lördag 8 november 2014

ordklasser - vad är svårt?

Nu har vi gått igenom 9 ordklasser. Ni har fått jobba med olika arbetshäften och sett filmer. Ditt uppdrag till på onsdag innebär att försöka få koll på det som är svårt!


 Uppdraget innehåller hela 5 delar:
1. se filmen om Adverb 

2. Svara på frågorna under bilden. Du kan skriva svaret i en kommentar eller i läxboken.
3. Jobba klart med de uppgifter som inte är klara i häftena.
4. Berätta för någon om ordklasserna och vad de innebär.
5. Vad tycker du är svårt? Skriv ner det i en kommentar här på bloggen eller i läxboken. Om ni skriver här på bloggen och någon annan har ett svar på frågan får ni gärna svara. Vi  bygger en kunskapsbank tillsammans!

På onsdag går vi igenom alla svårigheter!

26 kommentarer:

 1. 1.Adverb är hur någonting görs.
  2. Skillnaden mellan adjektiv och adverb är att om jag t.ex säger (hästen är rosa) så är rosa adjektiv. Men om jag säger (hur hoppar Julia) så är högt adverb
  3. Man vet att det är ett adverb när det beskriver någonting.
  4.Det jag tycker är svårt är att komma ihåg vad det är för ord till t.ex substantiv, adverb, adjektiv, verb och m.m. Men i adverb tycker jag det är lite svårt för att jag blandar det med adjektiv.
  //Frida¤¤

  SvaraRadera
 2. Hej Therese jag kommer inte in på Av-Media här från så jag kolla på filmerna när jag kommer hem... Jag har det jätte bra här i Thailand. Vi bada och solar. Jag har skrivit lite om religionerna. Jag har fåt tag på bra fakta. Men snart kommer jag hem till kalla Sverige.. Längta inte hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej David! Vad härligt att höra att du har det jättebra när du är iväg! Ser fram mot att få höra mer om vad du har hittat om religionerna. Ha det så bra sista tiden också så ses vi snart!

   Radera
 3. Ett adverb beskriver hur någonting görs tex (bilen kör snabbt)

  man kan se skillnad genom att prova om det funkar att sätta hur framför.

  man kan göra som på uppgift 2 två och prova om det går att sätta hur framför.

  jag tycker att det är lite svårt att komma ihåg vad alla olika ordklasser heter tex adverb substantiv mm
  /Edson

  SvaraRadera
 4. 1. Man kan säga att adverb beskriver mer som att man för klarar hur man hoppar tex.

  2. Adverb förklarar hur du gör något.

  3. När du kan sätta hur framför tex: Hur springer du? Snabbt.

  Jag tycker det är lite svårt att komma ihåg vad ordklasserna heter och då blir det att jag blandar ihop dom.

  SvaraRadera
 5. 1. Ett adverb är ett beskrivande verb och någonting som svarar på frågan "hur". Tex. Jag springer snabbt, då är ju "snabbt" adverbet. Så alltså nåt som beskriver verbet.

  2. Skillnaden mellan adverb och adjektiv är att adjektiv beskriver ett substantiv och adverb beskriver verbet.

  3. Man vet det genom att det beskriver hur verbet är, om det är snabbt eller långsamt.

  Det jag tycker är svårt är att jag glömmer bort vad ordklasserna heter och det slutar med att jag glömmer bort vad ordklasserna betydde.

  SvaraRadera
 6. 1 Ett adverb är något som svarar på frågan hur efter verbet T.Ex. bilen är SNABB. Då är snabb adverbet för att den beskriver att bilen kör snabbt.

  2 Skillnaden mellan adverb och adjektiv är att adjektiv beskriver ett substantiv och adverb beskriver verb.

  3 Det vet man genom att adverbet beskriver verbet. T.Ex. bilen kör snabbt då beskriver adverbet hur bilen kör.

  Det jag tycker är svårt är att i skolan har ni sagt att adverbet svarar på var, hur och när men i filmen sa de bara hur. I svaret så litade jag på filmen ;)

  SvaraRadera
 7. 1. Ett adverb beskriver verbet. som Tex bilen kör snabbt då är snabbt adverbet.
  2. Skillnaden mellan adverb och adjektiv är att adjektiv är ett beskrivande som Tex söt snäll röd gul blå. Medans adverb svarar på frågorna vad hur när. Som tex bilen kör snabbt. Då är adverbet snabbt.
  3.När man kan svara på frågan hur? Som att bilen kör snabbt. Hur? Snabbt!
  Det som är svårt är att ni säger att frågorna man kan ställa är vad hur när men i filmen säger dom bara hur! Hur är det igentligen? //adam

  SvaraRadera
 8. 1. Adverb är något som svarar på frågan som ett beskrivande verb t.ex bilen kör snabbt. Då är ``snabbt´´ adverbet, det som beskriver verbet.

  2. Skillnaden mellan adverb och adjektiv är att adjektiv beskriver ett substantiv och adverb beskriver verb.

  3. Det vet man genom att adverb beskriver verbet t.ex. Hon hoppar högt då är högt adverbet för att det beskrev om hon hoppade högt eller om hon hoppade lågt.

  Det jag tycker är svårt är att komma ihåg vad substantiv. adjektiv, verb, adverb, m.m betyder. Jag vet det och sen går det bort så man behöver fråga någon annan vad det betyder. :)

  SvaraRadera
 9. Ett adverb beskriver verbet och svarar även på frågan hur. Till exempel "Maja cyklar sakta" Då är cykla verbet och sakta är adverbet eftersom att adverbet beskriver verbet. Alltså hur Maja cyklar.

  Skillnaden mellan ett adjektiv och adverb är att adjektiv beskriver substantivet. Till exempel min tröja är svart. Substantivet är tröja eftersom att man kan sätta en framför. " en tröja" För att veta om det är ett substantiv ska man kunna sätta en, ett eller flera framför. Medans adverbet beskriver verbet. Till exempel Maja cyklar sakta. Cyklar är verbet eftersom att man gör det, man cyklar. Det är något man gör. Medans Sakta är adverbet för det beskriver hur man cyklar. Adverb är hur man gör något.

  Man vet att ett ord är adverb om man kan ställa frågan till sig själv "hur?" Hur cyklar Maja? Jo, m
  Maja cyklar sakta. Sakta är adverbet.

  Jag tycker det är svårt att hålla reda på vilken ordklass som är vilken för att vissa är väldigt lika och då blir det att jag blandar ihop dem. Om jag bara vet vad ordklassen heter så kommer jag oftast på vad den innebär.

  SvaraRadera
 10. 1. Ett adverb är en beskrivning i ett verb t.ex. bollen flyger högt. Då är HÖGT adverbet det är då en beskrivning.

  2. Ett adjektiv är en annan sorts beskrivning t.ex. huset är gult, blått och rött. Men man kan veta att det är ett adverb igenom att man kan sätta hur framför orden t.ex. hur flyger bollen? den flyger högt. och som sagt hör du adverbet.

  3. Jag skrev det innan men jag säger det igen för att det inte ska krångla till sig. I ett adverb kan man ställa HUR framför. Hur flyger bollen högt.

  Jag tyckte det var svårt som många andra. Ni sa att man kunde ställa frågorna hur, var och när men i filmen sa de att man kan alltid ställa frågan HUR framför.
  // Erik

  SvaraRadera
 11. Adverb är ett beskrivande ord. Adverb och adjektiv betyder likadant men man ändrar om ordet. Som te x snabb är snabbt. Hög är högt. Långsam är långsamt i adverb.

  2. Skillnaden mellan adverb och adjektiv är att man skriver dit ett T på slutet eller IGT. Beror på vilket ord det är, Man använder adverb och adjektiv i olika tillfällen. Te x man skriver ju inte tornet var hög. Utan då måste man skriva tornet var högt. Finns jätte många exempel.
  3.Man vet när ett ord är ett adverb när man kan sätta frågan hur innan. Som hur hoppar du? Högt. Tror också man kan ställa frågan Hur högt? Hur tyst? Hur långt?

  Det som jag är osäker på är nog det där med att man kan ställa frågan hur framför. Vet inte om jag förstod det rätt. /// Lisa

  SvaraRadera
 12. 2.

  - Adverb är ett ord som beskriver verbet och ``hur``någonting tex görs. Om vi tar meningen ``jag skjuter bollen hårt``då är ``hårt``adverbet i meningen.

  - Skillnaden mellan adverb och adjektiv är att ett adverb beskriver men hur något/någon görs eller gör och ett adjektiv beskriver tex vilken färg jag har på min tröja. Adverb beskriver verb och adjektiv beskriver substantiv. Ett exempel på en mening med ett verb som beskrivs av ett adverb `jag skriker högt`. Där är verbet skriker och adverbet som beskriver skriker, högt. En Mening där ett adjektiv beskriver ett substantiv är `min kompis är snäll`. I denna meningen är ordet kompis substantivet och snäll adjektivet.

  - Man vet när ett ord är ett adverb när man kan ställa frågan `hur` till meningen. Om vi tar meningen `jag skriker högt` igen så får man tänka om jag skulle ställt frågan hur till denna meningen, skulle jag få svaret i meningen då? Och i detta fallet så skulle jag ju fått reda på att jag skriker ``Högt``.

  //Sanna

  SvaraRadera
 13. 1. Ett adverb är någonting som beskriver verbet, t.ex i meningen: "Katten springer oroligt iväg" så är ju SPRINGER verbet. OROLIGT är ju det som beskriver HUR någonting görs, alltså är det adverbet. Om man är osäker på om det verkligen är ett adverb kan man ställa sig frågan HUR?
  2. Det som är skillnaden mellan adjektiv och adverb är att Adjektiv beskriver ett substantiv, och Adverb beskriver ju verb. T.ex: Katten är svart. Då är KATTEN ett substantiv och SVART ett adjektiv. Om man ändrar meningen till: Den svarta katten springer snabbt, då är SPRINGER ett verb och Snabbt svarar ju på frågan HUR springer katten, alltså är det ett adverb.
  3.Man vet att ett ord är ett adverb om orden svarar på frågan: HUR?. HUR studsar bollen? -HÖGT, då är högt ett adverb.

  Jag tyckte att det kunde bli lite komplicerat med Adjektiv och Adverb, men nu har jag näääästan HELKOLL! :)
  /Tilia.

  SvaraRadera
 14. 1. Adverb är något som beskriver HUR något görs. Till exempel "Marsvinen piper HÖGT." Det som är adverbet är alltså HÖGT och PIPER är adjektiv. Adverbet beskriver verbet.

  2. Skillnaden är att adjektivet beskriver något och adverbet beskriver HUR de gör. Adjektiv beskriver substantiv och adverb beskriver ett verb. "HUNDEN har KORTA ben men SPRINGER SNABBT. Adverbet är SNABBT. Adjektivet är KORTA. HUNDEN är substantivet.

  3. Man vet att det är ett adverb när man kan ställa sig frågan HUR framför ordet. Till exempel "HUR springer marsvinet?". Då är svaret på den frågan adverbet. Svaret är kanske SNABBT, och då är alltså adverbet SNABBT.

  // Alva N & Pauline.

  SvaraRadera
 15. 1. Adverb är något beskriver hur något görs. t.ex hästar springer fort.
  2. Adjektiv är liksom något som beskriver t.ex hunden är grå.
  och adverb är något som beskriver hur man gör något t.ex du sparkar högt.
  3. Det är när man sätter HUR framför t.ex HUR springer mammuten?
  // Felicia & Kajsa

  SvaraRadera
 16. Jag tycker det är lite svårt att lära sig orden i ordklassen konjunktion. Alltså typ hur det hänger ihop. Sen blandar jag också ihop adjektiv och substantiv.
  // Alva N :)

  SvaraRadera
 17. ADVERB:
  Adverb är det som beskriver hur en sak görs. Om vi tar meningen " Jag springer snabbt " så är ordet "snabbt" adverbet. Eftersom ordet "snabbt" beskriver hur du gör när du speringer "du springer SNABBT"

  Skillnaden mellan adverb och adjektiv är att adjektivet beskriver substantiv och adverb beskriver verb.
  tillexempel: Evas kanin är brunn då är "kanin" substantivet och "brunn" adjekrivet och adjekriv beskriver ju substantivet och brunn är en beskrivning på substantivet.
  Nästan samma är det med adverb och verb.
  tillexempel: kaninen hoppar högt då är ordet "hoppar" verbet och "högt" adverbet efter som högt ät beskrivande.

  man vet när ett ord är adverb om det beskriver "hur" någonting görs tillexempel att man springer "snabbt"
  //ronja

  SvaraRadera
 18. jag tycker att det var lite svårt att komma ihåg och inte blanda ihop all olika ordklasser. men n kan jag "nästan" alla ordkalsser, fast ibland kan man blanda ihop.
  //ronja

  SvaraRadera
 19. Jag tycker egentligen ingen ordklass är särskilt svår, det enda svåra i det är att komma ihåg vad som är vad. Det jag skulle behöva träna mer på är kanske konjunktioner och liite adverb eftersom jag tycker att det är svårt att komma ihåg vad konjunktioner var och så tycker jag att det är liite svårt att skilja på adjektiv och adverb.

  /Pauline♥

  SvaraRadera
 20. 1. Adverb är något som beskriver hur någonting görs t.ex när jag rider galopperar jag snabbt.
  2. Skillnaden mellan adverb och adjektiv är att adverb är något som beskriver hur det görs och adjektiv är hur något ser ut.
  3. Man vet att ett ord är ett adverb för att det beskriver hur någonting görs t.ex snigeln krälar sakta.
  Jag tycker inte att det är så svårt med ordklasserna men ibland så kan man glömma vad de betyder eller blanda ihop de ibland./Hanna

  SvaraRadera
 21. 1. Ett adverb är något som beskriver hur saken görs. Tex jag springer SNABBT.
  2. Skillnaden mellan adverb och adjektiv är att adjektiv beskriver hur något ser ut medans adverb beskriver är hur något görs.
  3.Man vet ett adverb för det beskriver hur något görs.

  Det kan ibland vara svårt med ordklasserna för ibland paraar jag ihop dom.
  /Edvard-.-

  SvaraRadera
 22. 1.adverb är ord som beskriver hur fort något händer.
  2.att adjektiv beskriver hur något är och adverb beskriver hur fort någonting görs.
  3.när det beskriver hur fort någonting händer.
  konjunktioner är svårt tycker jag.
  ////carl

  SvaraRadera
 23. 1.t adverb äe något som beskriver hur något görs t.ex carl springer långsamt då är
  springer verbet och adverbet långsamt. adverb står oftast ihop med verbet.
  2. adverb och adjektiv är olika saker för adverb beskriver hur något görs, och adjektiv bekriver t.es vilken färgg en bil har.
  jag tycker att det är svårt att komma ihåg vad dom olika ordklasserna heter.
  ///////johannes

  SvaraRadera
 24. Adverb svarar på hur fort något går eller hur något gör som det gör, medans adjektiv beskriver något tex: "båten är blå" då är blå adjektivet, medans en mening med adverb i kan låta tes så här " båten går fort" och då är fort adverbet. Man vet att ett ord är adverb för att man kan ställa frågan "hur" tex "hur går båten" fort. Jag tycker inte ordklasser är så svårt, men jag tycker det är lätt att blanda ihop dom olika ordklasserna. // Alva p

  SvaraRadera
 25. 1. adverb förklarar vad verbet gör
  2. skillnaden melan adverb och adjektiv adjekltivet för klar hur något är te.x det är lång och adverbet hur var och när te.x billen kör snabbt då är snabbt adverbet
  3. man vet att det är ett adverb när man kan ställa frågan hur framför ordet
  4. vi tyckte inget var specielt svårt.
  // max och albin

  SvaraRadera