torsdag 16 oktober 2014

En pojke med tur - Sista delen

Nu är det dags att läsa klart boken En pojke med tur. Till på onsdag vecka 43 läser du ut boken och funderar på frågorna här nedanför.Fundera över hur du tycker att boken i sin helhet kan kopplas till barns rättigheter som vi har jobbat med när vi har pratat om barnkonventionen. Vilka samband ser du?

Vad tar du med dig, eller vad har du lärt dig efter att ha läst boken?


Skriv här ditt svar här på bloggen eller i ett mail till Therese.

27 kommentarer:

 1. Jag ser att boken kopplas till barns rättigheter för att boken handlar mycket och hur det är att fly från länder, knappast få mat, leva fattigt och inte vara trygg.
  De samband jag ser är att i boken handlade det nästan bara om att leva fattigt och inte vara trygg och i vissa länder är det så just nu i världen.
  Jag har lärt mig att det verkligen är jätte jobbigt att leva så och nu vet jag ungefär hur det går till när t.e.x något som detta händer.
  // Alva N :)

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att nästan hela boken( En pojke med tur) kopplas till barns rättigheter och barnkonventionen. Jag tycker att man får en tydlig bild av pojkens liv. Under sitt liv i de olika krigshotade städerna och länderna har inte han haft tillgång till särskilt många punkter som barnkonventionen står för. Men så längre in i boken man kommer börjar rättigheterna trilla in en efter en...

  Som rättigheterna att ha mat så man klarar sig, en plats att bo på, trygghet och en riktig utbildning. De här rättigheterna har inte varit självklara för pojken, han har nästintill bara haft tillgång till mat vissa dagar och en plats att bo på i perioder. Innan han kom till Sverige.

  Jag lärde mig mycket när jag läste boken. Men framför allt att inte ta allt förgivet som mat och vatten. Att tänka en extra gång innan man tar beslut som kan röra människor i fattiga länder. Som att be om olika föremål hela tiden tillexempel. Eftersom det finns barn och ungdomar som inte har råd med mat för dagen.

  //Alva Björkman

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att nästan allt kan kopplas till barns rättigheter och barnkonventionen. Man blir mycket insatt i boken och man vill bara läsa mer och mer. Författaren beskriver väldigt bra och den har många gestaltande meningar.

  I boken så har Pojken inte haft många tillgångar till det han egentligen ska ha tillgång till. Han har inte haft med någon familjemedlem eller någon trygghet. Farbror Shabir som satte barnen i barnarbete utan lön, bara tak över huvudet och lite mat. Man ryser av att bara höra allt det här med hur flykten från Kabul till Sverige gick till och all frusenhet och svällt. Det är lätt att uppfatta en egen bild över hur det kan ha sett ut och hur illa det egentligen kan ha luktat i den där lada som dem fick bo i en natt.

  Jag har lärt mig mycket av bara några kapitel i denna boken. Jag har fått egna bilder och tankar som man kan fundera mycket över. Tänk att det finns så många barn som fryser ihjäl på grund av att dem inte har några varma kläder/inga kläder alls och tänk att det dör barn varje dag för att dem inte får mat. Man borde tänka mer på hur bra man egentligen har det jämfört med vad många inte har. Det har varit en spännande och bra bok att följa. Jag skulle gärna läsa fler liknande böcker och prata mer om hur svårt många har det.

  //Sanna

  SvaraRadera
 4. Jag tycker att nästan hela boken är kopplad till barnkonventionen för att det handlar om en pojke som har det svårt att få mat eller något ställe att bo på.
  Sambanden jag ser är att leva fattigt att han knappt får man eller vatten.

  Det jag har lärt mig i denna bok är att jag vet nu hur det är i andra länder när man lever fattigt. När man inte ens kan få mat eller ha något ställe att bo på.


  SvaraRadera
 5. Sambanden är någ att han får mat vatten osv. Nästan allt i boken är kopplad till barnkonventiaonen men inte i början för att han får knappt ingen mat eller vatten. han blir också transportrad till Sverige olagligt.
  jag har lärt mig mycket mer hur barn kan leva i olika länder. Vi har det väldigt bra i Sverige och det ska vi vara tacksamma till. //adam

  SvaraRadera
 6. Det jag tänker på är att denna boken handlar väldigt mycket om barnkonventionen och vilka rättigheter folk har. I boken har inte Estma rätt till skydde från våld och han får inte gå i skolan hela tiden. För där han bor är det krig och han får inte häller veta att kriget tog slut och då får han inte heller veta information. Han fraktas också igenom länder det är både smart men man bryter också lagen på samma gång. Det är vad jag ska ta med mig det är viktigt att man tänker på barnkonventionen.

  I boken fick jag även lära mig om olika platser i världen som ser väldigt annorlunda mot Sverige. Jag fick även lära mig hur man smugglar ( jag tänker inte använda dom idéer som man läser i boken). Det är mest intressant att veta så man vet hur det går till. Boken är också en väldigt intressant bok för det är en värklig händelse då får man se det ur ett annat perspektiv. Jag tyckte att boken för att få höra mer om fattigdom. Jag ger boken 4-5 stjärnor för boken isig är bra men jag gillar inte att det är ett öppet slut men du funkar bra ihop med den här boken. // Erik

  SvaraRadera
 7. Jag tycker att boken påminner om barnens/människans rättigheter och barnkonventionen eftersom boken handlar om ett barn som har haft det väldigt svårt genom att ha förlorat sin familj, varit med i krig, svultit och jobbat gratis. Sambanden jag ser är att det barnkonventionen vill göra är att låta alla barn ha rätt till ett bra liv. D.v.s att man har rätt till fritid, rätt till utbildning och sjukvård, alla ska känna sig trygga och ha en person som tar hand om en, man ska ha tillgång till rent drickbart vatten och riktig mat, ha ett hem och inte bli utsatt för våld eller övergrepp.
  Pojken i denna boken har ju haft väldigt otur samtidigt som han har haft tur. Det var otur att han föddes i ett sådant land där de krigade och inte hade rätt till alla regler som står i barnens rättigheter. Men han hade också en väldigt stor tur eftersom han faktiskt kom till Sverige tillslut och fick ett hem, vård, utbildning m.m. I många av världens länder är det många barn och andra människor som lever fattigt och inte har tillgång till allt. Det är det till exempel Unicef jobbar med, att göra så att fler människor (särskilt barn) får ett bättre liv.

  Nu efter jag läst boken har jag lärt mig väldigt mycket som jag inte knappast inte hade en aning om förut. Jag har lärt mig att det inte alltid är så lätt att vara flykting och att man ska tänka på vad man faktiskt har och vara nöjd med det. Är det inte lite konstigt att en del barn idag tjatar om att få en ny mobil samtidigt som ett annat barn tjatar på att få lite mat?

  Jag tycker att boken "En pojke med tur" var en väldigt bra bok. Den är spännande och gör så att man inte kan sluta läsa och är liksom fastfrusen. Den förklarar och gestaltar så att man ska förstå hur flera barn har det runt omkring i världen.
  /Pauline

  SvaraRadera
 8. jag ser sandbanden och olikheterna med att vara barn i andra länder och i Sverige. Det är jättesvårt att vara barn i fattiga länder och där det är krig. Allt i boken handlade om barnens rätt i samhället och hur stor skillnad det är.
  jag tar med mig att det är svårt att bo i ett land där det är krig och sedan fly där i från.
  //Frida

  SvaraRadera
 9. Jag tycker att den här boken påminner om barns rättigheter för att det händer massor av saker som strider mot barnkonventionens regler tex så arbetade han på en fabrik jättelänge och det är ju barnarbete

  jag har lärt mig massor av olika saker av den här boken. Men det jag har nog mest lär mig att det finns barn i världen som har det väldigt jobbigt med krig eller fattigdom och jag har insett att vi i Sverige har det ganska bra.
  /Edson

  SvaraRadera
 10. Så jag tycker att boken påminner mig om är att alla i världen har inte yttrandefrihet och inte var ut och leka som vi får här i Sverige för att då kunde dom bli skadade va talibanena.

  jag ska ta med dig att dom i andra länder får inte göra lika mycket som vi
  //albin

  SvaraRadera
 11. Boken kopplas till barnkonventionen och att vissa inte har det som vi har i Sverige.
  Alltså att det påminner om barnkonventionen rättigheter. Och sambanden som man ser mellan barnkonventionen och boken(jag är en pojke med tur) är att alla barn har inte mat eller något vatten och får gå ut och tigga efter pengar varje dag och sedan på kvällen sova ute på gatan vilken som vi barn i Sverige har ett hus att sova i och mat. Och att tigga var exakt var den killen i boken gjorde. Och jag tycker att det är väldigt orättvist för här i Sverige får alla barn massa presenter och nya kläder och har en dusch men där i Afganistan har väldigt många barn inte det. Och i andra länder också som: Iran, Irak och Indien det finns nu till ock med massa fler. Sedan någonting i barnkonventionen som han inte får är fritid för han jobbar ju jämt på mattaffärnen, hela tiden. Det är också bra att han jobbar där för att då får han mat och sovplats. Men jag tycker att är är bättre att ha mat och sovplats än fritid. Och sedan får han och hans kompisar också gå i skolan,fast inte bra skola för att lärarna slår dom om dom har gjort fel eller inte lyssnat. Sedan när någon försvinner får dom inte gå där längre och då tar mattfabrikarens ägare med dom till något land vilket dom senare får fly med din polare Jawid till Sverige.

  Jag tar med mig från en väldigt bra bok att vissa barn i fattiga länder inte har det som vi och måste kämpa bara för att inte dö eller bara få en macka. Det som jag tycker är orättvist är att vissa barn i Sverige skatar om att få en ny dator eller ett par nya skor. Medans vissa barn i Afganistan bara vill ha lite mat.
  Monica Zak är väldigt bra på gestalta och man kan inte släppa boken för den är bra. Den är så skriven att man tror man är i Afganistan och jobbar att sy mattor.En bra inlevelse helt enklet. Man fattar också hur många barn har det i andra fattiga länder.
  /Tindra

  SvaraRadera
 12. Boken kopplas mycket till barnkonventionen. Man märker att det inte var bra där han bodde. Sedan tänker man också att det finns barn som har det så svårt just nu. Man får verkligen den tanken när man läser att man ska vara glad att man har det riktigt bra. Det där med att dom bara släppte av han i Stockholm tänkte jag mycket på. Att han inte hade riktigt någon som han kunde gå till. Men han hade verkligen tur i oturen. Med tanke på hur han fick det efter allt.

  Det jag tar med mig från denna boken är hur det faktiskt kan se ut i en annan del av jorden. Hur man ska skriva texter för att skapa egna bilder. Det fick jag mycket i denna berättelsen och det gjorde det mycket mer intressant. Denna boken var väldigt spännande och lärorik. ///Lisa

  SvaraRadera
 13. Jag tycker att det kopplas. För att han har inget ställe att bo på eller inget ställe att leva. Om man jämför i Sverige har vi det jättebra jämfört med barnen där.

  Det som jag har lärt mig är att jag har insett hur svårt andra barn i andra länder kan ha det jämfört med oss.
  /Edvard

  SvaraRadera
 14. boken kopplas med barnkonvetionen för att dom visar hur svårt många har det
  och hur barnkonvertionen jobbar. boken visar också hur oroliga många länder är.
  det visar också att alla fattiga/hemlösa har det väldigt svårt.
  jag tycker att boken var väldigt lärorik för man fick se allt ur ett annat perspektiv.
  den var inte så rolig men den var välsigt spännande och läsa
  ////////johannnes

  SvaraRadera
 15. Jag kan se många samband mellan barnkonventionen och pojken. Boken en pojke med tur påminner på flera ställen om de punkter som barnkonventionen står för. Dock tycker jag att pojken inte upplever de punkter som han egentligen bodde ha fått uppleva.
  Esmet hade en mamma som kunde ta hand om honom men förlorade henne. Han träffade sedan farbror Shabir. Shabir tog hand om honom delvis men var ändå inte riktigt som en förälder där han kunde känna trygghet. Pojken hade som tur var tak över huvudet och hade för det mesta tillgång till mat, te, bröd och ibland soppa. Alla övernattningsställena de träffade på och fick stå ut med, från illa luktande lador till gator. Enligt barnkonventionen ska det inte vara så och jag tycker att det är fel.

  Efter att jag har läst ut boken tar jag med mig mycket. Att vi inte ska ta allt för givet. Att när vi är törstiga kan vi gå och ta ett glas vatten, rent, rinnande och kalt vatten ur kranen. Att vi faktiskt har föräldrar som tar hand om oss där vi kan känna trygghet. Mat, vi får maten serverad på bordet medans för Esmet och hans kompisar var tvungna att tigga sig till ett bröd för att få mat i magen.

  Jag lärde mig väldigt mycket under bokens gång. Den var lärorik och jag tycker det var både spännande och intressant att följa Esmets flykt till Sverige.

  SvaraRadera
 16. Jag tycker att boken är kopplad till barns rättigheter för att en handlar om ett barn som har levt i krig, svultit, förlorat sin familj, jobbat utan lön och blivit slagen.
  När man tänker efter så har ju vi i Sverige det riktigt bra! Vi får renat vatten, bra vård och fritid. Barnen i andra länder svälter ihjäl och ber om att få gå i skolan medan vi i Sverige tigger om mer godis och kanske ber om en Iphone, jag menar hur löjligt är inte det?!

  Jag tar med mig jättemycket från boken! T.ex att man inte ska ge upp, man ska kämpa och se det positiva i sitvationen, Hur OTROLIGT bra vi har det i Sverige och att vi har föräldrar som ger oss kärlek, ger oss vård, fritid, mat, köper kläder till oss och betalar t.ex aktiviteter eller reson för att vi ska ha det kul!
  Boken var mycket lärorik, sorglig men ändå jättebra och spännande!
  //Tilia

  SvaraRadera
 17. Jag tycker att boken var bra för att jag gillar verkliga böcker. Då menar jag böcker med saker som kan hända i verkligheten utan en massa magi och monster.

  Den här boken handlar om en kille som är på flykt i Afghanistan med sin mamma och syster. Hans hemby har blivit övertagen av talibaner och de kan inte bo där längre. Under flykten så kommer de bort från varandra så han blir ensam. Han lyckas ta sig till Afghanistans huvudstad. Där försöker han hitta sin mamma. Det går inte men han hittar några andra barn att tigga med. Han fick bo i deras lilla hus som de hade hittat, det var övergivet och delar av taket fattades men det var bättre än inget. (Han har inte en förälder som står i barnkonventionen att man ska ha rätt till, som vi i Sverige tycker är en självklarhet. Han är inte heller trygg som man ska kunna vara enligt barnkonventionen.) Dagen efter så börjar de tigga igen för att få mat så de överlever. Det är också ett brott mot barnkonventionen . Vi tycker inte maten är tillräckligt god och slänger därför den, där blir de överlyckliga för en brödbit. De hade iallafall vatten så de drack väldigt mycket för att inte känna sig så hungriga. En dag gick han och grät. Då kom en man fram till honom och undrade varför han grät. Han sa att han var hemlös och hade inga föräldrar. Mannen undrade då om han ville jobba mot mat och hem. Det ville han gärna men det bryter egentligen mot barnkonventionen. Där står det att barnarbete är förbjudet. Jag skulle dock välja att jobba för mat och hus istället för att tigga och inte vara säker på om man får någon mat imorgon. Han ville också lära sig att skriva och läsa. Han och hans kompis fick böcker, papper och pennor men de fattade inget, så han tjatade om att de skulle få gå i skola. Tillslut fick han det. Innan följde det dock inte barnkonventionen. Alla barn ska få gå i skolan. I Sverige så är det en självklarhet och alla barn måste gå i skolan och vissa klagar på det. Han fick inte veta någonting som hände utanför t.ex. de två flygplan som körde in i World Trade Center och att USA kom och krigade bort talibanerna. Det är också faktiskt inte enligt barnkonventionen, alla barn ska få rätt till någon nyhetskälla. En dag kom ägaren och sa att mattfabriken var tvungen att stängas. Men att de som bodde på mattfabriken (han och hans kompis Jawid) kunde få följa med honom. De åkte till Irak och bodde där i någon vecka. Sen betalade mannen för att smugglare skulle komma och hämta dem. De fick aldrig fråga var de var eller prata. Efter ett tag så blev de tagna av tullen och fick sitta i fängelse. Som jag förstod det så satt de i samma fängelse som vuxna. Barn ska sitta i speciella barnfängelser. Sen åkte de vidare men han kom inte i samma bil som Jawid så de skildes åt. Han kom till Sverige och fick hjälp till migrationsverket och fick senare bo i Sverige.

  Det jag har lärt mig är hur man smugglar barn ;) Jag har också lärt mig och tänkt till på att vi och jag har det väldigt bra. Som har allt det han inte hade. Jag lärde mig att det inte är lätt som ensamt barn att komma till Sverige då ingen förstår dig. Som tur var hittade Esmat någon som förstod honom och kunde hjälpa honom.

  Hoppas detta är okej :)

  SvaraRadera
 18. Jag ser att boken kopplas till barnens rättigheter för han va en pojke som först bodde i ett land med massa krig och ett barn ska ju få mat, värme och en bra familj som tar hand om en ifall det är något fel så behöver man få hjälp. Barn måste även få gå i skolan för att lära sig att skriva och räkna.

  De samband jag såg var ju att det var väldigt mycket om fattighet, matbrist och krig så är det på många ställen i världen just nu och hoppas det blir bättre snart.

  Det jag har lärt mig av denna boken är att man har det väldigt bra själv för många i andra länder har det väldigt fattigt och har inget riktigt hus att bo i osv. Så att man ska vara tacksam för det man har./Hanna

  SvaraRadera
 19. Vilka kloka elever ni är och vilka fantastiska svar ni har skrivit! Jag skulle vilja visa era reflektioner när jag ska berätta för andra lärare hur man kan arbeta med Läshörnan, hoppas att det är okej för er.
  Hälsningar Tina på AV-Media Kronoberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att du har varit inne och läst! Eleverna hälsar att det jättebra att berätta för andra lärare om arbetet vi gör!

   Radera
 20. Oj såg att min kommentar inte kom upp..

  Jag ser samband genom att barnen har det svårt, de har knappast pengar till mat, vatten eller skola. Och det är jätteviktigt att barn får gå i skola eftersom de lär sig saker som man kanske måste kunna när man jobbar, det gör också att man får ett bra jobb så man kan försörja sin familj.

  Det jag tar med mig är att man inte bara ska tänka på sig själv. Slänga maten man får, och att alla är lika mycket värda.// emelie

  SvaraRadera
 21. Boken är kopplad till barn konventionen för att han lever fattigt har inga pengar och har förlorat sin mamma som tog hand om honom. Nästan hella boken tycker jag är kopplad till barn konventionen. sedan gör han barn arbete och det gör han bara för att kunna få mat och kunna få bo någon stans.

  Det jag har lärt mig är att alla har det inte lika bra eller jag viste det innan men jag har lärt mig mer om det.
  //Edvin

  SvaraRadera
 22. 1.Boken kopplas till barnkonventionen för att han lever fattigt och inte har rätt till många saker som tex bra utbildning. Sen jobbar han för att få mat och vatten inte för att få lön och det tycker jag inte är rätt för att alla barn ska ha det bra.

  2. Det jag har lärt mig är att alla inte har det lika bra som vi utan det är väldigt många som inte har råd med tillexempel utbildning eller mat och vatten.//kajsa

  SvaraRadera
 23. Jag har lärt mig att alla barn ska ha lika rätt till saker och ting att dom får inte lika mycket mat och dom får inte lika mycket grejer som vi brukar få.
  Det tycker jag är fel så det var det jag lärde mig att alla ska få lika mycket respekt som alla andra. // Felicia

  SvaraRadera
 24. 1. Boken kopplas till barnkonventionen för att han levde i ett fattigt, farligt land där han inte få göra så mycket och får inte tillräckligt med mat eller vatten. Sen måste han också fly från sitt hem försöka hitta ett nytt och får jobba för boende, mat och vatten. Han borde fått boende, mat, vatten och skolutbildning utan att jobba.

  2. Jag har lärt mig hur folk lever i andra länder och hur dem går igenom fattigdomen
  och att jag ska vara glad av hur jag lever. Jag lärde mig också om hur svårt det är att vara ensam barn.
  //Oliver

  SvaraRadera
 25. 1. jag tycker att allt i boken kopplas till barnkonventionen t.ex. när han fick gå i skolan och allt som var farligt och att många barn tappar bort sin mamma och många blir hemlösa så de får tigga när barn får jobba och inte får tillräckligt med mat. men den där farbrorn i fabriken han var ju snäll och gav mat och vatten till de som jobbade på hans fabrik och det var ju bara hemlösa.

  2. Jag har lärt mig att många barn har det svårt i andra länder och att vi i Sverige har det så bra att barnen klagar på skolan och att bli smart är det ända sättet att ta sig ur sin fattigdom. Sen att vi har nästan oändligt med vatten och mat. Sen att vi inte har det alls dåligt jämfört med andra länder

  //Max

  SvaraRadera
 26. 1.jag ser mycket samband med boken och barnkonventionen och ett är att barnen inte får gå i skolan som vi får göra i Sverige.
  2.jag har lärt mig hur barn runt hela världen har det i sina hem och familjer.
  ////carl

  SvaraRadera