fredag 13 november 2015

Uppdrag - Jobba med nordiska språk

Nu ska vi avsluta arbetet med nordiska språk och jag vill att du ska visa mig vad du har lärt dig på onsdag när du kommer till skolan. Du kan förbereda dig genom att genomföra detta uppdraget.

Läs noga igenom hela inlägget innan du sätter igång.

Ditt uppdrag till på onsdag vecka 47:

1. Läsa igenom de häften som vi har jobbat med i skolan.

2. Repetera det du har gjort på inlägget Språk i Norden här på bloggen. Klicka på länken så kommer du direkt till inlägget.  Läs och genomför det som står i inlägget!

3. Förhör dig själv genom att svara på enkäten. Gå sedan in på den mejlen som du angett för att se om du har svarat rätt. Du kan svara hur många gånger du vill.

4. Skriv en kommentar på inlägget där du:
Skriver och berätta om vilka likheter och skillnader du hittar mellan de nordiska språken. Vad är speciellt i de olika språken? Berätta också om vad du har lärt dig om språk när du har läst häftet "Våra nordiska språk"

5. Läs igenom vad dina kompisar har skrivit - du kan lära dig mycket av det! 

När du kommer till skolan kommer du få några uppgifter som handlar om de nordiska språken men även  om minoritetsspråken i Sverige. 

Lycka till! 


18 kommentarer:

 1. Likheterna mellan dom nordiska språken är att dom är rätt så lika. Svenskan, Danskan och Norskan är mest lika varann. Det är rätt många ord som är liknar varann telexempel: Svenska: kanin Danska: kanin Norska: kanin. Alla språken stavar kanin på samma sätt. Att Finskan och Isländskan inte alls låter eller stavas som Svenskan, Danskan eller Norskan är för att Finskan tillhör den uraliska språkfamiljen. Inte den indoeuropeiska språkfamiljen. Och dom människor som började prata finska kom från en helt annan språkgrupp. Men dom som pratar Isländska har avlägsnat sig för dom vill inte ta in något annat språk i deras språk. Så om dom ska hitta ett ord på en grej vill dom inte låna det från telexempel Svenskan. Så då hittar dom på ett eget ord. Och det är lite därför Isländskan inte är jätte lik Svenskan, Danskan och Norskan.
  Speciellt för dom nordiska språken är att dom liknar varann. Och att dom är besläktade. För en gång i tiden talade alla uppe i norden samma språk. Och det lät lite som Isländskan gör i dag. Det språket som alla talade uppe i norden kallades för fornnordiska. Såsmåning om blev fornnordiskan till fem helt olika språk: Svenskan, Danskan, Norskan, Färöiska och Isländska.
  Jag har lärt mig lite vilka minoritetsspråk vi har i Sverige. Och vilka likheter och skillnader det finns mellan dom olika språken. Att Finskan kommer från en helt annan språkgrupp, att alla talade samma språk uppe i norden och sen blev det till fem helt olika språk. Och att Finskan och Isländskan inte alls är så lika Svenskan, Danskan och Norskan. Jag har också lärt mig att det finns ord som stavas likadant på både Svenska, Danska och Norska.
  Nova

  SvaraRadera
 2. Likheterna mellan dom nordiska språken är att dom är lika svenskan så det är lätt att förstå.

  T.E.X Om jag träffar en norsk eller en dansk så förstår den personen mig som pratar svenska. Norska och danska låter och stavas nästan likadant.
  Men skillnaderna mellan dom nordiska språken är att finskan och isländska låter eller stavas inte likadant, finska tillhör den uraliska språk gruppen och inte den indoeuropeiska språk gruppen.

  Det speciella för dom nordiska språken är att dom är att dom liknar varandra och att språken är besläktade.
  För länge sedan pratade alla uppe i norr ett språk som liknar isländskan idag. Men sedan blev det språket som kallades för fornodiska till fem språk, svenska,färöiska,isländska,norska och danska.

  Jag har lärt mig att det finns ord som heter likadant på alla språken.

  //Saga(;

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Nu är jag nyfiken på om någon som har svart på enkäten har fått ett mejl med svar på hur det har gått? Har ni kollat er mejl som ni angav?

  Hälsningar
  Therese

  SvaraRadera
 4. Hej Therese!
  Jag har gjort enkäten och det funkade inte med mailadressen. Jag skrev i mammas mailadress. Nova

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Nova! Tack snälla för svar. Det var ju himla synd. Jag ska försöka klura ut vad det beror på och se om jag kan fixa det!

   Hälsningar
   Therese

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Nu ska det fungera! Ni som redan har svarat en gång - prova igen. Du kommer då få ett rättat svar på din mejl och då vet du om du behöver träna mer på just de frågorna!

   Radera
 5. Likheter i den nordiska språket är att svenska, norska och danska liknar mycket varandra både i tal och skrift. När normen och danskar kommer till Sverige så pratar dem sitt eget språk och vi förstår dem och när vi åket till deras länder så pratar vi svenska och dem förstår oss.

  Skillnader i den nordiska språket är att Finska och isländska låter eller stavas inte likadant som svenska, danska och norska. Finska hör till uralisk språkgrupp medan dom andra tillhör indoeuropeiska språkgruppen.

  Speciellt med den nordiska språket är att dom liknar varandra och att dom är besläktade. För i tiden talade alla i norden samma språk som påminde mycket om isländska och kallas för fornnordiska. av den gamla fornnordiska språket blev det fem helt olika språk det är svenska, danska, norska, isländska och färöiska.

  Jag har lärt mig om vilka likheter och skillnader finns i dem olika språken och vilka minoritetsspråk vi har i Sverige. Och att finska tillhör ett annat språkgrupp.

  //Emilio

  SvaraRadera
 6. Likheter som kan finnas mellan dom olika Nordiska språken kan vara tillexempel att Norskan, Danskan och Svenskan är väldigt lika. Att alla länderna först hade ett eget språk som hette Fornordiskan.

  Några skillnader kan vara tillexempel att alla språken har olika dialekter. Och att finskan och Islänskan inte alls stavas och låter likadant som dom andra. Tillexempel ifall en svensk träffa en Norsk förstår svensken rätt bra men ifall svenskan träffar en finsk förstår den inte så mycket. Och att finskan och Isländskan tillhör en annan språkgrupp.

  Det som är speciellt är att alla Språken var från början ett språk som hette fornodiskan och sedan blev det flera språk som blev Danskan, Färöiska , Norskan, Svenska och Isländskan. Och att alla språken liknar varandra men några mer än andra.

  Det jag har lärt mig är att det finna 5 olika miniotetsspråk I Sverige och att alla länderna först hade ett gemansamt språk som hette fornordiskan och att det finns både skillnader och likheter mellan språken men också att finskan och Isländskan tillhör en annan språkgrupp. Tim :)

  SvaraRadera
 7. Likheterna mellan de nordiska språken är att vissa ord stavas och låter på samma sätt. Norskan och Danskan är enklast för oss att förstå för oss svenskar.

  Skillnaderna är att Islänskan och Finskan låter och stavas inte alls som Svenskan, Danskan eller Norskan.

  Det som är speciellt för språken är att först hette alla språken fornordiskan och att de sedan blev så många olika språk.

  Jag har lärt mig att det finns ord som är likadana i alla språken.

  //Agnes

  SvaraRadera
 8. Likheterna mellan dem nordiska språken är att några av språken är väldigt lika tillexempel Dansan, Norskan och Svenskan. Kanin tillexempel, stavas likadant på alla de tre språken.

  Finska är dock inte så likt svenska eftersom de tillhör den uraliska språkfamiljen och inte den indoeruopeiska språkfamiljen. Estniska som talas i Estland är ett språk som är väldigt likt Finska, Samiska som talas av samerna är också ganska likt Finska. Förr i tiden så talade alla människor i Norden ett språk som kallas Fornnordiska. Men nu har Fornnordiskan blivit Svenskan, Finskan, Norskan , Danskan och Isländska. Isländska är faktiskt ganska likt Fornnordiska.

  Det jag har lärt mig är vilka de 5 minioritetsspråken är. Men jag har även lärt mig att alla de Nordiska språken från början var ett gemmensamt språk som hette Fornnordiska. // Dan :)

  SvaraRadera
 9. Likheterna mellan dom nordiska språken är att vissa ord stavas likadant som t.e.x norskans jeg (jag på svenska) är samma på danska.

  Finskan är inte så likt svenska för det språket tillhör den uraliska språkfamiljen och inte den indoeruopeiska språkfamiljen. Samiska är mycket likt finska och dom kan förstå varandra ganska bra. För länge sedan som på t.e.x vikingatiden talade hela norden ett språk som heter fornnordiska och påminner väldigt mycket om isländska,men nu har ett språk blivit dom fem språken Svenska,Danska,Norska och Isländska. Detta gör att vi kan förstå varandra hyfsat.

  Jag har lärt mig om dom fem minioritetsspråken och att dom nordiska språken härstammar från fornnordiskan. //Smilla(:

  SvaraRadera
 10. Likheter mellan dem Nordiska språken är att Norskan och Danskan går lätt att förstå för oss svenskar.

  Skillnaden mellan de nordiska språken är att de hörs,talas och stavas på olika sätt. Jag tog "och" på svenska, det är "og" på danska,norska och på isländska och på färöiska är det "ja" som betyder "och".

  Det jag har lärt mig är de 5 minoritetsspråken och att de Nordiska språken var fornnordiska från första början.
  //AHMED//:-D

  SvaraRadera
 11. Likheter:dom är syskon språk väldigt lika många ord som är samma. Inan var det ett gemensamt språk som heter fornnordiska. Skillnader isländska och färöiska är inte lika lätt och förstår som norska och danska. Alla ord inte samma finska kommer från ett annat språk träd och är mer likt samiska. Det speciella är att dom är väldigt lika och har varit samma språk inan. Av häftet har jag lärt mig om att finska kommer från ett anat språk träd/Martin

  SvaraRadera
 12. En likhet mellan det nordiska länderna är att vi kan förstå varandra. De mest lika är svenska norska och danska
  Färöiska är mest likt finska för det är likt. En skillnad är alfabetet. Och en annan är stavningen och språket. En likhet som är stor är att alla har pratat samma språk förr i tiden. Det språk är fornnordiska.

  Jag har lärt mig mer om det olika språken i Norden och hur man säger vissa fler ord jag vill gärna lära mig mer om Norden.
  ����//Emil Sisic

  SvaraRadera