lördag 12 april 2014

Besök på Kulturarvcentrum - och sista uppdraget i temat 100 år.

Läs igenom texten för att få hjälp att tänka tillbaka på dagen vi hade tillsammans. Därefter löser du uppdraget!

Nu har vi jobbat med vårt tema: 100 år i några veckor. Avslutningen på det blev att cykla till Kulturarvcentrum. 
30 elever och vuxna är redo att cykla 6 km!
Kulturarvcentrum är en fantastisk guldgruva för att få se hur saker har förändrats över tid. Vi fick en guidad tur och presentation av Karin som jobbar på museet. Hon visade oss kläder, barnvagnar, hästsadlar om mycket, mycket mer. Det blev verkligen en förmiddag som innehöll både teknik, bild och historia. Vi fick även prova på att pyssla lite utifrån inspiration från en pedagog som arbetade i Växjö i början av 1900-talet som hette Gunnar Ell. Han tänkte så här;
"Gunnar var en intresserad och lyhörd lärare, och hans undervisning präglades av tron på elevens egen förmåga att skapa goda resultat genom ett inspirerat och viljestarkt arbete präglat av en egen stark initiativförmåga. Han ville gärna uppmuntra sina elever att bruka sin egen fantasi, vilket märktes tydligt i arbetet med de yngre eleverna." 
Citat från Kulturpark Smålands sida

Det var många vackra alster som skapades. 

Uppdraget till torsdag vecka 17

Du ska få tre uppgifter att fundera över och sedan svara på. Du kan svara här på bloggen eller i din läxbok. Tänk på att skriva så att mottagaren förstår vad du menar. Mottagaren har inte varit med i alla våra diskussioner och inte heller på Kulturarvcentrum. Tänk också på att utveckla ditt svar genom att förklara och förtydliga med exempel. Glöm inte att ge dig själv egenrespons innan du lämnar ifrån dig din text. 


1. Vad lärde du dig under vårt besök på kulturarvcentrum?
2. Berätta om något som du såg där som hade förändrats under 100 år. 
3. Varför har de förändringen skett tror du? Har den förändringen påverkat människor och  miljö på något sätt?
Om du vill kan du använda dig av sättet vi gjorde i skolan för att sortera våra tankar när du ska svara på uppgift 3. 


Glöm inte att du har gjort en sådan här uppgift innan i skolan. Använd dina erfarenheter och kunskaper från den diskussionen som ni gjorde i era grupper och som vi sedan pratade om tillsammans. 
Lycka till!


27 kommentarer:

 1. 1. Jag lärde mig väldigt mycket. Jag lärde mig mest om hur skorna och kläderna var för hundra år sedan. Kläderna och skorna var väldigt små, eftersom att människorna på den tiden var väldigt små. En fullvuxen man var ungefär 164 cm lång. Skomakaren gjorde skorna efter ens egens fötter, så dem passade perfekt på foten.

  2.Jag tyckte att allt hade förändrats mycket. En sak som jag tyckte hade förändrats väldigt mycket var barnvagnen. Då var den hård, därför var det inte skönt för barnet att ligga i barnvagnen och den kunde inte fällas ihop. Idag är alla barnvagnar mjuka och sköna att ligga i, den är lätt att ta med på resor för man kan fälla ihop den snabbt och enkelt.

  3. Jag tror att de förändringarna på barnvagnen har skett för att barnen ville inte längre ligga i barnvagnarna för de var för hårda. Och de var förstora och klumpiga att ta med om man skulle någonstans. Eftersom att den nu är skön att ligga i använder man den mer och tills barnen blir större. Den är också enklare att använda så man använder den mycket till barnen, Tex som säng när man kanske är borta.

  SvaraRadera
 2. 1. På kulturarvcentrum lärde jag mig mycket, men det jag nog lärde mig mest om var nog kläderna. Förr i tiden var man mycket mindre och kortare och då hade de väldigt små kläder, eller för dom passade de på den tiden men om vi skulle försöka ta på oss en tröja som ett barn hade när de var 11-12 år då skulle vi inte fått på oss den. Vi skulle inte fått på den för att vi är mycket längre och större nu.
  2. Jag såg att barnsängarna hade förändras väldigt mycket. De har förändrats för att för ungefär 100 år sedan var sängarna väldigt obekväma och hårda, sängarna hade väldigt ofta vagga då så man kunde vagga barnet. Nu för tiden är sängarna mycket, mycket skönare och man brukar inte ha vagga nu för tiden.
  3. Jag tror att den förändringen har skett för att man kanske insåg att sängarna var obekväma, hårda och för små. När de insåg de så tror jag man gjorde sängarna mycket större och skönare. Det kan påverka människorna genom att fabriker gör flera stycken likadana sängar och då kan man köpa ny säng om och om. Det kan påverka naturen genom att det försvinner mer träd när man hugger ner träd i skogen för att göra sängarna.

  //Alva N

  SvaraRadera
 3. 1. Under vårat besök på Kulturarvcentrum lärde jag mig mycket. En del saker visste jag redan, men efter besöket visste jag ännu mer. Jag lärde mig mycket när det handlade om kläder och hur stilen var. Tillexempel att förr i tiden var det lite trista kläder. Man hade inte massa glitter och annat på kläderna, tyget var heller inte lika bra kvalité som det är idag. Jag tyckte att detta var väldigt roligt eftersom jag inte hade tänkt så jättemycket på vad människor hade för kläder förr i tiden.
  2.Det jag såg som hade förändrats mycket var alla sadlar till hästarna. Förut var det lite obekväma och slitna. Om man skulle gifta sig eller vara lite extra fin så hade man en lite finare sadel och satt på snedden. Man hade också ett ryggstöd och det har man inte idag.
  3. Jag vet inte riktigt varför just den förändringen har skett, för annars borde det ju vara rätt så skönt att ha ett ryggstöd på sadeln om man skulle rida länge. Men nästan allt som finns idag har förändrats väldigt mycket sen den uppfanns så jag tror egentligen att det mest var för att sadeln skulle bli lättare att rida med, särskilt när man skulle hoppa över hinder. Man hoppade nog inte så mycket över hinder förut och var med i tävlingar. Eftersom vi har många sådana tävlingar idag tror jag att det är därför den har utvecklats så som den har gjort. Förändringen har inte riktigt påverkat miljön , men den har påverkat oss människor väldigt mycket. Som sagt blir det ju mycket lättare att rida med en sadel som sitter framåt istället för på snedden och nu är ju sadeln bekvämare och lättare att hoppa över hinder med. Det ända som kan påverka miljön lite är avgasen från fabrikerna som gör sadlarna och sedan ska sadlarna lastas på en lastbil som släpper ut massor av avgaser.
  Jag hoppas att man kommer på ett bättre sätt att tillverka saker utan att släppa ut lika mycket avgaser som vi gör idag.
  /Pauline

  SvaraRadera
 4. 1. Jag lärde mig väldigt mycket när vi var på kulturarvcentrumet. Men mest lärde jag mig utav hur kläderna såg ut för ett hundra år sedan och vad man lekte med. Man hade väldigt små kläder jämfört med vad man har idag för t.ex en fullvuxen man var inte längre än 164 cm ungefär, det kan bero på att man inte kunde försörja sig lika mycket som vi kan idag och hade inte råd med lika mycket mat. Man gick inte heller till en affär och köpte sina skor, utan en skomakare gjorde skona efter ens egen fot.


  Man hade inte heller lika mycket tillgång till leksaker som vi har idag. Man var mycket ute och lekte. Man hade tex små trehjulingar, som dem mindre barnen cyklade runt på, sadlarna såg ganska hårda ut en trehjuling som vi använder är sadlarna mycket skönare men en likhet är att tramporna fortfarande sitter i hjulen så att man inte fastnar med fötterna. Sadlarna och handtagen var gjorda i trä och idag använder man mycket plast för att tillverka leksaker så oftast är handtag och sadlar gjorda utav plast.

  2. Jag tycker att allt har förändrats under 100 år. Kläderna har t.ex förändrats väldigt mycket för i tiden var människorna mycket mindre och hade då också mindre kläder pga maten och mindre pengar. man har mer material att välja på, nu finns det mer än vad det fanns förr, Och man gör även mer kläder som fraktas över hela världen. Förr köpte man kanske 1-2 plagg i månaden, eller inget alls och nu köper vi ungefär 6-7 plagg i månaden. Vi har också mycket mer kläder i våra garderober som vi inte använder. Förr hade man inte så mycket att välja på, utan man fick ta de man hade, utan att köpa nytt.

  3. Jag tror att orsaken till förändringen på kläderna var att när man slutade betala olika avgifter och med tiden så började fler och fler jobba på kontor istället för på en bondgård där man hade väldigt smutsiga kläder. Man kärnade mer på att jobba på kontor, företagen fick in mer pengar och till sist hade man råd till att börja frakta och beställa olika klädesplagg ifrån hela världen. Det tror jag är den största anledningen till att kläderna har förändrats så stort.

  SvaraRadera
 5. 1.Jag lärde mig jättemycket på Kulturarvcentrumet. Och det var väldigt intressant.
  Och en av sakerna var hur saker och sånt har förendras med tiden. Tex slädar, barnvagnar och motorsågar såg ut då. Och tex med släden att använde den väldigt mycket på julen då. För att ta sig fram. Men nu har vi andra sätt att ta oss fram med tex som bil, tåg eller buss.
  2. Saker har förändrats tex är motorsågen: Innan hade man en motorsåg som vägde 50 kilo och två killar fick gå och bära den fram och tillbaka. Men nu väger den verkligen inte så mycket och 1 kan verkligen bära den. Viket som är bra för att det slösar inte lika mycket energi.
  Släden: Ja, innan var man ju ganska fin om man hade en släde. Alla såg olika ut och hade olika matrial. Vissa var av trä och andra av plåt. Men släden har inte förendrats. För att vi har liksom övergätt släden.
  Barnvagnen: Jag tycker att barnvagnen har förendrats mycket. Den har tex blivit säkrare och lättare. Innan var den hård och man kunde inte stanna den med en broms. Nu är den mer praktisk. Och nu man kan fälla ihop den, bromsa och den är mjuk vilket som jag tror att barnet gillar det mer. Saker har blivit enklare för oss och praktiska.
  3. Jag tar motorsågen, att den är mer praktis nu och lättare för oss människor. Om man tar miljön att då var det ju mycket energi för att den var så stor och det är ju inte bra för naturen. Men det är bättre med en handsåg för miljön. Men då sparar man inte på tiden. Tack vare motorsågen har vi inte ont i ryggen längre.
  // Tindra

  SvaraRadera
 6. 1. När vi åkte till kulturarvcentrum lärde jag mig att när man hade dött fick man åka på en likvagn, som drogs av en häst. Den vi såg var stor, svart och hade stora hjul och där där den döde låg var det ett rött mjukt tyg.

  2. En sak som har förändrtas är tex likvagnen, istället för en vagn som drogs av hästar är det nu en bil.

  3. Jag tror att den förändringen skede för att man kom på bilen under dom 100 åren. Bilen förenklade transport av den döde. Det kan vara dåligt för miljö för att avgaserna som en bil släpper ut är inte så bra för miljön. Därför tycker jag att det är bättre för miljön när man hade likvagn istället för likbil.
  // Alva P

  SvaraRadera
 7. 1. jag lärde mig nog mest om kläder, skor, hästsadlar och cyklar men jag börjar berätta om kläder. klädernas storlek berodde på hur rik eller fattig man var. Var man rik så skulle man vara tjock och då bevisade man också att man var rik. Men om man var fattig så blev man inte så tjock och då blev kläderna mindre.

  på den tiden så fanns det inga affärer heller men det fanns en gammal gubbe som var skomakare och en skomakare gjorde skor efter kundens fot och behov så skomakaren började med att mäta kundens fot och klippte ut läder och sydde där efter skor som passade perfekt och höll längre. ( vet du att i dag skulle handgjorda kosta massor med pengar varför du ? )

  för ca 100 år sedan så var det populärt att rida för både män och kvinnor. men sadlarna såg annorlunda ut för kvinnor. p g a att kvinnor hade kjolar så var det tvungna att ha en sadel där det kunde ha båda benen på samma sida så det hade ett ryggstöd som också funkade som ett skydd så de inte trillade baklänges.

  cyklar: Cyklarna på den tiden var i mycket bättre skick och höll längre än vad dom gör idag p g a att dom var gjorda av järn.

  2: Det som har förändrats mycket från då till idag är att man då red och åkte häst och vagn och idag kör vi bil och åker buss.
  barnsängarna har också utvecklats. Först så var det typ som en trä gunga som man la barnet i och gungade så somnade den, men i dag så är det fortfarande trä i barnsängarna.
  kyrkan: Vi går inte längre till kyrkan varje söndag för att nästan ingen tror på Gud längre men det gjorde man förr.

  3. häst och vagn har förändrats för det finns bil nu. men det som har förändrats är att man kommer snabbare dit man ska men det finns inte bara bra saker om bilarna för dem släpper ut avgaser nu och det är inte bra för miljön heller.
  i dag har våra barnsängar blivit bättre, bekvämare men den gungar inte längre för den sängen står stil som en vanlig säng fast mindre och med spjälor.
  // Frida

  SvaraRadera
 8. Jag lärde mig massor av saker på kulturarvcentrumet tex att man hade inte tillgång till så många leksaker och andra grejer. Jag lärde mig också att förr i tiden var nästan alla saker handgjorda tex leksaker hjul och mer

  2 väldigt mycket har förnedrats under hundra år. Något som har förnedrats är leksaker för var dom oftast handgjorda och av trä men nu är dom ofta av plast tyg kemikalier och dom massproduceras ofta i fabriker. En annan sak som har förnedrats är fordon för så åkte man häst och vagn men nu åker man oftast bensidrivna fordon tex bil buss och flygplan som alla släpper ut mycket avgas som kan förstöra naturen.

  3 Sådana förnedringar som har hänt är nog för att det ska bli lättare för oss meniskor och att man vill tjäna pengar. En sak som påverkar os och naturen väldigt mycket är nog massproduktion av saker tex kläder för dom tillverkas nog i miljontals av några arbetare med dålig lön i något anat land och sen besprutas med massor av kemikalier som inte är bra för naturen eller för kroppen bara för det ska se snyggare eller hålla bättre. Så var det inte förr i tiden då var det mycket mer välgjort och man la nog ner mer tid i arbetet. Detta gäller också andra saker som tex leksaker och mera./Edson

  SvaraRadera
 9. 1. Vi lärde oss om gamla saker och hur de har förendrats under åren. vi lärde oss också om hur kläder, skor och leksaker såg ut och hur man hade gjort dem. Och att man ofta fick göra sina dockor och kläder själva. kläderna var väldigt små och hästsadlarna hade någon grej som satt på sidan på sadeln för att dom prydliga satt på sidan av hästen. Och vi lärde oss om gamla drottningar och gamla kungar som inte hade några tummar. Och att tjejerna på den gamla tiden ville ha en stor rumpa dom satte i en stor kudde på rumpan under deras klänning för att göra rumpan större.

  2. Det som hade förändrats under tiden var kläderna och sadlarna. allt hade typ förändrats för det fans typ ingen transport T.ex buss, bil, flygplan och tåg.

  3. Man kommer på olika ideer så då försöker dom eller man uppfinna det. och man försöker att sälja det och tjäna pengar


  Felicia och Emelie

  SvaraRadera
 10. 1 Jag har lärt att man tog in saker från museum och annat om dom blev gamla eller behöver kyla eller något annat. Dom sackena kom till ett rum som var väldigt kalt i för att kolla i live eller hur man ska säga.
  2 Barn vangnana hade ändras mest tycker jag för typ kanske 150 år. Så var dom väldigt obkvärma och ingen fjärder som gjorde att när man köde på en sten skakade hela vangenen. En i dag kan dom ligga helt stilla och sköna.
  3 Man har ju kommit på olika modeller som skulle var skönare och har dynor i vangen. Som man har idag men förr hade man ju inte dynor. Det kan ju har förendras för att det inte blev lika många skador eller så. För om det skulle komma en sten och den gamla skulle har trillat skulle det kanske v¨¨bli en hjärnskakning för ungen. Men om det skulle vart en ny vang skulle den bara tart imot med fjärden

  SvaraRadera
 11. 1. Jag har lärt med mycket! Jag har t.ex lärt mig att gravida kvinnor gick till kyrkan och skar av händerna på heliga statyer, för att de skulle få ett lyckligt barn. Jag lärde mig också att man måste ha sakerna i ett kallt rum, för att ta död på bakterier, maskar och mal. Man fick lära sig mycket om hur saker hade förändrats genom åren, hur kläderna såg ut då och hur man vaggade sina barn i en vagga. Jag tyckte det var spännande med kläderna, de var så annorlunda och fina jämfört med nu!
  2. Cyklarna, Kläderna och barnvagnarna har förändrats mycket genom åren. Förr i tiden (För ca 100 år då) så hade cykeln ett "normalstort" hjul och ett väldigt stort hjul. Det var senare som man började ha två lika stora hjul. Förut hade cykeln inte heller så bekväm sadel, den var mest gjort av trä, Aj!
  Kläderna har förändrats mycket eftersom att förr så var kläderna såå mycket mindre, eftersom att det inte fanns lika mycket mat som nu. Kläderna var heller inte färgglada, och verkligen inte en massa paljetter och tryck på. De flesta kläder var hemsydda, och ibland, till lite finare kläder gjorde man det med spetstyg. Kläderna förr var sträva på grund av materialet och troligen inte så sköna att ha på sig..
  Förr var barnvagnen hård och ful. Det var först på 80-talet som de gjorde vagnarna lite finare. Men inte så bekväma förstås, de var gjorda av järn.
  3. förändringarna har nog skett eftersom att vi tänker lite mer på säkerheten nu. Förr i tiden fanns det ju inget säkerhetsbälte i bilarna, så kanske några krockade och då kom man på att det kanske skulle vara smart med något som höll fast en. Efter det kanske man kom på krockkuddarna. Några hade kanske krockat och märkt att fast än man hade bältet på sig så kunde man slå i huvudet.
  //Tiliaa

  SvaraRadera
 12. 1. Jag har lärt mig mer om saker förr i tiden tillexempel om en barnvagn, hur den har utvecklats på hundra år. Jag har även lärt mig mer om andra olika saker olika saker som en vagga.
  2. Barnvagnen har utvecklats när det gäller säkerheten. Förr i tiden så kunde Barnvagnar välta mycket lättare än nu. Hjul kunde också gå av när man stötte emot något hårt. Barnvagnen har även utvecklats med sitt utseende. Innan var dom inte lika fina som nu tycker jag. För att dom såg lite tunnare ut och så.
  3. Förändringen med säkerhet har skett för att ens barn inte ska bli skadat. Förändringen när det gäller hur den set ut är för att man vill att vagnen ska se fräch och fin ut. /Edvard

  SvaraRadera
 13. 1. Jag har inte lärt mig jätte mycket. Men lite lärde jag mig i alla fall. Jag lärde mig att kvinnorna gick till kyrkan och skar av flisor ut heliga statyers händer. Jag lärde mig att det har legat en vagnfabrik i Växjö. Och sist att de första motorsågarna vägde femtio kilo och att det behövdes 2 män för att bära den.
  2. Mycket har förändrats under de senaste hundra åren. T.ex. Bilar fanns knappt på 1900-talet de var bara de rika som hade råd med bilar. Nu har nästan alla bilar.
  Vagnar finns knappt nu men då hade man det istället för bil. Tekniken har blivit mindre under de senaste 100 åren. T.ex. en miniräknare den första var mekanisk och nu dagens datorer och elektronik. I en mobil så är bara miniräknaren en liten krets. Nu ändvänder man mer teknik till jobb och spel.
  3. Tekniken ändvänds mer nu än då för att den är bland annat billigare. Det har den blivit för att den kan massproduceras med annan teknik. och mer teknik är uppfunnen. Idag klarar de flesta inte sig utan teknik många i min ålder sitter timmar framför datorn och spelar. Och det går inte riktigt att sluta så man köper nya saker vilket gör att utvecklarna eller tillverkarna tycker att det är värt att fortsätta.

  SvaraRadera
 14. 1. Jag lärde att en motorsåg kunde väga 50kg. Så det var tungt att såga om man är van att såga nu. För att det skiljer nog 45kg nu för tiden.

  2. Massor hade utvecklats men det jag tyckte var mest intressant var nog cykeln för att förr var det mycket större fram däck och mindre bakdäck. Och nu för tiden har vi design på våra cyklar och vi har lika stora hjul både bak och fram. Förr i tiden hade det inte växlar heller men nu har vi massor t.ex. 21 st.

  3. Cykeln har kanske utvecklats för att det skulle bli lättare att cykla och det är mycket stadigare nu också. Och designen har blivit viktigare nu än förr för att nu vill vi har snygga cyklar och det kvittade förr.
  // LuDdE ;)

  SvaraRadera
 15. 1. vi lärde oss att motor sågen var tyngre än idag.
  2.det vi väljer är badkaret det har för ändrats jätte mycket t.ex då var det av trä men nu är det metall.
  3. badkaret har utväcklats super mycket då kunde man få stickor och trät kunde ruttna. men nu är det metall badkar och mycket skönare och man fyller på vatten digitalt
  /johannes och carl

  SvaraRadera
 16. 1. På kulturarvcentrumet lärd jag mig verkligen mycket om hur allt har utvecklas. Till exempel använde man förr trä och järn och idag andvänder man järn och plast vid tillverkning av vagnar och badkar. Jag lärde mig också om hur modet var då. Något som fick mig att skratta till var att en fullvuxen man var ungefär 164 cm lång.

  2. Det är väldigt mycket som hade ändrats på 100 år som vagnarna, likvagnar, sadlar, badkar, fordon, hus och inredning. Allt detta har det blivit mycket bättre kvalité på. Nästan allt har ändrats med tiden.

  3. Jag tror att förändringen har skett för att människor vill komma på nytt och lära sig mer. Men något som jag tycker är lite synd med all förändring är att vi som är yngre inte får uppleva hur det var för 100 år sedan. Men all förändring har ju såklart påverkat miljön mycket. Utsläppen från fabriker och bilar förorenar luften. Det påverkar djur och växter så att i värsta fall dör. Men det finns en del bra saker för miljön som cyklar och skate bords. Med dem kan man ta sig fram snabbt och smidigt i trafiken.
  //Erik

  SvaraRadera
 17. 1.Jag har lärt mig te.x om att kvinnorna skar av lite av de heliga (statyerna) för att dem skulle ha ett glatt, friskt barn.
  Man hade statyerna, mat, allt uppstoppat mm i ett kallt rum för att få ut mal och maskar.
  De första motorsågarna vägde ca hela femtio kg och det tog minst två personer för att bära dem.
  En fullvuxen man var ca 160 cm men nu finns det 12 åringar som är längre än det.
  2. Sånt som har förändrats är t.ex barn vagnen innan var den väldigt simpel, hård, väldigt obekväm och först kunde man knappast ligga i den.
  Fast nu är den jättemjuk, färgglad och avancerad.
  Motor sågen har också förändrats mycket innan vägde den ju runt femtio kg och två män var tvungna att bära runt den men nu väger den mellan 3-10 kg och till och med barn kan bära dem nu.
  3.Jag tror att man gjorde det så att dem ska vara enklare att hantera, skönare och finare t.ex barnvagnen så att barnen kan somna enklare, motorsågen så att bara en kan bära den, badkaren så att dem inte ruttnar och att man inte ska få spetor för dem var gjorda av trä innan och kläderna för att människor nu är mycket större än innan och nu vill man ha massa olika stilar.

  SvaraRadera
 18. 1. Jag lärde mig att motorsågarna på den tiden vägde 100kg men idag väger dom ca 3-10 kg. Jag lärde mig mest om hur kläderna och skorna för 100 år sedan. Skorna och kläderna var små för att människorna för 100 år sedan var mindre än idag. En fullvuxen man på den tiden kunde var 164 cm men idag kan en fullvuxen man vara 170-190 cm lång. Skomakarna på den tiden gjorde skon så att foten skulle passa perfekt.

  2. Jag såg att badkaren har förändras. För 100 år sedan så var badkaren av trä så man kunde få spetor och badkaren kunde förmultna. Men idag så är badkaren i metall och vattnet kommer mekaniskt. Något mer som har förändrats är motorsågen. För 100 år sedan så vägde den runt 100kg men nu väger den ca 3-10 cm. Något mer som har förändrats är barnvagnarna. För 100 år sedan var barnvagnarna hårde obekväma och det var inte skönt att ligga i dom. Men idag är barvagnarna mjuka, sköna och man kan fälla ihop dom som man inte kunna göra för 100 år sedan. Det gör så att det är enklare att åka resor för att man kan fälla ihop den så den får plats i bilen.

  3. Förnedringarna har skett för att det ska vara enkelt att åka på resor. För i tiden var det svårt och barnen trivdes inte i barnvagnarna för dom var hårda och inte sköna. För 100 år sedan var dom också väldigt stora och klumpiga och det är inte så bra för då kanske man inte kan komma in i vissa platser. Men nu är dom smidiga och sköna om barnet vill sova så kan det göra det.

  //Adam

  SvaraRadera
 19. 1. jag har lärt mig massa saker som tex att sadlana har ett rygg stöd för kvinnerna som red då. sen så fick jag reda på väldigt mycket saker jag inte är så jätte mycket intresserad av men jag lysnade endån.
  2.jag såg en barn vagn som inte var så jätte fin men den hade man förr i tiden och alla sakerna var väldigt roliga att se för att dom hade ju förnedrats väldigt mycket.
  3.jag vet inte varför den är så men det var väldigt roligt att se dom förnedras så mycket alltså.
  jag vet att den inte varså utveklad men jag fick typ ine igång minipad och sen så funkad det inte att skriva... men men jag försökte//kajsa hult

  SvaraRadera
 20. 1. På museet lärde jag mig att saker verkligen har utvecklats genom alla hundratals år. Tillexempel barnvagnarna har ändrats jättemycket från gjort av trä och konstiga gnisliga hjul till skönt mjukt tyg med ognisliga hjul som har bättre matrial så de har ändrat mycket mer.

  2. Jag såg att sadlarna som är min grej eftersom jag är hästgalen har förändrats mycket för tjejerna bar klänning/kjol och då hade sadlen sittstöd för det blec så krabbigt att sära på benen men idag rider vi i ridbyxor så att man särar på benen som är mycket enklare. Men det var det jag upptäckte mest.

  3. Jag tror att förändringar har hänt för människor kommer på fler idéer hela tiden nästan och uppfinningar utvecklas och man skapar ju allt med hjälp av idéer som man kommer på som man tror är praktiska för människan. Förändringarna har verkligen påverkat djur och miljö för t.ex hus och byggnade tar mer plats eller avgaserna från fordon förstör planeten och kraftverk ger oss el./Hanna

  SvaraRadera
 21. 1. Jag har lärt mig att te x gitarren, barnvagnen osv såg väldigt annorlunda ut än idag.
  Gitarren var först stor några år senare var den liten, sedan såbörjade de likna likter som gitarrerna som finns nu!

  2. Det som jag såg hade utvecklats var då barnvagnen. Den var gjord av trä och den såg inte så skön ut att sitta i. Sedan skolbänkarna, bänken hade ett tyngre bänklock, och sedan så va det coolt att man fick se sådant där bläck som man dopade i bläcket. Så skrev man! Det var roligt för vi hade pratat lite om det i skolan!

  3. Jag tror att barnvagnen hade utvecklats, för att dom ville ha en snyggare, skönare för både den som kör vagnen och speciellt för den som sitter i vagnen.
  Och gitarren tror jag bara hade utvecklats för man kom på mer och mer sätt att göra de bättre!
  ////Lisa

  SvaraRadera
 22. 1. Jag lärde mig att barnvagnar så annorlunda ut då var man tvungen att lägga i filtar och mjuka grejer för anas skulle det vara hot att ligga där i och att det fans en motorsåg som vägde 5 kg och man var tvungen att var två starka män för att kunna lyfta den. Det fans två gamla statyer. En av dom var Jesus barnet och den andra var en kvinna. För i tiden så skar kvinnor bort små bitar av dom och la dom i fickan för att barnet skulle över leva födseln.
  2. Motorsågen har förändrats under 100 år. För att den väger inte 5 kg längre och den är mycket mindre och man måste inte vara två starka män längre att lyfta den man behöver bara vara en man för att lyfta den och man kan bara vara en man och man behöver inte vara två starka män man behöver var en man som inte behöver vara jätte stark.
  3. Motorsågen man behöver inte vara två starka män man kan vara en normal stark person och den behöver mer bensin och då släpper den ut mer avgaser och då påverkar det naturen. Den tillverkas i en fabrik och en fabrik släpper ut avgaser och gifter och då påverkar det djur och natur.
  ////albin

  SvaraRadera
 23. 1. Jag lärde mig att motorsågarna var annorlunda t.ex att dom kunde väga 50 kg som man behövde två starka män för att lyfta. Det kanske var för att man behövde lite mer plats för motorn men nu väger en motor så ca 5 kg. Jag lärde mig också att man hade statyer i kyrkan som man hög en lite bit av hands om man inte ville att sitt barn skulle födas utan sjukdom.
  2.barnvangnarna har förändrats då var den inte så skön för barnet för den var så hård men nu så är den skönare för barnet och mycket säkrare. motorsågen har också förändrats den väger inte längre 50 kg den som vi använder nu väger ca 5 kg
  3. den motorsåg vi hade inan var mindre miljö vänlig för den var så stor så den drog mer bensin men den vi har nu kan gå på el. En skak till som har blivit mindre miljö vänlig är barnvangen då var den gjord av metall/stål/järn men nu är den inte så miljö vänlig för den är gjord av t.ex plast som inte är bra för naturen.
  ///johannes

  SvaraRadera
 24. 1.vi lärde oss att en motorsåg från förr i tiden vägde 50 kg liksom vi hade inte kunnat bära en sån tung det var bara dom vuxna starka männen nog som kunde såga ned ett träd eller buske eller vad dom sågar ner.
  2.vi väljer badkaret det har förändrats jätte mycket som t.ex. att man innan bara hade en liten trä balja som man värmde vatten i en stor gryta och sen hällde i vattnet i baljan nu har vi att vi bara vrider på en kran varmt eller kallt och sen vänte ca 5 min och sen hoppa.
  3.badkaret har utvecklats jätte mycket för att tänk att en balja man bada i att man värmde vattnet i en gryta och sen hällde i kan ju ta en timme och nu vrider vi på en kran och sen färdas vattnet jätte snabbt i alla möjliga rör och sen komma ner i ett badkar och sen släpper man ut det i rören igen så det rengörs och sen kommer till en annans kran, badkar eller toalett m.m..
  //////johannes och carl

  SvaraRadera
 25. Vad var det för läxa på avmkr.se? Och har vi några mer läxor!?

  //Tilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var att titta på en film som heter Vi lär oss mer om energi. Till nästa vecka har vi engelska och att leta efter reklam. Den läxan står det mer om här på bloggen. /Therese

   Radera
 26. 1. Jag lärde mig att man kunde köpa ett dock huvud och sen sy på den på en kropp av tyg och sen göra kläder. och så lärde jag mig att kvinnor flera år sen gick till kyrkan och sen skar av lite av trä Marias händer så att när barnet ska föddas så blir det friskt.

  2. Badkaret har ändrats genom åren. T.ex förr så använde man en träbalja och kokade vatten sen så hällde dom i vattnet i baljan. Och nu så använder vi badkaret där vi bara vrider på en kran så kommer varmt eller kallt vatten.

  3. För att man vill ha det bekvämare och mer modernt. Förändringarna har nog inte påverkat människorna förutom att vi slösar mer och mer vatten.////Elias

  SvaraRadera