fredag 19 september 2014

Sammanfatta vad vi kan

Nu har vi jobbat ett tag med temat: Jag och min omvärld så nu är det dags att sammanfatta det vi kan så här långt. Du har två uppdrag till på onsdag.
1. Svara på frågor här på bloggen. Använd ord från din ordlista
2. Träna på orden i ordlistan så att du kan förklara dem för en kompis.

Vi har jobbat med frågorna:
Vad innebär det att ett land är demokratiskt?
Hur kan man påverka beslut på skolan, i  kommunen eller i riksdagen? 
Nu vill jag att du ska fundera på vad du vet om det här. Resonera om vad som gör ett land demokratiskt. Svara i en kommentar här på bloggen. Tänk på att skriva så att mottagaren kan följa dina tankar.

Vi ska bygga en kunskapsbank tillsammans, hjälpas åt att sätta ord på det vi kan. Om det är svårt och du inte alls kommer på något är det dags att repetera det vi har gjort. Du kan se filmerna här på bloggen eller läsa häftena vi har i skolan och fråga mig om det är något du inte förstå.Försök att använda orden som vi har jobbat med. Träna på vad de betyder och försök att få med några av dem i dina svar. På onsdag ska du få förklara orden för en kompis.
31 kommentarer:

 1. 1. Ett land som är demokratiskt betyder att man få påverka sina åskiter genom landet, man får alltså rösta av det man tycker. Att ta det parti som man vill.Och detta kallas yttrandefrihetslagen och man får också skriva vad man vill och säga vad man vill. Det finns 8 parti som sitter i rikstagen. Det är Moderaterna, Socialdemonkraterna, Sverige demokraterna, Centerpartiert, Folkpartiert, Miljöpartiert, Kristdemokraterna och Vänsterpartiert. Någon av dom här kan man rösta på och också kan man rösta blankt, det betyder att man få rösta på dom partiertna som inte finns i rikstagen. Fiminsitikst insiativ eller Piratpartiert är två exempel. Men dom får bara komma in i rikstagen om dom får mer än 4 procent. Om om man kommer in i rikstagen får man bestämma lagar tillexempel. Dom som har flest röster får mest bestämma helt enkelt. Och det partierts ledare blir Sveriges Stadsminister. Moderaterna har Fridrik Reinfeldt och Centerpartiert har Annie Löv. Men i miljöpartiert är det två personer som sitter längst upp. Det kallas språkrör och det är enda av partierna i rikstagen som har språkrörer. Och om vi säger då att Denise är 14 år och Nicole 18 år. Ja då är frågan vem av domma får rösta? Ja, svaret på den frågan är enkel. Denise får inte rösta för att hon har inte 18 år än, då man är myndig att bestämma i Sverige. Men Nicole har precis fyllt 18 år och är myndig att rösta i Sverige. Så om man sammarfattar vad jag har babblat om så har vi svaret på varför man röstar i Sverige. Men om landet är en diktatur så är det en person som bestämmer eller ett parti över ett helt land. Det låter ju inte helt bra så jag tycker att Sverige ska fortsätta vara demokratiskt och att man får rösta på vad man tycker utan att någon ska säga något om det.
  2. Gemom att påverka beslut tycker jag att man ska argumentera eller rösta om saken det blir mest rättvist. Ja, om man tex säger jag tycker det blåa laget är bättre än det rosa laget. Och att det är bara en som säger det så ska man rösta.
  Det är 18 som ska rösta på vilket ställe maten var godast. 7 tycker det blåa laget hade godast mat och att 11 tyckte att det rosa laget hade godast mat. Då vann ju det rosa laget och då blir det mest rättvist istället för att någon ska säga att det var godast. Alla ska få säga var det tycker. Men , om man ska påverka i rikstagen så kan det dröja på bara några röster och då om man inte röstade då sitter det man inte gillade som flest platser i rikstagen och att han/hon var stadsminster i fyra år.
  I kommunen om man tycker något så kan man skriva till kommunen och säga var man tycker och i skolan så kan man ta upp det med några kompisar som senare tar upp det på elevrådet om skolan inte har det så kan dom gå till rektorn som senare ta upp det med klassen. Eller om det är något viktigt så kan man prata i någon stor sal. / Tindra

  SvaraRadera
 2. Ett demokratiskt land betyder att alla får tycka och tänka vad man vill. Alla dom som är myndiga får gå och rösta på valfri parti.
  Tvärtemot demokratiskt land, istället för det så har man en diktatur.
  Men i riksdagen sitter 8 partier, moderaterna, social demokraterna, Sverige demokraterna, miljö partiet, center partiet, krist demokraterna, folk partiet och vänster partiet.
  Dessa partier kan man gå och rösta på, Eller kan man rösta blankt, det betyder att man inte tycker att något parti är tillräckligt bra.Men istället för då att inte rösta,vill man ändå visa att man bryr sig om valet, då kan man rösta blankt.
  På valdagen kan man se rösterna på tv. Det är ett stapel diagram, där man ser tydligt resultatet. Det partiets ledare som Fredrik Reinfeldt för moderaterna, Annie
  Lööf för centerpartiet, Jan Björklund för folkpartiet osv.
  Den som vinner blir Sveriges statsminister. Detta valet är var fjärde år.

  I skolan kan man påverka beslut genom först kanske prata med sina klasskompisar, sedan ta upp de i hela klassen sedan rektorn och lärare.
  Påverka i kommunen blir svårare. Men man kan ju kanske skicka ett mail till dom, eller göra möten med dom som jobbar där man kan ju också göra en undersökning på hur många det är så tycker det ska va som du eller kanske någon som har ett annan åsikt.
  /Lisa

  SvaraRadera
 3. 1. Att ett land är demokratisk betyder att det folket får tycka som de vill och alla de som är över 18 år får rösta på vilket parti de vill. Man kan förtidsrösta det innebär att man röstar innan röstdagen det kan vara bra för att om man ångra sig så kan man rösta på ett annat parti. Då räknas den senaste rösten.

  2. Man kan prata med sin bords kompis sen kanske med hela sitt bord och tillslut med hela klassen. Om man t.ex. ska göra någon stor förändring på skolan så måste man prata med kommunen och det kan vara svårare men man kan göra ett möte med de.

  SvaraRadera
 4. 1. Vad innebär det att ett land är demokratiskt?
  Det innebär att ett land röstar sig fram till en beslut istället för att en person (alltså en diktator) ska bestämma hur ett land ska styras.

  2.Hur kan man påverka beslut på skolan, i kommunen eller i riksdagen?
  I skolan har man elevrådet där man kan lägga förslag på idéer och förbättringar, det fungerar på ungefär samma sätta i kommunen och Riksdagen som i skolan fast det är kommunpolitiker istället för elever eller lärare.//Alva P

  SvaraRadera
 5. 1 Att ett demokratiskt land är att alla får vara med och rösta vilket parti dom vill ska vinna. man får rösta på vilket parti man skälv vill. Man måste vara över 18 för att rösta.
  Det partiet som får över hälften över alla röster får välja en statsminister som får styra landet med sitt parti. man kan också bilda en grupp med andra parti och får över hälften så också

  2. Det är staten och kommunen som bestämmer över skolorna. Det finns ett ord som heter diktatur. Det är att några får bestämma. Så är det i skolan. man kan ge exempel och så.


  Therese jag fick ju gå hem i skolan. Jag glömde den ord och förklara. jag undra finns det några andra ord än dom på bilden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du klickar på länken http://attlaratillsammans.blogspot.se/2014/08/tema-jag-och-min-omvarld_25.html
   kommer du till ett inlägg här på bloggen. Där finns en länk till som leder dig till den pedagogiska planeringen. På den finns det en ruta med alla orden. Den kan du titta på!
   /Therese

   Radera
 6. 1 Att ett land är demokratiskt betyder att dom som är medborgare i det landet har rätten att rösta på ett parti som dom tycker är bra och när röstnigen är slut så räknas alla röster och det partiet med flest röster vinner och då kan partiledaren bli statsminister och bilda en regering. För att få rösta så måste du vara en svensk medborgare och du måste vara över 18 år.

  2 om man vill förendra något i skolan så kan man ta upp det på ett elevråd och då kan man säga vad man tycker och argumentera varför man tycker så. Det är nästan lika dant i kommunerna och riksdagen bara att då måste man prata men politiker som sedan får säja det till riksdagen eller komunnen och sedan får dom bestämma om det är ett bra förslag eller inte./Edson

  SvaraRadera
 7. 1.Ett land som är demokratiskt betyder att nästan hela landet styrs av folket som bor i landet. Alla som är över 18 år får rösta dom som är under 18 år får inte rösta. I Sverige har vi 8 partier som man kan rösta på man röstar på det partiet som man tycker är bäst. Varje parti har en eller två parti ledare om partiet vinner så får parti ledaren bli statsminister. Demokrati är tvärtimort diktatur där en bestämmer.

  2.Om man ska förändra något i skolan kan man säga det till någon lärare genom elev råd fast om man ska ändra något riktigt stort så är det kommunen som bestämmer om det ska bygga en ny skola eller något annat man kan rösta på ett parti som kanske bry sig om mycket om skolan då kan man rösta på det partiet.

  //Max

  SvaraRadera
 8. 1. Att ett land är demokratiskt innebär att man får vara med och påverka. Alla får bestämma, man får rösta på det man tycker. Ingen är liksom bättre än den andra, utan alla har den rätten att får tycka och säga sina egna åsikter utan att nån annan ska slå ner den eller nåt. Det finns också några olika partier som säger vad de tycker, och om man tycker likadant eller tycker de dom tänker göra om de vinner valet är bra får man rösta på dom om man vill att de ska vinna. Tillexempel som socialdemokraterna, de vill ju att arbetslösa och ungdommar ska få jobb, de vill också sänka skatten osv. Och om man nu tycker att de bra och håller med om det så får man ju rösta. Och då är man med och påverkar. Fast alla får inte rösta. Eller jo, men man måste vara 18 år. Så alla som är 18 eller över får rösta, för att då är man myndig och får rösta i Sverige. Man kan också förtidsrösta och det innebär att man får rösta innan röstningen, men om det skulle vara så att man skulle vilja rösta om så får man det eftersom det är alltid den senaste röstningen som räknas. Det finns också nåt som kallas diktatur och det betyder att det bara är en eller kanske en grupp som styr landet, och det hade ju inte varit så bra om det var en som styrde landet. För det kan ju göra som den vill, kanske dumma eller olämpliga saker. Så därför är det bra att ha demokrati. Det finns faktiskt vissa länder som styrs av en diktator, tex. Azerbajdzjan
  Burma, Ekvatorialguinea, Kina, Libyen, Nordkorea, Somalia, Sudan, Syrien, Turkmenistan, Uzbekistan och Vitryssland.

  2. ~Man kan påverka beslut i skolan genom att ha elevråd, där eleverna får vara med och påverka. Man kan ta upp saker och så får man se vad eleverna tycker om det.
  ~ För att påverka beslut i kommunen måste man skicka in ett mail till kommunen och sedan ser man vad de tycker.
  ~ Om man vill påverka i rikstaden måste man gå och prata med politiker och se vad de tycker och fråga om de kan säga det till de i rikstaden. // Emelie :)

  SvaraRadera
 9. Att ett land är demokratiskt betyder att alla får vara med och bestämma. Eller ja inte riktigt alla man måste ha fyllt 18 år för att få vara med och bestämma. när man bestämmer i ett demokratiskt land är det inte bara att jag säger att man ska få råna andra och så får man det. Det man får göra är att man får rösta på det partiet som man tycker är bäst. Alla partier har ett antal frågor som de vill förändra t.ex. vill många partier att skolan ska bli bättre och att brottsligheten ska minska. Partierna försöker ha så bra löften så att flest röstar på dem. Sen är det val det är alltid på en söndag detta året var det 14 september då fick alla över 18 rösta. Sen efter klockan 8 på kvällen så räknas rösterna och man får veta vilket parti som vinner. Denna gången vann socialdemokraterna vilket betyder att deras ledare Stefan Löven får i uppdrag att bilda en regering. Det kommer att bil svårt nu för att de kommer få samarbeta med några från alliansen eller med Sverigedemokraterna (som ingen vill samarbeta med förde anses vara rasistiska) för att kunna få majoritet som behövs för att man inte ska behöva rösta om allting. Sen måste man också kunna presentera en budget alltså vad man vill göra med alla pengar. Om fler i riksdagen gillar alliansens budget så blir det omval alltså ett nytt val. Sverigedemokraterna har sagt att de kommer att och rösta på den budgeten som passar dem bäst. Om det blir omval så blir det ett nytt val i Sverige.


  Om man vill påverka något i skolan så kan man antingen prata med rektorn om det. Man kan också saga det på klassrådet som senare tar det till elevrådet. Så kan man ändra på saker i skolan. I kommunen så kan man rösta i kommunvalet men Jag tror att man också kan skriva till kommunpolitikerna. På riksdags nivå kan man rösta i riksdags valet Där finns det inga andra sätt vad jag vet. Det är därför bra att man röstar på det parti man verkligen vill. Annars så får man vänt i 4 år innan nästa chans att påverka.

  SvaraRadera
 10. Om ett land är demokratiskt innebär det att man får vara med och tycka till och framföra sin åsikt. Dock måste man vara myndig,18 år för att få vara med och bestämma. Ingen röst är värd mer än någon annans utan alla människor är lika värda. När man röstar finns det olika vallokaler där man kan rösta på Landsting, kommun och riksdag. Vallokaler kan man hitta på skolor, bibliotek och torg. Man behöver inte rösta på landsting, kommun och riksdag/alla,men man får rösta på alla om man vill. Man kan också välja att rösta blankt, om man röstar blankt betyder det att man bryr sig om valet men man tycker inte att någon utav partierna har uppnått det man själv önskat. Detta året vann socialdemokraterna valet efter att nya moderaterna styrt Sverige i 8 år. Dem har alltså vunnit valet 2 år i rad. Valet genomförs var fjärde år. Att ett land är demokratiskt betyder alltså att vi i Sverige bestämmer tillsammans. Social demokraterna är de största partiet men dem har inte majoritetsregering.Så socialdemokraterna behöver hitta ett annat parti att samarbeta med. Annars kan det bli omröstning. I andra länder kan det vara tvärtemot. Då kallas det för Diktatur. Diktatur är när en i landet styr och ställer över alla. Till exempel har Afrika 53 starter/länder och hela 28 st länder har diktatur.

  Om man vill påverka ett beslut i skolan kan man samla ihop några klasskompisar som tycker samma sak som en själv och gå till rektorn och argumentera och motivera för sin åsikt.

  Om man vill påverka ett beslut i kommunen eller riksdagen kan man mejla eller ringa och framföra sin åsikt. /Saga

  SvaraRadera
 11. 1. Vad innebär det att ett land är demokratiskt?
  Att ett land är demokratiskt betyder att alla som är över 18 år (alltså myndiga) får vara med och bestämma och rösta på hur det ska vara i Sverige. Man kan rösta i Kommun, landsting och Rikstad. När man ska ge in sin röst så går man in i en Vallokal, om man vill röstar man blankt och då röstar man inte på något av partierna p.g.a att man inte tycker att det spelar någon roll vilka som vinner eller att man inte tycker att något parti har tillräckligt bra mål.
  Det är val var fjärde år, oftast på en söndag. Detta året var det söndagen den 14 september och det var Socialdemokraterna som vann i Riksdagen, men hade inte tillräckligt med röster för att få komma in i rikstaden och måste därför välja att samarbeta med ett annat parti, det kommer bli krångligt för Stefan att hitta något bra parti som vill samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet eftersom att Folkpartiet ville inte samarbeta med dem och de vill såklart inte samarbeta med Sverigedemokraterna för att de anses vara rasistiska. Vi får se hur det går!


  2. Hur kan man påverka beslut i skolan, i kommun eller riksdag?
  Om man vill ändra på något i skolan kan man ta upp de i klassråd och rösta på det de vill ändra på eller prata med rektorn och tillsammans prata om sina åsikter och fatta ett beslut, om alla vill olika saker kan man göra en kompromiss.
  Om man vill påverka skolan i hela riksdagen kan man försöka kontakta riksdagen och/eller maila/ringa, säga det man vill ändra på och komma fram till svaret. :)

  //Tilia & Alva N :D

  SvaraRadera
 12. 1. Att ett land är demokratiskt innebär att alla människor i landet får vara med och påverka. Vad jag menar med påverka är att man får rösta. Alla personer i sverige som är 18 och mer har rösträtt. Det är att dom får rösta på det tex parti dom tycker är bäst. Det man röstar till är oftast valet var fjärde år. Det finns rikstagsval, komunval och landstingsval. När man har bestämt sig vad man ska rösta på när det närmar sig valet så går man till en val lokal. En val lokal kan man tillexempel hitta i en skola. Men innan man röstar måste man ha fått ett röstkort i brevlådan. Valet är alltid på en söndag. Det finns åtta parti som man kan rösta på, Socialdemokraterna, Moderaterna, centerpartiet, folkpartiet, kristdemokraterna, sverigedemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Eller man kan ju rösta på andra också men detta är dom populäraste. Detta året var det faktiskt nära att F! (feministiskt iniativ) kom in i rikstagen. Men dom fick bara 3 procent av alla röster och man behöver minst fyra för att få platser i riksdagen.


  2. Om man vill påverka i skolan så kan man tex fråga rektorn. Man kan också rösta även där. Om tex vissa vill att man ska köpa en viss fotboll och andra en annan så kan läraren säga: Dom som röstar på att vi ska införa den röda bollen räcker upp en hand. Då kanske 2/3 av klassen räcker upp en hand. Då är det ju fler som har röstat på det och då blir det den röda bollen.
  /////Edvard

  SvaraRadera
 13. Att ett land är demokratiskt betyder att allmänheten får rösta och uttrycka sin åsikt.
  Land som har demokrati använder det som ett sätt att fatta beslut om hur landet ska styras. Om man vill utrycka sin åsikt kan man antingen rösta på ett parti eller starta sitt eget parti. 
  Om man skulle vilja starta sitt eget parti ligger det otroligt mycket jobb och möda för att man ska lyckas nå sitt mål. Alla partier vill ha flest röster och flest mandat i riksdagen. Det är här röstningen spelar in.
  För att det ska bli lätt att rösta väljer man ut olika representanter som representerar Sverige. 
  Under ett par veckor/månader försöker alla politiker få ut sina åsikter till befolkningen. Då har befolkningen ett svårt val framför sig dom ska rösta på det parti som dom tycker uppfyller sina krav.
  Vilka som helst får inte rösta. Om man är under 18 år har man inte rösträtt och får inte rösta i valet. Men dom som är 18+ får rösta på vilket parti man vill. Det spelar ingen roll om man har ett bra jobb med en bra inkomst din röst är lika mycket värd som en med ett dåligt jobb med dåliga inkomster.
  Om ett land är demokratiskt kan det uppstå mindre konflikter och kan göra att samhället är någorlunda enat. Demokratin har väldigt stor betydelse i vårt land. Efter som det är så vi fattar våra beslut om hur vårt land ska se ut.
  Om man vill framföra sin åsikt i skolan kan man faktiskt göra ganska mycket.
  Man skulle kunna gå runt på skolan och be om underskrifter. Man skulle kunna skriva upp alla som tycker likadant på ett papper. Om man får tillräckligt med underskrifter kanske rektorn eller din lärare kan lyssna och ta åt sig förslaget och fundera på en lösning. 
  Om man inte känner för att samla underskrifter skulle man kunna gå till rektorn och prata direkt med honom/henne om saken. Bara man har vilja och motivation skulle nog hen lyssna.
  Eller så skulle man kunna prata med elevrådsordförande på skolan. Hen kan framföra dina åsikter. Det kan göra att ditt förslag kanske går i genom. 
  Om man känner att sin åsikt kan gälla alla skolor och inte bara sin egen skulle man kanske be om att rektorerna skulle diskutera förslaget ihop. Det kan förstås vara ganska krångligt att få alla samlade. Men då kanske man kan be olika politiker om deras hjälp och åsikter.
  /Alva B👋

  SvaraRadera
 14. Att ett land är demokratiskt innebär att alla svenska medborgare som är över 18 år och myndiga får vara med och rösta på vilket parti som ska bestämma i regeringen. Det innebär bland annat att alla människor är lika mycket värda, alla människor ska ha lika rättigheter oavsett om man är rik eller fattig och att folket har möjlighet att vara med och bestämma vilka personer som ska sitta i riksdagen. I riksdagen sitter 349 politiker och deras uppgift är att folkets vilja finns i det riksdagen bestämmer. Men riksdagen besluta bara om sånt som handlar om hela landet, politikerna i landstingen och kommunerna bestämmer där vi bor. Medierna, domstolarna, marknaden och politikerna har makt. Företrädaren för ett land kallas statschef. Kungen är Sveriges statschef, en regerande drottning kan också vara det. Men kungen har ingen politisk makt. Man måste inte rösta på något parti, men det kan vara bra att göra det för annars kan det partiet man vill minst att det ska vinna, vinna. Det är val var fjärde år och alltid på en söndag.

  Om man vill påverka i skolan, kommunen eller i riksdagen kan man försöka göra sin röst hörd. På skolan kam man säga till sin rektor och säga sin åsikt och så kan man försöka göra så gott man kan åt problemet genom att ge lösningar och/eller kanske en kompromiss. Om man vill påverka i kommunen eller i riksdagen kan man ta kontakt med dem eller en politiker genom att maila, ringa eller helt enkelt gå dit.

  /Pauline

  SvaraRadera
 15. Att ett land är demokratiskt betyder att det landets folk får vara med och rösta om man är över 18 år om en grupp politiker som ska komma in i riksdagen och bestämma om lagar och det finns 349 platser i riksdagen och det är ojämnt antal för att inte det ska kunna bli lika för att en gång blev det det och då vad det 350 platser så då ändra man det.
  I Sverige finns det 8:a partier man kan rösta på och man måste ha minst 4% för att komma in i riksdagen.
  2.i skolan kan man påverka besluten fast man inte är 18 man kan säga t.ex ett tips om typ att det kanske är många dåliga skolor i Sverige kanske dom kan hjälpa till.
  Och kommunen kan man ta upp en sak med statsministern och då kan kommunen kanske ha ett möta om det.
  Och i skolan kan man ta upp saker med sin rektor kanske dom kan reda ut det.
  ////carl

  SvaraRadera
 16. 1. Att vara ett demokratiskt land innebär att alla får säga vad man tycker och får alltså rösta på vem/vad man vill. Men man får inte rösta om man inte är över arton år för om man är över arton år så ska man tänka lite smartare så man inte röstar på vem/vad som helst.
  2. Man kan påverka besluten i skolan genom att ge förslag och säga vad man vill ändra helt enkelt och man behöver inte vara arton år för att göra det. Om man tycker något är dålig så kan kommunen ha ett möte om det och se om det blir så. Om det blir så att de vill det så får statsministern reda på det och kan godkänna det eller inte och kanske tycker något helt annat för statsministern bestämmer i Sverige. SLUT!/Hanna

  SvaraRadera
 17. att ett land är demokratiskt är att alla som är över 18 år får vara med och bästämma
  och alla får tycka vad man vill. desutom får ingen säga att man inte får tycka så. man får rösta på viket parti man tycker är bäst. dom som får majoritet får mäst platser i riksdagen och det är 349 det är ojämt så det aldrig kan bli lika.
  2. ga eller maili skolan så behöver man inte var 18 år gammal man kan säga vad man vill på klassråden
  och så tar dom som är med i elevrådet med sig det till elevrådet och så pratar man om det där .
  men om man vill att dom ska göra något sont i riksdagen så får man rina till ledamöterna som sitter i riksdagen.
  eller så kan man fråga statsministren så kanske han tar upp det på ett möte.
  /////johannes

  SvaraRadera
 18. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 19. 1. Vad innebär att ett land är demokratiskt?

  Det innebär att alla över 18 år och är svensk medborgare får rösta till svenska riksdagen, om vilket parti som har bäst idéer hur Sverige ska vara. När man röstar kan man också rösta till Kommun och Landsting. När man ska rösta går man till vallokaler där lägger man sin röst till kommun, landstiget och riksdagen. Det är ingen lag på att man måste rösta i alla val. Men det är bra om man röstar för att vi är ett demokratisikt land.
  Där är 349 platser i riksdagen. Beroende på hur många röster de olika partierna får avgör sedan hur många platser man får. Det kallas för mandat. Den som har mest röster får flest mandat. Om man ska vinna måste man ha mer än hälften av rösterna. Valen i Sverige är var fjärde år. I Sverige har vi 8 stora partier som man kan rösta på. Det är det rödgröna blocket och alliansen. I det rödgröna blocket finns det 3 partier det är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. I alliansen är det 4 partier det är Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristendemokraterna. Sedan är det 1 parti som inte är med i något av blocken det är Sverigedemokraterna.
  I Sverige har vi fyra grundlagar den ena är yttrandefrihetslagen. Den står för att man får säga och tycka som man vill. Det är därför partierna kan kom upp med förslag som dom tycker är bra men andra tycker inte att dom är bra. De partierna gör då är att dom argumenterar (framför sin åsikt). Det är inte avgjort hur det kommer gå för Stefan Löven (Socialdemokrat) för ingen har haft mer än hälften av rösterna men har haft mest röster. Så han måste sammarbeta med något parti och då har han valt att sammarbeta med Miljöpartiet. Men det räcker inte till för att de ska kunna bilda regering. Så vi får se hur det går.
  Sverige är ingen diktatur. Diktatur innebär att det är en person som bestämmer i landet. Men så är det inte i Sverige det folket som bestämmer.

  2. Hur kan påverka beslut i skolan, kommun eller landsting?

  I skolan kan man fatta beslut genom direkt demokrati det är att läraren/ elev säger hur många som vill ha en ny fotboll istället för en kingboll räcker upp en hand. Den som får mest röster då vinner och man har gjort ett beslut.
  Om man vill påverka beslut i kommunen kan man skicka ett förslag till kommunen. Kommunen får utreda förslaget och fatta beslut.
  I landstinget är det på samma sätt som kommunen. Man kan skicka ett förslag till landstinget. Landstinget får utreda förslaget och fatta beslut.

  Det var lite fakta om vårt tema. // Erik

  SvaraRadera
 20. Nu kör vi andra försöket!!!!!
  Att ett land är demokratisikt betyder att alla har rätt att rösta, eller ialla fall alla över 18 år.
  I ett land med demokrati har alla rätt att tycka och ha valfri åsikt, men det är inte bara så att man kan gå och säga vad man vill ha och sedan få det utan det är så att det finns just nu 8 st olika partier inne i rikstagen som man har rätt att rösta på.
  alla partiet har ett antal olika frågor som dem vill utföra så då får man kolla om man tycker att det finns något bra parti med liknande åsikter som man vill att sitt land ska ledas efter.
  kan inte skicka om jag inte slutar nu. // ronja

  SvaraRadera
 21. det är val var fjärde år och då går det till så att det fins olika val lokaler som alla över 18 år få gå och rösta i , i dem här vallokalerna finns det som små bås där man får gå in och fylla i vilket parti man röstar på så att ingen annan ser vad man röstar på om man tycker det är lite hemligt. sedan räknas rösterna och det vinnande partiet utses.
  anledningen till att det endast är val var fjärde år är för att det vinnande partiet ska hinna utföra sina vallöften.
  // ronja

  SvaraRadera
 22. det vinnande partiet har i uppdrag att bilda en regering och att skapa en bra budget om man inte lyckas mm så kan de bli omval i landet.
  alla partier som är med i rikstagen har fått över 4% av rösterna i valet anas kommer an inte med i rikstagen.
  2. m man ska ta ett beslut i skolan, kommunen eller rikstagen kan man använda direkt demokrati som innebär att men snabbt bara ställer frågan och man får rösta och då får man snabbt ett beslut. // ronja

  SvaraRadera
 23. 1. När ett land är demokratiskt så innebär det att alla som är över 18 år får vara med och bestämma hur ens land ska vara.
  2. Man kan påverka sitt samhälle genom att rösta på det man tycker är bäst i riksdagsvalet, skolan eller kommunen//kajsa hult

  SvaraRadera
 24. 1. Att ett land är demokratiskt innerbär att vi får uttrycka oss hur vi vill och det kallas att vi har yttrandefrihet. Vi får demonstrera mot andras åsikter och i grundlagen Regeringsformen står det att all offentlig makt utgår från folket.

  Demokrati betyder även att alla som är över 18 år och har svenskt medborgarskap får vara med och rösta i valet. Man röstar på olika parti som man tycker ska komma in i riksdagen och få vara med och bestämma. Vi har val i Sverige vart fjärde år, den dagen det är valdag röstar alla som vill och får, i den närmaste vallokalen. Vallokaler finns i tex skolor eller idrottsanläggningar. Då går man dit, väljer en valsedel på det parti/partier som man vill rösta på, man kan rösta på olika parti i de olika valen; landsting, kommun och riksdag. Sen går man och ställer sig i ett röstbås och lägger i en valsedel per kuvert, de stoppas sedan ner i dem respektive facken för landsting, kommun och riksdag. Man kan även förtidsrösta, då röstar man innan valdagen om man tex är borta på valdagen.  2. I skolan så kan man vara med och påverka beslut oftast genom att ge ett förslag till rektorn eller elevrådet som man sedan förhoppningsvis röstar om i klasserna. Vi använder oss ofta av direkt demokrati i klassrummet, då är man med och påverkar genom att rösta om frågan, både frågor som rör skolan och frågor som rör klassen.

  För att påverka ett beslut i Kommunen så kan man tex lämna ett medborgarförslag, det kan alla i alla åldrar göra. Ett medborgarförslag skickar man via brev eftersom att det måste finnas en namnunderskrift.

  När man ska påverka ett beslut i både kommun och riksdag så kan man mejla, skicka brev och uttrycka sin åsikt till de politiker som sedan ska fatta ett beslut.


  SvaraRadera
 25. Om ett land är demokratiskt så betyder det att alla i landet får vara med och bestämma . Dom får uttrycka sig hur dom vill. Man får ha egna åsikter om olika saker. När man ska bestämma so röstar man på olika partier. Det finn s8 olika partier och om man är svensk medborgare och 18+ år så får man rösta på vilket parti man vill. Det partiet som får mest röster vinner. Sverige är demokratiskt då bestämmer inte bara en person. I USA så bestämmer bara en person och han kallas en diktatur.


  2.Man kan påverka beslut i skolan genom att kanske säga något till rektorn på skolan. I kommunen kanske man kan skicka ett brev till kommunen. I landstinget kan man kanske också skicka eller gå till landstiget och prata. //Adam

  SvaraRadera
 26. 1. Att ett land är demokratiskt menas att alla i de land ska vara18 år och ha i de här falet svenskt medborgarskap för att vi bor i sverge. Alltså alla får tycka och tängka. Om det ska bli något ändrat i sverge så ändras det inte bara för att man själv vill. Det man måste rösta på det parti som man tycker passar en själv och det parti som vinner kommer in i riksdagen men det är bara val va fjärde år.

  2. I skolan så kan man påverka beslut i elev rådet som vi har på våran skola Bäckaslöv då har alla klasser varsin representant som representerar de som våran klass vill och sedan så kommer det som alla klasserna vill till elev rådet och på så sätt ser man vilket so det blir.

  EDVIN//

  SvaraRadera
 27. //adam USA ahr inte diktatur utan repuplick

  SvaraRadera
 28. 1. Det innebär att vem som helst kan starta ett parti och säga vad som helst och om får minst 4,% så är dom inne. Varje fjärde år så är det dags att rösta igen.
  Alla som är 18 eller över får ett kuver hem och får rösta. Det man röstar på är vilket parti som man tycker ska gå till Rikdag, Landsting och Kommun fast om man vill kan man också rösta på en speciel person i partiet som man vill ska bestämma där.
  Sen i riksdagen finns det 349 platser där röserna bestämmer hur många platser man får, t ex. om Nya Moderaterna får 20% så får dom 20% av platserna om inte
  t ex. ett mindre parti får ca 3,5% så jämnas det ut med alla parti och då får dem ca 20,3%. Man måste vara svensk medborgare för att rösta. Partierna behöver 50,0% av rösterna för att bestämma något i Sverige så partierna får gå tillsammans i allianser. Det finns två allianser och två ensamma parti: Alliansen som består av Nya Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna, i de Röd-Gröna finns Socialdemokraterna och Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna är ensamma.

  2. Om man vill ändra nåt i en skola kan man ta upp det med rektorn eller i dom olika
  råden eller kan man rösta i klassen fast då använder vi Direktdemokrati.
  I kommunen kan man skicka ett mail eller ett brev.
  I riksdagen kan ma försöka träffa en politiker som tar upp det i ett möte och sen får dom rösta om det

  // Detta är min nya text av Oliver

  SvaraRadera
 29. 1.Ett land som är demokratrskt inibäör att alla bistemer och att et inte bara är en som bistemer för då heter det diktatur
  2. om man tycker att en grej i skolan är dålig så kan man säja det till en rektor så att han kanse kan läge litte av sin års peng som han har får av kommunen så att det man tyckte var dåligt blir detre.

  SvaraRadera