torsdag 20 november 2014

Dags att avsluta temat Världsreligionerna


På fredag ska vi avsluta temat världsreligionerna. Målet med temat världsreligionerna är att ni ska kunna:

• Berätta om heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler
• Använda  kunskaperna och berätta om  likheter och skillnader mellan världsreligionerna
• Berätta om samband mellan några religiösa uttryck och centrala tankegångar i religionen.

Men innan dess ska vi bygga en kunskapsbank tillsammans!

Läxa till onsdag:
Din uppgift är att fundera över punkterna här ovanför och skriva ner dina tankar i  kommentarsfältet. (Vill du hellre meijla dina svar får du gärna det) Skriv gärna frågor om du undrar över något. Jag svarar och kompisarna kan svara.

Läs kompisarnas inlägg och lägg till någon mer fakta eller utveckla det de har skrivit ännu mer. Genom att läsa det som andra har skrivit får du använda dina kunskaper på flera sätt. Du behöver fundera på om det stämmer eller inte och dessutom fundera på om du kan mer om samma fråga.

När alla har skrivit ner sina funderingar har vi skapat en kunskapsbank!

Om du klickar på länken här så kommer du till ett inlägg där tidigare 6:or skapade sin kunskapsbank. Läs gärna igenom deras kommentarer.

Filmen vi såg i början av temat heter V1640- 1 Världsreligioner - en översikt och introduktion till religion. Vill du repetera kan du titta på den igen. 

Vill du läsa mer eller se fler filmer finns det massor av länkar på So-rummet under fliken religion. Fu kommer direkt dit om du klickar här

Jag ser fram mot att få läsa allt ni skriver och på onsdag går vi igenom alla frågor och funderingar som finns kvar inför fredagen!

Peterskyrkan i Rom foto:Therese Linnér

38 kommentarer:

  1. 1. I alla religioner har man en helig plats eller rum t.ex en kyrka. En kyrka går man till om man är med i religionen kristendomen. I kyrkan kan man be till gud (gudstjänster) och sjunga olika psalmer. Det finns också något som heter nattvard. När det är nattvard så går man till kyrkan och får en bit bröd som man sen doppar i vin och så äter man upp det. Brödet är väldigt tunt och kallas för oblat och vinet ska föreställa blod.
    Levnadsregler är regler som man ska följa ifall man är med i någon av de fem religionerna. Som tillexempel inom islam så får inte muslimerna äta griskött. De får inte äta det för att det sägs att det är smutsigt och för att deras gud har bestämt det.


    2. Alla fem religioner har en symbol. Buddism och hinduism har samma symbol, båda har lotusblomman som en symbol. Men det kan även vara en skillnad för att alla andra religioner har olika symboler utom hinduism och buddism. En till likhet kan vara att alla har en eller flera gudar i sin religion. Det kan vara en skillnad att alla har olika gudar och vissa har bara en och vissa ha flera. Alla har olika regler, alla ber på olika sätt och alla har olika högtider.

    3. Kristendomen och buddism har munkar fast i buddismen har de orangea dräkter och i kristendomen har de brun/svarta. I judendomen och kristendomen så har båda en tavla där det står något. Alltså i synagogan och kyrka finns den "tavlan", fast i kyrkan står det siffror till psalm boken och i synagogan står det en text på hebreiska.

    // Alva N

    SvaraRadera
    Svar
    1. Buddhism och hinduism har inte samma symbol det är nämligen så att buddhismen har den åttafaldiga vägen och hinduismen har Aum.

      //Max och Jamiro

      Radera
    2. Vi tyckte också det.
      //Tilia och Pauline.

      Radera
  2. 1.I alla religioner så har man en helig plats man går till och ber. T.ex inom kristendomen så går man till kyrkan och ber eller döps eller gifter sig.

    2.Alla religioner har en helig plats de går till, alla religioner har sin egna symbol. En skillnad är att det är bara kristendomen som tror på en gud alla andra tror på flera gudar. En till skillnad är att alla religioner har olika regler och högtider.

    3.Både kristendomen och buddismen har munkar fast dräkterna har lite olika utseende. Buddismen har orange dräkter och kristendomen har svarta dräkter. Alla religioner har viktiga högtider som är viktiga för de då./Hanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det inte tre olika religioner som tror på en gud ? Det är väll kristendom judendom och islam som tror på en gud =)

      Radera

  3. 1. Heliga platser
    Alla religoner har heliga platser. Dom heter också olika.
    Kristendomen
    Kristendomen har sin heliga plats i en kyrka. Kyrkor finns det minst en i varje stad, iallafall i Sverige. Den som leder det vill säga Gudstjänsten kallas Präst. Inne i kyrkan finns en bild på herren dvs Gud. Denna bild kallas ”altartalva” och repensterar Jesus och sin sista måltid. Det finns också ett kors där Jesus (gud) finns med som heter Krusifix. När det är Nattvard i kyrkan så äter man ett speccielt bröd som kallas oblat.

    Judendomen
    Judendommens heliga rum kallas Synagogan. Inne i en synagogan finns ett stort tygstycke. Bakom detta tyg finns bokrullar om biblen.Det finns också en ljustake med åttaljus den används vid ” chanukka” vilket som är Judendomens julafton.Den som leder gudstänsten heter Rabbin. Och får hjälp av Katorn. Judendomens religösa språk är hebriska.
    Islam
    Islams heliga plats är inne i en Moske. Inne i en moske är det förbjudet att ha bilder på människor, därför har man fina mönster istället. Brevid en moske finns ett torn som kallas ”miniariet”. Miniariet används till att plinga 5 gånger per dag.
    Mosken håller böner hela veckan men viktigast är fredagsbönen. Och han som leder gudstjänsten heter Iman.
    Buddism
    Det ända jag vet om Buddismens heliga platser är att där dom håller bönen heter Tempel och att det leds av en Lama eller en munk.
    Hinduism
    Det ända jag vet om Hinduismens heliga platser är att där dom håller bönen heter Tempel och att det leds av en munk.
    2. Heliga städer/ställlen
    Kristendom
    Jerusalem
    Betlehem
    Nasaret
    Judendom
    Jerusalem
    Islam
    Mecka
    Medina
    Jerusalem
    Hinduism
    Floden Ganges
    Buddism
    Ingen



    4. Levnadsregler
    Kristendom
    Kristendommens levnadsregler är: Budorden och 10 guds budord.
    Judendomen
    Judendomens levnadsregler är också: Budorden och 10 guds budord.
    Islam
    Islam har de 5 grundpelarna vilket som innebär:
    - Tro
    - Fastan
    - Bönen
    - Vallfärden
    - Allmosa
    Hinduism
    Karma
    Buddism
    Karma och den åttafaldiga vägen
    5. Ritualer står också för cermonier


    Kristendomen
    Dop, Kornfiramation, Bröllop och Begravning.

    Judendomen
    Dop, Kornfiramation, Bröllop och Begravning.

    Islam
    Dop, Kornfiramation, Bröllop och Begravning.

    Buddism
    Vet ej har kollat på sidor men det har inte kommit upp något.

    Hinduism
    Vet ej har kollat på sidor men det har inte kommit upp något.


    7. Likheter
    Jag tycker att alla religoner har en symbol.
    Islam:
    Halvmånen och stjärnan. Denna symbol tillhör också vissa flaggor: Turikert, Pakistan och Algeriet.
    Buddism:
    Den åttafaldiga vägen. Åtta regler som en buddist ska följa.
    Judendom:
    Davids stjärna. En vanlig stjärna.
    Hinduism:
    Aum, viktigaste tecknet inom Islam.
    Kristendom:
    Kristna korset.


    Alla religoner ber och har heliga platser där det ber som jag har nämnt. Alla religoner har heliga skrifter:
    Judendom:
    Biblen, Tora.
    Kristendom:
    Biblen- GT och NT( gammla testamentet och nya testamentet).
    8. Islam:
    Koranen.
    Buddism:
    Tripitaka
    Hinduism:
    Veda böckerna.
    Alla religoner har till sist högtider.

    9. Kristendom:
    Jul och Påsk.
    Judendom:
    Påsk, Nyår och Tempelvigningsfesten.
    Islam:
    ID-AL-ADHA
    Vilket som är Offerhögtiden och ID AL-FITR som är fastebrytande högtiden.
    Hinduism:
    Ljushögtiden och Färghögtiden.
    Buddismen:
    Buddhadagen och de flytande skålarnas högtid.

    10. Skillnader:
    Alla har olika gudar som dom tror på:
    Kristendom:
    Gud
    Jesus
    Heliga Anden
    Judendom:
    Gud
    Islam:
    Gud
    Hinduism:
    Brahma
    Shiva
    Vishnu
    Krisha
    Buddismen:
    Buddha och andra gudar.

    11. Centrala tankegångar och samband

    När ett par ska gifta sig,(inom Judendom) då ska mannen krossa ett vinglas med högra foten för att påminna om att lyckan lätt kan inte som man vill och att äktenskapet kan helt enkelt krossas. Och att paret går skilda vägar. Men också att man ska ta vara på det man redan har.
    Och när Jesus åt sin sista måltid med lärjungarna(Kristendom) och han delade ut sitt bröd som man senare har i nattvaden.
    / Tindra

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hänger nt med. Vad menar du med 1. 2. 3. 4. 5. 7. det kommer nt 6 någon gång och det finns upp till 11. Det fanns väll bara 3 punkter? //Ludde

      Radera
  4. 1. Det finns ganska många likheter och skillnader bland världsreligioner. Te x att alla religioner har ett eget rum. Som kristendomen har kyrkan, islam har moskén och hinduism och buddhism har tempel. En till likhet är att alla religioner har en tro på gud/gudar. Och syskonreligionerna kristendomen, islam och judendomen tror alla på Gud. Vilket också är en likhet.
    Skillnader, att man tror olika om livet. Alltså att vissa religioner tror man åter föds, kommer till helvetet eller till Gud i paradiset. Eller att man har olika viktiga ceremonier. Te x för kristendomen är julen viktig för Jesus föddes. Och påsken för då åter föddes han. Men för islam är ramadan viktig för då ska man vara extra snäll och inte äta, dricka eller älska för ens efter solnedgången gått ner. Detta var några exempel på likheter och skillnader.

    2. Heliga platser kan vara Mecka för islam, bethlehem för kristendomen för att Jesus tror man föddes där och Jesus är en viktig person för kristendomen. 10 gudsbud är levnadsregler för kristendomen. Eller fem grundade pelarna för islam. Eller för hinduism är det att samla på sig så mycket karma som möjligt. Desto mer karma man samlar på sig så får man det bättre i sitt nästa liv. Karma kan betyda olika för religionerna. Men för hinduismen betyder det hur väl en människa uppfyllt sina plikter avseende religiösa och vardagliga handlingar.

    3. Samband mellan religionerna kan vara att mellan hinduismen och buddhismen ska man samla på sig mycket karma. Karma spelar mycket roll efter döden. Det beror hur bra liv man komer få i sitt nästa. Om man har mycket karma så når man nirvana och det är ett mål för buddhsim och hinduism. Nirvana innebär att man slipper födas om till ett nytt liv. //// Lisa

    SvaraRadera
  5. 1. Alla religonerna har olika heliga platser. T.ex. kristendomen har sin heliga plats i kyrkan. Man kan gifta sig eller döpa sig i kyrkan. Man kan också be där.

    2. En likhet är att religonerna har symboler. T.ex. davidstjärnan eller lotusblomman. Skillnad mellan religonerna är att de har olika heliga tempel t.ex. kyrkan eller tempel.

    3. Munarna från kristendomen och buddismen har båda munkar fast olika färger på kläderna kristendomen har orange kläder och buddismen har svarta kläder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det inte tvärtom?
      Att kristna munkarna har svarta dräkter och buddhismens munkar har orangea dräkter.
      Jag har läst det och i England hade vi ju svarta dräkter //Jacob

      Radera
  6. Det finns många likheter och skillnader mellan de fem världsreligionerna. En likhet är att alla tror på något. Kristna tror på Jesus, Gud eller den helige anden, Hinduerna tror på Vishnu,Shiva och Brahma, Buddister tror Buddha, Muslimer tror på en gud och judarna tror också på en gud. En annan likhet är att alla religioner tror att man kommer någon stans efter döden. Olikheter, vilka högtider man firar. För kristendomen är de viktigaste högtiderna Jul och påsk. Medans den viktigaste högtiden för muslimer är faste högtiden eftersom att man får börja äta igen. En olikhet till är att man går till olika ställen och ber. Man kan också se det som en likhet eftersom att alla har ett heligt rum att gå till och be. Judarna går till synagogan, de kristna går till kyrkan, Buddisterna och hinduerna går till templen och Muslimerna går till Mosken.

    Levnadsregler!

    Islams levnadsregler är de fem pelarna.
    1.Trosbekännelsen
    2. Bönen
    3.Fastan
    4. Vallfärden
    5.allmosa
    Kristendomens levnadsregel är guds 10 budord. Judarna lever också efter guds 10 budord.

    Ritualer!
    Kristendomen:Dop,konfirmation

    Dop och konfirmation är exempel på ritualer inom kristendomen. Man döps för att man ska få beskydd och hjälp utav gud. Många tror att man bara döps för att få sitt namn men så är det inte. Ett dop går till så att man har oftast sina släktingar, nära vänner med sig på denna ceremoni. Allt sker i kyrkan och den som håller i allt kallas präst. Prästen häller vatten på huvudet på barnet, kan vara en vuxen också men då doppar man sig i en pool i stället.
    Man sjunger psalmer ur en psalmbok. När man döps går man med i svenska kyrkan.

    Ordet konfirmation betyder bekräfta. Man konfirmerar sig oftast i 15 års åldern. Man går en kurs och får även en bibel. Under kursen läser man mycket i bibeln och dess innebörd. är man är liten och döps kan man inte bestämma om man vill döpas eller inte och om man konfirmerar sig bekräftar man sitt dop och vill fortsätta tillhöra den kristna kyrkan.

    Centrala tankegångar!
    När hinduer gifter sig går de tre varv runt en stor brinnande eld för att få friska barn. När Judar gifter sig krossar mannen ett vinglas med den högra foten för att vissa att lycka lätt kan gå i kras och ta slut. Inom Judendom för kvinnan inte bära några smycken förutom ringen hon får utav mannen vid vigseln för att vissa att alla är lika värda och ingen har mer än någon annan.

    SvaraRadera
  7. 1. Alla religioner har någon form av helig plats att tex samlas på eller en stad som är viktig inom religionen. Kristendomen, judendomen och islam har alla Staden Jerusalem som en helig plats. Hinduismen har ingen stad, den har en flod som heter Ganges. Det är många som badar i denna flod eftersom att den ska göra dig fri från synder och istället ge dig lycka. Det finns fler heliga platser men dem räknar jag inte upp nu.

    Varje religion har levnadsregler. Kristendomen och judendomen följer ´´10 guds bud`` . Hinduismen och buddismens levnadsregel är ´´karman``. Dem ´´5 grundpelarna``följs av islam och många av dessa levnadsregler som religionerna följer har många likheter.

    2. Det finns många likheter och skillnader mellan dem fem världsreligionerna. Flest likheter finns mellan syskon och tvillingreligionerna. Syskonreligionerna är kristendomen, judendomen och islam. Hinduismen och buddismen är tvillingreligioner.

    Några exempel på likheter mellan syskonreligionerna är:
    - Jerusalem är en viktig och helig plats inom alla tre religioner. Det har därför ibland blivit krig för hur mycket plats eller vem som har mest makt i staden mellan dem.
    - Inom religionerna så tror man nästan likadant om vad som kommer att hända efter döden.
    - Man tror på Gud i alla religionerna.

    Några exempel på likheter mellan tvillingreligionerna:
    - Dem har delvis munkar som deras Förkunnare.
    - Levnadsregeln karma är någonting som man i religionerna vill samla på sig så mycket som möjligt av.
    - Efter döden så föds man på nytt om man inte når målet, Nirvana. Om man når Nirvana så får man stopp på Samsara.
    - Tempel är heliga rum för båda religionerna.

    några skillnader mellan syskon och tvillingreligionerna:
    - Man tror inte att det händer samma saker efter döden.
    - Dem tror på olika gudar.
    - Dem har olika heliga rum och platser som dem går eller ber i.
    - Religionerna har olika högtider där man firar på olika sätt och man firar för att olika stora händelser har skett.


    3. Inom buddismen och hinduismen så ska man samla på sig mycket karma. Hur mycket karma man har spelar roll efter döden. Om man har följt alla regler och samlat på sig all karma som man kan, så når man nirvana. Att nå nirvana är ett mål inom buddismen och hinduismen. Om man når nirvana så stoppar man det eviga kretsloppet, Samsara. Samsara är som ett evigt kretslopp, man föds på nytt efter döden.

    Om man tex har brutit någon regel eller inte samlat på sig så mycket karma som behövs för att nå nirvana så föds man på nytt. Hur mycket karma man samlat på sig spelar roll eftersom att om du har samlat på dig mycket så blir du en bättre och kanske rikare person än om du inte har samlat på dig så mycket så kan man födas till en djurkropp eller en mindre bra människa.

    //Sanna

    SvaraRadera
  8. Alla religoner har en helig hus. Där dom går och ber i. Det är altid någon som leder gudkänsten. Det kan vara en rabbin namnet på ledaren i judendomen. I ett judisk bröllop får inte kvinnorna har smycken på sig det är för man ska inte skryta om rikedom för deras Gud. Vid slutet på bröllopet så krossa mannen ett glas det är för man ska på minnas att kärleken kan lät krossas. Levnads reglerna för kristna är budorden 10 Guds bud. Det är lika dant för judendomen. För islam är de 5 grundpelare det är tro, fastan, bönen, vallfärden och allmosa. För hinduism är det karma. För buddism är det karma 8-falliga väggen.

    I några religoner offra man mat och dricka till guden. Det gör inte alla. I några religoner får man inte käka en del kött det är i alla utan kristendomen. I buddismen så får man käka kött men bara om det är halal slaktat. I alla religoner finns det bröllop, begravningar och konfirmation. Alla religoner har någon helig plats och heligt hus. Det finns profeter i alla religoner utan hinduismen.
    Alla religoner har högtider som Kristendomen och judendomen som har påsk.

    Gemensamt med alla religoner att människan ska göra något bra här på jorden. Och man tro att det kan löna sig om man gör något att man kommer upp till himlen mm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har blivit ett litet missförstånd såg jag. Ordet halal betyder tillåten på arabiska. Det ordet används av muslimer för den mat som är tillåten att äta.

      Radera
  9. Alla religioner har ett speciellt heligt hus där de kan gå in och be om hjälp eller bara be till sin gud så att guden kanske hjälper familjen med något t.ex. fattigdom.
    Om man tar hinduismen har de ett tempel de kan gå till och be till t.ex. Vishnu.
    men det finns ju också vissa som tror på många gudar och inte bara en. I juden domen ska man be till sina fiender eller de som förföljer dig. I islam får man inte tro på någon annan gud än gud man får varken be eller offra till en annan gud och så finns vallfärden också. En ritual i Buddhismen är att man vattna ett fikon träd på Buddha dagen för att Siddharta satt vid ett fikon träd när han blev Buddha. Nästan alla religioner en viss plats som är extra viktig för religionen. Som Mecka som är för Islam deras högsta dröm är att få åka till mecka och sen den stora svarta kuben.

    En likhet är att alla religioner tror på något eller flera sådana. En annan sak är att varje religion har en helig ritual som de utövar flera gånger om dagen eller bara en. Eller att varje religion har ett heligt rum och symboler t.ex. Moské och davidsstjärnan som till hår Judendomen. Det finns många skillnader men en av dom är att ingen religion har samma profet en annan är att inga har samma symbol.

    Ett samband är t.ex. att kristendomen och buddhism har båda munkar men de ser såklart lite olika ut eftersom de inte kommer från samma religion. I hinduismen och buddhisten kommer man i båda religionerna till nirvarna om man har utfört sin karma.

    //Max

    SvaraRadera
  10. 1 Det finns många heliga platser och rum i dom fem världsreligionerna tex så har kristendomen en byggnad som kallas kyrka där man går och ber. Och hinduism där det finns olika tempel. Det finns också viktiga ställen för dom olika religionerna tex så är en viktig plats för dom tre syskonreligionerna kristendom islam och judendom är Jerusalem. Alla religioner har levnadsregler. budismen och hinduismen har karma islam har dom 5 grundpelarna och judendom och kristendom har dom 10 budorden.

    2 LIKHETER OCH SKILLNADER
    Likheter:
    Alla religionerna har någon sorts präst
    Alla religionerna har något heligt rum eller plats
    Alla religionerna har någon sorts gud eller gudar man kan be eller offra till
    i Alla religionerna ber man eller offrar till någon eller några gudar
    Alla religionerna har något sorts märke som symboliserar religionen

    skillnader:
    vissa religioner tror på en gud och andra på flera
    många religioner har olika högtider
    många religioner har olika ceremonier
    alla religioner har olika sorters byggnader där dom kan komma och be eller offra
    alla religioner tror att olika saker händer när man dör

    3 några centrala tankegongar kan vara att när ett judiskt par har gift sig så stampar mannen på ett glas för att visa att lyckan lätt kan gå i kras och inom nattvarden så delar man ut vin och bröd till människorna där för det var det Jesus åt på sin sista måltid./Edson

    SvaraRadera
  11. 1.Alla religioner har sina speciella platser eller rum som vi kristna vi har vår kyrkan och dom andar har sina som hinduism har tempel. Levnadsregel judar får inte äta kött om det inte har blivit slaktat på ett speciellt sätt och dom får inte äta fläsk.

    2. Likheter alla utom hinduism och buddism tror bara på en gud, alla har en speciellt rum, alla har minst en förkunnare utom buddism. Skillnader alla har grupper utom hinduism, alla har heliga platser utom buddism, alla har profeter utom hinduism.

    3. Kristendomen har munkar och buddismen och kristendomens munkar är orange och buddismen har svarta klädder

    /albin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kristendomens munkar är svarta och Buddhismen har orange munkar och det är en skillnad inte ett samband.
      //Oliver

      Radera
  12. 1.alla dom 5 världs religionerna har sina heliga platser,heliga rum, ritualer och levnadsregler. som t.ex. islams heliga plats är i mecka och islams heliga rum eller så är i moskén, och judendomens ritual är t.ex. bröllop där mannen får krossa ett glas och kristnas levnadsregler är dom tio budorden.
    2.man kan hitta massa likheter mellan dom tre syskon religionerna islam, kristendomen och judendomen. men man kan också hitta det i dom två tvilling religionerna hinduism och buddism. som bland dom tre syskon religionerna kan man hitta en likhet som att alla tror på gud eller som det heter på arabiska Allah och en skillnad skulle kunna vara att alla har samma profet men judendomens har inte kommit än men dom har en viktig person. dom två tvilling religionerna har en likhet att båda två tror på många gudar och en skillnad kan vara att hinduism har ingen grupp precis men det har buddismen.
    3.att kristendomen och buddismen har munkar men det som skiljer munkarna åt är att dom inte har samma färg på kläderna som buddismens munkar har svarta kläder medans dom kristna har orange.
    /////Carl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi tror att det är tvärtom med kläderna och det är inte bara kläderna som skiljer sig åt. Som dom ber inte på samma sätt och det finns grupper inom buddismen tex Mahayana och Thervada.
      / Tindra och Alva N

      Radera
    2. Det är inget samband om munkarna det är en skillnad.
      //Oliver

      Radera
  13. 1. alla religoner har sitt egna heliga rum t.ex kristendomen har sin heliga plats i kyrkan där man kan döpa sig och gifta sig det kallas cermonier det är att man gör något som man gjort länge som tillhör religonen.
    likheter
    alla har en heligplats
    alla tror på något/några
    alla har någon förkunnare t.ex buddism har munkar.
    alla religoner har en slags symbol.
    skillnader
    en skillnad är att alla religoner har sin egen syn på levnads regler
    3. att kristendomen och buddismen har munkar men kristendomen har svarta/bruna dräkter och buddismen har oranga. när man väljar att bil munk ger man upp allt och ska ägna hela sitt liv åt sin tro.
    ////johannes

    SvaraRadera
  14. 1. Alla religioner har ett rum där man ber i. T.ex. Kristendomen har sitt heliga ställe som heter kyrkan. I kyrkan kan man göra många ceremonier t.ex. döpa sig, gifta sig, begravningar och konfirmationer. Sedan har man ju förstås gudstjänster. I kristendomen har man gudstjänster varje söndag, oftast på morgonen.
    Likheter mellan religionerna:

    Alla religioner har en helig plats att be i.
    Alla har en symbol te.x. korset i kristendomen.

    Skillnader:
    Alla har inte en person som de tror på, utan något annat.
    De har olika högtider.
    De har olika ceremonier.
    Alla tror inte samma efter döden.

    3. Inom kristendomen tar man nattvard för Jesus sista måltid med lärjungarna.

    /Edvard-.-

    SvaraRadera
  15. Avslutning religion

    1. Heliga rum eller platser, ritualer och levnadsregler

    RUM eller PLATSER - Alla religioner har något heligt rum. Med rum menar man kyrka, moské och tempel. I dessa rum eller byggnader kan man firar gudstjänst, ber till en gud/gudar eller hör på berättelser ur bibeln eller så sjunger man psalmer. Med heliga platser menar man Betlehem, Mecka och Ganges det är en flod. Där något historiskt har hänt som där Jesus föddes.

    RITUALER - I en kyrka kan man också olika ritualer och
    ceremonier som bröllop, dop och begravning.
    En begravning har man för att säga ett sista farväl till en person. Under begravningen spelas fin och sorlig musik. Prästen pratar om hur personens liv har varit och vad han har gjort.
    Man kan ha olika sorters begravningar som jordbegravning och kremering.

    LEVNADSREGLER - är de regler som gäller för dem som tror på en viss religion. Hur mycket man följer dem beror på hur troende man är.
    Vi kristna har de 10 budorden det har judarna med. Medan Islam har de 5 pelarna och

    2. Skillnader och likheter.

    LIKHETER
    Alla har en symbol.
    Alla har en gud eller gudar.
    Alla har en förkunnare/präst.
    Alla har en helig skrift.
    Alla har högtider.
    Alla har levnadsregler.

    SKILLNADER
    Alla religioner har inte en helig plats.
    Alla har inte en profet.
    Alla har inte samma levnadsregler.
    Alla tror inte på samma gud.

    3. Centrala tankegångar

    Centrala tankegångar är samma sak fast man gör det på olika sätt. Du kommer förstå efter mitt exempel.

    Under ett bröllop i kristendomen frågar prästen ifall brudparet vill gifta sig. Sedan säger brudparet löften och efter det får de lov att sätta på ringen. Efter det får de kyssas. Men i Judendomen frågar rabbinen om de vill gifta sig. I slutet av ceremonin så trampar mannen på ett glas för att minnas att lyckan kan gå i kras.

    Jag hoppas att du har lärt dig vad centrala tankegångar är. Det finns flera centrala tankegångar i religion men detta är ett exempel.

    Hoppas ni har lärt er något nytt.

    //Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ritualer måste inte bara vara i kyrkan
      //Erik

      Radera
  16. 1. Alla religioner har någon religiös plats där dem ber till sin/sina (gud/gudar). Kristendomen har kyrkan, Judendomen har synagogan, Islamen har moskén Buddhismen och Hinduismen har temel. Kristendomen, Judendomen och Islamen lever av de tio guds budsord. Buddhismen och Hinduismen lever av karma och Buddhismen lever även av det åttafaldiga hjulet.

    2. Alla religioner har någon helig person dom tror på. Kristendomen, Judendomen och Islamen utgår från samma saker och Buddhismen och Hinduismen utgår från samma saker. Alla har några högtider och ceremonier. Kristendomen, Judendomen och Islamen tror alla på Gud eller Herren. Alla har en slags ritual (konfirmation). Alla religioner tror på liv efter döden. I synagogan ska man ha en kippa på sig men i kyrkan får man inte ha en mössa på sig. Alla har någon speciell, viktig plats. Alla religioner har män som centrala figurer. Hinduismen, Islamen och Judendomen har regler om vad man får och inte får äta men Kristendomen och Buddhismen får äta vad dem vill. Alla religioner har någon helig skrift. I tvilling religionerna begraver man dem döda fast i Buddhismen och Hinduismen kremerar man dem. Några religioner fastar för att visa respekt till gudarna och fattiga.

    3. Samband är t.ex jul som kommer från att Jesus föddes och påsk för att han först dog och sen åter uppstod eller för att judarna flydde från Egypten. Buddhister firar Buddhadagen eller Vesak för att det var då Buddha nådde Nirvana. Hinduisterna firar Holi för att våren har kommit. Muslimer har Ramadan för att man ska rena själen och för att man ska bli påmind om hur beroende man är utav Gud och det leder till att man blir mer ödmjuk.

    //Oliver

    SvaraRadera
  17. 1.I alla religioner har man en helig plats eller rum t.ex en kyrka. En kyrka går man till om man är med i religionen kristendomen. I kyrkan kan man be till gud (gudstjänster) och sjunga olika psalmer. Det finns också något som heter nattvard. När det är nattvard så går man till kyrkan och får en bit bröd som man sen doppar i vin och så äter man upp det. Brödet är väldigt tunt och kallas för oblat och vinet ska föreställa blod.
    Levnadsregler är regler som man ska följa ifall man är med i någon av de fem religionerna. Som tillexempel inom islam så får inte muslimerna äta griskött. De får inte äta det för att det sägs att det är smutsigt och för att deras gud har bestämt det.

    2. Alla fem religioner har en symbol. Buddism och hinduism har samma symbol, båda har lotusblomman som en symbol. Men det kan även vara en skillnad för att alla andra religioner har olika symboler utom hinduism och buddism. En till likhet kan vara att alla har en eller flera gudar i sin religion. Det kan vara en skillnad att alla har olika gudar och vissa har bara en och vissa ha flera. Alla har olika regler, alla ber på olika sätt och alla har olika högtider.

    3.När hinduer gifter sig går de tre varv runt en stor brinnande eld för att få friska barn. När Judar gifter sig krossar mannen ett vinglas med den högra foten för att vissa att lycka lätt kan gå i kras och ta slut. Inom Judendom för kvinnan inte bära några smycken förutom ringen hon får utav mannen vid vigseln för att vissa att alla är lika värda och ingen har mer än någon annan.// KAJSA

    SvaraRadera
  18. 1. Alla religioner har ett speciellt heligt rum och/eller en helig plats där man bl.a ber och håller ceremonier. Dem olika heliga platserna för dem olika religionerna är:

    Kristendomen- Kyrkan, landet Israel och städerna Jerusalem, Betlehem och Nasaret.

    Islam- Mosken, städerna Mecka och Medina.

    Judendomen- Synagogan och Jerusalem.

    Hinduism- Tempel och floden Gagnes.

    Buddhism- Templet och olika hus som kallas Strupa/Dagoba, det är olika platser där lite av Buddhas aska har spridits ut.

    En ritual är samma sak som en ceremoni. Några ritualer inom de olika religionerna är:
    Kristendomen- Dop, konfirmation, bröllop och begravning

    Islam- Dop, bröllop och begravning

    Judendomen- Brit Milah (födelse), bar/bat mitzva (ungdom), bröllop och begravning

    Hinduismen- Födelse, bröllop och begravning

    Buddhismen- Födelse, bröllop och begravning

    Levnadsregler är olika regler som man ska följa beroende på vilken religion man tillhör i. Om man är kristen eller jude kallas levnadsreglerna för "De tio budorden", om man är muslim så kallas levnadsreglerna för "De fem grundpelarna", är man buddhist så kallas levnadsreglerna för "Den åttafaldiga vägen", men det kan också vara "Karma" som även hinduismen har.

    Här är några likheter mellan de fem olika världsreligionerna:
    1. Alla tror på en eller flera gudar
    2. Alla firar en högtid som ofta symboliserar någon händelse i religionen.
    3. Kristendomen och judendomen firar båda påsk
    4. Hinduismen och buddhismen har båda bl.a lotusblomman som ett tecken/symbol för deras religion.
    5. I islams heliga bok Koranen hittar man många av Bibelns personer och händelser. Bibeln är en helig bok för kristna.

    Här är några skillnader mellan de fem olika världsreligionerna:
    1. Alla firar inte att man börjar bli vuxen och ska börja ta ansvar.
    2. Alla har olika sätt att be.
    3. Alla har olika skapelseberättelser.
    4. I judendomens heliga rum synagogan ska man ha på sig sin "mössa" som kallas kippa. Men i kristendomens heliga rum kyrkan måste man ta av sig mössan.
    5. Alla religionerna tror på olika gudar

    Ett exempel på en central tankegång är att i alla religioner vill man att man ska få ett så bra liv som möjligt genom att göra olika saker. I hinduismen och buddhismen ska man försöka göra bara goda gärningar i livet (Kallas för karma=summan av alla goda och dåliga gärningar man gjort) för att man ska nå till Nirvana som är som ett himmelrike för buddhismen och hinduismen. Annars återföds man och det är det man minst vill göra, men om man har gjort många goda gärningar i sitt liv så blir man något bra i sitt nästa liv.

    /Pauline

    SvaraRadera
  19. 1. Heliga platser/rum

    Kristendomens heliga rum kallas kyrka. De brukar vara stora och vackra. Inne i dem finns målningar på massor olika saker. Även fönsterna som brukar vara i olika färger så det blir bilder. Inne i kyrkan finns massa kors och ljus. Sakerna i kyrkan brukar vara många 100 år gamla. Där hålls många ceremonier som dop, konfirmation, bröllop och begravning. Där hålls också böner. Det är inte så många protestanter som ber, om det finns några alls. Så kyrkan används inte så mycket till böner inom protestanterna. Katoliker och ortodoxa ber ibland i kyrkan. I Sverige firar man också kristna högtider i kyrkan t.ex. jul och påsk. Detta är dock bara heliga rum men det finns också heliga städer. Två av de är Jerusalem och Betlehem. Jerusalem är heligt för att det var där Jesus korsfästes och återuppstod. Betlehem är viktigt för att det var Jesus föddes.

    Judendomens heliga rum är synagoga. Det är judendomens motsvarighet till kyrkan. Längst bak i synagogan finns ett stort svart tygstycke bakom det finns ”tora” som är judendomens viktiga bok. Där inne finns också en ljusstake med åtta armar som används vid "chanukka" som är judendomens motsvarighet till jul. Viktiga platser i Judendomen är Jerusalem. Det var där kung Salomo byggde ett tempel dit judar kom för att offra.

    Islams heliga rum är moské där inne finns inga bilder för det är förbjudet inom islam. Istället har man tecken som betyder en sak så det blir som en bild. Bredvid en moské finns det ett torn som kallas miniaret. Där ropar man ut när det är dags för de 5 bönerna. Innan var det någon som gick där uppe och skrek när det var dags för bön men nu är det en cd-spelare. Heliga platser är Mecka, Medina och Jerusalem. Mecka är viktigt för att det var där Muhammed föddes. Medina för Muhammed bodde där länge och Jerusalem för att han steg upp till himlen där.

    Hinduismens heliga rum är tempel och om inte jag tänker helt fel så har olika gudar olika tempel. Inom hinduismen finns det bara en helig plats det är floden Ganges eftersom Ganges symboliserar renhet och det är viktigt för hinduerna.

    Buddhismens heliga rum är tempel eftersom Buddhismen kommer från Hinduismen. Buddhismen har ingen helig eller viktig plats.

    2 Levnadsregler.

    Kristendomens levnadsregler är det 10 budorden:

    1. Jag är Herren, din Gud, som har fört dig ut ur Egyptens land, ur träldomshuset.
    2. Du skall inte ha andra gudar vid sidan av mig. Du skall inte göra dig någon bildstod eller någon avbild av det som är uppe i himmelen eller nere på jorden eller av det som är i vattnet under jorden. Du skall inte tillbe dem eller tjäna dem.
    3. Du skall inte missbruka Herrens, din Guds, namn.
    4. Tänk på sabbatsdagen, så att du helgar den. Sex dagar skall du arbeta och uträtta alla dina sysslor. Men den sjunde dagen är Herrens, din Guds, sabbat. Då skall du inte utföra något arbete.
    5. Hedra din far och din mor.
    6. Du skall inte mörda.
    7. Du skall inte begå äktenskapsbrott.
    8. Du skall inte stjäla.
    9. Du skall inte bära falskt vittnesbörd mot din nästa.
    10. Du skall inte ha begär till din nästas hus. Du skall inte ha begär till din nästas hustru, inte heller till hans tjänare eller tjänarinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör din nästa.
    Källa: http://www.alltombibeln.se/bibelfragan/kristreg.htm

    Judendomens levnadsregler är också det 10 budorden då Kristendomen kommer från Judendomen.

    Islams levnadsregler är de 5 grundpelarna:

    Trosbekännelsen

    Allmosa

    Fastan

    Bönen

    Välfärden.

    Hinduismens levnadsregler är att man ska få mycket Karma som möjligt. Karma får man om man gör bra handlingar och om man gör dåliga handlingar förlorar man Karma.
    Buddhismens levnadsregler är den åttafaldiga vägen och Karma.

    Fortsättning följer (det gick inte in mer än 4096 tecken)

    SvaraRadera
    Svar
    1. 3 Ritualer
      Ritualer är samma sak som ceremonier.

      Kristendomen
      Dop - när man tas upp av den kristna gemenskapen.
      Konfirmationen - man säger att man vill vara kristen.
      Bröllop - man viger sig och ber om guds välsignelse.
      Begravning – när man har dött och åker upp till himlen eller till helvetet.

      Judendomen

      Dop – när man tas upp av den judiska gemenskapen (jag vet ej om det heter dop i judendomen) Bar Mitzva/Bat mitsva – det är samma som kristendomens konfirmation man säger att man vill vara jude
      Bröllop – samma som i kristendomen
      Begravning – det är när man tar farväl och personen kommer till skuggriket

      Islam

      Dop – när man tas upp av den muslimska gemenskapen (jag vet ej om det heter dop inom islam) Konfirmation – det är samma som kristendomens konfirmation man säger att man vill vara muslim (jag vet ej om det heter så)
      Bröllop – samma som i kristendomen
      Begravning – det är när man tar farväl och personen kommer till paradiset eller helvetet

      Buddhism och Hinduism

      Jag hittade inget men jag tror att att det finns.

      4 Likheter och skillnader.

      Likheter
      Syskonreligionerna tror på en gud.
      Hinduismen och Buddhismen tror på flera gudar.
      Alla har symboler.
      Alla har heliga rum.
      Alla ber
      Alla har heliga böcker
      Alla har högtider

      Skillnader
      Syskonreligionerna tror på en gud och Hinduismen och Buddhismen tror på flera gudar.
      Alla har inga heliga platser. (Ej Buddhismen)
      Alla utom Buddhismen och Hinduismen har olika namn på de heliga rummen.
      Alla tror på olika gudar.

      5 Centrala tankegångar
      Kristendomen
      I kristendomen anser man att frälsaren, Jesus, är kommen. Att Jesus offrade sitt liv för mänskligheten och att man kommer till himlen.
      Hinduismen och Buddhismen
      Återfödsel.
      Judendomen
      Inom judendomen väntar man fortfarande på frälsaren.
      Islam:
      Den viktigaste saken inom islam är att man bara ska tro på en gud och det är gud. Inom islam väntar man inte på någon frälsare.

      6 Övrigt
      Gudaroch profeter

      Kristendomen:
      Gud
      Jesus
      Den helige anden (heliga spöket enligt mammas översättning från tyska)
      Judendomen:
      Gud
      Islam
      Gud
      Hinduism:
      Brahma
      Shiva
      Vishnu
      Krisha
      Ganesa
      Kan finnas någon mer
      Buddhism:
      Buddha
      Hinduismens gudar
      Andar

      Högtider

      Kristendom
      Jul och påsk
      Judendomen
      Nyår påsk tempelinvigningsfesten
      Islam
      ID-AL-ADHA- Offerhögtiden
      ID AL-FITR- Fastabrytandehögtiden eller hur det stavas
      Hinduism
      Finns olika i olika länder men de viktigaste är
      Ljushögtiden
      Färghögtiden
      Buddhism
      De flytande skålarnas högtid
      Buddhadagen

      Viktiga böcker

      Kristendomen
      Bibeln
      Judendomen
      Tora
      Islam
      Koranen
      Hinduismen
      Vedaböckerna
      Buddhism
      Tripitata

      Symboler

      Kristendomen
      Kors eller kurifix
      Judendomen
      Davidsstjärna
      Islam
      Halvmåne och sjärna
      Hinduism
      Aum
      Buddhism
      Den åttafaldiga vägen

      Radera
    2. Hur menar du med att alla religioner tror på olika gudar. Tror inte syskonreligionerna kristendom, judendom och islam på en gud (vid namn Gud ) =)//Edson

      Radera
    3. men gud kan heta olika namn i dom tre religionerna// Edson

      Radera
  20. Kristendomens heliga platser:Jerusalem,Betlehem,Nasaret och kyrkan. Den som döper ett barn,bekräftar dom som gifter sig heter präst. Altaren: det finns ett bord som visar Jesus sista måltid med sina vänner. Korset är en symbol och symboliserar när Jesus korsfästes. Islam:Mecka ,Medina,Jerusalem. Ett heligt rum inom islam är Mosken. Prästen heter Imam deras heliga bok heter koranen. Samband:Kristendomen tror på Gud likaså judendomen och buddismen.Hinduism och Buddism har tempel. Kristendomen och judendomen har 10 budord.

    Gudar:
    Kristendom=Gud, Jesus och den helige anden
    Islam=Gud
    Buddism:Buddha och andra Gudar
    Hinduism:Shiva, Krishna,Brahman,Vishnu
    Judendom:Gud

    Likheter: Alla har ett tecken, alla har en helig plats, alla tror på nånting,alla har ritualer. Skillnader: olika beteende vid bön, olika utseende,olika ritualer att utföra. Platserna vi går till och ber ser olika ut.

    // Frida

    SvaraRadera
  21. 1. Det finns rätt så många platser och heliga rum tex kristendomen har kyrkan, islam har moske men det händer inte riktigt samma saker som i kyrkan har man en tavla men på islam så har man inga tavlor för att det är förbjudet i deras religion.

    2.Som det jag sa att i kyrkan har man en helig tavla men i mosken så har dom inga tavlor för att det är förbjudet istället så har dom olika mönstren och tecken på väggarna.

    3.Ett samband kan vara karman det är något som betyder mycket efter livet för buddisterna och hinduisterna efter livet det är summan på livet.

    //Edvin

    SvaraRadera
  22. 1. Alla religioner har ett speciellt heligt rum och/eller en helig plats där man bl.a ber och håller ceremonier. Dem olika heliga platserna för dem olika religionerna är:

    Kristendomen- Kyrkan, landet Israel och städerna Jerusalem, Betlehem och Nasaret.

    Islam- Mosken, städerna Mecka och Medina.

    Judendomen- Synagogan och Jerusalem.

    Hinduism- Tempel och floden Gagnes.

    Buddhism- Templet och olika hus som kallas Strupa/Dagoba, det är olika platser där lite av Buddhas aska har spridits ut.

    2. En Ritual är samma sak som en Ceremoni. Några ritualer inom de olika religionerna är:
    Kristendomen- Dop, konfirmation, bröllop och begravning

    Islam- Dop, bröllop och begravning

    Judendomen- Brit Milah (födelse), bar/bat mitzva (ungdom), bröllop och begravning

    Hinduismen- Födelse, bröllop och begravning

    Buddhismen- Födelse, bröllop och begravning

    Levnadsregeler är olika regler som man ska följa beroende på vilken religion man tillhör.
    Hinduismens levnadsregeler är att man ska samla ihop så mycket karma som möjligt. Karma är en "samling av allt ont och gott man har gjort under sitt liv, och det är utifrån vad man har för karma man ser vad man ska bli i sitt nästa liv.

    Buddhismens levnadsregeler kallas för Den Åttafaldiga Vägen, men det kan också vara "karma".

    Kristendomens och Judendomens levnadsregler kallas för de tio budorden.

    Islams levnadsregeler kallas för "De fem grundpelarna"

    3. Här kommer några likheter och skillnader mellan de olika religionerna:
    LIKHETER
    Alla religionerna har någon slags symbol.
    Alla religionerna har någon form av gud/ande som de ber till.
    Alla religionerna har en skapelseberättelse
    Alla religionerna är troende
    Alla religionerna har en helig bok/Plats/ritual.
    4. SKILLNADER
    Vissa religioner tror på en gud och andra tror på flera.
    De flesta religioner har olika antal levnadsregler.
    Alla religionerna offrar olika saker till gudarna/profeterna när de offrar.

    Jag han inte skriva mer tyvärr..
    //Tilia, men ungefär hälften jobbade jag med Pauline, som du kanske ser.

    SvaraRadera
  23. Fantastiskt bra jobbat hela gänget! Nu har vi verkligen möjlighet att få fatt i det som man är säker på och det som man kan har missuppfattat. Dessutom har vi världens bästa tillfälle att träna på ett "källkritiskt förhållningssätt" när vi läser alla texterna. Vi får chans att fundera över om det stämmer och om det inte gör det kan vi hjälpas åt att hitta ett annat svar.

    Ni är fantastiska!

    SvaraRadera
  24. 1. En helig plats inom Buddhismen är Templet, där ber de till guden Buddha. Bönen hålls av en munk eller en lama.

    Kristendomen: Kyrkan, Israel, Jerusalem, Betlehem, Nasaret.

    Judendomen: Synagogan, Jerusalem

    Islam: Mosken, Medina, Jerusalem

    Hinduism: Tempel, floden Ganges

    2. Viktiga ritualer:

    Kristendomen: Dop, Bröllop, Begravning, Konfirmation

    Judendomen: Dop, Bar/Bat mitzva, Bröllop, Begravning

    Islam: Begravning, Bröllop, Dop, Konfirmation

    Hinduism: vet ej

    Buddhism: vet ej

    3. Levnadsregler:

    Kristemdomen: Budorden, 10 Guds budord

    Judendomen: Budorden, 10 Guds budord

    Islam: 5 grundpelarna:
    1. Fastan
    2. Trosbekännelsen
    3. Bönen
    4. Vallfärden
    5. Allmosa

    Buddhism: Karma, 8 faldigavägen

    Hiduism: Karma

    5 LIKHETER:

    Alla har en helig plats där de ber

    Alla har en symbol

    KD, JD , IM tror på EN Gud

    BI, HI tror på flera gudar

    KD, JD, IM har Jerusalem som helig plats.

    5 SKILLNADER:

    Olika symboler

    Olika högtider

    Olika traditioner

    BI & KD munkar har olika färger på "dräkterna".

    Ber på olika sätt

    4. Inom Buddhismen och Hinduismen är målet för Hinduer och Buddhister att nå nirvana. Deras uppgift är att samla på så mycket karma som de kan. Karman spelar roll efter döden. Om man samlat på tillräckligt mycket med karma når man nirvana och då stoppar man samsaran, så att man inte föds på nytt igen. Om man inte samlat på tillräckligt mycket med karma så föds man på nytt igen, man kanske blir ett djur eller en inte så bra människa.//// Emelie


    SvaraRadera

  25. Kristendomen har kyrkan som en helig plats. Där kan man gifta sig, döpa dig, begravning, konfirmation och be.
    Judendomen har synagogan som man kan gifta sig, döpa sig och be.
    Islam har mosken som man kan be i, gifta sig, och döpa sig.
    Buddhismen har ett tempel där munkar bor och man kan be.
    Himduismen har ett tempel där man kan be.



    viktiga ritualer
    Kristendomen, dop, begravning, konfirmation och bröllop.
    Judendomen,batvimzta <-- stavning, dop, bröllop, begravning.
    Islam, Bröllop, dop och begravning.
    Buddhismen, dop, bröllop och begravning. kanske osäker <--
    Hinduismen vet ej



    Levnadsregler
    Kristendomen: dom 10 gudsorden
    Judendomen: dom 10 gudsorden
    Islam: dom 5 grundpelarna
    Buddhisten: dom 8 vägarna
    Hinduismen:karma



    Likheter
    Alla har en helig plats.
    Alla ber vid den platsen.
    Syskon religionerna tror på en gud men de har olika namn på honom.
    Alla har en symbol
    Alla har levnadsregler


    Skillnader
    Olika högtider
    Olika symboler
    Alla tror inte på en och samma gud
    Olika traditioner

    Hinduismen och Buddhismen har ett mål att nå nirvana. DÅ samlar man in så mycket god karma och om man har samlat ihop tillräckligt mycket god karma så når man nirvana. Då stannar man samsaran. Samsara är att man födds om på nytt igen. Antigen som ett djur eller människa och hinduier och buddhister vill inte leva om igen så då försöker dom nå nirvanan. //Adam

    SvaraRadera