
  3.vi kan se spår som Järn vägen, posten och Vaccinet i våran tid.

  4.Mössor och hattar blev de första partierna men allt var inte demokrati alla fick inte vara med och bestämma t.ex. kvinnor.
  5.Jag vet så att man ska gem föra källorna om vilka som skriver vilket detta kan bero på att man har får höra olika saker.
  //Max

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan förklara mer på frågorna. / Felicia och Tindra

   Radera
 9. 1. Jag valde händelsen när Europa fick bättre ekonomi. Det var på 1700 talet. Då kunde många lära sig att läsa. Nu var det inte heller självklart att kungar, präster eller borgare fick bestämma och det ledde till flera revolutioner. Den franska revolutionen år 1789 det var den kändaste. År 1771 blev Gustav den III kung i Sverige. Han gjorde en statskupp år 1771 för att försöka få mera makt så han skulle styra landet själv. Men sen så sköts han på en maskerad år 1792 för att han ville styra landet själv.

  2. Det var en kosekvens för kungen Gustav den III för att han ville styra landet själv och det ville ju inte svenska folket det, så han kunde ju bli dödad av folket som han blev. Orsaken till att han dör var ju att han ville styra landet själv som inte svenska folket ville. Det påverkar hans familj för att han dog och det var ju sorgligt för hans familj. Det kan även påverka Sverige och att de inte har någon kung.

  3. De spår jag kan se från den tiden till våran är posten t.ex. som bara har blivit bättre och bättre genom tilden. Där kan vi nu skicka ett brev till någon och det kommer till den motagaren på typ 2-3 dagar.

  4. En förändring som hände var t.ex. i det senaste kriget mot Ryssland att vi bara förlorade mark på det istället för att vinna mark. Det påverkade människorna då genom att de fick antingen bo i Finland eller Sverige då för att Ryssland vann marken av Sverige och det blev sedan ett land som heter Finland.

  5. Jag tror att de kan beskriva den tiden på olika sätt för att man vet ju inte så jätte mycket om den tiden för det var ju så länge sedan. //Ludde :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj det skulle så // Adam och Ludde:)

   Radera
  2. Fundera lite till på det där med varför man kan beskriva hur det var på den tiden på olika sätt. Vad kan det bero på? Fundera också på hur vi kan veta så mycket som vi vet om en tid som var för så länge sedan. Vad kan ni komma på för orsaker till att vi vet det vi vet?

   Radera
  3. jag tror att han blev skjuten för att han tog massa makt av adeln //Johannes :)

   Radera
 10. Oj det skulle stå //adam och ludde :)

  SvaraRadera
 11. 1. En händelse som skedde var att många fler svenskar flyttade till Amerika eftersom det var en kall period i Sverige och det blev missväxt. Amerikanarna satte upp skyltar på båtar där det stod att man skulle flytta till Amerika för att få ett bättre liv för det var varmare i Amerika än i Sverige och alltså kunde skörden bli bättre och man slapp att svälta ihjäl. Det var mest bönder som flyttade, de andra som stannade kvar och kämpade för en bättre skörd svalt sedan ihjäl för att det var missväxt och de bönder som blev kvar kunde inte odla mycket.

  2. Orsaken till att fler svenskar flyttade till Amerika var för att det var missväxt och kallt i Sverige under en period och man trodde att man skulle få ett bättre liv i Amerika.
  Konsekvensen av att många svenskar flyttade till Amerika blev att de som stannade kvar i Sverige svalt ihjäl eftersom det var missväxt och inte många bönder var kvar för att odla.
  Påverkan av att fler svenskar flyttade till Amerika var att för att det var varmt i Amerika och då kunde bönderna odla bättre mat och då behövde de inte svälta mer.

  3. Ett spår vi kan se nu är att Carl von Linn'e kom på namn på alla djur och växter och delade även in dem i olika grupper. Om inte han hade gett namnen så skulle kanske tulpanen kallas för något helt annat och katt och lejon inte vara i gruppen kattdjur.

  4. En förändring som skedde då var att Sverige fick yttrandefrihet. Alltså fick vi säga och uttrycka oss hur vi ville, men man fick inte vara kritisk mot kungen eller kyrkan. Det påverkade människorna genom att fler vågade säga vad dem tyckte och vad dem kände.

  5. Vi tror att samma händelse kan beskrivas på olika sätt genom att man kollar i två olika perspektiv. Om man till exempel kollar i en gammal dagbok från en adel som levde då, så kanske adeln skrev att det var mycket bra, han hade mycket pengar och ägde mycket mark. Men om man kollar i en bondes dagbok så kanske bonden skriver att det var väldigt svårt och kallt, att skördarna inte gick bra och att det var missväxt. Alltså beskrivs denna tiden på ett positivt sätt för adeln och ett negativt sätt för bonden.

  /Pauline och Alva N

  SvaraRadera
 12. Jag tänker berätta om när Gustav den III blev skjuten på en maskeradbal i Stockholm.
  När Gustav den III satt och åt middag innan balen fick han ett brev. Det var ett hotbrev där det stod att det var någon i stan som ville döda honom och att han skulle skjuta upp festen till en lämpligare tidpunkt.. Men Gustav III hade fått sådana brev förr så det påverkade inte honom någonting.
  Han kom till balen och alla var fint utkädda. Men så kom det in tre mystiska personer som hade en mask som täckte ansiktet. Två av dom gick fram och började pressentera sig för Gustav den III medans en av dom tre gick bakom Gustav den III. Efter en liten stund så tog en av de tre fram en pistol och sköt Gustav i ryggen. Gustav den III sa Je suis Blesse som betyder jag är skadad. Han fördes till sitt slott och blev liggande. Det luktade väldigt illa om pistolsåret och do fick skvätta rosvatten på väggarna. Efter två veckor så fick gustav en lunginfluammation och han sa: Jag känner mig lite trött, Jag ska vila lite. Det var det sista Gustav den III sa innan han somnade in.
  Efter några dagar så hittade dom mördaren. De hade gått runt till alla vapensmedjer i stan och en som kände igen pistolen som de hade hittat sa vad han som köpte den hette. Det var Jacob Johan Ankarström som fick konsekvenserna att han åkte runt på alla torgen i Stockholm och piskades. Han halshöggs sedan och massor av människor kom för att titta på.

  2. orsaken till att Ankaström mördade var för att kungen tog mark från adelsmännen. Ankastöm var en adelsman så han påverkades av det att kungen tog mark. Det ledde till att ankaström blev sur och sköt ankaström.

  3.Vi har fortfarande demokrati. Det hade vi då också. Men inte lika mycket för att alla fick inte vara med och bestämma.
  Det var mycket krig på den tiden i olika länder. Det är väldigt mycket krig nu också.

  4.När det började bli demokrati så fick fler och fler vara med och bestämma. Det innebär att besluten kunde bli mer rättvisa så att fler blir nöjda.

  5.Olika källor kan beskrivas för att olika personer har tolkat olika. Så om någon har målat en tavla kan han ha målat den som han trodde att det var.
  /Edvard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 13. 1. Gustav den III blev skjuten på sin egna maskeradbal på Stockholms opera. Men kvällen innan fick han ett brev om att han borde ställa in balen för att det fans folk i staden som ville mörda honom men han brydde sig inte för att han hade fått sådana innan. Kulan träffade han i ryggen för. Det var 3 adelsmän som var med på att döda han och polisen hittade dom snabbt för att dom lämnade sina två pistoler på golvet på balen så polisen gick runt till alla vapensmeder i staden och frågade om dom kände igen dom och till sist sa en ja och så grep polisen dom.
  2. Orsak Gustav den III blev mördad av adelsmännen och adelsmännen hade en orsak om att mörda Gustav den III för att han tog mark ifrån dom. Konsekvensen att dom mördade Gustav den III var att dom åkte i fängelse. Påverkan när dom mördade han och hamnade i fängelse påverkande deras familj att för att dom fick inte in samma summa pengar som när han kunde jobba.
  3. Demokrati är ett spår i vår tid som vi har nu med men dom hade bara en liten del av demokrati då för att alla fick inte vara med och rösta och kungen bestämde också mycket då med. Krig hade man mycket då och det handlade om makt och vi har krig idag med och idag handlar det om religion.
  4. Kriget mot Ryssland då när Sverige förlorades nuvarande finland. Finland hade varit svenskt över 100år det fans folk som till och med hade halva huset i finland och andra halvan i Sverige och dom fick välja vilket land dom vill till höra dom hade 2 år på sig.
  5. Det kan vara så här att dom som tycker väl om kungen skriver bara dom bra grejer och dom som tycker dåligt om kungen skriver bara dom dåliga grejerna och sen finns det folk som tycker inget om kungen och dom skriver allt dom dåliga och dom bra grejerna. ///Albin

  SvaraRadera
 14. 1. Sverige förlorade Finland till Ryssland år 1808. De ryska soldaterna gick igenom Finland och när de kom till Umeå gav svenskarna upp och Sverige och Ryssland slöt fred. Av den freden förlorade Sverige Finland. År 1917 blev Finland självständigt och fick sin vita och blåa flagga.
  Sverige och Norge blev en union år 1814 och varade till år 1905. De hade sin egna symbol som fanns uppe i det vänstra hörnet på båda deras flaggor.
  År 1880 uppfanns en av de största uppfinningarna, glödlampan. Den uppfanns av Thomas Alva Edison. Nu får nästan alla hus ljus från glödlampor.
  Hundratals svenskar utvandrade till USA. Det finns fortfarande Amerikaner som har släkter här i Sverige. Det finns t.o.m. ett program om Amerikaner som åker till Sverige och tävlar om att få träffa hela sin svenska släkt.
  Vaccinet mot smittkoppor kom och år 1801 började man vaccinera svenska barn.
  Skogen blev mycket viktigare och många bönder sålde sin del av skogen för mindre än den faktiskt var värt då. Gustav III blev skjuten på hans bal i Stockholms opera av en adelsman som hette Ankarström eller nåt sånt. Han och två andra adelsmän gick med att döda honom. De ville döda honom för att han hade tagit väldigt mycket makt från adeln och makt var det viktigaste just då.

  2. Orsak: Gustav III tog tillbaka väldigt mycket makt från adeln så han kunde bli mäktigare.
  Konsekvens: Gustav III blev skjuten av Ankarström som var en adelsman. Ankarström fick bli plågad och lida tills han dog.
  Påverkan: Det fanns ingen som kunde styra landet för hans enda son var för ung för att leda landet. Andra land kunde attackera Sverige utan att Sverige har någon att få planer eller strategier från.

  3. Namn från 1800-talet finns på bussar och det finns gator nämnda av dem också. Posten finns fortfarande fast är mycket bättre och snabbare. Finland är fortfarande ett själv ständigt land och Sverige och Norge är inte en union längre som man kan se på våra flaggor. Carl von Linné gav namn på massa djur och växter och de har samma namn än idag. Alla partierna utgick från hattarna och mössorna. Vasaloppet och Vasaskeppet var båda nämnda av Gustav Vasa. Anders Celsius kom på Celsius som t.ex. mäts i termometrar.

  4.Partierna gjorde så att Sverige är demokratisk inte diktatur. Freden med Ryssland när Sverige förlorade Finland gjorde så att Sverige var hälften så stort och hade hälften så många invånare. Telefonen gjorde väldig stor skillnad i historien för att nu kunde man prata med varandra var som helst och ringa om man var i fara eller något. Tåget gjorde så att man kunde röra sig mycket, mycket snabbare. Yttrandefrihetslagen gjorde så att alla fick säga precis hur man själv tänkte. (Det hör ihop med att demokratin kom också)

  5. Några källor kan vara tagna från den tiden, några andra var bara en sammanfattning om hur det kunde ha varit. Några kanske bara plockade ut det bra från tiden och några andra plockade ut det dåliga från tiden.

  SvaraRadera
 15. 1. Gustav den 2 Adolf var inte en enväldig kung han styrde landet men axel oxentierna så han var altså intee enväldig det betyde att han inte styrde landet skjäl som gustav vasa var. gustav den 2 adolf startade också några många kirg men det blev väldigt svårt för bönderna för dom fick betala allt och en konsekvens av det blir att många bönder dör för dom kan inte försörja-sig. bönderna fick betala för att adlen var skatt befriade. bönderna fick också ge ut sina söner ifall dom var killar och myndiga och så kunde dom bli valda till att åka till strid när sverige inte hade råd med soldater/legosoldater. i kriget i lutzen så blev många skadade och när kriget hade på got ganska länge så blev gustav den 2 adolf skjuten i armen och trillade av sin hest då kom hans män och för sökte hjälpa honom men han var för tung så dom högg han med svärd 5 gånger, sköt han 5 gånger och 1 stick.
  det blev väldigt jobbigt för hans dotter kristina för att han var död.

  2.en orska var att folk krigade så mycket som bönderna fick betala mycket
  konsekvensen av det blev att många bönderna dog för dom inte hade några pengar och mat. det påverkarkrigen för dom kan inte råd. med krig.

  3. det finns et spår från gustav vasa det är ett skidlopp som heter vasaloppet .
  det finns också vasa gatan. det finns också vasa musset sär dom har vasa skeppet förvarta som vi har pratat om.
  4. partiena gorde att sverge blev en demokrati men det var bara dom viktiga som fick rösta och bästäma. men kvinnor fick inte bestämma förens 1900-talet som är lång ifrån det vi har pratat om.
  5. jag tror att man har hittat pappaer som har skrivits om tiden men också är det kanske lite hus båtar och gravar. man kan också hittat vapen böcker runor:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nästa gång du skriver namnet på en kung så skriv inte med siffror utan bokstäver som I, X och V t.ex. //Ludde o Max :=P

   Radera
 16. 1 Valt att skriva om Gustav II Adolf.
  Gustav var envedlig kung. Det betyder att man bestämer kälv utan dom 4 stånden. Gustav II adolf. gjorde så att Sverige blev en stor makt. Krigen kostatade mycket pengar och bönderna fick betala mycket. Gustav fick en flicka som hette Kristina. Sverige bestämde sig att gå in i krig med tyskland och vinna mark. Vi gick med lika mycket sodater som tyskland. Det var en stor dimma i kriget och kungen red fel och blev skuten i axlen och han dog. Gustav II Adolf var med mycket krig. Han gjorde så att Vasa skeppet byggdes. skeppet var till kriget i polen
  men det var en fel ritning och det sjönk på sin gunfru färd.

  2 Osaken till varför Vasa skeppet sjönk var att det var en fel ritnig som gorde så att det sjönk.
  Konsokvens var att det kostatde mas vis med pengar att bygga det skeppet.
  Det påvarkade människor att bönderna betalade mycket. Dom pengarna skulle kunna gå till mat och hälsa till bönderna. för dom svällde mycket på den tiden.

  3 Vi kan se spår av att Sverige krigade så mycket på att vi sat våra gränse lite störe än vad vi skulle anas har.

  4 Vi förlorade halva vårat land till Ryssland det som nu heter Findland. Det hade varit svensk i mer än hundra år. Dom som bode på andra sidan hade 3 år på sig att välja vilket land dom skulle leva. Det var väldigt stort. Det påväkade att folk som hade sina marke på ena och den andra fick dela makena.

  5 Det kan beror på om man kan tro det som man kan har skrivit att man inte är säker på det.
  och om man har tagit riktig fakta som en utgrävning eller ett lego vikings skepp//David

  SvaraRadera
 17. Vi avslutar temat historia

  1. Person = Karl XIV Johan

  Jean Baptiste Bernadotte föddes i Frankrike 1763. Han kom till Sverige för att den tidigare kungen inte hade fått några barn som kunde ta över kronan. Innan den nya kungen kom hade Sverige en dansk kung men han trillade av sin häst och dog. Då bestämde Sverige att vi skulle ha en ny kung. Då kom Jean Bernadotte han var Napoleons bästa general. När han kom till Sverige gavs han namnet Karl XIV Johan. Han kunde inte ett ord på svenska. Han var även katolik och det fick man inte vara i Sverige här skulle man vara protestant. Han blev svensk kung 1818. Något som många svenskar blev förvånade över, var att Karl gav Finland till Ryssland. Syftet från Karls sida var att om Ryssland fick Finland skulle det bli fred mellan Sverige och Ryssland. Efter många år blev Finland ett självständigt land.

  Karl var även med och bestämde om svenska och norska unionen som varade i 98 år. Karl fick en son som han döpte till Oscar I. Karl dog 1844 i Stockholm. Ett spår efter Karl är att han är förfader till våran kung som vi har idag. Han är en Bernadotte!

  2. Orsaken till att Sverige blev av med Finland var att Ryssland hade kommit och plundrat och arbetat sig ner längst ner med Finlands gräns för att Sverige tidigare hade attackerat Ryssland. Sverige försökte försvara sig men det gick inte bra.

  3. Spår

  . Länder på kartan.
  Sverige har inte alltid haft Skåne men det fick dem under stormaktstiden. Vi har haft Finland men det tog Ryssland. Vi har även haft mer mark men det har förändrats med tiden.

  . Byggnader
  I Sverige har vi väldigt länge haft operahuset där Gustav III blev skjuten.

  . Götakanal
  Götakanals första spad tag grävdes 1810. Den finns även kvar idag.

  . Uppfinningar
  Som Termometern av Anders Celsius som kom på termometern. Vi hade även Carl von Linne som gav namn till djur och växter på latin. Isaac Newton som märkte gravitationen. Isaac var inte svensk, han var engelsk man. En väldigt viktig person som gjorde en väldigt häftig uppfinning var Alfred Nobel han skapade dynamiten. Ett spår av han är Nobeldagen.
  . Vaccin
  Vaccinet kom år 1796 och det var en väldigt bra sak för oss för att bli emun mot olika sjukdomar. Det var även nu man insåg att det var viktigt att tvätta händerna innan man åt och så. Vaccin andvänder vi även idag

  . Industrier
  Industrier kom och man fick fler jobb man flyttade nu till städerna och skaffade ett nytt jobb en att vara en bonde som man har varit ända ifrån stenåldern. Olika företag från 1800 finns även kvar idag som väveri, kolgruvor och järngruvor m.m.

  4. Krig

  Orsakerna till krig var att man ville ha mark och makt. Konsekvensen blev då att folk dog. Krig kostade väldigt mycket och det påverkade bönderna väldigt mycket för det var oftast dem som betalade för krigen. Många fick även dåligt med mat när det var krig för deras fällt blev förstörda. Många som krigade blev sjuka och dog. Många unga pojkar blev utvalda till krig och många kom inte hem av 219 soldater kom endast 19 hem.

  5. Källor

  Jag tror att det beskrivs ur olika perspektiv som kungen han hade det nog rätt så bra förutom när det var krig. Samma sak var det med Adelsmän de fick vad de ville t.ex. mark, att dem skulle behöva betala mindre skatt. Men det var svårt för bönderna de hade knappt mat så att de klarade sig och dem betalade rätt så mycket för krigen. Det är här ifrån man har kunnat hitta dagböcker och texter från folk som den här tiden skrev.

  Tack för att ni har läst! Hoppas att ni har läst mina klasskamraters kommentarer.
  // Erik


  SvaraRadera
 18. UPPGIFT 1
  En historisk person att skriva om skulle kunna vara¨Gustav II Adolf. Gustav den 2:a Adolf föddes på Stockholms slott den 9 december 1594. Han far, Carl IX, dog 1611. Då var Gustav 16 år och när han var 17 kröntes han till kung. Han ärvde inte bara kronan och tronen utan fick också ta över tre krig. Det var mot Polen, Ryssland och Danmark. Förutom dess krig var han också med i 30-åriga kriget i Tyskland. I början gick det bra och Sverige vann stor landyta. Men kungen stupade tyvärr i sedan i Lûtzen år 1632. Han blev 37 år.

  En spännande händelse som jag vill berätta om är när Vasaskeppet sjönk. Skeppet Vasa kantrade och sjönk i Stockholm 1628 och det är världens enda bevarade 1600-talsskepp.

  Den 10 augusti 1628 hade Vasaskeppet sin jungfrufärd. Det var mycket folk som kom och tittade när skeppet seglade iväg. Ombord på skeppet fanns 100tals personer. När seglen hissades började skeppet vaja och vattnet forsade in genom kanonluckorna. Efter bara 1300 meter sjönk skeppet.

  Anledningen till att skeppet sjönk var är helt säker men jag har läst vasamuseets sajt att skeppet hade dålig stabilitet. Undervattenskroppen var för liten och barlasten otillräcklig i förhållande till rigg och kanoner. Skeppet var välbyggt men hade fel proportioner.

  Källa: Historiesajten.se, Wikipedia, attlaratillsammans.blogspot.se, vasamuseet.se

  UPPGIFT 2
  Orsaken till att Sverige började kriga mot andra länder var för att kungarna ville ha mer makt och land. Konsekvensen blev att vann mycket land och blev en stormakt. Ett av de största länderna i Europa. Detta påverkade människor på många olika sätt. Till exempel fick bönderna det svårt eftersom de behövde betala så mycket skatt så att Sverige kunde fortsätta kriga. Oturligt var det också missväxt så att många svalt ihjäl. Ett annat exempel är att adelsmän kunde bli jätterika genom att jobba som officerare för kungen. Plus att de inte behövde betala skatt.

  UPPGIFT 3
  Spår som vi kan se från stormaktstiden, frihetstiden och industrialiseringen är:

  •Många nya idéer, uppfinningar och påstående kom från de tiderna
  •Människor och djur indelade i olika grupper
  •Växter och djur fick namn på latin
  •Demokratin växte fram. Men den var inte helt utvecklad eftersom alla inte hade rätt att rösta. Till exempel drängar, pigor, kvinnor eller andra människor som arbetade med sånt som inte tillhörde de 4 stånden; adel, präster, borgare och bönder.

  UPPGIFT 4
  Någon förändring skulle kunna vara år 1808-1809 då Sverige förlorade Finland. Sveriges arme var dåligt utrustad och då anföll Ryssland och Sverige kunde inte stoppa dom. De ryska trupperna hann till och med komma in en bit i Sverige. Detta resulterade i att Sverige förlorade Finland. Det måste ha påverkat mycket eftersom Sverige nu blev nästan hälften så stor. Dom människor som bodde vid gränsen fick tre år på sig att välja om dom ville tillhöra Ryssland eller Sverige.

  UPPGIFT 5
  En händelse kan beskrivas på olika sätt. Den kan till exempel berättas ur olika synvinklar, alltså ur olika perspektiv. Ett exempel skulle kunna vara att under stormaktstiden så hade bönderna det svårt och många svalt ihjäl för att dom behövde betala mycket skatt till kungen så att Sverige skulle kunna fortsätta kriga. Men för adeln var det tvärtom. Dom kunde tjäna mycket pengar på att arbeta som höga officerare för kungen. Plus att dom inte behövde betala skatt.

  AV:Edson

  SvaraRadera
 19. 1.Gustaf den 3:e hade en maskeradbal den 16 mars 1792. Under denna kvällen blev Gustaf den 3:e skjuten av 3 adelsmän på, gustavianska opera huset i Stockholm. Han fick ett varningsbrev kvällen innan, men ignorerade detta p.g.a att han hade får såna brev innan. När han var på maskeradbalen så kom det 3 st män i vita maskar med svarta rockar. Sköt Gustaf den 3:e i ryggen, men han dog inte av den rostiga knappen utan av blodförgiftning. Anledningen till att de 3 adelsmannen sköt Gustaf var att han hade tagit mark från adelsmännen och gett de till bönderna.

  2. Orsak till mordet var att han tog marken från adelsmännen. Konsekvensen var att att han blev mördad. Påverkan var att de tre adelsmännen blev fängslade.

  3. Operahuset i Stockholm heter Gustavianska. Vasaloppet

  4. Yttrandefrihet kom, man fick säga och skriva vad man ville. De första partierna kom hattar och mössor. Häxeri, man brände kvinnor på bål och band ihop armar och ben för att sen slänga dom i vattnet för att se om dom flöt. gjorde dom det brände man dom.

  5.Det beror på vem som får yttra sig om det. Dom rika säger att det var bra och god mat och mycket fester. Medans dom fattiga säger att dom inte fick mat för dagen eller knappt tak över huvudet.

  Frida

  SvaraRadera
  Svar
  1. vad menar du med vasaloppet? // Adam:)

   Radera
  2. Vasaloppet finns kvar en i dag och är ett spår från förr. // Frida :)

   Radera
  3. Vasaloppet är väll inte ett spår från den tiden det var ju från Gustav Vasas tid och det har vi ju inte jobbat med nu. Sen var det Karl XII som blev skjuten av en knapp i ett krig. //Jacob

   Radera
  4. Det var Karl XII som blev skjuten av en knapp. ;) Edson och Erik

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  6. Var det inte så att Jacob Johan Ankarström blev halshuggen, och inte fängslad? :)
   /Pauline och Alva N

   Radera
  7. Jacob Johan Ankarström blev halshuggen de andra som var med fick andra straff t.ex. landsförvisning. //Jacob

   Radera
  8. Du är jätteduktig Frida:-))) / Tindra och Frallan

   Radera
  9. Bra skrivit på fråga 5 Frida. ;) Erik och Edson

   Radera
  10. TACK
   Tindra, Erik & Edson ;)

   Radera
 20. 1. 1. En viktig person på stormaktstiden var Gustav II Adolf. Det var han som började få Sverige till en stormakt. Han blev kung som 17 åring efter att förmyndarregeringen hade regerat sedan hans far Karl IX hade dött. Den högsta personen i förmyndarregeringen var Axel Oxenstierna. Han och Gustav bestämde sedan mycket tillsammans. De passade bra ihop för att Gustav ville kriga och vara våldsam medan Oxenstierna ville tvärt om då blev det perfekt blandning. För att han skulle få regera som minderårig så var han tvungen att skriva på ett kontrakt att han skulle regera med riksdagen hela tiden. Det tyckte han lät som en bra idé för han förstod ganska snabbt att han inte skulle kunna styra hela riket själv.
  Under Gustav tid så startades postverket och den första tidningen. Posten var fortfarande att man red med häst men den var mer organiserad. Den behövdes för Oxenstierna och Gustav skickade många brev när Gustav var i krig i Polen. Det tog fortfarande många dagar för brevet att komma fram men det kom i alla fall fram.
  Gustav hade en dotter Kristina som föddes 1626. Fyra år efter att hon föddes så såg hon sin far för sista gången. Sverige hade gett sig in i det 30-åriga kriget. Det gick bra för Sverige och man segrade mycket men Gustav ville inte ge sig och åka hem. Han fortsatte kriga. Den svenska armén kom till Lützen 2 år efter att de hade gett sig in i kriget, där tog Gustavs dagar slut. Den Svenska armen hade varit tvungna att sova en natt ute på ett öppet lerigt fält. Därför började man kriga tidigt på morgonen och det var tjock dimma så att det blev rörigt. I röran så rider Gustav fel in på fiendesidan och dödas. Ganska snart efter att han var död så drog de katolska trupperna tillbaka. Gustavs häst hade kommit springande med en blodig sadel och officerarna anade det värsta. Efter ett tag hittade de hans kropp. Man skar ur hans hjärta och skickade det till hans fru. Det var en tradition att göra så i hennes hemland Tyskland. Hästen dog kort efter den hade kommit till Stockholm av okänd anledning. Man tog hästens skinn och trädde upp på en träställning som finns på livrustkammaren i Stockholm.
  Sverige fick Kristina sex år som drottning men hon fick inte regera utan hon fick vänta tills hon var myndig. Så länge regerade Oxenstierna och hans regering. När hon blev drottning så gjorde hon sig inte så märkvärdig. Hon klädde sig i enkla kläder så att besökare trodde att hon var en betjänt. Men hon regerade inte länge bara i 10 år men hon ville inte ha en man för att då skulle han bli kung och bestämma. Hon fick igenom att hennes kusin Karl Gustav skulle bli regent när hon dog. Efter 10 år vid makten så åkte hon till Rom och blev katolik. Det blev mycket åsikter om detta hennes far hade ju dött i slagfältet för protestantismen och nu blev hon katolik. Hon ligger begravd i Peterskyrkan i Rom.
  Efter henne blev som hon hade sagt Karl Gustav kung, hans kungliga namn blev Karl X Gustav. Många säger att han var Vasaätt men så var det inte för man får sin fars ätt och hans far var av Pfalziska ätten. Detta innebär att alla kungar som är kallade för Vasaätt efter honom egentligen inte är det. Han stred under hela sin tid som kung. Det var han som genomförde marschen över lilla bält som ledde till freden i Roskilde. Det var då Sverige fick bland annat Skåne och Blekinge. Hans barn var Karl XI som blev enväldig och utförde reduktionen för att kronan skulle få mer pengar. Det innebar att han tog tillbaka mark och egendomar från adeln som de hade fått i lön för krigen.


  Del 2 kommer snart.

  SvaraRadera
 21. Han krigade bara en gång mot Danmark. Sen la han ner mycket tid och pengar på den svenska armen så när hans son Karl XII ärvde Sverige så hade han en av världens starkaste arméer detta utnyttjade han och stred först mot Ryssland det gick inte bra han flydde till Turkiet och bodde där i 5 år sen återvände han hemåt. Då attackerade han Danmark i det som idag är Norge. Det gick inte bra han blev skjuten och dog. Han blev troligen skjuten bakifrån om man kollar på liket. Alltså från sin egen armé. Men sen fanns det inte blystänk som brukar bli av en kula. Så vissa tror att han blev skjuten av en knapp och vissa säger att han blev skjuten av en kanon som sköt små kulor men man vet inte. Där tog Sveriges stormaktstid slut. Jag nämnde att kungarna från Karl X Gustav och framåt inte var av Vasa ätt. Mellan Vasa ätten och Bernadotte ätten fanns det 3 andra ätter.
  1. Den 16 mars 1792 så sköts Gustav den III i ryggen på en maskeradbal i Stockholm. Han dog 2 veckor senare av blodförgiftning. Om han hade varit en vanlig soldat så hade han överlevt men ingen vågade göra något ingrepp. Orsaken av detta kungen hade tagit tillbaka adelns mark. Konsekvensen var att Sverige fick en ny kung och att Jacob Johan Ankarström som hade skjutit blev halshuggen för mord på kungen. Familjen Ankarström var mycket påverkade av detta så för att inte skämmas så mycket så bytte de namn till Löwenström.

  2. Det finns många spår av denna tiden. Tortyren avskaffades av Gustav III så är det fortfarande. Linné sorterade in blommor och djur i olika sorter som än används. Termometern uppfanns av Anders Celsius. Vissa lagar som skrevs då finns kvar bland annat Yttrandefriheten. De första partierna grundades då och partier finns ju fortfarande kvar. Sen var ju skiftet då det innebar att åkrarna ligger bredvid huset och det är ju kvar.

  3. Jag har redan berättat mycket om krig så jag berättar om yttrandefriheten.

  Det var att man fick skriva och säga vad man vill men inte något dumt mot kungen som person eller kyrkan. Så man fick ju inte skriva vad man vill men nästan. Anna-Maria Lenngren var en författare som skrev anonyma dikter i tidningen om rika familjer och ingen visste ju vem det var så de kunde inte göra något.

  4. Saker kan beskrivas på olika sätt beroende vem som skrev dem och när de skrevs. På stormaktstiden så tyckte folket det var ett enda stort lidande om de hade skrivit en text så hade den sett ut på ett sätt men vi vet ju inte hur de kände så vi kanske skulle skriva att Sverige var ett mycket stort land som det bara gick bra för. Och kungen då skulle ju säga samma sak. Det kan säkert bero på flera saker men dessa är de jag vet. //Jacob

  SvaraRadera
 22. OBS: Jag glömde att man kan se spår av: Posten, Bönder, Mäniskor och djur har delats in i grupper, Växter har deltats in i grupper och fått namn på latin, och Många uppfinningar finns kvar en i dag som t.ex. tåget.
  //Frida

  SvaraRadera
 23. Vilket fantastiskt jobb ni har gjort! Jag har kommenterat lite här och där för att lyfta fram olika delar som alla kan tänka lite till om. Konsekvenser, orsaker och tolka är ord som ni använder på ett självklart och tydligt sätt.

  Jag hittade en länk som kan vara lite svår men det finns en ordlista på sidan. Den handlar om demokratin. http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Demokrati/Riksdagens-historia/

  SvaraRadera
 24. ps. Jag blir väldigt glad av att läsa era kommentarer för jag ser att ni har läst instruktionen noga och fått med allt! Strålande :-)

  SvaraRadera