torsdag 19 mars 2015

Fröken Europa

Uppdraget till onsdag vecka 13 är att läsa vidare i boken Fröken Europa. Läs sidorna 55- 69 som är tre kapitel i boken samt genomföra punkterna under bilden!
 • När du läser vill jag att du försöker skapa dig en bild av någon person eller plats. Den bilden beskriver du sedan i text. Du kan skriva här på bloggen eller på papper som du sedan lämnar in.


 • Efter det vill jag att du berättar för någon om vad boken har handlat om så här långt. Sammanfatta den på ett sätt så att mottagren kan förstå. Välj sedan en händelse som du zoomar in på och berättar om mer detaljerat. När du kommer till skolan ska du få berätta igen - din sammanfattning och det du har zoomat in. 
Ser fram emot onsdag!27 kommentarer:

 1. När jag läste de tre kapitlerna i boken fröken europa så pratade de väldigt mycket om Hitler och andra världskriget. De pratade om att Hitler och nazisterna utrotade judar. När jag läste om det så fick jag som en "film" i huvudet, det blir alltid så när jag läser en bok. Jag såg då att Hitler och nazisterna dödade judar. Många människor gömmer sig i trasiga små hus, Hitler och de andra har bränt upp många hus så det är inte så hållbara eftersom de mesta är uppbrändt . De skjuter eller dödar oskyldiga människor på något sätt. Det är såhär jag ser det när jag läste det stycket. / Alva N

  SvaraRadera
 2. När jag läste kapitlen så sa de väldigt mycket om Adolf Hitler. Jag började tänka på en grå bild med Hitler i mitten och bakom honom så var det kanoner som precis hade avfyrats och det var lite rök av det sen var det massa soldater. Jag kom också att tänka på en judisk kyrka och soldaterna störtar in i kyrkan och förstör ett bröllop och hur människor bara förs bort av Hitlers soldater och många plågas till döds. Det är hemska tankar men det är så det gick till ungefär. //Hanna

  SvaraRadera
 3. När jag läste dom sidorna som vi hade i läxa så fick jag en bild av när fröken stog vid grupprummet och nån utav barnen skulle gå in och göra sin "Resa". Sen fick jag också en bild av e gammal gubbe vid namn Adolf Hitler när han förstör massor av saker och typ skriker på sina soldater vad dom ska göra och vilka dom ska attackera.
  //Ella <3

  SvaraRadera
 4. När jag läste sidorna så fick jag en bild av Adolf Hitler som går med fångar i ett rep bakom sig och när dem är framme så låser han in dem i en grotta. I grottan så är det små hål längst nere i grottan det är ca 10 personer som är inlåsta där. Efter några dagar så kommer han in och ser alla ligger döda.
  //Frida ♥♥

  SvaraRadera
 5. Den bild jag får upp av demma sidorna är deras klassrum med dörren bakom lärarens skrivbord. Lärarens skrivbord är framför alla elevernas bänkar och där Eva då gå igen genomgångar om historia m.m.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Jag tänker på flera saker. klassrummet tror jag är fullt av hål från hyllskruvar och stora märken på golvet jag tror att det är litet med en dörr bakom katedern. Sen i Tyskland så tänker jag på filmer om WWII då han ser Hitler stå i någon liten byggnad och ropar ut till ett hav av soldater. De är de starkaste bilderna.

  SvaraRadera
 8. När jag läser så tänker jag på andra vänds kriget och Anne Frank jag vet inte varför jag tänker på hon men att hon förklarar saker i den boken som hände på andra vädskriget. Och att hitler stå och skriker och vill få soldater att kriga. Också tänker jag på att i Anne Frank så sa hon att om man va jude o skulle handla fick man ha en annan nära eller någon stjärna på sin axel. Vet du något om det Therese ellr är det något jag har bara hittat på. Det är bara ett svakt minne. //David

  SvaraRadera
 9. När jag läste boken fick jag en bild av när Tobbe gick in i grupprummet och sedan när han kom tillbaka var helt skräckslagen och rädd och när Eva klappa honom genom håret för att lugna ner honom. Jag fick också en bild av Hitler och nazisterna som plågade alla judar och förstörde deras affärer och synagogor. //Emelie ;)

  SvaraRadera
 10. När han berättade om vad som hade hänt medan har var i Tyskland fick jag upp en massa bilder. Några saker var att jag föreställde mig ett ganska skruttigt område med sönderslagna rutor på nästan alla fönster, här och var att det tiggare och judar gömde sig på olika ställen. Jag vet inte varför men jag såg också en flicka som satt bakom ett hus och grät, bredvid henne låg glasskärvor. Jag fick en annan bild av den Judefamiljen som Ottos pappa brukade ge mat, jag föreställde mig två yngre barn, en pojke och en flicka. De hade bara en pappa, ingen mamma och såg ganska olyckliga ut. Pappan hade en lång brun rock som gick ned till knäna ungefär med en Guldig davidsstjärna på axeln. Barnen hade nästan exakt lika dana, fast deras rockar gick till midjan och under hade de gråa byxor. Huset de bodde i tänkte jag var som en gammal butik, fast nazizterna hade slagit söner rutorna och därefter hade familjen spikat för med brädor så att man inte kunde se in. Dessa och många fler bilder fick jag se.
  /Tlia :))

  SvaraRadera
 11. När han berättade om vad som hade hänt medan har var i Tyskland fick jag upp en massa bilder. Några saker var att jag föreställde mig ett ganska skruttigt område med sönderslagna rutor på nästan alla fönster, här och var att det tiggare och judar gömde sig på olika ställen. Jag vet inte varför men jag såg också en flicka som satt bakom ett hus och grät, bredvid henne låg glasskärvor. Jag fick en annan bild av den Judefamiljen som Ottos pappa brukade ge mat, jag föreställde mig två yngre barn, en pojke och en flicka. De hade bara en pappa, ingen mamma och såg ganska olyckliga ut. Pappan hade en lång brun rock som gick ned till knäna ungefär med en Guldig davidsstjärna på axeln. Barnen hade nästan exakt lika dana, fast deras rockar gick till midjan och under hade de gråa byxor. Huset de bodde i tänkte jag var som en gammal butik, fast nazizterna hade slagit söner rutorna och därefter hade familjen spikat för med brädor så att man inte kunde se in. Dessa och många fler bilder fick jag se.
  /Tilia :))

  SvaraRadera
 12. Bilden som jag ser fränst av alla är en gubbe som heter Adolf Hitler som skulle förendra samhället(till något bra). Men så blev det inte. Han står med natizerana och soldaterna och räknar alla judar som går nakna till ett hus där dom gasas ihjäl.Några timmar senare: Hitler soldater är vid ett konferationsläger och har precis dödat en mamma till en liten nyfödd kille. Sen så brevid står en soldat med hakkorset på tröjan.
  Jag ser också väldigt väl " Kristallnatten" då allting började. Det är mörkt 10 tiden ungefär några judar sitter och räknar affärerna. Just då slängs det stenar genom fönstrerna och skriker fula ord. Judarna dödas.

  Jag vill zooma in på kapitlet "Födelsemärket" . När både Mads från Danmark och Otto från Tyskland hade ljusa blåa ögon, brunt hår och ett födelsemärke på höger mungipa kanske det är något som misstänkts. Dessutom när någon frågade fröken Eva så sa hon att det var bara en tillfällighet. Men det måste vara någonting hon döljer som inte den andra klassen får reda på. Det kanske alla dom här som ta dom till landen och visar kanske ser likadana ut men olika namn. Nästa som kommer visa ett annat land kommer nog också se ut så, eftersom det kan inte vara en tillgfällighet att båda ser likadana ut.

  * Vem var Adolf Hitler?
  Han var som sagt en gubbe som inte gillade judar, utvecklingsstörda, homosexuella, zigerare och människor eller andra politiska åsikter som Hitler. Han och hans natizter ansåg att dom inte var värda och totalt meningslösa. Så dom dödade dom med att tex gasa ihjäl dom eller hänga dom. Det var verkligen hemskt.

  SvaraRadera
 13. När jag läste i boken fröken Europa fick jag en bild av framför allt Hitler. När Tobbe precis kommit igenom hålet i väggen och hamnat i Tyskland ser jag framför mig en svartvit bild, det är inte mycket folk på gatorna utan judarna gömmer sig inne under kristallnatten eftersom de är livrädda för att en nazist eller soldat ska kasta stenar och skrika fula ord genom fönsterrutorna.

  Jag såg också att Tobbe och Otto stod på de gråa gatorna och kollade på när allt de här hände fast de kunde själva inte göra något utan de bara var där. Ingen annan, tyskarna kunde se dem. Otto visade Tobbe runt och de gick in i flertal affärer för att Tobbe skulle få se hur det va under kristallnatten för judarna. När de gick in affärerna var lamporna släckta så man såg inte så mycket. Judarna satt i ett hörn eller i ett annat rum som var lite längre in i affären tillsammans med sin familj.

  Jag kan också se när en jude skulle gå och handla, hur hatade de kunde bli av andra och utstirrade! bara för att Hitler tog makten över Tyskland som skulle bli något bra men de slutade med att han blev en diktator och om man inte lyssnade på honom så kunde de kosta ens liv. Bara för att Hitler hade något emot judar som är vanligt folk precis som alla andra så hade alla helt plötsligt något emot judarna.

  De bra bilderna jag kunde se framför mig när jag läste var att Otto var med hela tiden eftersom de måste ha varit ganska läskigt att resa till Tyskland under andra världskriget. Så de tyckte jag var bra, att han va med hela tiden och förklarade för Tobbe vad som hände då han kunde tyska.

  De var några av de bilderna jag fick upp i mitt huvud när jag läste de två kapitlen.

  SvaraRadera
 14. När jag läste boken så fick jag en bild av hur det såg ut i grupprummet. Att det var som en ful soffa med riv märken eller väldigt sliten. Sedan fanns det ett hål i väggen så att ett barn skulle kunna gå in i och där igenom väggen va det ett litet rum med en sorts portal. I soffan satt den personen som skulle hjälpa till i det olika länderna.

  SvaraRadera
 15. Jag fick en bild av klassrummet och grupprummet och alla lektioner Eva (fröken)
  håller i tex historia!//Kajsa Hult

  SvaraRadera
 16. Jag fick en tydlig bild när jag läste när Serkan kom ut ur grupprummet för att det var så tydligt för att han var förvånad och väldigt skockad och det gjorde det väldigt lätt att få en tydlig bild då.

  Jag fick också en tydlig bild av klassrummet, att det var väldigt litet och att lärarens skrivbord var framför grupprums dörren. Alva P

  SvaraRadera
 17. Jag fick en tydlig bild av alla judiska affärer som blev förstörda av stenar och massa folk som gick runt och gör vad som helst mot någon och pratar skit om dem bara för att dem är från en annan religion. Hitler som försökte utrota varenda jude som fanns i Tyskland.

  Jag har valt att zooma in på födelsemärket som både Otto och Mads har. Det valde jag för att jag har massa olika funderingar om anledningen till det. T.ex. Är det samma person bara klär sig på olika sätt, har Eva gjort det så för att få alla att fundera på det och ha något att försöka lista ut, eller är det någon som har gjort både Otto och Mad som bara inte kan göra dem helt rätt...
  //Oliver

  SvaraRadera
 18. Jag får en tydlig bild när Tobbe steg in i Tyskland med Otto. Då såg jag att han och otto tittade på när hitler och nazisterna kastade stenar i fönster och när judarna dog av den där gasen.

  Jag har valt att zooma in hur klassrummet och hålet ser ut. Klassrummet är ett mycket litet med en white board sedan bänkar framför. Nästan som i vårat klassrum. Sedan ser jag också att grupprums dörren är stor och den är längs bak i klassrummet. När man kommer in där så är det massa pärmar i en hylla på höger sida och ett hål som öppnas när Eva börjar prata om vilken land och detaljerna dom säger. När dom har sagt det så går Otto in med Tobbe och kryper igenom och sedan så är dom där allt händer. Dom ser allt men människorna ser inte dom eller känner inte dom //adam

  SvaraRadera
 19. Nu har jag läst sidorna 55- 69 i boken "Fröken Europa". Medan jag läste så skapade jag mig min egen bild och egna tankar i huvudet. Bilden som jag skapade mig, föreställde Tobbe´s resa till Tyskland och vad som hände där. Jag fick en bild av Hitler med sin stora armé som ockuperade länder och försökte utrota judarna. Det var en hemsk bild som skapades då en chockad Tobbe och Eva berättade om Kristallnatten. Bilden föreställde Hitler som stod och skrek vad armén skulle göra med judarna som tagits till fånga och hur judarnas hem och ägodelar förstördes. Man hörde fula ord som sades till judarna och i bakgrunden hördes hela tiden stora bomber som släpptes en efter en och utplånade byar och städer.

  //Sanna

  SvaraRadera
 20. Jag fick en tydlig bild om kristallnatten innan andra världskriget. Hur de slog ner judar och tog sönder deras affärer.

  Jag fick även en bra bild av klassrummet, att det var litet och väldigt trångt.

  SvaraRadera
 21. När jag läste dom här sidorna fick jag direkt en bild av Tyskland när andra världskriget var. Man såg framför sig när dom höll på att förstöra judarnas synagogas och affärer. Det var lätt att skapa en bild utav all spänning som fanns i boken för att det var en annorlunda berättelser i jämförelse med andra berättelser.
  ////Carl

  SvaraRadera

 22. När jag läste sidorna fick jag många bilder. Jag har två starka bilder. Den första är när Tobbe kom till Berlin och ser alla judar som gömmer sig inne i sina hus och massor av tyskar som förstör judiska affärer. Den andra bilden är när Hitler står på trappan utanför statshuset i Berlin och skriker ut i en folkmassa av tyskar. Han säger att de ska döda alla judar, handikapade och mörkhyade personer. Efter det skriker allt folk hile Hitler. Jag fick denna bilden för att jag har sett något liknande förr från ett spel.
  Hitler ville att alla personer skulle vara lika dan. Han tyckte att det var fel att vara handikappad m.m.

  Hoppas ni gillade min text och jag hoppas att ni har sett mina kompisrars texter.// Erik

  SvaraRadera
 23. Nu när jag har läst boken har jag fått många tydliga bilder om alla händelser och personer som har beskrivits. Jag har tillexempel fått tydliga bilder om hur jag uppfattar att det ser ut i klassrummet och det hemliga grupprummet och om hur resorna i grupprummen känts och hur det har sett ut under resans gång i grupprummet.

  En speciell bild jag har fått är om hur Tobbes resa var och om hur de han upplevde kändes osv. Jag har när jag har läst sett bilder om hur det var under Hitlers tid och andravärldskriget, och kristallnatten i huvudet. Jag kunde se hur judarna plågades när tobbe gick in igenom dörren och kom in i tiden när det var kristallnatt och hur nazisterna kastade sten på människor, deras affärer och synagogor.

  Allt jag läst har jag fått en tydlig bild om, igentligen utan att jag tänkt på att jag behövt skapa en bild om hur något sett ut eller varit. Om varje grej jag har läst har jag sett en exakt bild om hur det såg ut och var bara utifrån att förstå deras beskrivningar på mitt sätt.
  Ronja

  SvaraRadera
 24. Jag fick en mycket häftig bild jag så han här Tobbe teleporteras till Tyskland under andra värdskriget allt var mörkt och tyst den bilden var mycket fin tyckte jag eftersom han teleporterades till ett torg med en staty i mitten av torget som var mörkt och tyst. det har hänt så att två elever har åkit på varsin resa de var Tobbe och serkan har åkit till Danmark och Tobbe till tyskland sen pratade de lite om de två länderna i klassen men eleverna får inte berätta var de har varit med om!
  //Max

  SvaraRadera
 25. jag fick en tydlig bild av när Hitler sa att judar inte va värda något. så då kristallnatten när tyskarna för störde judarnas butiker. judarna hade även en Davids stjärna på armen så att man kunde göra vad man ville med dom.
  //johannes

  SvaraRadera